هوش مصنوعی ابزاری همهجانبه بوده و از قدرت کافی برای ارائه خدمات در مشاغل مختلف برخوردار است. با استفاده از هوش مصنوعی بهینهسازی فرآیند جمعآوری اطلاعات، تحلیل داده و استفاده از نتایج با بهترین روش امکانپذیر است. استفاده از دانش در سادهسازی مسیر تصمیمگیری به شما کمک خواهد کرد. تصمیمهای حاصل از این روش با رشد مشاغل و افزایش سود همراه است. شاید متعجب شوید اگر بدانید استفاده از این دانش نوین تاثیر بهسزایی در عملکرد حسابداران و کارایی علم حسابداری دارد. با توجه به تغییرات ایجادشده در جهان، توصیه کلیدی به حسابدارن و دانشجویان این است که با تاثیر هوش مصنوعی بر شغل حسابداری آشنا بوده و خود را برای استفاده از آن آماده کنند.
هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی جدیدترین و تاثیرگذارترین فناوری حوزه کامپیوتر است. استفاده از این فناوری به رایانهها اجازه میدهد عملکرد بهتری در یادگیری، ارزیابی حل مسئله و در نهایت تصمیمگیری داشته باشند. مزیت اصلی استفاده از این فناوری، قابلیت تصمیمگیری مستقل است. اگر تاکنون با رباتها و سایر نرمافزارهایی کامپیوتری کار کرده باشید، به خوبی میدانید عملکرد آنها وابسته به دادههای است که برنامهنویس به آنها میدهد. پس نمیتوان انتظار داشت این نمونه نرمافزارها بدون نیاز به اطلاعات انسانی قادر به تصمیمگیری باشند.
ربات یا نرمافزارهایی که بر اساس هوش مصنوعی طراحی شدهاند، برای تصمیمگیری قادر به جمعآوری اطلاعات از منابع مختلف هستند. این دادهها ممکن است به دو دسته تقسیم شوند. دسته اول شامل دادههایی است که برنامهنویس آنها را ثبت میکند. دسته دوم، دادهها در حقیقت اطلاعاتی هستند که توسط ربات یا نرمافزار از منابع مختلف جمعآوری شدهاند. اگر به دنبال یافتن تفاوت اصلی هوش مصنوعی با سایر سیستمها هستید، به قدرت یادگیری آن دقت کنید.
این فناوری نوین قادر است از طریق دادههایی که برنامهنویس یا حسابدار در اختیار او قرار داده و دادههایی که از منابع مختلف جمعآوری کرده ارتباط منطقی ایجاد کند. در نتیجه، با گذشت زمان مطالب بیشتری یاد میگیرد و میتواند در تصمیمگیری مستقل از آن استفاده کند. افزایش قدرت پردازش و ذخیره اطلاعات در رباتها یا نرمافزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی در افزایش قدرت تحلیل و تصمیمگیری آنها نقش فراوانی داشته است.
نقش هوش مصنوعی در حسابداری
هوش مصنوعی حتی در همین لحظه هم به کمک حسابداران آمده است. در حال حاضر، بسیاری از بانکها برای تحلیل اعتبار مشتریان و تعیین شرایط وام از هوش مصنوعی استفاده میکنند. در این روش برای تحلیل مشتری ده یا صدها فاکتور مختلف در نظر گرفته میشود. پس بانک یا مشتری میتواند به نتایج به دست آمده اطمینان کرده و آن را مبنای تصمیمگیریهای بعدی قرار دهد. به علاوه، رباتها یا نرمافزار طراحیشده بر اساس هوش مصنوعی میتوانند به عنوان یک مشاور سرمایهگذاری به شرکتها یا افراد عادی خدمترسانی کنند. در این روش، فرد باید یک استراتژی خاص برای ربات تعریف کند. در نهایت، ربات میتواند در زمان مناسب فرایندهای خرید یا فروش را انجام دهد.
کاربرد هوش مصنوعی در حسابداری
استفاده از این فناوری نوین در کاهش ۸۰ درصد هزینههای مالی و حسابداری سازمانها نقش کلیدی دارد. مهمترین مرحله در امور مالی هر سازمان بخش جمعآوری و تحلیل اطلاعات است. این وظیفه به حسابدار شرکت واگذار میشود. حسابدار موظف است سلامت عملکرد مالی هر شرکت را بررسی و تایید کند. هوش مصنوعی به خوبی میداند علم حسابداری چیست و مزایای استفاده از هوش مصنوعی در حسابداری دامنه گستردهای دارد که مهمترین موارد عبارتند از:
- کاهش زمان تحلیل ستونهای طولانی دارای اعداد مختلف
- ارائه تحلیلهای دقیق مبتنی بر دادههای مالی
- اعتبارسنجی خودکار اسنادی مانند فاکتورها، هزینهها، دریافتها و پرداختها
- ارزیابی لحظهای سیستمهای مبتنی بر هوش مصنوعی و اطلاعرسانی به موقع درباره بروز هر نوع خطا در عملکرد آنها
- پیشبینی وضعیت آینده هر سازمان با ارائه مثالهای متعدد
- افزایش شفافیت، بهبود بهرهوری مالی، ارتقای عملکرد تیم حسابداری و افزایش سود شرکتها
- ارزیابی سریع و بهینه تأمینکننده مواد اولیه مورد نیاز شرکتها
- پیشبینی دقیق نیازهای نقدی شرکتها در آینده
- اطلاعرسانی به حسابدار در صورت ثبت اطلاعات اشتباه
مهارتهای مورد نیاز برای استفاده از هوش مصنوعی
قبل از هر چیزی باید بدانید که این فناوری تا چه اندازه در ارتقای کیفیت کاری شما موثر است. هوش مصنوعی علاوه بر انجام محاسبات پیچیده، فرایندهای خواندن و نوشتن اسناد را با سرعت بالا انجام میدهد. استفاده از نرمافزارهای مبتنی بر هوش مصنوعی باعث میشود که در کوتاهترین زمان به تمام مقالات و اسناد مرتبط با شغل خود دسترسی داشته باشید.
چالشهای استفاده از هوش مصنوعی در حسابداری
استفاده از فناوریهای نوین در علم حسابداری مزایای متعددی دارد، اما در مسیر دستیابی به این مزیتها روبهرو شدن با برخی چالشها امکانپذیر است. چالشهای اصلی این مسیر عبارت است از:
- هزینه نسبتا بالای سیستمهای مبتنی بر هوش مصنوعی
- هزینه جانبی برای آموزش مدیران و تیم حسابداری
- دشوار بودن انتخاب مسئول تصمیمات ایجادشده در سیستم هوش مصنوعی
بررسیها نشان میدهد مهمترین چالش تیم حسابداری بعد از استفاده از فناوری هوش مصنوعی تعیین عامل کلیدی در تصمیمگیریها است. تصمیمها در سیستمهای نوین بر اساس دادههایی که حسابدار به سیستم وارد کرده و اطلاعاتی که خود ربات جمعآوری کرده و تحلیلهای آن انجام میشود. پس نمیتوان دقیقاً یک فرد خاص را مسئول تصمیمهای این سیستم دانست. در کشورهایی که تجربه بیشتری در زمینه استفاده از این فناوری دارند، قانونی کلی برای تعیین مسشئولیت در چنین سیستمهایی تعریف شده است. اما هنور نقاط خاکستری وجود دارد که نمیتوان مسئولیت آن را به فرد خاصی نسبت داد.
انواع سیستمهای هوش مصنوعی در حسابداری
تغییر سبک زندگی و ارتباط جهان، خرید غیرحضوری و آنلاین را به گزینه اصلی در معاملات تبدیل کرده است. دغدغه اصلی کاربران این است که هنگام خرید اینترنتی اطلاعات حساب آنها محرمانه باقی بماند. هوش مصنوعی از طریق بررسی دادهها قادر به کشف حسابهای مشکوک و راههای تقلب است. در نتیجه، امکان کلاهبرداری یا سوء استفاده از حسابهای مالی به صفر میرسد. زمانی میتوانید برای امنیت معاملات آنلاین از این سیستم استفاده کنید که اطلاعات کافی درباره تنوع آن داشته باشید:
سیستم متخصص یا خبره
این سیستم بر اساس دانش انسانی و در بستر نرمافزاری طراحی و تولید شده است. در این سیستم، تخصص، منطق و استدلال انسانی در قالب یک نرمافزار حسابداری برای سادهسازی فرایند محاسبات و تحلیل دادهها بهکار گرفته میشود. در مواردی مانند مدیریت بازاریابی، مدیریت عملیات، بانکداری و مدیریت تولید استفاده از این سیستم بهترین گزینه است.
سیستم دارای منطق فازی
منطق فازی از دو قطب درست و غلط تشکیل شده است. استفاده از این منطق در سیستمهای هوش مصنوعی باعث میشود از طریق بررسی کامل اطلاعات تصمیمات لازم برای رد یا تایید انجام معاملات مختلف یا سرمایهگذاریها گرفته شود. استفاده از چنین سیستمهایی در فرایندهای حسابرسی، مشاوره مالی، بررسی جریان نقدینگی، سرمایهگذاریهای خرد و کلان، بررسی میزان بازدهی و تصمیمگیریهای جدی مالی ضروری خواهد بود.
سیستمهای دارای الگوریتم ژنتیک
این سیستمها در حقیقت بر اساس نظریه داروین طراحی شدهاند. استفاده از آنها نقش موثری در بهینهسازی امور دارد. اگر انجام مراحلی مانند کشف تقلبهای مالی، پیشبینی احتمال ورشکستگی، پیشبینی میزان تورم، ارزیابی دارایی، پیشبینی میزان ریسک سرمایهگذاری و مدیریت بخش تولید اهمیت زیادی دارد باید استفاده از این سیستم را در اولویت قرار دهید.
شبکه عصبی مصنوعی
شبکه عصبی مصنوعی قدرتمندترین و کم خطاترین سیستم مبتنی بر هوش مصنوعی است. پردازش اطلاعات در این شبکه مبتنی بر سیستمهای عصبی بیولوژیکی بود و قادر است سختترین و پیچیدهترین مسائل ریاضی و حسابداری را حل و تحلیل کند. استفاده از این سیستمها برای پیشبینی میزان سودآوری سهام در آینده، تصویب اعتبارات، حسابرسیهای پیچیده، بررسی احتمال ورشکستگی بانکها، قیمتگذاری سهام، تعیین قیمت نهایی برخی محصولات و… مفید است.
سیستمهای ترکیبی
در این سیستمها در حقیقت دو سیستم دارای منطق فازی و شبکه عصبی با هم ترکیب شدهاند. یکپارچگی و کارایی این سیستم ارتقا یافته است و میتوان در زمینههای مختلف از آن استفاده کرد.
مزایای استفاده از هوش مصنوعی در حسابداری
- اتوماسیونسازی برای محاسبه و پرداخت حقوق
- دسترسی سریع به دامنه گستردهتری از کاربران یا مشتریان در بازه زمانی محدود
- کاهش احتمال بروز خطا در محاسبات
- قابلیت استخراج حجم زیادی از اطلاعات
- کاهش هزینهها و افزایش بهرهوری سازمانها
- پیشبینی وضعیت مالی شرکتها در آینده
- بررسی روندهای مالی
- افزایش امنیت اطلاعات
- قابلیت پیگیری داراییها و حسابها
- ایجاد شفافیت مالی
دوره آموزش جامع حسابداری
مسئولیت حفاظت از اسناد مالی محرمانه شرکتها و مؤسسات بر عهده حسابدار است. حسابدار باید آمار و گزارشهای مالی را با قدرت زیاد و جزئیات کامل به مدیر ارائه کند. این گزارشات مبنای اصلی تصمیمگیریهای مالی شرکت در آینده خواهند بود. اگر حسابداری نتواند عملکرد خود را به درستی انجام دهد، نابودی کل سیستم تجاری قطعی است. تصمیمگیریهای شرکت برای ادامه کار بر اساس بررسی میزان سود یا زیان موجود در حسابهای مالی انجام میشود. همین امر، نقش حسابدار را در بقای یک شرکت و جلوگیری از ورشکستگی آن حیاتی میکند.
شرکت در دوره جامع حسابداری تنها راه برای یادگیری فوت و فنهای این حرفه است. امروزه، تمام شرکتها، اصناف و سازمانها برای انجام امور مالی خود به تیم حسابداری نیاز دارند. آموزش حسابداری از طریق ارتقای تواناییها و مهارتهای فردی، شانس را شما برای ورود سریع به بازار کار و کسب درآمد افزایش میدهد. در دوره آموزش جامع حسابداری آموزشهای لازم برای افزایش مهارت در بخشهای زیر ارائه میشود:
- مدیریت درآمدها
- برنامهریزی برای افزایش منابع مالی و پسانداز سازمان
- مدیریت درآمد و مخارج
- حذف مخارج اضافی و مدیریت داراییها
- کاهش ضررهای مالی و افزایش بهرهوری تجاری
- نظمدهی به برنامههای مالی
- آموزش جدیدترین نرمافزارهای حسابداری
- مدیریت داراییها در سرمایهگذاریهای بلندمدت
- حسابرسی مالی
- بررسی میزان سود و زیان در بازه زمانی معین
نتیجه گیری
اگر به دنبال یادگیری و آمورش حسابداری هستید بهتر است آموزشگاه هایی را انتخاب کنید که از جدیدترین روش و متدها و بروزترین اطلاعات دنیا استفاده کنند.