حسابداری یکی از پرکاربردترین رشتههای تحصیلی است. این رشته در مشاغل مختلف کاربردهای زیادی دارد و تقریباً برای همه مشاغل نیاز به حسابدار وجود دارد. البته هر شغل قوانین خاص خود را دارد و با اینکه اصول حسابداری یکسان است، باید به تفاوتهای جزئی در زمینههای مختلف توجه داشت.
نحوه حسابداری طلا فروشی
هنگامی که حسابداری به صورت حرفهای انجام شود، نسبت به حسابداری عادی برتریها و ویژگیهای بیشتری دارد، از جمله استفاده از ابزارهای پیشرفته.
حسابداری حرفهای پیچیده و سری نیست که نتوان از آن اطلاعاتی گرفت و حتی به صورت خیلی پیچیده هم نیست که غیر قابل فهم باشد.
یکی از مشاغلی که حسابداری در آن اهمیت بالایی دارد، طلا فروشی است. در این رشته به دلیل وجود قواعد و کارهای دقیق و ریزهکاریهای زیاد، شاخهای ویژه به نام حسابداری طلا فروشی تشکیل شده است.
صنعت طلا فروشی در گذشته با استفاده از روشهای سنتی و به صورت دستی توسط حسابداران انجام میشد. اما با پیشرفت علم و تکنولوژی و همچنین روشهای حسابداری، صنف طلا فروشی نیز مجبور به استفاده از روشهای جدید و حسابداری مدرن شد. این صنف با توجه به نیازهای خود و با استفاده از اصول حسابداری، قوانین مخصوص به خود را ایجاد کرده که به نام حسابداری طلا فروشی شناخته میشود.
افرادی که در کار طلا و جواهر هستند، نیاز دارند که فرد متخصصی کارهای حسابداری آنها را انجام دهد، اما برای جذب این افراد مشکلات زیادی دارند.
بیشتر بخوانید: نرم افزار حسابداری طلا فروشی
سه مورد از اطلاعاتی که حسابدار طلا فروشی باید نسبت به آن آگاه باشد:
آشنایی تخصصی با صنف طلا فروشی و جواهر: صنف طلا فروشی با دیگر اصناف تفاوت دارد. در حسابداری طلا فروشی، تنها داشتن تخصص کافی نیست. شخصی که تصمیم به حسابداری طلا میگیرد، باید قبل از آن، روش خرید، فروش، معاملات و نگهداری حسابها در این صنف را بیاموزد.
فرق حسابداری طلافروشی با صنوف دیگر
در روش حسابداری، اصل بر ثبات دارایی، بدهی و سرمایه است. ابتدا سود و زیان محاسبه و در پایان دوره، سود یا زیان به سرمایه اضافه یا کم میشود و یا سود و زیان انباشته ذخیره میشود. دارایی شناور در حسابداری طلافروشی بر اساس قیمت همان روز محاسبه میشود و به دلیل اینکه معامله طلا پایاپای است، حساب بدهکاری و بستانکاری برای افراد به دست میآید و به صورت شناور و به قیمت همان روز محاسبه میشود.
هیچگاه در صنف طلافروشی سرمایه به صورت ثابت نبوده و همیشه به نرخ همان روز و به صورت شناور محاسبه میشود. این کار باعث میشود که سود و ضرر حسابداری به صورت شناور در بیاید و محاسبه آن بسیار پیچیده باشد و بسیاری از افراد نتوانند آن را انجام دهند.
بیشتر بخوانید: نرم افزار حسابداری ابری
انواع متفاوت معاملات طلافروشی
معاملات طلا به دو صورت معاملات درون صنفی و معاملات برون صنفی تقسیم میشوند.
معاملات درون صنفی: این معاملات بین اعضای صنف طلافروش انجام میگیرد که در آن، فاکتور اسناد مربوط به طلا دریافت میشود و با پرداخت هزینه طلا در نرمافزار حسابداری طلافروشی ثبت میشود. این نوع معاملات که در همه شغلها وجود دارد، به شکل مبادله کردن طلا است.
معاملات برون صنفی: این معاملات بین طلافروشها و افراد مختلف است و در این روش افراد برای خرید یا فروش طلا هزینهای را برای گرفتن طلا پرداخت میکنند.
با توجه به انواع معاملات طلافروشی و ارزش زیاد معاملات، حسابداری طلافروشی نسبت به شغلهای دیگر اهمیت بسزایی دارد.
هر فاکتور طلا چه اطلاعاتی را شامل میشود؟
Gold invoice یا فاکتور طلا به سند رسمی گفته میشود که شامل مشخصات طلای خریداری شده یا فروخته شده است. در هنگام خرید طلا، فروشنده ممکن است به شما فاکتور دهد یا از نرمافزارهای حسابداری برایتان پرینت بگیرد.
در یک فاکتور معتبر، تمام خصوصیات طلای فروخته شده به صورت دقیق نوشته میشود.
بخشهای مهمی که در یک فاکتور طلا باید باشد:
سربرگ فاکتور: اطلاعات تماس، شماره سریال منطبق با فاکتور مشتری، نام فروشگاه
مشخصات شخص خریدار: نام و نام خانوادگی، شماره تماس
مشخصات محصول خریداری شده: نام دقیق، عیار، وزن
متعلقات: اگر قطعهای جداگانه داشته باشد
قیمت: قیمت لحظهای ثبت شده
اجرت: مقرر شده از سمت فروشنده
سود تک فروشی: سود طلافروش که حداکثر آن 7% است
مالیات بر ارزش افزوده: 9% از قیمت طلا
قیمت نهایی طلا: جمع قیمت، نرخ اجرت، سود و مالیات
مهر و امضای فروشنده: حتماً باید به صورت رسمی باشد
چند نکته بسیار مهم در فاکتور طلا فروشی:
در هنگام خرید به خریدار شماره سریالی داده میشود که باید با شماره فاکتور فروشنده یکی باشد.
دقت کنید هنگام فروش، اطلاعات دقیق خریدار کامل و بدون ایراد وارد شود تا فاکتور به صورت رسمی باشد.
در موارد خریداری شده، جدولی وجود دارد که باید نام محصول خریداری شده و جزئیات به صورت کامل درج شود. مثلاً اگر گوشواره خریداری کردید، فقط نوشتن کلمه گوشواره کافی نیست؛ باید طرح، شکل و متعلقات آن را کامل بنویسید.
مورد بعدی که باید حتماً در فاکتور درج شود، تعداد طلاها و وزن دقیق آنها است. وقتی چند قطعه طلا را میفروشید، نباید به صورت کلی وزن آنها را بنویسید. باید در جلوی عنوان تعداد کالای خریداری شده درج و واحد هر کدام از آنها نیز قید شود. در ادامه باید وزن کل را پایین واحدهای وزنی درج کنید و یک خط جهت تکمیل خرید در زیر آن بکشید.