پراپ تریدینگ از جمله فعالیت های مالی در بازار است که پراپ فرم ها و شرکت های پراپ تریدینگ سعی دارند از حرکات و تغییرات قیمت در بازار به سود برسند.
از آن جایی که پراپ فرم ها و پراپ تریدینگ راهی است برای معامله گران و تریدرها در سراسر جهان تا بتوانند از این بازار به درآمد و سود برسند، مسئله مهمی پیش می آید و آن هم قانونی بودن پراپ تریدینگ است.
آیا پراپ تریدینگ قانونی است؟ از کجا بدانیم پراپ فرمی که با آن همکاری می کنیم کلاهبردار نیست؟
پراپ تریدینگ چیست؟
پراپ تریدینگ (prop trading) فعالیت معاملاتی است که معامله گران از سرمایه پراپ فرم ها و شرکت های پراپ تریدینگ استفاده می کنند تا در موقعیت های معاملاتی بازار ترید کنند و به سود برسند. این پراپ فرم ها علاوه بر این که سرمایه مشخصی را در اختیار تریدر قرار می دهند، به او ابزارهای تریدینگ، پلتفرم معاملاتی و خدمات دیگری را نیز قرار می دهد که باعث می شود تریدر در ترید خود بهتر و موفق تر عمل کند. و در ازای سرمایه و امکاناتی که در اختیار تریدر قرار می دهد هم درصدی از سود ترید موفق را از معامله گر دریافت می کند.
پراپ تریدرها معمولا روی یک بازار و یک دارایی تمرکز می کنند و این دارایی ها می تواند سهام، جفت ارزها، آپشنز، ETF ها و فیوچرز و دیگر دارایی ها باشند. هدفشان هم این است که از استراتژی های معاملاتی مختلفی را در معاملات اعمال کنند که سودآور هستند و با سرمایه پراپ فرم به سود برسند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد پراپ تریدنگ به صفحه “پراپ تریدینگ چیست؟” مراجعه کنید.
پراپ فرم ها چگونه کار می کنند؟
پراپ فرم ها واسطی میان تریدر و بروکر و بازار هستند و پلن ها معاملاتی مختلفی را برای جذب تریدرها و معامله گران طراحی کرده اند که تریدر بر اساس نیاز و اهداف معاملاتی خود میان این پلن ها، حساب فاند مورد نظر خود را انتخاب و با هزینه ای این حساب را دریافت می کند. یک سری برنامه های دیگری هم است که تریدر با کمک آن ها می تواند حساب فاند رایگان دریافت کند. مثلا چالش ها نمونه ای از این برنامه ها هستند که تریدر با موفقیت در آن می تواند این حساب را دریافت کند.
پس از دریافت حساب فاند، تریدر به دیگر امکانات پراپ فرم مانند پلتفرم معاملاتی و ابزارهای تجزیه و تحلیل بازار هم دست می یابد که می تواند در موفقیت او تاثیر زیادی داشته باشد.
با این سرمایه و امکاناتی که تریدر دریافت کرده می تواند در موقعیت های معاملاتی مختلف شرکت کند و وقتی هم به سود برسد درصدی از سود خود را با پراپ فرم باید شریک شود. این درصد معمولا بین 25 % تا 50 % درصد در نظر گرفته می شود. که در میان پراپ فرم های ایرانی، پراپ فرم هایی مانند پراپ پلاس هم هستند که تنها 20 درصد از سود را از تریدرهای خود دریافت می کنند و 80 % از آن برای تریدر است.
از جمله مزایای پراپ فرم ها:
- سرمایه کافی برای ترید در اختیار معامله گر قرار می گیرد.
- تقسیم سود به نحوی است که به نفع تریدر است.
- ابزارهای پیشرفته و امکانات کافی برای ترید موفق در اختیار تریدر قرار می گیرد.
- آموزش های لازم برای استفاده از ابزارها و پشتیبانی بهینه برای موارد ضروری به تریدرها ارائه می شود.
اما مسئله اینجاست که از کجا بدانیم پراپ فرمی که با آن قراره همکاری داشته باشیم معتبر است و کلاهبردار نیست!
منشا کلاهبرداری پراپ تریدینگ از کجاست؟
تا پیش از سال 2008 قانونی وجود نداشت که پراپ فرم ها و موسسات مالی آن را دنبال کنند. به همین خاطر در سال 2008 بانک های بزرگ جهان و یک سری از پراپ فرم با عملکردی که داشتند در جهان بحران عظیمی را به وجود آوردند. در آن سال معاملاتی بزرگ صورت گرفت و بازار را به فروپاشی کشاند. در این میان هم بسیاری جان خود را به دلیل مسائل مالی و اقتصادی از دست دادند و بیلیون ها دلار نابود شد.
در نتیجه این بحران جبران ناپذیر جهانی قانونی وضع شد، به نام قانون ولکر تا جلوی چنین اتفاقاتی را بگیرد. از طریق قانون ولکر موسسات مالی و شرکت های پراپ فرم اگر می خواهند وارد معاملات بازار شوند، حق ندارند از سرمایه مشتریان استفاده کنند و این سرمایه باید از آن خود موسسات باشد.
البته باید به این نکته توجه داشت که شرکت های خصوصی و پراپ فرم ها آنقدرها روی فعالیت های آن ها نظارت قانونی نیست و این تاریخچه عملکرد و تجربه تریدرهای دیگر است که معتبر بودن و کلاهبردار نبودن آن ها را تعیین می کند.
و پراپ فرم ها مانند هر فعالیت مالی دیگری کلاهبرداری در آن وجود دارد و این ما هستیم که باید میان آن ها پراپ فرم قانونی و معتبر را بیایم. باید به ویژگی های شرکت پراپ تریدینگ توجه کنیم و امکاناتی که به تریدرها ارائه می دهند توجه لازم را داشته باشیم. همچنین تجربه تریدرهای دیگر نیز بسیار به انتخاب پراپ فرم معتبر کمک می کند.
قوانین و ضوابط پراپ تریدینگ
پراپ فرم ها و شرکت های پراپ تریدینگ در سراسر جهان باید قوانینی را رعایت کنند و عوامل مختلفی هم روی این قانون ها و ضوابط تاثیر می گذارند. اما در کل مقرراتی وجود دارند و پراپ فرم ها از طرف سازمان هایی مانند کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) و سازمان تنظیم مقررات صنعت مالی (FINRA) نظارت می شوند تا مطمئن شوند پراپ فرم ها قوانین را زیر پا نمی گذارند و همواره خدمات قانونی به تریدرهای خود ارائه می دهند. قوانینی مانند قانون ولکر، مدیریت ریسک تمکین و قانون MiFID II هستند که بر عملکرد پراپ تریدینگ نظارت دارند. می توانید برای اطلاعات بیشتر به “آیا پراپ تریدینگ کلاهبرداری است یا قانونی؟” مراجعه کنید و به طور مفصل با این قوانین آشنا شوید.
آیا پراپتریدینگ در ایران قانونی است؟
در میان پراپ فرم های ایرانی می توانیم پراپ فرم های معتبر را شناسایی و برای شما لیست کنیم و این اعتبار به دلیل عملکرد خوب و نظرات تریدرهای با تجربه ای است که با آن ها کار کرده اند. از لحاظ قانونی از دید جهانی می توان گفت پراپ فرم هایی که به ایرانی ها خدمات رسانی می کنند قانونی نیستند اما این موضوع به دلیل فعالیت های کلاهبردارانه نیست!
نهادهای قانون گذار جهانی پراپ تریدینگ را برای ایرانیان غیرقانونی اعلام کرده و پراپ فرم های رگوله شده جهانی نمی توانند به ایرانیان خدمات بدهند. و آن دسته از پراپ فرم هایی که به تریدرهای ایرانی فرصت معاملاتی می دهند تحت نظارت این قوانین نیستند و تریدر باید در انتخاب آن ها نهایت دقت را به کار ببرد تا از کلاهبرداری و فعالیت های غیرقانونی آن ها به دور باشد.
اما خوشبختانه مواردی هستند که وقتی تریدر بخواهد پراپ فرمی را انتخاب کند که صادقانه خدمات رسانی کند و کلاهبردار نباشد به کمک او می آیند. به تاریخچه فعالیت شرکت نگاه کنید، تقسیم سود آن، قوانین و ضوابط آن، و مهم تر از همه پشتیبانی و امکانات تریدینگی که در اختیار تریدر قرار می دهد هم توجه لازم را داشته باشید.
سخن آخر
آیا پراپ تریدینگ قانونی است؟ پاسخ آن به موارد مختلفی بستگی دارد. برای مثال قوانین و سازمان های ناظر بر شرکت های پراپ فرم از جمله راه هایی هستند که می توان قانونی بودن آن ها را تشخیص داد.
اما در ایران به دلیل محدودیت های قانونی ارائه خدمات به ایرانیان ممنوع است و در این صورت باید به اعتبار پراپ فرم توجه کنیم و مواردی را در این میان برای انتخاب آن ها در نظر داشته باشیم.
پراپ پلاس از پراپ فرم های معتبری است که به ایرانیان خدمات رسانی می کند و برای آن که تریدرها بابت عوامل خرابکارانه مطمئن باشند، سود معامله گران را به صورت هفتگی تسویه می کند و تا 80 درصد از سود حاصل از ترید را نیز به معامله گر می دهد.