نورالینک (Neuralink) شرکت فعال در زمینه علوم اعصاب و فناوری که توسط ایلان ماسک، میلیاردر حوزهی فناوری، تاسیس شده است، اعلام کرد که مجوز سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) را برای شروع آزمایشهای بالینی انسانی دریافت کرده است. با این حال، نورالینک اولین شرکتی نیست که مجوز شروع آزمایشهای انسانی را در این زمینه دریافت میکند. در این مطلب از دانشگاه کسبوکار با ما همراه باشید.
شرکت نورالینک چیست؟
نورالینک (Neuralink) شرکت آمریکایی در زمینه علوم اعصاب و فناوری آمریکایی است که در حال توسعه رابطهای مغزی از طریق وسایل الکترونیک قابل کاشت در مغز انسان است. این شرکت توسط ایلان ماسک و یک تیم از هفت دانشمند و مهندس نوآور تاسیس شده است. نورالینک در سال 2016 راهاندازی شد و برای اولین بار در مارس 2017 به شکل رسمی شروع به کار کرد.
نورالینک قصد دارد دستگاههایی را برای درمان بیماریهای مغزی با هدف نهایی بهبود انسان در کوتاهمدت ارائه دهد. ایلان ماسک این نوع پوشش عصبی را به عنوان “لایه دیجیتال فوق قشر مغزی” تعریف کرده است که لزوماً به جراحی منجر نمیشود، بلکه به طور ایدهآل میتوان آن را از طریق رگهای وریدی در داخل مغز افراد کاشت. او گفته است که هدف بلندمدت این شرکت، دستیابی به سطحی از «همزاد پنداری با هوش مصنوعی» است. در ادامهی این مطلب از دانشگاه کسبوکار، به بررسی نحوه عملکرد و کاشت تراشه ساخت نورالینک در مغز انسان میپردازیم.
«لینک» چگونه کار میکند و مناسب چه کسانی است؟
نورالینک تراشهای به اندازه یک سکه ایجاد کرده که در مغز انسان کاشته میشود. این تراشه به افراد توانایی کنترل وسایل و دستگاههای الکترونیک اطراف را از طریق فکر کردن میدهد. این دستگاه که «لینک» (Link) نامیده میشود، از طریق بلوتوث کار میکند. این شرکت برای قرار دادن لینک در مغز انسان، از یک دستگاه رباتیک عصبی استفاده میکند که برای حفاری جمجمه به کار میرود. نورالینک در نظر دارد که با استفاده از این تکنولوژی به افراد فلج کمک کند و همچنین قابلیتهای هوش مصنوعی را در این تکنولوژی خود استفاده کند.
«لینک» که دستگاه بیسیمی به اندازه یک سکه است و در مغز کاشته میشود، این قابلیت را به افراد میدهد تا با استفاده از افکارشان کارهای مربوط به دستگاههای الکترونیک از جمله جابهجا کردن مکاننمای کامپیوترها، انتخاب و باز کردن اپهای مختلف در گوشیها و تایپ کردن از طریق ذهن را انجام دهند. دستگاه Link دارای یک باتری است که به صورت بیسیم و از طریق القای الکترومغناطیسی شارژ میشود.
شرکت نورالینک در توییتر نوشت: مجوزی که FDA صادر کرده است «نشاندهنده قدمی مهم و اولیه است که یک روز به تکنولوژی ما اجازه میدهد بتوانیم به بسیاری از افراد کمک کنیم». نورالینک همچنین اعلام کرد که هدف اصلی آنها کمک به افراد دارای معلولیت، برای بازیابی بخشی از کنترل اعصابشان است. البته این تکنولوژی کاربردهای گستردهتری نیز دارد که این شرکت هنوز در مورد آنها چیزی بیان نکرده است.
روش نورالینک برای اتصال مغز به دنیای الکترونیک
نورالینک از اوایل سال گذشته نشان داده بود که برای آزمایشهای بالینی انسانی آماده میشود. به گفته این شرکت، دستگاه لینک که الکترودهای آن فعالیت الکتریکی نورونها را ثبت میکنند، از طریق یک دستگاه رباتیک عصبی که میتواند با دقت بالا جمجمه را سوراخ کند، در مغز کاشته میشود. نورالینک بیان کرد که به دلیل «دقت میکرونی» لازم برای کاشت این تراشه کوچک در مغز انسان، این دستگاه رباتیک بهترین گزینه برای انجام عمل جراحی است.
لینک دارای 3072 الکترود در هر آرایه و دارای 96 رشته است. بر اساس یک مقاله علمی که ماسک هم یکی از نویسندههای آن بوده است، نتایج تحقیقات آنها در گذشته نشان داده است که استفاده از تنها 256 الکترود، به افراد اجازه میدهد مکاننما، اندامهای رباتیک و سنتزگرهای گفتار را کنترل کنند. این در حالی است که تراشه لینک دارای 3072 عدد الکترود است.
شرکت سینکرون (Synchron)، رقیب جدی نورالینک
نورالینک اولین شرکت اتصال مغز به دستگاههای الکترونیک نیست که مجوز FDA را برای آزمایشهای بالینی انسانی دریافت کرده است. در واقع، این افتخار به شرکت سینکرون (Synchron)، شرکتی نوپا که توسط صندوقهای سرمایهگذاری شخصی بیل گیتس و جف بزوس حمایت میشود، تعلق دارد. سینکرون، اولین بار در سال 2022 وارد مرحله آزمایشهای انسانی شد.
تام اکسلی، مدیرعامل شرکت سینکرون، در کنفرانس SXSW امسال گفت که بر خلاف نورالینک، تکنولوژی استفاده شده در شرکت سینکرون، نیازی به سوراخ کردن جمجمه ندارد. در عوض، دستگاه آنها الکترودها، حسگرها یا محرکها را از طریق رگهای خونی به مغز منتقل میکند. او افزود که این روش خطر کمتری دارد و مقیاسپذیرتر است؛ زیرا نیازی به جراح و متخصص عصبی برای کاشت ندارد.
جمعبندی
- شرکت نورالینک ایلان ماسک مجوز FDA را برای شروع آزمایشهای بالینی انسانی دریافت کرده است.
- نورالینک دستگاهی را به اندازه یک سکه توسعه داده که «لینک» نام دارد و در مغز کاشته میشود.
- «لینک» به افراد اجازه میدهد لوازم و دستگاههای الکترونیک را با ذهن خود کنترل کنند.
- شرکت نوپای سینکرون که توسط بیل گیتس و جف بزوس حمایت میشود، قبل از نورالینک مجوز آزمایشهای انسانی را از FDA دریافت کرده است
- روش شرکت سینکرون نیازی به سوراخ کردن جمجمه ندارد و از طریق رگهای خونی برای دسترسی به مغز استفاده میکند.
برای اطلاع از آخرین اخبار در حوزه کسبوکار، تکنولوژی و کارآفرینی میتوانید به صفحه اصلی دانشگاه کسب و کار مراجعه کنید.