کسبوکارها، چه بزرگ و کوچک، در برهههایی از زمان فعالیت خود نیاز به مشاوره کسب و کار دارند. نقش مشاور مانند سکاندار کشتی بزرگی است که همه سازمان در آن جای گرفته است. چالش اصلی صاحبان کسبوکارها انتخاب بهترین مشاوره کسب و کار در ایران است. چرا که تخصص و حتی ویژگیهای شخصیتی این فرد میتواند افقهای دید مدیران را به نحوی درست یا غلط تغییر دهد.
بنابراین این افراد وظیفه خطیری بر عهده دارند و در این میان مدیران باید هوشمندانه و با بررسی ویژگیهای مختلف شخصیتی، تخصصی و مهارتی، مشاور مناسب را انتخاب کنند. به انبوه تبلیغات در فضای آنلاین توجه نکنید، آنها میتوانند گنجشک رنگشده را بهجای قناری بفروشند، پس تنها بر ویژگیهایی که در ادامه آمده تکیه کنید.
ویژگیهای بهترین مشاور کسب و کار در ایران
باتوجهبه نقش مهمی که مشاوره بازاریابی و فروش و مشاوره کسب و کارهای کوچک و بزرگ در پیشرفت سازمان دارند، لازم است قبل از هر اقدامی برای استخدام مشاور، با مهمترین و اصلیترین ویژگیهای این مشاوران آشنا شوید:
تجربه مشاور کسب و کار
تجربه یک مشاور نشاندهنده مجموعهای از مهارتهایی است که در طول زمان رشد کردهاند. شما به مشاوری نیاز دارید که قبلا کسبوکاری را رشد داده و مشاورههای او باعث موفقیت کسبوکارها شده است. بدون تجربه لازم، مشاور در اصل کسبوکار شما را بستری برای آزمون و خطا و کسب تجربه خواهد دید و این فاجعهای بزرگ خواهد بود.
تجربه قبلی مشاور بسیار مهم است چون منجر به ارائه توصیههایی خواهد شد که شانس موفقیت کسبوکار را افزایش میدهد. علاوهبراین، مشاور باتجربه به مشتریان خود در جلوگیری از بروز اشتباهات پُرهزینه کمک خواهد کرد. مشاوره بیتجربه ریسکهایی محاسبهنشده انجام داده و کسبوکار را به پایان راه خود نزدیک میکند.
ورن هارنیش بهعنوان بنیانگذار سازمان کارآفرینان (EO) معتقد است کسبوکارها تنها باید مشاورانی را استخدام کنند که حداقل 25 سال تجربه داشته باشند.
شناخت از بازار ایران
فعالیت در بازار ایران به خاطر وجود عوامل تاثیرگذار داخلی و خارجی ریسکهای زیادی دارد و کسی که این بازار را نشناسد و قدرت پیشبینی شرایط را نداشته باشد نمیتواند مدت زمان زیادی در این بازار دوام بیاورد. مشاوری که تجربه و تخصص چند ساله در این بازار دارد میتواند کسبوکارتان را از ورشکستگی نجات و در مسیر رشد و توسعه قرار دهد.
نگرش مشاور کسب و کار
نگرش هر فرد بر اساس افکار، احساسات و رفتار او شکل میگیرد. یک مشاور با رویکرد مناسب میتواند احساس آرامش را به مدیران تزریق کند تا آنها انتخابهای هوشمندانهتری داشته باشند. مشاوری ماهر، همواره نیمهپُر لیوان را میبیند و با خوشبینی خود به هر مانعی نزدیک میشود تا آنها را برطرف کند.
تخصص و دانش موضوعی
شایستگی یک مشاور را مجموعه مهارتهای او تعیین میکند. هر مشاور کسبوکاری باید صنعت، خدمات و محصول را بهخوبی بشناسد. بهعنوانمثال، تنها یک مشاور راه اندازی کسب و کار اینترنتی میتواند به شرکتهای فعال در حوزه تجارت الکترونیک کمک کند. نکته مهم اینکه، وقتی مشاوری روی یک حوزه خاص متمرکز میشود تخصص او عمیق شده و میتواند سودمندتر باشد. این ویژگی خاص را بهراحتی میتوان با توصیههای مشاور تشخیص داد.
برای بررسی صلاحیت مشاور کسبوکار باید از او سوالاتی مرتبط با صنعت خود بپرسید. پاسخهای مشاور را بهدقت بررسی کرده تا مشخص شود میزان اطلاعات و دانش او در صنعت عمیق و تخصصی است یا شامل اطلاعاتی گسترده و سطحی میشود.
سابقه راهاندازی و اداره کسبوکارهای موفق
این موضوع تاثیر بسیار زیادی در موفقیت مشاوره کسب و کار دارد. تخصص، تجربه و دانش راهاندازی، اداره و سودده کردن یک کسبوکار چیزی نیست که بتوان آن را با تحصیلات دانشگاهی کسب کرد. بنابراین شاید بهتر باشد مشاور کسبوکاری را انتخاب کنید که خود کسبوکاری دارد. یکی از مشاوران کسبوکار ایرانی موفق که بیش از 20 سال در بازار ایران فعالیت دارد و 4 کسبوکار را اداره میکند، آقای محمدرضا پاشا زانوسی است. آقای پاشا مربی و مشاور کسبوکار است و با بهرهگیری از علم سیستم سازی کسبوکار توانستند شرکتهایی زیر را راهاندازی کنند.
- شرکت بازارسازان آیندهنگر پاشا؛
- شرکت زانوس نور؛
- شرکت هاوین نور؛
- مجموعه گردشگری زانوس.
لازم است بدانید که آقای پاشا علاوهبر کسبکارهای فوق، مدیرمسئول مجله اوج بازار نیز بوده و تاکنون به بیش از 800 کسبوکار مشاوره دادهاند.
سبک اشتراکگذاری اطلاعات
اطلاعاتی که مشاور راه اندازی و ایجاد کسبوکار یا مشاور کارآفرینی ارائه میکند باید بهصورتکامل قابل درک باشد. در اشتراکگذاری اطلاعات، مشاور باید رویکردی دموکراتیک در پیش بگیرد. کارآفرینانی که با مشاورانی اینچنینی همکاری دارند از سیستمی دموکراتیک پیروی کرده و این قدرت را خواهند داشت که در توسعه کسبوکار خود نقش موثر و پُررنگی داشته باشند.
توانایی تغییر طرز فکر
تغییر دادن دیدگاه یک فرد کار آسانی نیست. بهترین مشاور کسب و کار باید به مشتری بیاموزد بر موانع ذهنی که محدودکننده رشد او هستند غلبه کرده تا رشد کسبوکار از حالت سکون خارج شود. اگر مشاور این کار را انجام دهد، نیمی از نبرد را بردهاید.
اگر مشاور تجاری در تغییر دادن ذهنیت نامطمئن و مردد مشتری خود شکست بخورد، مشتری قادر به بزرگ فکر کردن نخواهد بود. از آنجاییکه ادراک بر مفهوم مقدم است، بنابراین برای مشاور مهم است که روی ذهنیت مشتری خود تاثیر مثبت بگذارد.
شیفته آموزش دادن
بهترین مشاور کسب و کار در ایران باید از انتقال دانش و تجربه خود به مشتریان لذت ببرد. هرگونه اطلاعات باارزش برای کسبوکار مشتری باید بهشکلی موثر منتقل شود. بهعنوانمثال، اگر مدیران از چگونگی تاثیر سئو در جذب مشتری به وبسایت خود بیاطلاع باشند، این وظیفه مشاور است که به آنها آموزش دهد تا تیمی برای سئو سایت داشته باشند.
برای اطمینان از وجود این ویژگی در مشاور خود تنها کافی است درباره صنعت خود از او سوال بپرسید. اگر مشاور به ارائه دانش و تکرار مفاهیم و نکات کلیدی تمایل نشان دهد، پس راهنمای خوبی برای آموزش خواهد بود.
پیشنهاد میشود با مشاوری همکاری کنید که سابقه تدریس در دانشگاهها را داشته باشد. در این راستا لازم است به سابقه 17 ساله تدریس آقای محمدرضا پاشا در دانشگاههای کشور اشاره کنیم که نشاندهنده مهارت و دانش ایشان در آموزش است. پس علاوهبر خدمات مشاوره میتوانید از مهارت، تخصص و دانش ایشان در راستای آموزش به کارمندان نیز استفاده کنید.
بهرهوری عالی
بهرهوری اصطلاحی است که به خروجی کاری گفته میشود که بهطور کارآمد انجام شده باشد. تلاشهای روزانه مشاور کسبوکار باید پیامدهای مثبتی برای مشتری داشته باشد. جلسات بدوننظم و ناکارآمد میتوانند انگیزه و روحیه صاحبان کسبوکار را تضعیف کنند. بنابراین یکی از ویژگیهای مهم بهترین مشاوره کسب و کار در ایران اثربخشی جلسات با هدف افزایش بهرهوری است.
تاثیری که مشاور روی نیروی کار دارد میتواند میزان بهرهوری او را مشخص کند. اگر کارمندان شرکت بهدلیل مشاوره اصولی، تمرکز و بهرهوری بیشتری داشته باشند، این نشاندهنده موفقیتآمیز بودن تلاشها و راهنماییهای مشاور خواهد بود.
ارتباطات قوی، مستمر و موثر
ارتباط موثر تضمین میکند که مخاطب بهطور کامل پیامی را که قصد ارائه آن را داشتهاید دریافت کرده است. اگر مشاور نتواند ارتباطی موثر و درست با کسبوکار برقرار کند، نمیتواند نگرانیهای مدیران را بهخوبی درک کرده و در راستای رفع آنها قدم بردارد.
این امر روی سرعت رشد سازمان تاثیر منفی گذاشته و اگر پیام مشاور اشتباه تفسیر شود، قطعا باعث سردرگمی صاحبان کسبوکار خواهد شد. گاهی لازم است مشاور، مشاوره کسب و کار رایگان ارائه کند تا مدیر مطمئن شود او دلسوز تجارت و مشتری است.
در این مورد نیز باید با مشاور کسبوکاری همکاری کنید که بهدلیل راهاندازی و اداره کسبوکار خود توانسته دایرهای قدرتمند از افراد موثر و کارآمد تشکیل دهد که میتوانند برای کسبوکار شما مفید واقع شوند. در اینجا نیز باید به ارتباطات موثر و گسترده آقای محمدرضا پاشا اشاره کنیم که بهدلیل اداره چندین کسبوکار و همچنین ارائه خدمات مشاوره به بیش از 800 کسبوکار توانسته دایرهای قوی و موثر از افراد را بسازد.
سازماندهی و مدیریت پروژهها
مشاور کسبوکار باید توانایی و مهارت لازم برای سازماندهی و مدیریت پروژهها با هر ابعادی را داشته باشد. مهارت مدیریت زمان و مدیریت منابع برای اجرای پروژههای کوچک و بزرگ ضروری است. با افزایش ابعاد پروژه، شکلگیری روابط تیمی موثر اهمیت بیشتری پیدا میکند. بنابراین مشاور باید علاوهبر وظایف فوق، توانایی حلمسئله و همینطور مهارت تصمیمگیری در شرایط پیچیده را نیز داشته باشد.
تعهد مشاور کسب و کار
تعهد به میزان زمان، تلاش و فداکاری اشاره دارد. مشاوره باید باانگیزه و موظف به انجام تعهدات شرکت باشد. وقتی صحبت از مشاوره تجاری و مشاوره کسبوکار میشود، تعهد بسیار مهم و حیاتی خواهد بود. جالب است بدانید که طبق مطالعهای که توسط موسسه جهانی مککینزی ارائه شده، بهرهوری در شرکتهایی با کارمندان متعهد بین 20% تا 25% افزایش مییابد.
بهترین مشاور کسب و کار در ایران میتواند تعهد خود را از طریق افزایش رضایت کارکنان، بهرهوری و سودآوری آنها نشان دهد. برای تعیین میزان تعهد مشاور، نحوه تعامل او با پرسنل را مشاهده کنید. در این ارزیابی جدی و دقیق باشید تا مشخص شود مشاور کسبوکار تا چه اندازه به ترویج فرهنگ کار کمک میکند. در نهایت بهتر است نظرسنجی میان کارکنان انجام شود، بهاینترتین مطمئن خواهید بود که آموزش مشاور منجر به بهبود کلی کسبوکار شده است.
تشخیص و مدیریت ریسک
هر کسبوکاری در دوران فعالیت خود با ریسکهای مختلفی روبهرو میشود. مشاور حرفهای در شناسایی و مدیریت این ریسکها نقشی اساسی بازی میکند. بنابراین مشاور باید ریسکهای مالی، امنیتی، عملیاتی و قانونی را تشخیص داده و راهکارهای موثری و کارآمدی برای مدیریت درست آنها پیشنهاد دهد.
ذهن راهحلگرا
راهحلگرا بودن مستلزم داشتن نگاهی فراتر از مشکلات برای جستجوی راهحلی بالقوه و کارآمد است. بنابراین بهجای اتلاف وقت برای تجزیهوتحلیل اندازه و عمق مسائل، مشاور کسبوکار باید روی ارائه راهحل کاربردی تمرکز کند. بهعنوانمثال، تصور کنید هفتهها برای تکمیل سفارشی مهم وقت دارید. در این میان مشاور باید روی جلوگیری از لغو سفارش متمرکز شود. در نتیجه، مشاور باید برای رهبری موثر کسبوکار، ذهنیت راهحلمحور داشته باشد. جالب است بدانید ماهیت وجودی کنجکاو مشاور او را به کشف راهحلهای جدید سوق میدهد. مشاور حرفهای باید مسئولیت بر عهده گرفته و صرفا دنبالهرو بازی سرنوشت نباشد.
سفارشیسازی خدمات مشاوره کسب و کار
محتوای شبکههای اجتماعی وعده جام مقدس استراتژیهای موفق کسبوکار را میدهد که با کپیبرداری از تجربه مشاوران و مربیهای دیگر بهدست آمدهاند. مشاور کسبوکار اعتقادی به یک استراتژی یا ایده برای همه کسبوکارها ندارد. او با مطالعه درباره شرکت و محصولاتش و با اشراف به صنعت تلاش میکند تا خدمات خود را برای تدوین استراتژیها و راهکارهای مختلف، سفارشیسازی کند. بنابراین هرگز یک نسخه یکسان برای همه مشتریان خود نمیپیچد.
بهترین مشاوره کسب و کار این مهارت را دارد که روشها، مدلها و تکنیکهای موفق خود را به روشهایی تغییر دهد که برای کسبوکار شما بهترین نسخه باشد. در این راستا، مشاور به دقت بالا، سنجیدن تمامی جوانب کسبوکار، تعیین اهداف و چشماندازی کلی و تمامی مهارتهای خود نیاز خواهد داشت.
شبکه ارزشمندی از افراد
مشاوران کسبوکار شبکهای قوی و ارزشمند از سایر متخصصان، مربیان و حتی مشاوران دارند تا بتوانند به آنها تکیه کنند. موارد بسیاری وجود دارد که حتی بهترین مشاور کسبوکار با مشکلی مواجه شده و آن مشکل تنها از طریق تخصصی که خود در اختیار ندارد قابل رفع است. در این شرایط بهجای اصرار روی استفاده از مهارتها، دانش و تجربیات شخصی از متخصصین شبکه قوی خود کمک میگیرد تا به بهترین راهحل برسد.
سخن پایانی
با ویژگیهای بهترین مشاور کسب و کار در ایران که بررسی شد، اکنون میدانید مشاوره کسب و کار کیست و چه وظایفی نیز بر عهده دارد. مشاور کسب و کار تلفنی یا حضوری باید مهارتهای کافی بهعنوان یک مربی تجاری را داشته باشد تا بتواند استراتژیهای لازم برای رشد را پیشنهاد داده، راهحلهای کارآمد ارائه کند و ریسکهایی که کسبوکار با آن روبهرو میشود را به بهترین شکل ممکن مدیریت کند. لازم است بدانید برای تدوین این مطلب، مشاوران کسبوکار مختلفی بررسی شدند اما از میان آنها آقای محمدرضا پاشا نامی شناختهشده و معتبر در حوزه مشاوره کسبوکار است. تنها کافی است وارد سایت بازاریابی پاشا https://pashamohammadreza.ir شده و درخواست مشاوره دهید تا تحولی بزرگ در کسبوکار شما رخ دهد.
بازاریابی پاشا ۶سال همراه کسب و کار من بوده و هست از تیمشون متشکرم