روانشناسی معامله گری هم مانند تحلیل تکنیکال و فاندامنتال از موارد ضروری برای ترید در بازارهای مالی است. اگر سری به آمارهای رسمی بزنید میتوانید متوجه شوید که تنها چیزی بین 10 الی 20 درصد از تریدرها میتوانند به سود رسیده و به نوعی موفق شوند. این آمار نشان میدهد که موفقیت در چنین بازارهایی به راحتی نیست. از این رو وجود تمام موارد ذکر شده ضروری است. در این مطلب در مورد روانشناسی در معاملهگری که نقش مهمی دارد اما اغلب مورد بی توجهی قرار میگیرد، صحبت خواهیم کرد.
معاملهگری در فارکس
فارکس بازاری است با صدها نوع دارایی مختلف که در آن هر روزه میلیون ها نفر به مبادله این داراییها میپردازند. مطمئنا چنین بازاری میتواند پر از فرصتهای شگفتانگیز و البته مطمئن باشد به شرطی که شما قواعد فعالیت در آن را رعایت کرده باشید. پیچیدگی فارکس ایجاب میکند که شما ابتدا به خوبی در همه ابعاد برای آن آماده شوید و سپس در آن فعالیت کنید. برای این کار تحلیل تکنیکال به تنهایی کافی نیست، هر چند که شاید بیشترین تبلیغ بر روی آن میشود. اگر فعالیت تریدرهای بزرگی مانند وارن بافت، مایکل بلومبرگ، جیمز سایمونز و غیره را بررسی کنید، متوجه خواهید شد که آنها به چیزی بیشتر از تحلیل چارت مسلط بودهاند.
همین توجیه به اندازه کافی برای توجه به سایر مهارتها یعنی روانشناسی معاملهگری کافی است. در این مهارت، احساسات و واکنشهای شما نسبت به موقعیتهای مختلف در بازار بررسی میشود. این احساسات میتوانند گاهی به اندازهای شدید شوند که شما را از انجام یک واکنش عقلانی دور کنند. طمع شاید مهمترین احساسی باشد که به احتمال زیاد در بازار آن را تجربه خواهید کرد. این احساس نمیگذارد که در زمان مناسب موقعیتهایی که باید را ببندید و یا اینکه باعث میشود به موقعیتهایی وارد شوید که ریسک بالایی دارند و سرمایه شما را به خطر میاندازند.
نباید تصور کنید که چنین احساساتی برای شما اتفاق نخواهد افتاد، برعکس حتی این احتمال وجود دارد که همه شما با چنین مواردی مواجه بشوید. از این رو باید به خوبی برای روانشناسی در بازار وقت بگذارید تا بتوانید در لحظات حساس بازار که بخش عمدهای از تریدرها سرمایه خود را از دست میدهند، سرمایه خود را حفظ کنید.
روانشناسی در بازارهای مالی
احتمالا بسیاری از شما را ثروت صد میلیاردی وارن بافت، تاریخچه سودهای چند هزار درصدی مایکل بلومبرگ و مواردی از این دست به سمت بازار فارکس کشانده است. این موارد قطعا وسوسهکننده هستند اما چیزی که باید بدانید این است که همه فعالان بازار نمیتوانند از این مزیتها بهرهمند شوند. همان طور که در ابتدای مقاله هم اشاره شد، چیزی نزدیک به 70 تا 80 درصد تریدرها سرمایه خود را به شکل کلی یا جزئی از دست خواهند داد و به نوعی سود همان گروه کوچک را تامین میکنند. این خود شما هستید که تعیین میکنید در کدام گروه قرار بگیرید. اگر به خوبی برای ترید آماده شوید، قطعا میتوانید به چیزی بیشتر از سودهای مد نظر خود دست پیدا کنید.
در کنار مواردی که در این مطلب بررسی میشوند، سایت آکادمی شامی هم میتواند به عنوان یک منبع معتبر برای تبدیل شدن به یک تریدر برتر استفاده بشود. تا اینجا چندین بار در مورد روانشناسی در بازار صحبت شد، اما با این وجود ممکن است هنوز گروهی به خوبی ندانید که این مهارت چه چیزی را به شما خواهد آموخت. در روانشناسی معاملهگری شما نظم و انضباط در ترید، خود کنترلی در شرایط هیجانی، مدیریت ریسک و مواردی از این دست را فرا خواهید گرفت.
پیروی از یک برنامه مشخص و سودده به شما این امکان را میدهد که بر بازار مسلط شوید و بتوانید از هیجان سایر فعالان برای ورود به یک موقعیت مناسب استفاده کنید. شاید برخی به دنبال دور کردن احساسات از خود باشند، اما از آنجایی که چنین مواردی یک واکنش طبیعی هستند، نمیتوان به این نظریه فکر کرد. در عوض باید به دنبال راهکاری بود که بتوان آنها را کنترل کرد. ترس، حرص و طمع، انتقام برای جبران ضرر و سرخوشی همه از هیجاناتی میباشند که در چرخههای مختلف بازار شما را درگیر میکنند.
برای مقابله با چنین احساساتی بهتر است زمان مشخصی برای فعالیت خود در نظر بگیرید، همیشه به استراتژی خود پایبند باشید و برای رسیدن به سودهای جذاب صبر داشته باشید.
راهکارهای پرورش ذهنیت معاملهگری
همیشه آگاهی از اهمیت و مزیتهای یک روش میتواند مهمترین نقش را در تصمیمگیری برای استفاده از یک مهارت مهم داشته باشد. در بخشهای قبلی سعی کردیم به خوبی در مورد روانشناسی معاملهگری و اهمیتهای آن صحبت کنیم. اما اکنون وقت آن است که در مورد راههای تقویت این راهکار صحبت کنیم.
تجربه به همان اندازه که برای تحلیل چارت اهمیت دارد، میتواند برای کنترل احساسات هم تاثیر داشته باشد. تریدرهای موفق بازار معمولا جزو تریدرهای باتجربه هم هستند. این افراد به خوبی با نوسانات قیمت، بهترین ابزار و نحوه استفاده از آنها آشنا هستند و از این رو میتوانند بهتر از سایر تریدرها در بازار فعالیت کنند.
همانند انتخاب یک صرافی مناسب که میتواند پاشنه آشیل بسیاری باشد. اگر شما هم هنوز در مورد انتخاب یک صرافی به نتیجه نرسیدهاید، میتوانید از طریق آموزش صرافی بینگ ایکس با نحوه کار این صرافی معتبر آشنا شوید.
معمولا به تریدرهای تازه وارد توصیه میشود از انجام معاملات ریسکی خودداری کنند تا بتوانند در بازار دوام بیاورند. این دوام به آنها کمک میکند تا به مرور با مشاهده چارتهای مختلف با تجربهتر بشوند و بتوانند تصمیمات منطقیتری بگیرند. تجربه مهمترین عاملی است که میتواند به شما نحوه کنترل احساسات را نشان بدهد اما چیزی است که توسط خود فرد کسب میشود. البته شاید استفاده از تجربه افراد موفق هم بتواند بهترین راه برای تبدیل شدن به یک تریدر موفق در زمان کوتاه باشد.
حتما باید قبل از ورود به یک موقعیت، به دقت چارت را تحلیل کنید و برنامه مشخصی برای آن داشته باشید. نباید اجازه دهید که نوسانات قیمت شما را از برنامهای که دارید، جدا کند. این دقیقا همان احساساتی است که شما را به سمت موقعیتهای پرریسک سوق میدهد. یادگیری دقیق تحلیل تکنیکال به شما قدرت پیشبینی بازار و برنامهریزی برای آن را میدهد. تریدر فردی است که با تحلیل گذشته قیمت سعی میکند تا آینده را پیشبینی کند. قرار نیست این تحلیل همیشه درست از آب دربیاید، اما چیزی که اهمیت دارد این است که بازدهی مثبتی ایجاد کند.
از این رو تقویت تحلیل تکنیکال و همچنین تحلیل بنیادی یا فاندامنتال به تقویت روانشناسی معاملهگری شما کمک خواهد کرد. در کنار این موارد باید از منابع معتبر در این زمینه هم استفاده کنید. مطالعه کتابهای مناسب و یا استفاده از تجارب سایتهای معتبری مانند سایت آکادمی شامی میتواند از جمله این اقدامات باشد.