وقتی از اولین گام مارکتینگ صحبت میکنیم قطعا مراحل اول تست ها و اصول SEO و دیگر موارد فنی راجب پروژه خودتون رو انجام دادید یعنی الان فقط میخواید کاربر بیاد یا بازخورد بگیرید و یا هم محصول و خدماتتون رو بفروشید.
و اما بهترین کار برای اولین قدم مارکتینگ برای شروع:
قدم اول بعد از لانچ: انتشار در دایرکتوری استارتاپ ها و شرکت ها
برای بازاریابی یا مارکتینگ برای استارتاپ ها وب سایت های دایرکتوری و لیستینگ مثل یه کتابخونه عمل میکنن که لینک ها به سایت های مختلف رو بر اساس موضوعات دسته بندی شده ارائه میدن. برخلاف موتورهای جستجو که بر اساس کلمات کلیدی کار میکنن، این وب سایت ها محتوا و فعالیت سایت ها رو مبنا قرار میدن و اونا رو تو گروه های مشخص مرتب میکنن. این ساختار به کاربرا مخصوصا کاربرها و یا مشتری های تخصصی کمک میکنه تا به راحتی منابع مرتبط با نیازشون رو یه جا پیدا کنن، درست مثل گشت و گذار تو یه فهرست منظم. وب دایرکتوری ها ابزارای ارزشمندی برای کاوش اینترنت هستن که تجربه جستجو رو هدفمندتر میکنن.
نمونه های خارجی
وب سایت های دایرکتوری خارجی مثل ProductHunt و یا awwwards و Best of the Web، نمونه هایی از فهرست های تخصصی هستن که منابع آنلاین رو به صورت سازمان یافته ارائه میدن. ProductHunt به عنوان معتبرترین دایرکتوری آنلاین برای کسب و کارها و استارتاپ های حوزه تکنولوژی شناخته میشه و و با ثبت وبسایت ترافیک زیادی به سایت های لیست شده میفرسته.
دایرکتوری های ایرانی برای ثبت و کشف شرکت های استارتاپی
دایرکتوری آنتن یکی از بهترین دایرکتوریهای ایرانیه که سعی داره به یک مرجع کامل و کلی اطلاعات درباره کسب و کار ها و شرکت های مختلف ایران رو رو به کاربرا ارائه میده. این سایت با رابط کاربری ساده و کاربرپسندش، به راحتی کمک میکنه تا هر کسبوکاری رو تو زمینه های مختلف تکنولوژی کشف بشن، از فروشگاهها و خدمات تا شرکتها و مشاغل مختلف. آنتنهاب بهنوعی مثل یه پل ارتباطی بین مشتریها و سرمایه گذار ها و کاربر های کسبوکارهاست.
در بحث مارکتینگ برای استارتاپ ها، جشنواره وب و موبایل ایران با ده ها هزار شرکت کننده به عنوان بزرگ ترین رقابت بین وب سایت ها و اپلیکیشن های موبایل ایرانی شناخته میشه. این جشنواره به استارتاپ ها و شرکت های فناوری فرصت میده که خودشون رو معرفی کنن و از نظرات کارشناسا و کاربرا استفاده کنن. شرکت ها با شرکت تو این جشنواره میتونن بیشتر دیده بشن و با فعالای دیگه حوزه فناوری ارتباط بگیرن. این جشنواره با دسته بندی های متنوع، به شرکت ها اجازه میده تو زمینه های مختلف رقابت کنن و به پیشرفت و توسعه کمک کنه.
راهکار های بعدی
انتشار در وبسایت های اخبار فناوری
وبسایت های خبری استارتاپی در ایران نقش مهمی در اطلاع رسانی و پوشش اخبار و تحولات اکوسیستم نوآوری و فناوری دارن. این پلتفرم ها با ارائه مقالات، مصاحبه ها و تحلیل های تخصصی، به کارآفرین ها و علاقه مندان کمک میکنن تا با روندهای روز آشنا بشن و از تجربیات دیگران استفاده کنن.
برای درخواست انتشار یا تبلیغ تو این وبسایت ها، اول باید با تیم تحریریه یا بخش تبلیغاتشون تماس بگیرین. معمولا اطلاعات تماس تو بخش تماس با ما یا تبلیغات سایت پیدا میشه. تو ارتباط خودتون، یه توضیح مختصر و جذاب از استارتاپ یا محتوای مورد نظر ارائه بدین و دلایل اهمیت و جذابیتش رو بگین. همچنین میتونین پیشنهاد همکاری تو قالب رپورتاژ آگهی یا مصاحبه رو مطرح کنین. حواستون باشه که هر وبسایتی ممکنه شرایط و تعرفه های متفاوتی برای انتشار محتوا یا تبلیغات داشته باشه، پس قبل از ارسال درخواست، حتما راهنمایی ها و شرایطشون رو با دقت بخونین.
در ادامه، یه لیست از وبسایت های خبری فناوری و کسب و کار ایرانی براتون آوردم:
- دانشکده کسب و کار
- آنتن هاب
- شنبه مگ
- کارکسب
- اکوموتیو
- ایرانیان استارتاپ
- آی چیزها
- استارتاپ ۳۶۰
- راستا
- اینو تکس
- اکوسیستم کارآفرینی ایران
در مبحث مارکتینگ برای استارتاپ ها، این منابع می تونن بهتون کمک کنن تا استارتاپ یا محتوای فناوری خودتون رو معرفی و تبلیغ کنین.
شبکه ها اجتماعی
اگه میخواید استارتاپتون رو تو شبکههای اجتماعی راه بندازی، اول باید ببینید مخاطبات کجاها فعالن. بعدش، یه پروفایل جذاب با لوگو و اطلاعات کامل درست کنید. محتوایی که میذاری باید به درد بخور و جذاب باشه تا مخاطبا رو جذب کنه. با فالوئرات تعامل داشته باش، به کامنتاشون جواب بده و نشون بده که برات مهمن. از هشتگهای مرتبط استفاده کن تا پستات بیشتر دیده بشه. ثبات تو پستگذاری خیلی مهمه؛ یه برنامه منظم داشته باش تا مخاطبا بدونن کی منتظر محتوای جدید باشن. در نهایت، تحلیل کن که چه نوع پستهایی بیشتر مورد توجه قرار میگیرن و سعی کن از اونها بیشتر استفاده کنی.
تبلیغات
تبلیغات انواع مختلفی داره که هر کدومش میتونه برای معرفی محصول یا برندت مناسب باشه، بستگی به هدفت داره. مثلا تبلیغات چاپی مثل بروشور یا پوستر، برای معرفی محلی خوبه. تبلیغات پیامکی هم واسه اطلاع رسانی سریع و مستقیم به مخاطبا خیلی جواب میده. تبلیغات رادیویی و چریکی هم واسه جلب توجه تو مکانای خاص یا بین شنونده ها عالین. اما تبلیغات آنلاین و بنری این روزا پرچمدار تبلیغاتن؛ چون تو فضای دیجیتال خیلی راحت میشه مخاطبای هدف رو جذب کرد.
همچنین توی دسته بندی شرکت های تبلیغات و بازاریابی دایرکتوری آنتن میتونید به لیست انواع مختلف شرکت های تبلیغاتی تو ایران دسترسی پیدا کنید. همچنین برای توسعه و یا کمک گرفتن برای طراحی یا توسعه محصولتون میتونید از لیست شرکت های ایرانی طراحی و توسعه نیز کمک بگیرید.