برای موفقیت در هر مسیر شغلی به مجموعهای از مهارتها نیاز است که نقش مهمی در ارتقا شغلی دارند. در مجموع با برخورداری از 10 مهارت که در هر شغلی به دردتان می خورد میتوانید موقعیت خود را ارتقا بخشید. این مهارتها، مهارت های قابل انتقال یا پرتابل نام دارند و مجموعه توانمندیهایی هستند که میتوان آنها را در آموزش سازمانی و از یک شغل به شغل دیگر برد.
این مهارتها وابسته به موقعیت شغلی و سازمان نیستند و میتوان از آنها در هر شغلی استفاده کرد. با استفاده از مهارت های قابل انتقال در کنار تخصص اصلی خود میتوانید در سازمان متبوع به فعالیتهای حرفهای مشغول شده و در پیشرفت پروژهها سهیم باشید.
مهارت های قابل انتقال چیست؟
در یک جمله میتوان گفت مهارت های قابل انتقال وجه تمایز کارکنان خوب از عالی هستند. مهارت های قابل انتقال یا Transferable skills مهارتهایی هستند که به یک حوزه کاری خاص محدود نمیشوند و در تمامی مشاغل ارزشمند و مفید هستند. وجود چنین مهارتهایی در کارکنان برای کارفرمایان بسیار مهم است و این گروه از کارمندان ارزش زیادی برای سازمان دارند.
مهارت های قابل انتقال با اسامی دیگری همچون مهارتهای پرتابل یا قابلحمل نیز شناخته میشوند و مشخصه اصلی این 10 مهارت که در هر شغلی به دردتان می خورد این است که میتوانند از یک شغل به شغل دیگر منتقل شوند و نقش زیادی در ترفیع شغلی دارند.
10 مهارت که در هر شغلی به دردتان می خورد
ارتقای شغلی و دستیابی به جایگاه بهتر و درآمد بالاتر هدف بسیاری از افراد است و برای دستیابی به این هدف باید مهارتهای شغلی و حرفهای خود را ارتقا بخشید. علاوه بر توسعه مهارتهای فنی و تخصصی باید مهارتهای دیگری را نیز بهبود بخشید که مهارت های قابل انتقال نام دارند. در ادامه 10 مهارت که در هر شغلی به دردتان می خورد را بررسی میکنیم.
1. مهارت های ارتباطی قوی
یکی از مهمترین مؤلفههای فعالیت در یک سازمان داشتن مهارتهای ارتباطی و کار تیمی است. انسانها در تعامل با یکدیگر رشد و پیشرفت میکنند. با برخورداری از مهارت برقراری ارتباط و فعالیت تیمی هدفمند میتوان سطح همدلی، همکاری و درک را در فضای شغلی خود ارتقا بخشیم.
با برخورداری از مهارت برقراری ارتباط مؤثر در فضای کار و تیم میتوان ایدهها، نظرات و اطلاعات لازم را بهخوبی منتقل کرده و همچنین مانع بروز سوءتفاهم شد. استراتژیهای مهم برای افزایش این مهارت عبارتاند از:
- همدلی
- زبان بدن
- گوشدادن فعالانه
- شفافیت کلامی
- بازخوردهای مفید
2. مهارت حل مسئله و تصمیم گیری
یکی دیگر از 10 مهارت که در هر شغلی به دردتان می خورد توانایی حل مسئله و تصمیمگیری در موقعیتهای مختلف است. روبهروشدن با چالشها در محیط کار موضوعی غیرقابل انکار است. داشتن مهارت حل مسئله در لحظات بحرانی و هنگام رویارویی با چالشها از جمله مهارت های فردی مهم و ضروری برای هر جایگاه شغلی است.
با داشتن این توانایی، فرد میتواند ریشه مشکلات را شناسایی کرده و با بررسی راهحلهای احتمالی بهترین روش را برای حل مسئله در پیش گیرد. افرادی که این مهارت مهم را در خود پرورش دادهاند بهترین تصمیم را اتخاذ میکنند و آنقدر قدرت و اعتمادبهنفس دارند که مسئولیت تصمیمهای خود را نیز میپذیرند.
استفاده از آموزشهای سازمانی و مدیریتی روشی مناسب برای دستیابی به مهارت حل مسئله و تصمیمگیری است. دکتر علی ناصرحجتی با نزدیک به دو دهه فعالیت مستمر از برترین مشاوران حوزه مارکتینگ است و در طول سالها فعالیت سازنده تجارب ارزشمندی را کسب کرده و در اختیار مدیران و کارکنان سازمانها قرار میدهد.
3. مهارت سازگاری شغلی
باتوجهبه موقعیتهای شغلی عصر کنونی و تغییرات سریعی که شاهد آنها هستیم تنها افرادی میتوانند موفق باشند که خود را با تغییرات تطبیق دهند. سازگاری با تغییرات از مهارت های قابل انتقال بسیار مهمی است که به افراد امکان میدهد با هرگونه تغییرات محیطی و شرایط کاری جدید سازگار شوند. این مهارت در شغل موفقیتهای قابلتوجهی برای فرد به دنبال دارد.
4. تفکر انتقادی
چهارمین مهارت از 10 مهارت که در هر شغلی به دردتان می خورد توانایی تفکر انتقادی است. منظور از تفکر انتقادی این است که بعد از طرح مسئله باید بتوان دادههای موجود را بررسی، تحلیل و استدلال کرد. سپس بر اساس ارزیابیهای انجام شده بهترین تصمیم اتخاذ شود.
5. سازماندهی و برقراری نظم
مهارت برقراری نظم و سازماندهی امور از دیگر مهارت های قابل انتقال است که در فهرست مهارت های فردی نیز قرار میگیرد. افراد منظم همواره با برنامهریزی بهپیش میروند و وظایف خود را بر اساس زمان تعیینشده انجام میدهند. این دسته از افراد وظایف خود را بر اساس دستورالعملهای تعیین شده انجام داده و پروژههای خود را در زمانبندی تعیینشده تحویل میدهند.
توانایی سازماندهی به امور محول شده و رعایت نظم از ضروریترین مؤلفههای است که نقش مهمی در موفقیت سازمان دارد. کارکنان منظم با داشتن این مهارت در شغل ارزش زیادی برای رهبران و مدیران دارند.
6. جلب اعتماد
اعتمادسازی یکی از مهارتهای مهمی است که برای آن باید مهارت های قابل انتقال دیگری را در خود پرورش دهید. کارکنانی که به دنبال اعتمادسازی هستند از تمام توان و مهارت های فردی خود استفاده میکنند. این افراد خود را جدا از سازمان نمیدانند و برای پیشرفت سازمان از هیچ تلاشی دریغ نمیکنند. در این میان برای اعتمادسازی باید مهارتهای دیگری را در خود رشد داد که عبارتاند از:
- صداقت
- وقتشناسی
- عملکرد عالی و انجام وظایف
- اخلاقمداری در محیط کار
- متعهد بودن به ضربالاجلها
7. توجه به جزئیات
یکی دیگر از 10 مهارت که در هر شغلی به دردتان می خورد توجه به جزئیات است. افرادی که از این مهارت قابل انتقال برخوردار هستند وظیفه خود را در بهترین سطح انجام میدهند. توجه به جزئیات یکی از مهارت های فردی است که افراد با هوشمندی آن را به محیط کار خود نیز تعمیم میدهند.
این کارکنان هر موضوع یا فرایند را باظرافت و دقت تمام بررسی میکنند تا بتوانند آن را به بهترین شیوه حل کرده و درمورد آن تصمیم بگیرند. البته باید دقت داشت که توجه به جزئیات تبدیل به وسواس و کمالگرایی نشود؛ زیرا میتواند فرد را دچار مشکلات متعدد کند.
8. مهارت رهبری
شاید تعجب کنید اگر بگوییم مدیریت و رهبری نیز یکی از مهارت های قابل انتقال است؛ اما رهبری تنها محدود به مشاغل مدیریتی و سمتهای شغلی بالا نیست. کارکنان موفق با داشتن مهارتهای رهبری میتوانند الهامبخش سایر اعضای تیم بوده و بر تصمیمگیریها و هدایت موفق افراد تأثیر بگذارند. راهکارهای مؤثر برای شایسته سالاری در سازمان و ارتقای مهارت رهبری عبارتاند از:
- یادگیری مداوم
- فراگیری مهارتهای تصمیمگیری
- برقراری ارتباط مؤثر با اعضای تیم
- تلاش برای توانمندسازی سایر اعضای تیم
همچنین برای پرورش مهارت رهبری باید خودتان یک نمونه قابلاستناد باشید. یعنی همانطور که انتظار دارید دیگران وظایف خود را به بهترین نحو انجام دهند خود نیز باید در این جهت تلاش کنید.
گفتگو با مشاوران و متخصصان حوزه رهبری و مدیریت تیمی و سازمانی یکی از بهترین راهکارها برای پرورش این مهارت در شغل است. دکتر علی ناصرحجتی با تخصص مشاوره مدیریت و آموزشهای سازمانی نقش پررنگی در موفقیت بسیاری از کسبوکارها داشتهاند.
9. خلاقیت
توانایی تفکر خارج از چهارچوب ذهنی همان خلاقیت است و یکی از مهارت های قابل انتقال بسیار مهمی است که نقش زیادی در ارتقای جایگاه شغلی افراد و موفقیت در سازمان دارد. خلاقیت نهتنها یکی از مهارت های فردی مهم محسوب میشود؛ بلکه یک مهارت در شغل است و راهحل منطقی برای ارتقای سطح حرفهای مشاغل مختلف است. استراتژیهای مهم و کارآمد برای افزایش خلاقیت عبارتاند از:
- ریسکپذیری
- تجربهکردن
- تقویت حس کنجکاوی
- تقویت خودآگاهی
- توجه به کار تیمی
- یادداشتکردن ایدههای خود
10. هوش هیجانی
دهمین مهارت از 10 مهارت که در هر شغلی به دردتان می خورد هوش هیجانی یا EQ است. منظور از هوش هیجانی توانایی درک احساسات خود و دیگران و مدیریت آنها به شیوههای مثبت است که نقش زیادی در برقراری ارتباط مؤثر، کاهش استرس، غلبه بر چالشها، افزایش همدلی و بیاثرکردن تعارضها دارد. هوش هیجانی بهعنوان یکی دیگر از مهارت های قابل انتقال سنگ بنای رهبری، ارتباطات مؤثر و تیمسازی است.
جمعبندی
برای موفقیت در هر شغلی دستهای از مهارتها وجود دارند که نقش پررنگی در موفقیت افراد دارند. این مهارتها مهارت های قابل انتقال نامیده میشوند و عبارتاند از مهارتهایی که به یک حوزه کاری خاص محدود نمیشوند و در تمامی مشاغل ارزشمند و مفید هستند. چند مورد از 10 مهارت که در هر شغلی به دردتان میخورد شامل مهارت برقراری ارتباط و کار تیمی، خلاقیت، تفکر انتقادی و توانایی سازگاری شغلی هستند.
برای دستیابی به این مهارتها آموزشهای سازمانی میتوانند نقش مؤثری داشته باشند. دکتر علی ناصرحجتی از مدیران و متخصصان برگزیده در حوزه مارکتینگ، مشاوره برندینگ و آموزشهای سازمانی هستند که با توانایی بالا در اتخاذ راهکارهای واقعگرایانه نقش مهمی در موفقیت سازمانها و کسبوکارها دارند.