سرور ابری یا سرور مجازی؟ خرید کدام برای کسبوکار شما مناسب است؟
تغییر و تحول از روشهای سنتی اداره کسبوکارها به شیوههای نوین، ملزومات خاصی دارد. فرقی نمیکند که یک سازمان بزرگ را اداره میکنید یا یک استارتاپ کوچک هستید. در هر صورت برای میزبانی وب سایت و ذخیره سازی دادههای مرتبط با کسبوکار خود نیاز به سرور دارید. وقتی برای خرید سرور اقدام میکنید، با گزینههای مختلفی مواجه میشوید. سرورهای ابری و مجازی دو مورد از پرکاربردترین گزینهها هستند که پیش روی شرکتها قرار دارند. انتخاب کدامیک از این دو سرور برای شرکتها تصمیم بهتری است؟ برای پاسخ به این سوال باید به مقایسه سرور ابری و مجازی بپردازیم.
سرور مجازی چیست؟ (Virtual Private Server)
سرور مجازی در واقع نوعی سرور اختصاصی است که یک شرکت ارائهدهنده خدمات میزبانی سرور، آن را به چند بخش با مشخصات خاص تقسیم میکند، سپس سرورهای مجازی را به مشتریان میفروشد یا به آنها اجاره میدهد. هاست اشتراکی که بسیاری از سایتهای با ترافیک پایین از آن استفاده میکنند، یک منبع را بین چند سایت تقسیم میکند. این در حالی است که منابع سرور مجازی بهصورت اختصاصی در اختیار یک سایت قرار میگیرد. این موضوع باعث میشود که مشکل کاهش سرعت هاست اشتراکی با استفاده از سرور مجازی برطرف شود.
سرور مجازی یک ابزار مدیریتی بسیار کاربردی، با دسترسیهای بیشتر از یکهاست اشتراکی میباشد. خرید VPS یک گزینه مناسب است چراکه میتوانید یک سرور با سیستمعامل لینوکس یا ویندوز را در موقعیت ایران و خارج تهیه فرمایید.
سرور ابری چیست؟ (Cloud Server)
سرور ابری را میتوان نوعی سرور مجازی دانست، با این تفاوت که از ترکیب چند سرور تشکیل میشود. شرکتهای ارائه دهنده خدمات سرور ابری، بعضا منابع خود را در نقاط مختلف دنیا راهاندازی میکنند. به همین دلیل حتی اگر یکی از سرورها با مشکل روبرو شود، سایر سرورها بهعنوان جایگزین، خدمات ارائه میکنند. این در حالی است که در سرور مجازی عملا با قطع شدن منابع، دسترسی کاربران نیز کاملا قطع میشود. سرور ابری با ادغام منابع خود میتواند سرعت بالا و پایداری مناسب را در اتصال به سایتها را امکانپذیر کند.
برای خرید بهترین سرور کلود باید ابتدا کشور مورد نظر :ایران یا آلمان را انتخاب کرده و سپس میزان رم، هارد و پردازنده را مشخص کرده تا قیمت سرویس را مشاهده نمایید.
تفاوت سرور ابری و مجازی
شما در مقام صاحب یک کسبوکار، باید قبل از تصمیمگیری برای خرید سرور مجازی یا خرید سرور ابری با تفاوتهای آنها آشنا شوید. هرکدام از این سرورها، ویژگیهای خاصی دارند که باعث میشوند برای میزبانی سایتهای خاصی مناسب باشند. در اینجا تعدادی از مهمترین تفاوتهای سرور مجازی و ابری را بررسی میکنیم.
1. مقایسه پایداری سرور ابری و مجازی
در شرایطی که سرورهای ابری و مجازی تهیه شده توان پردازشی یکسانی داشته باشند، عملکرد سرور ابری از نظر پایداری بهتر است؛ چراکه سرور ابری همزمان از منابع چند سرور در نقاط مختلف بهره میبرد. در نتیجه اگر منابع یکی از سرورها بههر دلیل از دسترس خارج شود، سایر منابع بهعنوان جایگزین مانع از بروز مشکل میشوند. در واقع سرور ابری، امکان دسترسی با پایداری مناسب برای میزبانی از سایتها فراهم میکند.
سرور ابری امکان دستیابی به آپتایم 100 درصد را برای سایت شما فراهم میکند. Up Time به زبان ساده شاخصی است که نشان دهنده مدت زمان آنلاین بودن یک سایت در طول سال است. آپ تایم 100 به معنی آن است که سایت در تمام طول سال بدون قطعی در دسترس بوده است.
2. مقایسه سرعت سرور ابری و مجازی
اگر یک کاربر برای ورود به سایت شما بیش از حد معطل شود، قطعا ناراضی شده و احتمالا او را بهعنوان یک مشتری بالقوه از دست خواهید داد. به همین دلیل فراهم کردن زیرساخت لازم برای بارگذاری سریع سایت، اهمیت بسیار زیادی در انتخاب سرور دارد. سرورهای ابری و مجازی، در مقایسه با هاست اشتراکی امکان بارگذاری سایت با سرعت بالاتر را فراهم میکنند.
از یک نکته مهم درباره سرور مجازی نیز نباید غافل شد. امکان پیکربندی سرور مجازی بهصورت اختصاصی برای سایتها وجود دارد. بههمین دلیل شما میتوانید با اعمال تنظیمات خاص برای سرور مجازی، امکان بارگذاری صفحات سایت خود در شرایط خاص با سرعت بالاتر را رقم بزنید. معمولا سایتهایی که در شبانهروز با ترافیک زیادی مواجه هستند، به سراغ سرور مجازی میروند. این سرور به دلیل اختصاصی بودن، پهنای باند بیشتری را در اختیار شما قرار میدهد.
3. مقایسه امنیت سرور ابری و مجازی
برای مقایسه امنیت سرور ابری و مجازی نمیتوان یک حکم کلی صادر کرد. باید توجه داشته باشید که تامین امنیت سرورهای ابری کاملا بر عهده ارائه دهنده خدمات میزبانی است. این در حالی است که در یک سرور مجازی، نقش شما بهعنوان خدمات گیرنده در تامین امنیت و حراست از دادههای سایت خیلی پررنگ است.
همان طور که اشاره کردیم، سرور ابری از چند منبع تشکیل میشود. برخی بر این باورند که این موضوع باعث میشود تامین امنیت هریک از منابع دشوار باشد. هر چند این گزاره صحیح است؛ اما معمولا ارائهدهندگان خدمات سرور ابری، تدابیر امنیتی لازم را در این زمینه میاندیشند.
درباره سرور مجازی داستان کاملا متفاوت است. اگر شما تخصص لازم در زمینه امنیت سایبری دارید یا از پرسنل متخصص فناوری اطلاعات استفاده میکنید، میتوانید سطح امنیت سایت خود را بهصورت اختصاصی تضمین کنید. مثلا میتوانید با استفاده از فایروالها، فیلترهای ترافیکی و… لایههای حفاظتی برای دسترسی به سرور خود ایجاد کنید؛ اما اگر به هر دلیل شرایط لازم برای ارتقای امنیت سرور مجازی را بهصورت اختصاصی ندارید، بهتر است به انتخاب یک سرور ابری معتبر و مطمئن بسنده کنید.
4. مقایسه شخصیسازی سرور ابری و مجازی
شما برای طراحی یک سایت منحصربهفرد نیاز دارید به هاست دسترسی داشته باشید تا پلاگینها و توابع خاص مد نظر خود را روی آن نصب کنید. سرور ابری، اجازه چنین کاری را به شما نمیدهد. چراکه فرض بر آن است که اعمال هرگونه تغییری روی هاست از طرف یک سایت، منجر به ایجاد اختلال در ارائه خدمات میزبانی به سایر سایتها میشود.
این در حالی است که سرور مجازی، به شما اجازه میدهد تا به هسته شبکه دسترسی پیدا کنید. به این ترتیب میتوانید تغییرات مد نظر را ایجاد کنید. نرمافزارها و پلاگینهای مد نظر خود را روی سایت نصب کنید. به زبان ساده میتوانید پیکربندی سفارشی را برای سایت بهصورت آزادانه روی سرور اجرا کنید. هرچند که پیکربندی اختصاصی بدون هزینه نیست، اما برای دستیابی به طراحی یک سایت اختصاصی و منحصربهفرد ارزش صرف هزینه را دارد.
5. مقایسه هزینه سرور ابری و مجازی
یکی از سوالهای مهمی که معمولا برای انتخاب سرور ابری و مجازی مطرح میشود، تفاوت قیمت بین آنهاست. هرچند اختلاف قیمت خیلی زیادی بین این دو سرور وجود ندارد، اما تجربه نشان داده که در شرایط برابر معمولا قیمت سرور ابری تا حدی بالاتر است. البته برای اعمال پیکربندی سفارشی در سرور مجازی باید هزینه جداگانه در نظر بگیرید. این موضوع باعث میشود در مجموع هزینه سرور مجازی برای کسبوکار شما بالاتر باشد. بهطور کلی پیشنهاد میکنیم برای انتخاب سرور ابری و مجازی، بیش از آن که به قیمت توجه کنید، روی کاربرد و نتایج مورد انتظار تمرکز داشته باشید.
سرور ابری بهتر است یا مجازی؟
تا اینجا سعی کردیم که تفاوت سرور ابری و مجازی را بررسی کنیم. همان طور که مشاهده کردید، سرور ابری از نظر پایداری دست برتر را دارد. این در حالی است که سرور مجازی از نظر سرعت و امکانات شخصیسازی وضعیت بهتری دارد. از نظر امنیت نیز در صورتی که اقدامات لازم را بهصورت اختصاصی در دستور کار قرار دهید، سرور مجازی انتخاب بهتری است.
رویهمرفته اگر بهتازگی سایت خود را راهاندازی کردهاید و نیازی به در اختیار داشتن منابع و پهنای باند اختصاصی ندارید، پیشنهاد میکنیم که زیر بار هزینه سنگین سرور مجازی نروید و به سرور ابری بسنده کنید. در مقابل اگر ترافیک ورودی به سایت شما زیاد است و نیاز به پیکربندی اختصاصی برای آن دارید، بدون تردید سرور مجازی را انتخاب کنید. به این ترتیب میتوانید نیازهای کاربران را بهخوبی در سایت خود پوشش دهید.