اینترنت اشیا یا IoT به مجموعهای از میلیاردها دستگاه اشاره دارد که در سرتاسر جهان پخش شدهاند. در حال حاضر این دستگاهها به اینترنت متصل شدهاند. Iot اطلاعات این دستگاهها را جمعآوری کرده و با یکدیگر ارتباط برقرار میکنند. با توجه به پیشرفت تکنولوژی تراشههای کامپیوتری و گسترش شبکههای بیسیم در سطح جهان، این امکان وجود دارد که هر چیزی از یک قرص کوچک تا یک هواپیما به اینترنت متصل و جزو اینترنت اشیا شود.
به عبارت دیگر اینترنت اشیا به مفهوم اتصال دستگاهها و اشیا مختلف به اینترنت و یکدیگر اشاره دارد.
این تکنولوژی اجازه میدهد تا اشیا مختلفی مثل لوازم خانگی، دستگاههای پزشکی، خودروها و سایر دستگاهها با استفاده از سنسورها، فرستندهها و تکنولوژیهای شبکه به اینترنت متصل شوند. این اتصالات امکان جمعآوری و انتقال دادهها به صورت آنلاین را فراهم میکنند. و به کاربران امکان کنترل و مدیریت دستگاهها را از راه دور ارائه میدهند. اینترنت اشیا به شیوههای مختلفی مانند افزایش بهرهوری، کاهش هزینهها، ارتقا سطح امنیت و ارائه خدمات جدید به کاربران کمک میکند.
اگر شما به مبحث تکنولوژیهای روز بخصوص مبحث اینترنت اشیا علاقمند هستید، تا انتهای این مقاله در دانشگاه کسب و کار همراه من باشید.
اینترنت اشیا چیست؟
اصطلاح اینترنت اشیا به میلیاردها دستگاه فیزیکی در سراسر جهان اشاره دارد. که مجهز به حسگرها، گوشیهای هوشمند و سایر دستگاههای الکتریکی هستند و با یکدیگر ارتباط دارند.با اتصال این دستگاهها به اینترنت و سیستمهای خودکار، میتوان اطلاعات و دادهها را جمعآوری و تحلیل کرد و آنها را بین دستگاهها به اشتراک گذاشت.
هنگامی که درباره معنای گسترده اینترنت اشیا صحبت میشود، همه دستگاههای متصل به اینترنت را شامل میشود. اما این اصطلاح به مرور زمان بیشتر برای دستگاههایی استفاده شد که به یکدیگر متصل بودند. در واقع، اصطلاح اینترنت اشیا معمولا به آن دسته از دستگاههایی گفته میشود که انتظار نمیرود به اینترنت متصل شوند. بنابراین، رایانه یا حتی گوشیهای هوشمند تنها نمونهای از اینترنت اشیا نیستند و میتوان از ساعتهای هوشمند به عنوان نمونهای از اینترنت اشیا نام برد.
با ورود تراشههای کامپیوتری که قیمت بسیار پایینی دارند و همچنین ارتقا و گسترش شبکههای بیسیم، میتوان هر نوع محصولی را بدون درنظر گرفتن سایز آن به اینترنت اشیا تبدیل کرد. اتصال عناصر مختلف و افزودن حسگرها به آنها سطحی از هوش مصنوعی را به دستگاهها اضافه میکند و آنها را قادر میسازد دادهها را در زمان واقعی و بدون دخالت انسان منتقل کنند. اینترنت اشیا با ادغام دنیای دیجیتال و فیزیکی، بافت دنیای اطراف ما را هوشمندتر و پاسخگوتر میکند.
بررسی تاریخچه اینترنت اشیا
پیدایش اینترنت اشیا داستانی جالب و شنیدنی دارد.
برای اولین مثال اینترنت اشیا میتوان به دستگاه وندینگ حاوی قوطیهای کوکاکولا در دهه ۸۰ در دانشگاه کارنگی ملون در پیتسبورگ پنسیلوانیا اشاره کرد.
یکی از دانشجویان به نام دیوید نیکولز، که همیشه از آن خسته میشد که برای خرید نوشیدنی باید مسیر طولانی را از دفتر خود تا این یخچال طی کند، ابتکاری متفکرانه داشت. او همراه با دوستانش، سیستمی را طراحی کرد که از طریق آن میتوانستند از راه دور وضعیت موجودی یخچال را بررسی کنند. تا مطمئن شوند که نوشیدنی موردنظر موجود و یا در دسترس است. این ابتکار میتواند به عنوان یکی از اولین موارد استفاده از اینترنت اشیا در نظر گرفته شود.
اما واقعیت این است که نام «اینترنت اشیا» توسط کوین اشتون، که در آن زمان در شرکت Procter & Gamble مشغول به کار بود، ابداع شد. اشتون با مواجهه با مشکلاتی در زنجیره تامین محصولات شرکت، به ایده استفاده از تگهای RFID برای شناسایی و ردیابی محصولات پرداخت. این تگها، با استفاده از امواج رادیویی، امکان انتقال دادههای کمحجم بین دستگاهها را فراهم میکردند. اشتون تصمیم گرفت از این تکنولوژی برای بهبود زنجیره تأمین استفاده کند و به این ترتیب میتوان او را یکی از پیشگامان اینترنت اشیا دانست.
در حالی که این ابتکارات در زمینههای مختلف به وجود آمدند، مفهوم «اینترنت اشیا» به عنوان یک واقعیت فناوریای به ما معرفی شد. استفاده از این اصطلاح در عنوان سخنرانیها و مقالات، به نوعی از شگفتی و تازگی آن زمان بود که همه را مجذوب میکرد. اشتون هم از این موقعیت بهرهبرداری کرد و از عبارت «اینترنت اشیا» در سخنرانیاش برای جلب توجه استفاده کرد. این اقدام نه تنها نشان از خلاقیت و نوآوری اشتون بود، بلکه به معرفی یکی از مفاهیم کلیدی فناوری اطلاعات و ارتباطات کمک کرد.
نحوه عملکرد اینترنت اشیا چگونه است؟
دستگاههای اینترنت اشیا (IoT) ابتدا اطلاعات از محیط اطراف را جمعآوری میکنند. سپس این اطلاعات را به سیستم ابری یا یک مرکز مرکزی ارسال میکنند. در مرحله بعدی، این اطلاعات توسط سیستم ابری یا مرکز مرکزی تجزیه و تحلیل میشوند و در نهایت، دستگاههای IoT براساس این تجزیه و تحلیل عمل میکنند. بصورت کامل تر میتوان گفت که عملکرد اینترنت اشیا در سه مرحله اصلی خلاصه میشوند:
مرحله اول: جمع آوری داده از دستگاهها و حسگرها
دستگاههای اینترنت اشیا از حسگرهایی که درون خود تعبیه شدهاند، به منظور جمعآوری دادهها از محیط اطراف خود استفاده میکنند. این دادهها ممکن است با توجه به نوع حسگرها متفاوت باشند. زیرا حسگرهای مختلفی برای اندازهگیری نور، دما، صدا، فشار و سایر پارامترهای محیطی وجود دارند.
تلفن همراه نیز میتواند به عنوان یکی از این دستگاهها محسوب شود که معمولا دارای تعداد زیادی حسگر است و قادر به جمعآوری، تشخیص و انتقال دادهها به مراکز مختلف است. اما دستگاههای IoT معمولا برای اهداف خاص و تخصصیتر طراحی شده و به طور متمرکزتر از تلفن همراه عمل میکنند.
دادههایی که از محیط اطراف جمعآوری میشوند میتوانند بسیار متنوع باشند. از دادههای عددی مانند دما و فشار گرفته تا دادههای تصویری و ویدیویی. به عنوان مثال، دادههای یک حسگر ممکن است تنها اعدادی برای نمایش دما و فشار جو باشند، در حالی که حسگر دیگر ممکن است تصاویر یا فیلمهایی از محیط را ضبط و انتقال دهد.
مرحله دوم: اتصال دستگاهها به یکدیگر
تمام دادههایی که توسط حسگرها از محیط اطراف جمعآوری میشوند، از طریق اینترنت به سیستم ابری انتقال مییابند. در این سیستمهای ابری که به عنوان ابزارها و سیستمهایی با دسترسی دائمی شناخته میشوند، دادهها تحلیل و پردازش میشوند.
این مرحله به عنوان مهمترین بخش در فرایند کار دستگاههای اینترنت اشیا محسوب میشود؛ زیرا تأثیر بسیاری بر مراحل بعدی این فرایند دارد. از جمله ایمنی و اثربخشی اینترنت اشیا.
علاوه بر این، این مرحله مشخص میکند که یک دستگاه به چه اندازه هوشمند است. زیرا هرچه دستگاه هوشمندتر باشد، توانایی درک بهتری از محیط اطراف را دارد.
مرحله آخر: ایجاد رابط کاربری و تعامل دستگاهها
در این مرحله، دادهها و خروجیهایی تولید میشوند که برای کاربر قابل درک باشند. این خروجیها ممکن است از طریق یک برنامه کاربردی (اپلیکیشن) یا از طریق پیامهای هشدار به کاربر نمایش داده شوند. در بسیاری از موارد، رابط کاربری IoT به کاربر اطلاع میدهد که چه کارهایی را باید انجام دهد و گزینههایی را نیز در مقابل او قرار میدهد تا کاربر بتواند یکی از آنها را انتخاب کند.
یک مثال از اینترنت اشیا را در بخش کشاورزی مورد بررسی قرار میدهیم:
فرض کنید یک کشاورز از فناوری IoT در مزرعهاش استفاده کرده و حسگرهایی را درون خاک نصب کرده است. این حسگرها خشکی و رطوبت خاک را اندازهگیری و اطلاعات را جمعآوری میکنند. سپس این دادهها به سیستم ابری ارسال میشوند که در آن دادهها ذخیره میشوند (این دادهها معمولا وضعیت خاک را نشان میدهند). بعد از ذخیره دادهها در سیستم ابری، یک شبکه عصبی مصنوعی آنها را تجزیه و تحلیل میکند تا به این نتیجه برسد که رطوبت خاک مناسب است یا نیاز به آبیاری دارد.
سپس نتیجه به یک اپلیکیشن روی گوشی کاربر ارسال میشود که نتیجه را به او اطلاع دهد. در نتیجه، کاربر متوجه میشود که آیا گیاهان نیاز به آبیاری دارند یا خیر؟ اگر کشاورز تصمیم بگیرد به گیاهان آب دهد، آبیاری با استفاده از چندین دستگاه IoT که در زمین نصب شدهاند و به منبع آب متصل هستند، انجام میشود.
اینترنت اشیا از چه ابزارهایی تشکیل شدهاند؟
ابزارهای تشکیلدهنده اینترنت اشیا (IoT) شامل مجموعهای از فناوریها، سختافزارها، و نرمافزارها هستند که به دستگاهها و اشیاء قابل ارتباط کمک میکنند تا ارتباط بین آنها و با شبکه اینترنت برقرار شود. برخی از ابزارهای تشکیلدهنده اینترنت اشیا عبارتند از:
۱. حسگرها و دستگاههای جمعآوری داده
حسگرها و دستگاههایی که قادر به اندازهگیری و جمعآوری دادههای محیطی مانند دما، رطوبت، فشار، نور و… هستند.
۲. ماژولهای اتصال
این ماژولها، مثل ماژولهای Wi-Fi، بلوتوث، NFC، Zigbee و LoRa، ارتباط بیسیم بین دستگاههای IoT و شبکه اینترنت را فراهم میکنند. این ماژولها به تمام دستگاههای هوشمند پیشرفته کمک می کنند تا بتوانند از فناوری اینترنت اشیا (IoT) بهره ببرند. زیرا این فناوری قابلیت اتصال و کنترل از راه دور را فراهم میکند.
برای مثال، تصور کنید یک خودرو که دارای ویژگیهای مکانیکی پیشرفته است و میتواند کارهای مختلفی مانند باز کردن دربها را به صورت خودکار انجام دهد. این خودرو میتواند با استفاده از سیستم IoT، دارای قابلیت ارتباط با شبکه اینترنت و دریافت دستورات از راه دور باشد.
از این طریق، کاربران میتوانند از طریق یک اپلیکیشن یا واسط کاربری دیگر، باز و بسته کردن دربها و انجام دیگر کنترلهای لازم را انجام دهند، حتی در صورتی که در فاصله فیزیکی از خودرو باشند.
این نشان میدهد که IoT میتواند در هر دستگاهی، از جمله خودروهای هوشمند پیشرفته، به کار گرفته شود، به شرطی که دستگاه دارای ویژگیهای و قابلیتهایی باشد که امکان استفاده از این فناوری را فراهم کند.
۳. پلتفرمهای ابری
پلتفرمهای ابری مانند Amazon Web Services (AWS), Microsoft Azure و Google Cloud Platform به توسعهدهندگان امکان میدهند تا دادههای جمعآوری شده توسط دستگاههای IoT را ذخیره، مدیریت، و تحلیل کنند.
۴. نرمافزارهای تحلیل داده
این نرمافزارها به تجزیه و تحلیل دادههای جمعآوری شده توسط دستگاههای IoT و استخراج اطلاعات مفید برای تصمیمگیریهای هوشمند کمک میکنند.
۵. واسطهای کاربری
اپلیکیشنها و واسطهای کاربری دیگری که به کاربران امکان میدهند با دستگاههای IoT ارتباط برقرار کرده، دستورات بدهند، و اطلاعات را مشاهده کنند.
۶. استانداردها و پروتکلها
استانداردها و پروتکلهایی مانند MQTT، CoAP، و HTTP که ارتباطات و تبادل دادهها بین دستگاههای IoT و سرورها را تعیین میکنند.
این ابزارها به طور ترکیبی استفاده میشوند تا اینترنت اشیا را شکل دهند و امکان ارتباط و کنترل هوشمند بین اشیاء را فراهم کنند.
کاربردهای مهمی که اینترنت اشیا دارد
هرگاه یک دستگاه به اینترنت متصل شود، این دستگاه قابلیت تبدیل شدن به یک عنصر از اینترنت اشیا را پیدا میکند.
به عنوان مثال، یک لامپ که میتوان آن را با استفاده از اپلیکیشنی که روی گوشی هوشمند نصب شده است، روشن یا خاموش کرد، یک نمونه ساده از اینترنت اشیا است. در جهان امروز، تعداد زیادی برنامه کاربردی وجود دارد که از فناوری اینترنت اشیا در محصولات و خدمات خود بهره میبرند. در ادامه، به برخی از کاربردهای IoT اشاره میکنم:
IoT در کسب و کارهای تجاری
محققان امروزه به طور گسترده به مطالعه عملیات آنالیز داده های تولید و فروش خود در مقیاس بزرگ و با استفاده از تکنولوژی های نوین، مانند اینترنت اشیا (IoT)، متمرکز شدهاند. این فناوری با امکان اتصال دستگاههای مختلف به شبکه اینترنت، به شرکتها و سازمانها این امکان را میدهد تا اطلاعات دقیقی درباره محصولات و فرآیندهای داخلی خود بدست آورند. و از آنها برای بهبود کارایی و انعطافپذیری استفاده کنند. بنابراین میتوان گفت که:
اجرای اینترنت اشیا در وهله اول به زیرساخت و سیستمهای فنی سازمان بستگی دارد.
انعطافپذیری و عملکرد بهتر از اولویتهای اصلی استفاده از IoT است. اگر تولیدکنندگان دستگاههای حسگر را به بخشهایی از محصولات خود اضافه کنند، این اقدام به محصولات این امکان را میدهد که دادههای مربوط به عملکرد خود را به کاربران ارسال کنند.
این فناوری میتواند به شرکتها کمک کند تا قبل از ایجاد مشکلات، احتمال خرابی قطعات را شناسایی و از آن جلوگیری کنند. همچنین، با استفاده از دادههای جمعآوری شده توسط حسگرها، شرکتها میتوانند به کمک بهبود عملکرد سیستمهای خود اقدام کنند.
استفاده از IoT منجر به کاهش زمان کار برای شرکتها و کارخانهها، بهبود عملکرد ماشینآلات، بهبود تدارکات، خودکارسازی فرایندها، بهبود خدمات ارائهشده به مشتریان، کاهش هزینههای نیروی انسانی و در کل بهبود عملکرد شرکتها میشود. به این ترتیب، IoT نه تنها به بهبود عملکرد شرکتها کمک میکند، بلکه به بهبود فرآیندها و خدمات ارائهشده نیز کمک میکند.
کاربرد اینترنت اشیا در صنعت کشاورزی
علاوه بر سازمانها و شرکتها، بسیاری از حوزههای دیگر نیز استفاده از اینترنت اشیا را به عنوان یک ابزار اساسی در فعالیتهای خود آغاز کردهاند. به عنوان مثال، کشاورزان میتوانند از این فناوری برای تسهیل کارهای خود و بهبود کیفیت تولید استفاده کنند. حسگرها میتوانند دادههای مربوط به بارندگی، نظیر مقدار بارش و زمان آن، را جمعآوری کرده و به کشاورزان اطلاعات دقیقی درباره وضعیت آب و هوایی ارائه دهند.
علاوه بر این، با استفاده از IoT، دما، رطوبت هوا، رطوبت خاک و میزان مواد مغذی در خاک قابل اندازهگیری و مانیتورینگ است. این دادهها میتوانند برای خودکارسازی فرایندهای کشاورزی و بهبود محصولات استفاده شوند. به عنوان مثال، با تحلیل دادههای جمعآوری شده، کشاورزان میتوانند زمان انجام آبیاری را بهینهسازی کنند، مصرف آب را کاهش دهند و کیفیت محصولات خود را افزایش دهند. به این ترتیب، IoT به کشاورزان امکان میدهد تا با بهرهگیری از دادههای هوشمندانه، عملکرد و بهرهوری در کشاورزی را ارتقا دهند و به دستیابی به عملکرد بهینه برسند.
استفاده از IoT در ساخت و سازها
IOT را میتوان در بخش ساخت و ساز همچنین زیرساختها به کار برد. به عنوان مثال، حسگرها را میتوان برای نظارت بر تغییراتی که در داخل ساختمانها، سازههای پل، جادهها و کارهای زیربنایی رخ میدهد، استفاده کرد. از این طریق میتوان درصد تکمیل پروژه را متوجه شد و همچنین خطاها را به راحتی شناسایی و برطرف کرد. این موضوع باعث میشود که در هزینه و زمان انجام کار صرفهجویی شود.
علاوه بر آن، این فناوری میتواند به جلوگیری از بسیاری از ضایعات و کارهای غیرضروری کمک کند. به عنوان مثال، با استفاده از حسگرها و دستگاههای IOT، میتوان به طور خودکار روشنایی، سیستمهای نظارتی، یا سیستمهای گرمایش و سرمایش را کنترل کرد تا از مصرف انرژی بهینهتری برخوردار شوند و به صرفهجویی در هزینهها و منابع انرژی بپردازیم. به این ترتیب، از ابزارهای IOT برای بهبود کارایی، کاهش هزینهها، و جلوگیری از ضایعات و اتلاف منابع در صنعت ساخت و ساز استفاده میشود.
کاربرد اینترنت اشیا در منازل
فناوری اینترنت اشیا این نوید را به ما میدهد که محیط، خانه، وسایل نقلیه و دیگر اشیا میتوانند هوشمندتر و قابل اندازهگیریتر شوند. به عنوان مثال، بلندگوهای هوشمند مانند Amazon Echo، پخش موسیقی، تنظیم ساعت و دریافت اطلاعات را آسان میکنند. همچنین، سیستمهای امنیتی خانه میتوانند نظارت بر آنچه در داخل و خارج از خانه میگذرد را آسان کنند.
در عین حال، ترموستاتهای هوشمند میتوانند به ما کمک کنند تا قبل از بازگشت به خانه، محیط را گرم کنیم یا با استفاده از چراغهای هوشمند، روشنایی داخل خانه را کنترل کنیم زمانی که از خانه دور هستیم. با نگاهی به دور از خانه، حسگرها میتوانند به ما کمک کنند تا فهمیده شود که محیط اطراف تا چه اندازه پر از سر و صدا است و یا دارای آلودگی صوتی میباشد.
کاربرد اینترنت اشیا در خودروهای هوشمند
برنامههای کاربردی اینترنت اشیا برای خودروها، مورد توجه هر دو گروه تولیدکنندگان و مصرفکنندگان قرار دارند. با استفاده از فناوری IOT، میتوان به بهبود عملکرد و ایمنی خودروها کمک کرد. تراشهها و حسگرهای موجود در این فناوری، قادرند به پیشبینی خرابیهای احتمالی خودروها پرداخته و جلوی وقوع آنها را بگیرند.
به عنوان مثال، حسگرهای نصب شده در چرخهای خودروهای هوشمند، در صورتی که نیاز به تعویض یا هواگیری داشته باشند، به راننده هشدار میدهند. این اقدام میتواند از وقوع تصادفات و خرابیهای جدی جلوگیری نماید.
کاربرد IoT در امنیت عمومی
اینترنت اشیا میتواند نقش مهمی در افزایش امنیت عمومی ایفا کند. این فناوری قادر است به بهبود زمان پاسخگویی کارکنان متخصص در شرایط اضطراری مختلف مانند آمبولانس، آتشنشانی و پلیس کمک کند و آنها را هوشمندتر نماید.
به عنوان مثال، در زمینه آتشنشانی، اینترنت اشیا میتواند به آتشنشانان کمک کند تا مکان آتشسوزی را شناسایی و اولویتهای مقابله با آن را تعیین کنند. همچنین، با ارسال هشدارها به موقع، میتوان به وجود زندگان در محل حادثه هشدار داد. این اقدامات نهتنها زمان پاسخگویی را بهبود میبخشد بلکه امنیت عمومی را نیز افزایش میدهد.
نقش اینترنت اشیا در مراقبتهای بهداشتی
سیستمهای مرتبط با اینترنت اشیا در حوزه بهداشت به شدت محبوب هستند. از طریق این فناوری، امکان ارائه خدمات درمانی با کیفیت و کارآمدتر به افراد بیمار و ناتوان فراهم میشود. در حال حاضر، ابزارهای پیشرفتهای مانند پمپهای انسولین و مانیتورهای قلب در بیمارستانها استفاده میشوند که قادر به کنترل وضعیت سلامت فرد بیمار میباشند و در مواقع لازم، بهبود وضعیت او را ایجاد میکنند یا درمان مناسب را فراهم میآورند.
همچنین، در بیمارستانها، فناوری اینترنت اشیا امکان اتصال همه دستگاههای بهداشتی به یکدیگر را فراهم میکند. این فناوری به پیگیری درمان بیمار و مداخله سریع کمک میکند، به خصوص در صورتی که بیمار در اتاق مراقبتهای ویژه باشد.
نقش IoT در حمل و نقل
هدف فناوری اینترنت اشیا در حوزه حمل و نقل، ایجاد جادههای، ماشینها و پارکینگهای هوشمند است. این فناوری سعی دارد تا با کاهش تصادفات جادهای و افزایش ایمنی سفرهای جادهای، به بهبود کیفیت زندگی مردم بپردازد. با استفاده از اینترنت اشیا، میتوان ترافیک را با بهبود زمانبندی حرکت خودروها کنترل کرده و تراکم ترافیک را کاهش داد. همچنین، با کنترل روشنایی خیابانها و خاموش کردن چراغها هنگام طلوع و غروب خورشید، میتوان به صرفهجویی در مصرف انرژی نیز کمک کرد.
کاربرد اینترنت اشیا در ردیابی حیوانات
یکی از نمونههای بارز استفاده از فناوری اینترنت اشیا، استفاده از دستگاههای ردیاب برای مکانیابی حیوانات است.
این دستگاهها، که به اندازههای بسیار کوچک هستند و در زیر پوست حیوانات کاشته میشوند، به دقت مکان حیوانات را ردیابی میکنند و این امکان را فراهم میآورند که افرادی مانند چوپانها بهصورت مستقیم و بهصورت زمانبندی شده، مکان و وضعیت دامهای خود را مانیتور کنند.
با استفاده از این فناوری، چوپانها میتوانند بهطور دقیق و در زمان صرفهجویی شده، مکان و حالت دامهایشان را پیگیری کنند. بهعنوان مثال، در صورت گم شدن یک حیوان، چوپان میتواند با استفاده از این دستگاهها بهسرعت مکان آن را تعیین کرده و اقدامات لازم برای بازگرداندن آن به سلامتی انجام دهد. این فناوری به چوپانها امکان میدهد تا بهصورت موثرتری از دامهای خود مراقبت کنند و برنامههای بهداشتی و مدیریتی مناسبتری برای آنها اجرا کنند.
نگاهی به مزایا و معایب IoT
اینترنت هوشمند یکی از فناوریهای پیشرفته است که مزایا و معایب خاص خود را دارد:
مزایای اینترنت اشیا
- اتصال و همگامی: اینترنت هوشمند امکان اتصال و همگامی بین دستگاهها را فراهم میکند، این امر باعث بهبود کارایی و کارکرد دستگاههای مختلف در خانه، محیط کار و دیگر حوزهها میشود.
- کارآیی و انعطافپذیری: این فناوری امکان کنترل و مدیریت دستگاهها از راه دور را فراهم میآورد، که این امر به کاربران امکان میدهد تا به طور موثرتری بر روی محیطهای مختلف خود نظارت داشته و کنترل داشته باشند.
- صرفهجویی در مصرف انرژی: اینترنت هوشمند میتواند به صرفهجویی در مصرف انرژی کمک کند، از جمله اینکه امکان خاموش و روشن کردن دستگاهها به طور اتوماتیک در زمانهای مشخص شده را فراهم میکند.
- تسهیلات زندگی روزمره: اینترنت هوشمند میتواند زندگی روزمره را آسانتر کند، از جمله اینکه امکان کنترل دستگاههای خانگی مانند روشنایی، حرارت و امنیت را از راه دور ارائه میدهد.
معایب اینترنت اشیا
- مخاطرات امنیتی: اینترنت هوشمند با خود مخاطرات امنیتی از قبیل نفوذ، هک و دزدی اطلاعات را به همراه دارد که ممکن است حریم خصوصی کاربران را تهدید کند.
- وابستگی به فناوری: استفاده بیش از حد از اینترنت هوشمند میتواند وابستگی بیشتری به فناوری ایجاد کند و در صورت قطع ارتباط یا مشکلات فنی، کاربر را در معرض مشکلاتی قرار دهد.
- هزینههای اولیه و نگهداری: راهاندازی و نگهداری دستگاههای هوشمند ممکن است هزینههای بالایی داشته باشد که برخی از کاربران ممکن است به آنها دسترسی نداشته باشند.
- مشکلات سازگاری: برخی از دستگاههای هوشمند ممکن است با دیگر دستگاهها یا سیستمها سازگار نباشند که این میتواند به مشکلاتی در استفاده از آنها منجر شود.
هوش مصنوعی و اینترنت اشیا
تفاوت اصلی بین اینترنت اشیا (IoT) و هوش مصنوعی (AI) به شرح زیر است:
۱. تعریف
اینترنت اشیا: IoT به اتصال اشیاء فیزیکی به اینترنت و تبادل داده بین آنها اشاره دارد، بدون نیاز به تداخل انسانی مستقیم.
هوش مصنوعی: AI به توانایی سیستمها برای انجام وظایف که به نظر میرسد به عنوان مهارتهای انسانی درک شدهاند، مانند یادگیری، اندیشیدن، تصمیمگیری و حل مسائل پیچیده اشاره دارد.
۲. محدوده کاربرد
اینترنت اشیا: IoT به عنوان یک زیرساخت فناوری، بیشتر در زمینههای مرتبط با اتصال و کنترل اشیاء فیزیکی مورد استفاده قرار میگیرد، مانند خانههای هوشمند، خودروهای هوشمند، صنعت، کشاورزی و سلامت.
هوش مصنوعی: AI به عنوان یک فیلد علمی و فناوری، در زمینههای گستردهتری مانند تحلیل داده، پردازش زبان طبیعی، بینایی ماشین، رباتیک، بازیابی اطلاعات و سیستمهای تصمیمگیری پیچیده به کار میرود.
۳. ارتباط آنها با یکدیگر
اینترنت اشیا: IoT میتواند به عنوان یک زیرساخت برای پیادهسازی برخی از کاربردهای هوش مصنوعی مورد استفاده قرار گیرد، اما خود به تنهایی نیاز به هوش مصنوعی ندارد.
هوش مصنوعی: AI میتواند به عنوان یک ابزار در کنار IoT در برخی از کاربردها مورد استفاده قرار گیرد، اما برای عملکرد آن به طور مستقل، به زیرساختهای مرتبط با داده، محاسبات و الگوریتمهای پیشرفته نیاز دارد.
نقش اینترنت اشیا در آینده
با پایین آمدن قیمت حسگرها و توسعهی ارتباطات در سالهای اخیر، افزودن دستگاههای بیشتر به اینترنت اشیا از نظر مالی امکانپذیر میشود. حتی اگر در برخی موارد هیچ سود چشمگیری برای مصرفکنندگان وجود نداشته باشد. در حال حاضر این فناوری در مراحل اولیه است. چرا که فناوریهای زیرساختی آن مانند حسگر، شبکه 5G و تجزیه و تحلیل با استفاده از ماشین تا حدودی در مراحل اولیه توسعه خود هستند.
به گزارش شرکت بینالمللی IDC، تا سال 2025 میلادی، 41.6 میلیارد دستگاه متصل به اینترنت اشیا وجود خواهد داشت. همچنین، این گزارش نشان میدهد که تجهیزات صنعتی و اتومبیلها بزرگترین فرصت برای استفاده از اینترنت اشیا را دارند.
مانند تمام فناوریهای جدید، برخی افراد از عصر جدید و پیشرفت دستگاههای هوشمند استقبال خواهند کرد؛ در حالی که برخی دیگر برای آن عصرهایی که انسان اسیر تکنولوژی نبود و در اطراف خود رها بود، تأسف میخورند! شما در کدام دسته قرار دارید.
مشاغل و رشته تحصیلی اینترنت اشیا
رشتهی اینترنت اشیا (IoT) بینظیر است زیرا با کسب و کارها، حرفهها و بخشهای زیادی در ارتباط قرار میگیرد و محدود به یک شغل نیست. بلکه گرایشی از حرفههای مختلف خواهد بود و مهارتی است که با بسیاری از حرفهها ادغام خواهد شد. با این حال، برای ایجاد یک پروژه IoT الزاماتی وجود دارد که به انجام آن کمک میکند. در ادامه به شناختهترین این مهارتها اشاره خواهیم کرد:
- هوش مصنوعی
- علم تجزیه و تحلیل دادهها
- طراحی رابط کاربری (UI/UX)
- امنیت اطلاعات سایبری
- برنامهنویسی اپلیکیشن موبایل
- برنامهنویسی الکترونیک
- مهندسی شبکه
- مهندسی الکترونیک
- مهندسی سختافزار
سوالات متداول
اینترنت اشیا چیست؟
اینترنت اشیا یا IoT، مخفف عبارت Internet of Things است. Iot به اتصال و ارتباط بین اشیا فیزیکی، مانند حسگرها، دستگاهها، وسایل خانگی هوشمند، وسایل پوشیدنی و غیره از طریق اینترنت اشاره دارد. این اتصال به امکان جمعآوری و تبادل دادهها و کنترل اشیاء از راه دور میانجامد.
اینترنت اشیا چه کاربرردهایی دارد؟
IoTدر بسیاری از صنایع و بخشها مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله Iot در صنعت، بهداشت، کشاورزی، حملونقل، خانههوشمند، شهر هوشمند، امنیت و غیره. کاربردهای آن شامل مانیتورینگ و کنترل دستگاهها، بهینهسازی فرایندها، افزایش بهرهوری، ارائه خدمات هوشمند و بهبود کیفیت زندگی میشود.
IoT با چه چالشهایی مواجه است؟
مسائل امنیتی، حفاظت از حریم خصوصی، مدیریت حجم بالای دادهها، استانداردسازی، مشکلات پهنای باند، سازگاری و تعامل بین دستگاهها، مسائل مربوط به انرژی و مصرف باتری، و ایجاد استانداردهای مشترک از جمله چالشهای IoT هستند.
IoTچه فرصتهایی برای کارآفرینان و توسعهدهندگان فراهم میکند؟
IoT فرصتهای بسیاری برای کسبوکارها و توسعهدهندگان ارائه میدهد. از جمله طراحی و توسعه دستگاههای هوشمند، ارائه خدمات بر اساس دادههای حاصل از IoT، ایجاد سیستمهای مانیتورینگ و کنترل هوشمند، و توسعه راهکارهای نوآورانه در صنایع مختلف.
آیندهی اینترنت اشیا چگونه است؟
آیندهی IoT روشن و پررنگ به نظر میرسد. با پیشرفت فناوریهایی مانند هوش مصنوعی، شبکههای 5G، تجزیه و تحلیل داده، و پیشرفت در زمینههای مرتبط، اینترنت اشیا به عنوان یکی از مهمترین فراتر از اینترنت به چشم میخورد. همچنین به مرور زمان تاثیرات بیشتری خواهد داشت.
جمع بندی
اینترنت اشیا یا IoT، به اتصال اشیا فیزیکی به اینترنت اشاره دارد. تا این اشیا بتوانند دادهها را جمعآوری، ارسال و دریافت کنند. همچنین در برخی موارد عملکرد خود را به صورت خودکار تغییر دهند. این فناوری از کاربردهای متعددی در صنایع مختلف مانند صنعت، بهداشت، حمل و نقل، کشاورزی، خانه هوشمند و غیره بهره میبرد. با پیشرفت فناوریهای مرتبط مانند هوش مصنوعی و شبکههای ارتباطی متقابل، IoT به عنوان یکی از مهمترین روندهای فناوری در آینده محسوب میشود. که تاثیرات گستردهای در زندگی روزمره افراد و شرکتها خواهد داشت.
ممنون که تا انتها همراه من در دانشگاه کسب و کار بودید. شما میتوانید با ارائه پیشنهادات و انتقادات به بهتر شدن روند فعالیتی ما کمک کنید. پس با تیم ما در دانشگاه کسب و کار در ارتباط باشید.