رشته حسابداری در سالهای 2021 تا 2022، بالغ بر 47070 دانشجو داشته است که این آمار، محبوبیت رشته حسابداری را نشان میدهد. از جمله شرح وظایف حسابداری میتوان به ارزیابی و اصلاح دفاتر کل و معین، حسابرسی و اصلاح گزارشات مالی، تهیه گزارشات مالی و مدیریت نرمافزارهای حسابداری اشاره کرد. اما با ظهور هوش مصنوعی، حسابداران کمی نگران آینده شغلی خود شدهاند. البته این نگرانی، نهتنها برای حسابدارها، بلکه برای بسیاری از اشخاص ملموس است.
اگر شما نیز نگران فرصت های شغلی حسابداری در مجاورت هوش مصنوعی هستید، با مطالعه این مقاله از نقاط ضعف و قدرت هوش مصنوعی و آینده شغل حسابداری مطلع خواهید شد.
افزایش سرعت اتوماسیون اداری؛ برای ثبت فاکتورها و معاملات
سیستمهای هوش مصنوعی نیازی به آب، غذا یا استراحت ندارند و همین امر باعث شده تا سرعت بیشتری نسبت به فرآیندهای انسانی داشته باشند. برای مثال ثبت فاکتورها، معاملات، محاسبه و ثبت مالیات، تهیه گزارشهای مالی یا حسابرسی و اصلاح گزارشات مالی با سرعت و دقت بیشتری انجام میشوند. اما نکتهای که وجود دارد، نیاز هوش مصنوعی به یک اپراتور است.
در نتیجه انجام شرح وظایف حسابداری توسط هوش مصنوعی با سرعت بیشتری انجام میشود، بهشرطی که توسط یک اپراتور مدیریت شود. همین امر باعث شده تا فرصت های شغلی حسابداری به قوت قبل باقی باشند. همچنین بسیاری از کارفرماها، معتقدند که فاکتورها در نرم افزار حسابداری حتما باید توسط یک حسابدار کاربلد ثبت و ذخیره شوند.
خطای 0 درصد در محاسبهها؛ ویژگی شوکه کننده هوش مصنوعی در شغل حسابداری
هوش مصنوعی از میلیونها کد تشکیل شده است که با دقت بسیار بالایی نوشته شدهاند. طراحی دقیق سیستم AI باعث شده تا این سیستم درصد خطای بسیار پایینی داشته باشد. مغایرت در سندهای مالی، توسط هوشمصنوعی با سرعت بالاتری شناسایی میشود و درصد خطای آن نزدیک به 0 است. این ویژگی اعتبار گزارشهای مالی را افزایش میدهد، البته درصورتیکه اعداد ثبت شده در سندها کاملا صحیح و طبق دفتر کل باشند.
هوش مصنوعی دقت بسیار بالایی دارد، اما نمیتواند رفت و برگشتهای فروش یا تخفیفات در ثبت خرید و فروش را در نظر بگیرد. در نتیجه باید گفت که دقت هوش مصنوعی نمیتواند فرصت های شغلی حسابداری را از بین ببرد و همچنان آینده این شغل به مدیران مالی و حسابدارها وابسته است. برای مثال پروژهای پیمانکاری را در نظر بگیرید که قراردادهای آن بین افراد حقیقی امضا شدهاند و مبالغ جابهجا شده باید در نرم افزار حسابداری پروژه پیمانکاری ثبت شود که توسط حسابدار مجموعه انجام میشود.
قابلیت پردازش و تحلیل دادهها در لحظه؛ بهلطف هوش مصنوعی
یکی از مزیتهای مهم هوش مصنوعی برای شرح شغل حسابداری، امکان تجزیه و تحلیل دادهها در مدت زمان کوتاهتری است. برای مثال تصور کنید که نیاز به بررسی دادههای دفتر کل برای محاسبه ارزش دفتری شرکت دارید. در این زمان اگر اطلاعات مالی شرکت روی نرم افزار حسابداری شرکتی ذخیره شده باشند، امکان استفاده از هوش مصنوعی برای پردازش و تحلیل آنها را دارید.
درغیراینصورت، باید بهصورت دستی سندهای مالی را بررسی کرده تا ارزش کل شرکت با استفاده از فرمول آن را به دست آورید. شغل حسابداری نیاز به دقت و حوصله بسیاری دارد، ازهمینرو در پاسخ به سوال «شغل حسابداری مناسب چه کسانی است؟» گفته میشود که افراد دقیق و با حوصله باید به سراغ شغل حسابداری بروند.
کاهش امنیت دادها و حسابها؛ نتیجه حضور AI در شغل حسابداری
هوش مصنوعی در شغل حسابداری به افزایش سرعت کمک شایانی خواهند کرد، اما به چه قیمتی؟ سرورهای هوش مصنوعی حاوی اطلاعات بسیاری هستند که باعث میشود هدف هکران برای اخاذی و فروش اطلاعات مالی شرکتها باشند. هوش مصنوعی تاثیر مهمی روی آینده شغل حسابداری دارد، اما با در نظر گرفتن خطرات امنیتی، شرکتهای بسیاری بهسراغ استفاده از این ابزار برای سندهای مالی نمیروند.
استفاده بیش از حد هوش مصنوعی در حسابداری؛ عامل کاهش دقت انسانی
مجموعهها و شرکتها میتوانند از ترکیب هوش مصنوعی و افراد برای مدیریت دادههای مالی خود استفاده کنند. اما این مسئله یک مشکل اساسی دارد، زمانی که هوش مصنوعی در دسترس افراد باشد، ممکن است کلیه امور خود را با هوش مصنوعی انجام دهند. با گذشت زمان این اقدام باعث میشود تا فرد نیازی به یادگیری مهارتهای جدید نداشته باشد و که مساوی است با کاهش دقت انسانی! برای جلوگیری از این امر، مهم است که فردی را برای استفاده از این ابزار آموزش دهید و خطرات آن را آگاهانه درک کنید.
یکپارچهسازی AI با حسابداری؛ شمشیر دو لبه برای آینده حسابدارها
در این مقاله آینده شغل حسابداری با حضور هوش مصنوعی را پیشبینی کردیم و مزایا و معایب هوش مصنوعی در شغل حسابداری را نام بردیم. با در نظر گرفتن این موارد، باید گفت هوش مصنوعی میتواند برای آینده حسابداری مفید باشد، البته درصورتیکه آموزشهای کافی برای استفاده از این ابزار به افراد سازمان داده شود. استفاده بیش از حد هوش مصنوعی خطرات خاصی به همراه دارد و از طرفی نمیتوان این موج از تکنولوژی را نادیده گرفت!