مهندسی پزشکی یکی از جدیدترین رشتههای دانشگاهی است که طی سالهای اخیر مورد توجه دانشگاهیان قرار گرفته است. این رشته ترکیبی از دو دانش مهندسی و پزشکی با هدف کمک به بیماران و ساخت ابزارها و ملزومات مورد نیاز برای آنهاست.
از آنجا که این رشته تا اندازهای جدید است و بسیاری از افراد اطلاعات چندانی درباره محتوا و گرایشهای آن ندارند، ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به معرفی آن میپردازیم. علاوه بر این، بازار کار آن در ایران را بررسی میکنیم تا راهنمایی برای علاقهمندان به تحصیل در آن باشد. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
معرفی رشته مهندسی پزشکی
مهندسی پزشکی یا مهندسی زیست پزشکی یک رشتهی جدید و تقریبا ناشناخته در سراسر دنیا است. این رشته که به آن Biomedical Engineering نیز گفته میشود، در حقیقت پل ارتباطی میان دانش مهندسی و پزشکی است. در این رشته نیازهای جدید پزشکی با استفاده از دانشهای مهندسی برطرف میشود.
به این شکل که ابزارها و ملزومات لازم برای درمان بیماران را تولید میکند یا موجب گسترش تکنولوژی در حوزههای مختلف پزشکی میشود. به این ترتیب موجب بهبود عملکرد پزشکان میشود و از فناوریهای نوین برای درمان بیماران استفاده میکند.
هدف اصلی رشته مهندسی پزشکی چیست؟
دانش مهندسی پزشکی به دانشجویان این امکان را میدهد که برای درمان بیماران به ساخت ابزارهای مصنوعی مانند چشم مصنوعی یا دست و پاهای مصنوعی بپردازد. این دانشجویان، علوم ریاضی، مکانیک و الکترونیک را با دانش پزشکی ترکیب میکنند و از آن برای بهبود مشکلات بیماران استفاده میکنند. در حقیقت تکنولوژی و فناوری شاخصهی اصلی این رشته است.
به همین علت اگر قصد دارید به تحصیل در رشته مهندسی پزشکی بپردازید، لازم است به هر دو رشته علاقهمند باشید تا بتوانید از دانشهای دوگانه خود در روند کار استفاده کنید.
تاریخچه مهندسی پزشکی
در قرنهای گذشته دکتر برای تشخیص و درمان بیماریها به برخی حالات و علائم بیمار توجه میکرد و مطابق با الگوهایی خاص به تجویز دارو میپرداخت. این روش با تمام درست و غلطهایش ادامه داشت تا اینکه در قرن بیستم مفاهیم تازهای در علم پزشکی به وجود آمد. در این مفهوم بدن انسان همانند یک ساختار و ساختمان نظاممند در نظر گرفته میشد که بیماری موجب ناهماهنگی در آن میشد.
برهمین اساس دانشمندان توانستند با توجه به الگوهایی خاص به ساخت ابزارهایی بپردازند که موجب تشخیص و درمان بیماران شود یا حداقل عوارض بیماری آنها را کاهش دهد. به این ترتیب دانش مهندسی پزشکی پایهگذاری شد. این دانش تاثیر بسیاری در گسترش پزشکی داشت. به گونهای که موجب ساخت دستگاههایی چون MRI، CT Scan و ECG و ابزارهایی چون سمعک، ونتیلاتور، لیزر و دیالیز شد.
تحصیل در رشته مهندسی پزشکی
اگر قصد دارید در رشتهی مهندسی پزشکی تحصیل کنید به این نکات توجه کنید. برای تحصیل در این رشته و ورود به دانشگاه آن باید در کنکور ریاضی شرکت کنید. اگرچه از رشتهی تجربی هم میتوان به مهندسی پزشکی وارد شد؛ اما ممکن است آزمون آن تا حدودی برایتان سختتر باشد. علاوه بر این، میتوانید از طریق موسسات غیرانتفاعی و دانشگاههای پیام نور و آزاد نیز به تحصیل در این رشته بپردازید.
باید توجه داشته باشید به علت برخی از تغییرات در روند آزمونهای سراسری و حذف زیر رشتهها و دروس عمومی، این رشته در زیرگروه خاصی قرار ندارد. شما مطابق با رتبه و تراز خود در کنکور میتوانید در این رشته قبول شوید و به تحصیل در آن بپردازید.
■ مقطع کارشناسی مهندسی پزشکی
برخلاف بسیاری از رشتههای پزشکی که دوران کارشناسی آنها حدود هفت تا نه سال طول میکشد، لیسانس مهندسی پزشکی چهار سال است. دروس این رشته در هشت ترم ارائه میشود و دانشجویان مطابق با تلاش خود میتوانند تعداد ترمها را کاهش دهند و در شش یا هفت ترم فارغالتحصیل شوند. پس از آن میتوان در کنکور ارشد و دکترا شرکت کرد و در مقاطع بالاتر فارغ التحصیل شد.
مقالات مرتبط: برای آشنایی با رشتههای مختلف توصیه میکنیم مقالات مهندسی صنایع، مهندسی شیمی، رشته معماری داخلی و مهندسی مواد و متالورژی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
دروس تخصصی و عمومی کارشناسی مهندسی پزشکی
دروس کارشناسی در مهندسی پزشکی جمعا 140 واحد است. در این میان 20 واحد به دروس عمومی، 26 واحد دروس پایه، 47 واحد دروس تخصصی و 47 واحد به دروس اصلی اختصاص دارد. این واحدها ممکن است در برخی دانشگاهها تا حدودی با یکدیگر متفاوت باشند، اما چند مورد از اصل و مبنای آنها به این ترتیب است:
دروس اصلی
- فیزیولوژی
- آناتومی
- فرایندهای فیزیولوژیک
- ریاضیات مهندسی
- مدیریت خدمات بهداشت درمانی
- سیستمها و سیگنالها
- انفورماتیک پزشکی
- پردازش تصویر و تصویرگری پزشکی
- مدیریت فنی تجهیزات و استانداردهای ایمنی در پزشکی
- بیومکانیک بالینی
- آزمایشگاه مهندسی بالینی
دروس عمومی
- محاسبات عددی
- ریاضی عمومی
- ریاضیات مهندسی
- آمار و احتمالات
- معادلات دیفرانسیل
- مقدمهای بر مهندسی پزشکی زیستی
- برنامه نویسی کامپیوتر
- بهداشت عمومی
- فیزیولوژی
- زبان تخصصی رشته مهندسی پزشکی
- مدارهای الکتریکی
- تجهیزات عمومی در بیمارستانها و کلینیکهای درمانی
■ مقطع کارشناسی ارشد
دانشجویان پس از فارغ التحصیلی از مقطع کارشناسی مهندسی پزشکی میتوانند وارد بازار کار شوند. برخی از دانشجویان که قصد دارند به ادامه تحصیل در این رشته بپردازند، باید در کنکور کارشناسی ارشد شرکت کنند. ارشد مهندسی پزشکی مجموعا 38 واحد درسی دارد. در این میان 24 واحد به دروس تخصصی و 12 واحد به پروژه یا پایاننامه اختصاص دارد. 2 واحد دیگر نیز به عنوان سمینار وجود دارد که باید آن را پاس کرد.
خوشبختانه گرایشهای مهندسی پزشکی در مقطع ارشد متنوعتر از لیسانس آن است. به همین علت افراد بنا بر علاقهی خود میتوانند یکی از این گرایشها را انتخاب کنند و به تحصیل در آن بپردازند:
- مهندسی ورزش
- مهندسی بافت
- گرایش بیومتریال
- مهندسی بیوالکتریک
- مهندسی اطلاعات پزشکی
- گرایش توانبخشی
- مهندسی پردازش تصاویر پزشکی
- مدلسازی سیستمهای فیزیولوژیکی
■ مقطع دکترای تخصصی
دکترای تخصصی مهندسی پزشکی ترکیبی از آموزش و پژوهش است. این دوره حدودا چهار سال طول میکشد. دانشجویان برای تحصیل در این مقطع باید 18 واحد درس نظری بگذرانند و 18 واحد دیگر را به تدوین پایاننامه و مقاله اختصاص دهند. گرایشهای این مقطع نیز به این ترتیب است:
- بیومتریال
- مهندسی بیومکانیک
- بیوالکتریک
- مهندسی رباتیک
- مهندسی بافت
دانشجویان پس از فارغ التحصیلی در مقطع دکترا میتوانند به عنوان دکتر مهندسی پزشکی به فعالیت در بیمارستانها و سازمانهای ساخت ملزومات پزشکی بپردازند. معمولا درآمد این افراد زیاد است. اگر مهندسان پزشکی بتوانند ایدههای خلاق و نوآورانه برای ساخت تجهیزات یا درمان بیماران بدهند، به کارآفرینی در این حوزه دست مییابند و میتوانند از آن کسب درآمد کنند.
آشنایی با گرایشهای رشته مهندسی پزشکی
تا این بخش از مقاله دانشگاه کسب و کار با معرفی رشته مهندسی پزشکی و واحدهای درسی آن آشنا شدید. اکنون قصد داریم گرایشهای اصلی این رشته را معرفی و بررسی کنیم تا شما را با محتوا و سازوکار اصلی آنها آشنا کنیم.
1. گرایش بیومکانیک
گرایش بیومکانیک در مهندسی پزشکی بر استفاده از مکانیک و قوانین آن برای اهداف پزشکی دلالت دارد. در این رشته از قوانینی چون دینامیک جامدات به منظور تحلیل حرکات، ترمودینامیک و انتقال حرارت برای تحلیل رفتارهای سلولی و… استفاده میشود.
دانشمندان در نتیجهی استفاده از این قوانین توانستند در زمینه ساخت قلب مصنوعی و دریچههای مصنوعی برای آن و ساخت آرتروز و پروتز برای کارکرد بهتر ریه، استخوانها، غضروفها و دیسک بین مهرهای به موفقیت برسند و موجب بهبود علائم بیماران شوند.
2. مهندسی پزشکی بالینی
مهندسی پزشکی بالینی یک رشتهی مهم و تخصصی در مهندسی پزشکی است که وظیفه بهینهسازی خدمات درمانی و اجرای فناوری پزشکی را برعهده دارد. نقش اصلی این رشته مواردی چون آموزش تکنسینهای پزشکی و نظارت بر عملکرد آنها، مشاوره در خصوص استفاده از تجهیزات مهندسی پزشکی و همکاری با بازرسان بیمارستانهای دولتی است.
در حقیقت، فارغ التحصیلان مهندسی پزشکی بالینی مانند پل ارتباطی میان تولیدکنندگان و مصرف کنندگان نهایی عمل میکنند. این افراد میتوانند با خلاقیت و ایدهپردازی زمینههای توسعه و گسترش رشته مهندسی پزشکی را فراهم کنند و موجب توسعه فناوریهای آن شوند.
مقالات مرتبط: برای آشنایی با رشتههای مختلف توصیه میکنیم مقالات مهندسی صنایع غذایی، مهندسی کشاورزی، رشته حقوق و رشته قضاوت را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
3. گرایش بیومواد
چنان که از نام این گرایش مشخص است، هدف اصلی آن تهیه مواد مصنوعی و طبیعی در پزشکی و طراحی روشهای ساخت و قالبگیری آن است. دانشجویان این رشته از علوم مختلفی چون شیمی، فیزیک و بیولوژی استفاده میکنند تا روشهای نوین ساخت تجهیزات پزشکی را استخراج کنند.
از آنجا که تولیدات این گرایش برای استفاده در بافت زنده و کاشت در بدن به کار میرود، دانشجویان آن یکی از حساسترین و مشکلترین بخشهای مهندسی پزشکی را برعهده دارند. به همین علت لازم است به طور کامل با دانش تولید مواد آشنا شوند و براساس مهندسی بافت و فیزیولوژی بدن به طراحی و ساخت آنها بپردازند.
4. گرایش بیوالکتریک
گرایش بیوالکتریک در مهندسی پزشکی، دانش استفاده از اصول الکتریکی، مغناطیسی و الکترومغناطیسی در حوزه پزشکی است. یک دانشجوی بیوالکتریک باید آشنایی تقریبا کاملی با رشتهی مهندسی برق، مهندسی کامپیوتر و فناوری اطلاعات داشته باشد. به این ترتیب میتواند سامانههای تصویربرداری، پرتوپزشکی و سامانههای موجود در بخشهای CCU و ICU را شناسایی و تحلیل کند.
این گرایش، بازار کار تقریبا خوبی در ایران دارد. فارغ التحصیلان آن میتوانند در حوزههایی نظیر پردازش تصاویر پزشکی، پردازش سیگنالهای حیاتی، گفتار درمانی معلولان و ساخت سامانههای درمانی و آزمایشگاهی فعالیت کنند.
5. پردازش تصاویر پزشکی
در این گرایش، دانش لازم برای تحلیل و پردازش سریع تصاویر پزشکی از تغییرات بدن و بافتهای آن به دانشجو آموزش داده میشود. این تصاویر از طریق روشهای غیرتهاجمی و بدون درد بر روی بیمار به دست میآید و پزشک را با روند بیماری در بدن او آشنا میکند. مانند تصاویر حاصل از CT scan یا MRI که در شرایط خاصی از بیمار گرفته میشود.
فارغالتحصیل گرایش پردازش تصاویر پزشکی میتواند نتایج حاصل از این تصاویر را بررسی و تحلیل کند و بیماریهایی چون سرطان، آسم یا شکستگی استخوانهای داخلی را تشخیص دهد.
6. مهندسی توانبخشی
مهندسی توانبخشی یک گرایش تازه و توسعه یافته در مهندسی پزشکی است که هدف آن بهبود تواناییهای افراد است. فارغ التحصیلان این رشته با استفاده از اصول فناوری به طراحی روشهای نوینی میپردازند که به کیفیت زندگی افراد کمک میکند و تواناییهای افراد ناتوان را بهبود میبخشد. این گرایش را میتوان تا حدی با رشتههایی نظیر کاردرمانی و فیزیوتراپی مرتبط دانست.
زمینههای فعالیت در رشته مهندسی پزشکی
فرض کنید در مقطع کارشناسی یا کارشناسی ارشد یکی از گرایشهای مهندسی پزشکی فارغ التحصیل شدهاید. فکر میکنید در چه زمینهها و سازمانهایی میتوانید فعالیت کنید؟ زمینههای کلی کار در این رشته را میتوان در سه حوزه دستهبندی کرد:
■ طراحی و ساخت تجهیزات پزشکی
یکی از مهمترین فعالیتهای فارغ التحصیلان رشته مهندسی پزشکی، طراحی و ساخت لوازم و تجهیزات پزشکی است. آنها میتوانند در زمینههای:
- طراحی و ساخت دستگاههای آزمایشگاهی و الکترونیکی
- طراحی بخشهای مکانیکی و برقی مانند سامانههای تصویرگر پزشکی، رادیوگرافی، سونوگرافی و…
- ساخت و طراحی اندامها و قطعات مصنوعی بدن با پروتز و کامپوزیت
فعالیت کنند. این اقدامات میتواند تاثیر به سزایی در گسترش دانش پزشکی بگذارد و موجب درمان بیماران و بهبود علائم ناشی از بیماری آنها شود.
■ تشخیص و درمان بیماریها
یک کارشناس مهندسی پزشکی به راحتی میتواند با تکیه بر تخصص و دانش خود و با استفاده از تجهیزات پزشکی به تشخیص بیماریها بپردازد. کارشناسان مهندسی پزشکی با استفاده از این ابزار به تشخیص ضایعات چشمی، ایجاد کانال مصنوعی در قلب و اندازهگیری فشار خون از طریق مویرگها میپردازند. علاوه بر این میتوانند با کمک قوانین مکانیک، فیزیک و شیمی برخی از علائم بیماریها را درمان کنند و کیفیت زندگی افراد را افزایش دهند.
■ تعمیر و بهینهسازی ابزارآلات
یکی دیگر از زمینههای فعالیت مهندسی پزشکی تعمیر، نصب و نگهداری از ابزارآلات و تجهیزات پزشکی است. چنانچه در بخشهای قبل گفته شد، این فعالیت خصوصا در گرایش مهندسی پزشکی بالینی اهمیت و نقش زیادی دارد.
یک کارشناس مهندسی پزشکی باید به اندازهای مجرب باشد که بتواند مشکلات موجود در تجهیزات پزشکی را برطرف کند یا با اقداماتی به افزایش عمر آنها کمک کند. فعالیتهایی نظیر سه بعدی سازی دستگاه MRI یا پروژه کنترل کامپیوتری فشار خون از جمله اقداماتی است که در این حوزه صورت میگیرد.
مقالات مرتبط: برای آشنایی با رشتههای مختلف توصیه میکنیم مقالات رشته مدیریت خانواده، رشته طب سنتی و مهندسی پزشکی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
مهارتها و تخصصهای لازم برای مهندسی پزشکی
فردی که به سراغ تحصیل در رشته مهندسی پزشکی میرود باید مهارتها و استعدادهایی داشته باشد که در مسیر کسب و کار به او کمک کند. بنابراین اگر قصد دارید برای تحصیل و کسب درآمد به سراغ مهندسی پزشکی بروید، خواندن این قسمت را از دست ندهید.
1. توانایی درک ریاضی و آمار
بخش زیادی از دروس عمومی و تخصصی رشته مهندسی پزشکی به ریاضیات و آمار اختصاص دارد. به همین علت افرادی که به سراغ این رشته میروند باید بتوانند از پس مسائل ریاضی بر بیایند یا حداقل به آن علاقه داشته باشند تا در طول تحصیل به مشکل دچار نشوند. علاوه بر این، برخی از گرایشهای این رشته به فیزیک و مکانیک گره میخورد و ممکن است ناتوانی افراد در حل ریاضی، بعدها مشکلاتی برای یادگیری او ایجاد کند.
2. علاقه به گرایشهای مختلف مهندسی
رشته مهندسی پزشکی پل ارتباطی میان رشتههای مهندسی و پزشکی است. در حقیقت هدف اصلی آن حل مسائل مربوط به پزشکی با تکیه بر دانشهای مهندسی است. به همین علت برای تحصیل در این رشته لازم است به مهندسی علاقهمند باشید و صرف اینکه این رشته به پزشکی مرتبط است به سراغ آن نروید که بعدها دچار مشکل خواهید شد.
3. تحلیل و درک مسائل
یک فارغ التحصیل مهندسی پزشکی باید بتواند مسائل موجود در پزشکی را درک کند و با تحلیل آنها به سراغ راهحلهای مهندسی برود. اگر او نتواند درکی از قوانین مکانیک، فیزیک و شیمی داشته باشد، نمیتواند از آنها برای درمان بیماران یا بهبود مشکلات آنها استفاده کند. بنابراین سعی کنید قدرت تحلیل خود را با مطالعه کتاب یا کسب تجارب علمی افزایش دهید.
4. دقت و توجه به جزئیات
دقت و توجه به جزئیات اهمیت زیادی در مهندسی پزشکی دارد. خصوصا در گرایشهایی چون بیومواد که مستقیما با بافت زنده انسان ارتباط دارد، هرگونه بیدقتی میتواند منجر به مشکلاتی جبران ناپذیر و حتی مرگ بیمار شود. بنابراین شرط اصلی موفقیت دانشجوی مهندسی پزشکی، دقت او در یادگیری واحدهای درسی و به کارگیری آنها با استفاده از جزئی نگری است.
5. علاقه به درمان بیماران
از آنجا که هدف اصلی رشته مهندسی پزشکی درمان بیماران است، دانشجوی آن باید به پزشکی و اهداف آن نیز علاقهمند باشد. در این صورت میتواند با نهایت تلاش و دقت به آزمایش و بررسی بپردازد تا بهترین روشها را برای کمک به علم پزشکی استخراج کند.
6. مهارتهای کار تیمی
بخش اعظمی از آزمایشها و تحقیقات رشته مهندسی پزشکی به صورت فعالیتهای گروهی و تیمی صورت میگیرد. به همین علت لازم است مهارتهای کار تیمی را دارا باشید و بتوانید با مشورت، تجزیه و تحلیل و گفتوگو به حل مسئله و مشکلات موجود در علم پزشکی بپردازید.
بازار کار مهندسی پزشکی در ایران
رشته مهندسی پزشکی یک رشتهی تازه و کمتر شناخته شده در ایران است. به همین علت همچنان نیاز به دانشجویان و فارغالتحصیلان آن در جامعه احساس میشود. این امر موجب شده است که این رشته بازار کار نسبتا خوبی داشته باشد؛ خصوصا برای افراد خلاق و کارآفرین که توانایی خلق ایدهها و اختراعات جدید برای مهندسی پزشکی را دارا هستند. با این حال درآمد آن در برخی موارد کمتر از رشتههایی چون داروسازی یا دندانپزشکی است؛ در صورتی که اهمیت و کاربردی همانند آنها دارد.
اگر قصد دارید در این رشته تحصیل کنید، ابتدا مهارتها و استعدادهای خود را بررسی کنید. اگر فکر میکنید توانایی تحصیل در رشتهای مرتبط با مهندسی و پزشکی را دارا هستید و به واحدهای درسی آن نیز علاقه دارید، این رشته را از دست ندهید.
مقالات مرتبط: برای آشنایی با رشتههای مختلف توصیه میکنیم مقالات مهندسی برق، مهندسی عمران و مهندسی کامپیوتر را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
تحصیل مهندسی پزشکی در دانشگاههای ایران
امروزه اکثر دانشگاههای ایران رشته مهندسی پزشکی را در لیست رشتههای متعدد خود دارا هستند. مطابق با آخرین قبولی سالهای اخیر، این دانشگاههای دولتی در رشته مهندسی پزشکی دانشجو میپذیرند:
- صنعتی اصفهان
- صنعتی سهند
- دانشگاه شاهد
- صنعتی همدان
- امیرکبیر
- شهید بهشتی
- دانشگاه شاهرود
- صنعتی شریف
علاوه بر این، اکثر موسسات غیرانتفاعی، پیام نور و دانشگاههای آزاد نیز امکان تحصیل در این رشته را برای علاقهمندان آن فراهم کردهاند. افراد میتوانند بدون شرکت در کنکور سراسری در این دانشگاهها به تحصیل بپردازند و در مقاطع لیسانس، ارشد و دکترا از آن فارغ التحصیل شوند.
شرایط مهاجرت با رشته مهندسی پزشکی
با توجه به افزایش مهاجرت و خروج از کشور در سالهای گذشته، ممکن است برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که آیا رشته مهندسی پزشکی در خارج از کشور نیز تقاضا دارد یا خیر؟ پاسخ این سوال مثبت است.
اگر دانشجویی در مقطع لیسانس یا فوق لیسانس این رشته فارغ التحصیل شده باشد میتواند برای دریافت بورسیه تحصیلی در دانشگاههای مطرح دنیا اقدام کند. این رشته محبوبیت زیادی در برخی کشورها نظیر کانادا دارد. با این حال برای دریافت بورسیه تحصیلی، داشتن مدرک معتبر زبان الزامی است. برخی از دانشگاههای معتبر در خارج از کشور برای این رشته عبارتند از:
- دانشگاه تگزاس در آستین
- دانشگاه جان هاپکینز
- انیستیتوی فناوری جورجیا
- دانشگاه MIT
- دانشگاه واشنگتن
- دانشگاه کالیفرنیا – سن دیگو
نتیجهگیری
مهندسی پزشکی یکی از رشتههای مرتبط با فناوری و تکنولوژی است. این رشته همانند یک پل ارتباطی میان دانشهای مهندسی و پزشکی عمل میکند و با استفاده از قوانین مهندسی به حل مسائل موجود در دانش پزشکی میپردازد. تاکنون اقدامات انجام شده در این رشته به نتایج بسیار خوبی رسیده است. طراحی و ساخت دستگاه MRI CT Scane، سونوگرافی و ابزارهایی مانند سمعک، ونتیلاتور یا پروتزهای مصنوعی دست و پا از جمله پروژههای حاصل از دانش مهندسی پزشکی است. چنانچه میدانید، این ابزارها نقش بسیار مهمی در بهبود بیماریها داشتهاند و موجب توسعه علم پزشکی در جهان شدهاند.
ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به بررسی این رشتهی جذاب و کاربردی پرداختیم. سپس گرایشها، واحدهای درسی و بازار کار آن را در ایران بررسی کردیم. نظر شما درباره رشتهی مهندسی پزشکی چیست؟ فکر میکنید این رشته چنان که شایستهی آن است مورد توجه و حمایت مردم و مسئولان ایرانی قرار گرفته است یا خیر؟
بله رشته خوبی است امیدوارم همه استانها بیارن من خودم چندسال پیش میخواستم بخونم ولی چون در استان خودم نداشت و سرکار هم میرفتم بناچار نرم افزار خوندم
سلام وقت بخیر من فارغ التحصیل رشته کارشناسی مهندسی پزشکیم میخوام برا ارشد گرایش مهندسی پردازش تصاویر پزشکی بخونم .. مربوط به وزارت علومه دگ ؟
درود بر شما کاربر گرامی
امیدوارم حالتون خوب باشه😊💛
تا جایی که من اطلاع دارم بله، دانشگاه خواجه نصیر هم این رشته رو داره