یکی از مهمترین سوالات فارغالتحصیلان رشته برق این است که آیا به شرکت در آزمون نظام مهندسی نیاز دارند یا خیر. گروهی از دانشجویان، مسیر کاریشان را از همان ابتدا مشخص کردهاند و میدانند بعد از فارغالتحصیلی به شرکت در آزمون نظام مهندسی و دریافت مدرک آن نیاز دارند یا نه. اما گروهی از دانشجویان در این مورد تردید دارند. تعیین هدف یکی از مهمترین کارهایی است که پیش از ثبت نام در دوره آمادگی نظام مهندسی برق باید انجام بدهید.
در این مقاله توضیح میدهیم شرکت در این آزمون به چه کار میآید و برای چه کسانی مناسب است. مطالعه این مقاله به شما کمک میکند با مزیتهای شرکت در آزمون نظام مهندسی برق آشنا شوید و حتی اگر هدفتان را تعیین کردهاید، با سایر مزیتهای دریافت این مدرک آشنا شوید.
آزمون نظام مهندسی برق چیست؟
سازمان نظام مهندسی، آزمونهایی در رشتههای مختلفی چون برق، عمران، معماری و… برگزار میکند. این آزمونها با هدف انتخاب افرادی برگزار میشود که بر طراحی و اجرای صحیح مراحل مختلف ساخت و ساز نظارت داشته باشند تا مطمئن شوند فرایند ساختمانسازی در شهرهای مختلف، مطابق با مقررات ملی ساختمان اجرا میشود. سازمان سنجش برگزارکننده اصلی آزمون نظام مهندسی است و دفتر مقررات ملی ساختمان هم بر اجرای آن نظارت دارد.
این آزمون در هر شاخهای، سالانه دو الی سه بار برگزار میشود و شامل سوالات چهارگزینهای است. همچنین شرکتکنندگان در این آزمون اجازه استفاده از کتاب، جزوه و ماشین حساب را هم دارند؛ به عبارتی آزمون نظام مهندسی برق (و سایر رشتهها)، یک امتحان تستی Open book است.
شرکتکنندگان بعد از قبولی در این آزمون، گواهینامه نظام مهندسی پایه سوم را دریافت میکنند و با گذشت زمان و شرکت در کلاسهای مربوطه، میتوانند مدرکشان را به پایه دو، پایه یک و ارشد ارتقا بدهند.
آزمون نظام مهندسی برق به درد چه کسانی میخورد؟
دانشجویان و فارغالتحصیلان، با اهداف متفاوتی در این آزمون شرکت میکنند. در حالت کلی، اگر بیشتر از نصف سوالات آزمون نظام مهندسی را دست پاسخ بدهید، نمره قبولی میگیرید و میتوانید مدرک آن را دریافت کنید. با دریافت این مدرک، در سازمان نظام مهندسی یک پنل کاربری خواهید داشت. در پنلها، پروژههای مختلف تعریف میشود و مهندسان دارای مجوز، میتوانند این پروژهها را بگیرند و از این طریق درآمد داشته باشند.
البته سطح مدرک، محدودیتهایی برای مهندسان تعیین میکند. به عنوان مثال مهندسینی که مدرک نظام مهندسی پایه سوم دارند، نمیتوانند پروژههایی که ارشدها میگیرند را قبول کنند. طبیعتا پروژههای بزرگتر به افراد دارای مدارک بالاتر که تجربه بیشتری دارند، سپرده میشود و درآمد بالاتری هم برای آنها به دنبال دارد.
آنچه گفتیم، حالت کلی دریافت مدرک نظام مهندسی برق بود. در ادامه اهداف جزئیتری که دانشجویان برای شرکت در این آزمون دارند را بررسی میکنیم.
۱. کسانی که به دنبال کسب درآمد از رشته برق هستند
اکثر افرادی که در این آزمون شرکت میکنند، به دنبال کسب درآمد هستند. آنها با دریافت مدرک نظام مهندسی برق، میتوانند پروژههای مختلف بگیرند و درآمد داشته باشند.
دو نکته مهم در این زمینه وجود دارد که باید به آنها توجه داشته باشید. نکته اول این است که تست نظام مهندسی برق در دو بخش طراحی و نظارت برگزار میشود. بنابراین پروژههایی که در پنل شما تعریف میشود، با توجه به شاخهای که در آن شرکت کرده و قبول شدهاید، خواهد بود. افرادی که مدرک نظارت دارند، نمیتوانند پروژههای طراحی بگیرند.
نکته دومی که باید به آن توجه داشته باشید، سطح مدرک شماست. درآمد فعالیت در نظام مهندسی برای افرادی که مدرک پایه سوم دارند، معمولی است و شاید به اندازه حقوق پایه وزارت کار باشد. اما هرچقدر تجربهتان بیشتر شود، میتوانید پایه مدرکتان را ارتقا بدهید و پروژههای بزرگتری بگیرید. در نتیجه درآمد بالاتری به دست خواهید آورد که ارزش زمان و زحمتتان را دارد.
۲. کسانی که به دنبال ایجاد ارتباطات تازه در فضای کاریشان هستند
وقتی در پنل نظام مهندسی خود، پروژههای جدید میگیرید، با پیمانکاران و مالکان پروژههای مختلف آشنا خواهید شد. این ارتباطات معمولا بسیار ارزشمند هستند و فرصت فعالیت خارج از نظام مهندسی را هم برای شما فراهم میکنند. به عنوان مثال ممکن است بعد از پذیرش یک پروژه طراحی، با پیمانکاری آشنا شوید که از شما برای همکاری در پروژههای بعدیاش دعوت کند. چنین فرصتهایی در پروژههای نظام مهندسی زیاد به چشم میخورند.
۳. کسانی که قصد دارند برای کار با رشته برق مهاجرت کنند
رشته برق یکی از بهترین انتخابهایی است که میتوانید برای مهاجرت تحصیلی یا کاری داشته باشید. مدرک نظام مهندسی، به صورت مستقیم روی پذیرش شما تأثیری ندارد، اما سابقه کار یکی از مهمترین پیشنیازهای مهاجرت کاری و فعالیت در کشورهای مختلف است.
با دریافت پروانه نظام مهندسی برق، میتوانید پروژههای بیشتری بگیرید و سابقه کاری بیشتری داشته باشید. در نتیجه با احتمال بیشتری میتوانید پذیرش بگیرید و در کشوری که دوست دارید، مشغول به کار شوید. بسیاری از افراد تنها به این خاطر که سابقه کاری مرتبط و مطلوبی ندارند، توسط کارفرماهای خارجی پذیرفته نمیشوند و نمیتوانند مهاجرت کنند.
۴. کسانی که به دنبال اعتبار بیشتر در فضای کاری هستند
اعتبار افرادی که پروانه نظام مهندسی دارند هم در بازار کار و هم در سطح اجتماعی، بالاتر از افرادی است که فقط مدرک تحصیلی دانشگاهی دارند. این افراد حتی اگر قصد استخدام در شرکتهای خصوصی داشته باشند هم با احتمال بیشتری کار پیدا میکنند.
نکته مهمی که باید به آن توجه داشته باشید این است که دریافت پروانه نظام مهندسی به تنهایی باعث افزایش اعتبار شما در بازار نمیشود. شما باید بتوانید این مدرک را ارائه بدهید، با استفاده از آن پروژههای بهتر بگیرید تا بتوانید اعتباری که میخواهید را به دست آورید.
چطور برای آزمون نظام مهندسی برق آماده شویم؟
در این مقاله توضیح دادیم که چه افرادی با شرکت در آزمون نظام مهندسی میتوانند به موفقیت برسند و به قول معروف، شرکت در این آزمون به درد چه کسانی میخورد. همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، این آزمونها به صورت کتاب و جزوهباز با امکان استفاده از ماشین حساب برگزار میشوند و حتی اگر نیمی از سوالات را درست پاسخ داده باشید، میتوانید نمره قبولی بگیرید. اما بسیاری از افراد نمیتوانند با همین شرایط ساده هم در این امتحان قبول شوند. علت هم حجم بالای مطالبی است که در این امتحان میآید و اغلب شرکتکنندهها هم فرصت کافی برای مطالعه ندارند.
سادهترین روش برای قبولی در آزمون نظام مهندسی برق، شرکت در دورهای است که به صورت تخصصی برای این آزمون طراحی شده است. ما در لایو آموز این دوره را ارائه میدهیم؛ شما با شرکت در آن، دیگر نیازی به مطالعه مطالب جانبی نخواهید داشت و حجم مطالبی که باید یاد بگیرید، تاحد چشمگیری کاهش پیدا میکند. در این دوره، نمونه سوالهای آزمون هم حل میشود تا با روند آن آشنا شوید و حجم استرستان کمتر شود. در نتیجه میتوانید با صرف زمان نه چندان زیاد، در این آزمون قبول شوید و به نتیجهای که میخواهید برسید.