آیا دوست دارید بهترین روشهای مطالعه را بیابید و تکنیکهای یادگیری خود را غنی کنید؟ با توجه به حواس پرتیهای زیادی که این روزها زندگی ما را فراگرفته است، استفاده از روشهای کاربردی مطالعه مانند تکنیک پومودورو و سیستم لایتنر میتواند راهی عالی برای افزایش تمرکز، بهبود حافظه و درک بهتر روشهای یادگیری در شما باشد.
ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به معرفی برخی از بهترین روشهای مطالعه پرداختیم که کاربرد و تاثیرات آن در دنیا اثبات شده است. پس اگر دوست دارید روش مطالعه خود را تغییر دهید، تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا با این روشها و آموزش استفاده از آن آشنا شوید و با بهکارگیری آن بهتر و مفیدتر مطالعه کنید!
اهمیت استفاده از تکنیکهای مطالعه
مطالعه برای بسیاری از افراد یک کار خستهکننده و دشوار است؛ فرقی نمیکند که شما قصد درس خواندن داشته باشید یا بخواهید یک رمان کلاسیک، یا کتاب تاریخی و فلسفی بخوانید. به همین علت در طی سالهای گذشته، روانشناسان تلاش کردند روشها و استراتژیهای خاصی ایجاد کنند تا به واسطه آن، افراد بتوانند بهتر و هوشمندانهتر مطالعه کنند.
بنابراین، اگر شما هم جزو افرادی هستید که نمیتوانید با تمرکز مطالعه کنید یا دائما دچار بیحوصلگی و خوابآلودگی میشوید، ممکن است استفاده از این تکنیکها برایتان موثر باشد. این روشها بر اساس مطالعات روانشناسان ایجاد شده و نتایج آن، مدتها بر روی برخی از داوطلبان بررسی شده است؛ به همین علت میتواند تاثیرگذاری خوبی در روش درس خواندن و یادگیری شما داشته باشد.
معرفی بهترین روشهای مطالعه در دنیا
تا اینجا با اهمیت مطالعه با استفاده از تکنیکها و استراتژیهای روز دنیا آشنا شدیم. اگر قصد دارید شیوه مطالعاتی خود را تغییر دهید و هوشمندتر مطالعه کنید، این بخش از مقاله دانشگاه کسب و کار به شما اختصاص دارد. ما در این قسمت برخی از انواع روشهای مطالعه دنیا که براساس علوم روانشناسی طراحی شده است گلچین کردهایم و استراتژیها و مزایای آن را بررسی کردهایم.
1. معرفی تکنیک فاینمن
تکنیک فاینمن یک روش مطالعه است که به نام ریچارد فاینمن، فیزیکدان برنده جایزه نوبل، به دلیل فعالیت او در علوم و ریاضیات و توانایی باورنکردنیاش در سادهسازی اصطلاحات پیچیده شناخته شده است. این تکنیک شامل تجزیه یک مفهوم به اجزای ساده و سپس توضیح آن با کلمات خودتان است، گویی آن را به شخص دیگری آموزش میدهید.
شما در تکنیک فایمن میتوانید با شناسایی شکافها در ذهن خود و ساده کردن توضیحات تا زمانی که واضح و مختصر باشد، ایدههای پیچیده را به طور مؤثر یاد بگیرید و حفظ کنید.
نحوه مطالعه با تکنیک فاینمن
اساس استفاده از تکنیک فاینمن این است که مطالب را بردارید، آن را با کلمات خود خلاصه کنید و سپس سعی کنید موضوع را به گونهای توضیح دهید که حتی یک کودک آن را درک کند. اینکه بتوانید ایدههای پیچیده را به زبان ساده توضیح دهید مهارت سختی است که باید روی آن کار کنید.استراتژی فایمن با وادار کردن شما به درک موضوع به اندازهای که برای آموزش آن کافی باشد، دانش شما را آزمایش میکند. برای استفاده از این روش، به موارد زیر عمل کنید:
1. مفهومی را که میخواهید مطالعه کنید انتخاب کنید: با انتخاب موضوع یا مفهومی که میخواهید بهتر درک کنید، شروع کنید. این موضوع میتواند هر چیزی باشد؛ از یک نظریه علمی گرفته تا یک رویداد تاریخی مهم.
2. آنچه را که میدانید بنویسید: یک تکه کاغذ بردارید و هر چیزی را که قبلاً درباره آن مفهوم میدانستید بنویسید. تا جایی که ممکن است با جزئیات صحبت کنید، اما کلمات را پیچیده نکنید.
3. شکافهای دانش را تشخیص دهید: هنگامی که آنچه میدانید را یادداشت کردید، شکافهای دانش خود را شناسایی کنید. به این پرسش پاسخ دهید «چه چیزی را متوجه نمیشوم یا در مورد چه مفهومی سوال دارم؟» برای انجام تحقیقات بیشتر از کتابهای درسی، سخنرانیها و سایر منابع استفاده کنید.
4. مفهوم را ساده کنید و ایدهها را برای یک کودک توضیح دهید: اکنون سعی کنید تا حد امکان مطالب را ساده کنید. از قیاسها، مثالها و استعارهها برای توضیح ایدهها به گونهای استفاده کنید که هر کسی، از جمله یک کودک، بتواند آن را بفهمد.
چرا تکنیک فاینمن به شما در مطالعه کمک میکند؟
تکنیک فاینمن یک روش مطالعه موثر است؛ زیرا به شما کمک میکند شکافهای دانش خود را درباره یک موضوع شناسایی کنید و به شما این امکان را میدهد از طریق آموزش، پرسش و اصلاح خود، درک عمیقتری از مطالب ایجاد کنید.
عمل آموزش به خودی خود منجر به ایجاد پدیدهای روانشناختی میشود که به عنوان «اثر پروتیژ» شناخته میشود. این روش شواهدی را نشان میدهد که بر اساس آن، آموزش یا حتی تظاهر به تدریس به شما کمک میکند با بهبود پردازش مغز و افزایش استفاده از استراتژیهای یادگیری مؤثر، مسائل را بهتر یاد بگیرید.
2. معرفی تکنیک پومودورو
تکنیک پومودورو یک روش مدیریت زمان است که برای بهرهوری و تمرکز بیشتر طراحی شده است. این تکنیک که توسط فرانچسکو سیریلو در اواخر دهه 1980 ابداع شد، شامل تقسیم کار به فواصل زمانبندی شده، معمولاً 25 دقیقه، به نام «پومودوروس» است که با استراحتهای کوتاه از هم جدا میشوند.
نحوه مطالعه با تکنیک پومودورو
این تکنیک یکی از معروفترین و بهترین استراتژیهای بهبود کیفیت مطالعه است که موجب مدیریت زمان میشود. اگر قصد دارید بر اساس این روش مطالعه کنید، لازم است به موارد زیر عمل کنید:
1. موضوع خود را انتخاب کنید.
2. تایمر را برای 25 دقیقه تنظیم نمایید.
3. روی موضوع کار کنید تا زمانی که تایمر خاموش شود.
4. یک استراحت کوتاه (معمولاً 5 دقیقه) داشته باشید و پس از آن، به ادامه مطالعه بپردازید.
5. بعد از هر چهارمین پومودورو، استراحت بیشتری (معمولاً 30-15 دقیقه) داشته باشید.
چرا تکنیک پومودورو به شما در مطالعه کمک میکند؟
یکی از راههایی که تکنیک پومودورو مهارتهای مطالعه شما را بهبود میبخشد، کاهش حواس پرتی است. وقتی تایمر را تنظیم میکنید، آن زمان را به تمرکز بر مطالعه خود اختصاص میدهید. این به شما کمک میکند در برابر وسوسههای موبایل، ایمیل، و سایر عوامل حواسپرتی که ما در دنیای مدرن با آنها مبارزه میکنیم، مقاومت کنید.
استراحتهای موجود در این روش نیز یک عامل کلیدی در افزایش توانایی شما برای تمرکز و یادگیری است؛ زیرا مطالعات نشان میدهد که یک استراحت کوتاه “به میزان زیادی” تمرکز شما را بهبود میبخشد.
شما با تقسیم کردن زمان مطالعه خود به فواصل زمانی کوچک، مهارتهای مدیریت زمان خود را برای برنامهریزی و اطمینان از پیشرفت خود توسعه میدهید. این موضوع به شما احساس موفقیت میدهد و کمک میکند انگیزه ادامه دادن را پیدا کنید.
3. مطالعه با سیستم لایتنر
سیستم لایتنر یک روش مطالعه است که توسط یک روانشناس آلمانی به نام سباستین لایتنر در دهه 1970 ایجاد شد. این روش بر اساس اصل تکرار فاصلهای است؛ به این معنی که یادگیری زمانی موثرتر است که در طول زمان فاصله داشته باشد (به جای اینکه فرد تمام اطلاعات را در یک جلسه حفظ کند).
نحوه مطالعه با سیستم لایتنر
سیستم لایتنر از فلش کارتها به عنوان ابزاری برای یادگیری استفاده میکند. شما فلشکارتهای خود را در جعبههایی سازماندهی میکنید که اولین جعبه آن، حاوی کارتهای جدیدی است که هنوز آنها را حفظ نکردهاید.
همانطور که کارتها بررسی میشوند و شما به درستی پاسخ میدهید، آنها را به جعبه خواندهشده منقل میکنید. در مقابل، کارتهایی که به اشتباه پاسخ داده شدهاند به جعبه اول بازگردانده میشوند. در این روش از سیستم زیر استفاده کنید:
1. ایجاد فلش کارت: با ایجاد فلشکارت برای مطالبی که میخواهید یاد بگیرید شروع کنید. در جلوی هر کارت، یک سوال یا یک نشانه و در پشت، پاسخ یا اطلاعات مربوط به سوال را بنویسید.
2. جعبههای خود را بسازید: جعبههایی را ایجاد کرده و برچسبگذاری کنید تا کارتها را در آنها قرار دهید. میتوانید آن را با اعداد ساده نگه دارید یا از برچسبهایی مانند «آسان»، «متوسط» و «سخت» برای سازماندهی فلش کارتها در سطوح دشواری استفاده کنید.
3. فلش کارتهای خود را مرور کنید: فلشکارتها را با خواندن سمت دارای سوال مرور کنید. اگر پاسخ صحیح دادید، کارت را به کادر بعدی منتقل کنید. اگر پاسخ شما اشتباه است، کارت را به یک جعبه به عقب ببرید.
4. به تدریج سختی را افزایش دهید: هنگامی که از یادگیری کارتهای موجود در کادر 1 اطمینان پیدا کردید، به کادر 2 بروید و این روند را تکرار کنید.
5. تکرار: با جابجایی کارتها به جعبههای بالاتر، آنها را مرور کرده و این فرایند را هر روز تکرار کنید.
چرا سیستم لایتنر به بهبود مطالعه کمک میکند؟
سیستم لایتنر یک روش مطالعه موثر است؛ زیرا بر اساس اصل تکرار فاصلهای است که نشان داده شده است و یادگیری و حفظ را بهبود میبخشد. شما با تمرین در طول یک دوره چهارماهه و فقط به مدت 30 دقیقه در روز “میتوانید انتظار داشته باشید که 3600 فلشکارت را با دقت 90 تا 95 درصد یاد بگیرید و نگه دارید”.
سیستم لایتنر با سازماندهی فلش کارتها در جعبهها و مرور آنها در فواصل فاصله، تضمین میکند که شما به طور منظم در معرض مطالب قرار میگیرید و تلاشهای خود را روی مناطقی متمرکز میکنید که به بیشترین توجه نیاز دارند.
4. تکنیک تکرار فاصلهدار
تکرار فاصلهدار یک تکنیک مطالعه است که بر اساس اصل فاصله بین یادگیری در طول زمان تنظیم شده است. این تکنیک شامل بازبینی اطلاعات در فواصل زمانی فزاینده، با ایجاد زمان بیشتری بین مرورها است؛ زیرا با این روش اطمینان بیشتری نسبت به مطالب دارید.مفهوم تکرار فاصلهدار بر اساس مطالعات هرمان ابینگهاوس روانشناس است که در اواخر قرن نوزدهم در مورد حافظه و یادگیری تحقیق کرد. ابینگهاوس دریافت که تکرار با فاصله باعث بهبود حفظ و یادگیری برای غلبه بر “منحنی فراموشی” میشود.
نحوه مطالعه با تکنیک تکرار فاصلهدار
این روش برای کمک به مغز برای حفظ اطلاعات در مدت طولانیتری طراحی شده است (به جای اینکه شما را وادار کند اطلاعات زیادی را به یکباره حفظ کنید). این موارد میتواند به شما کمک کند مطابق با استراتژی تکرار فاصله دار حرکت کنید:
1. ایجاد: با ایجاد موضوع مطالعه در فلش کارت، یادداشت، یا خلاصهنویسی شروع کنید.
2. مرور: مطالب را ظرف 24 ساعت پس از نوشتن مطالب مرور کنید، اما ابتدا سعی کنید آنچه را که میتوانید، از حافظه خود به تنهایی و بدون خواندن چیزی بیرون بکشید.
3. تکرار: این فرآیند را با تلاش برای به خاطر سپردن مطالب مورد مطالعه خود بدون تکیه بر یادداشتها تکرار کنید، اگرچه میتوانید از آنها به عنوان اعلان نیز استفاده کنید (مانند استفاده از فلش کارت در سیستم لایتنر).
چرا تکرار فاصلهدار به مطالعه شما کمک میکند؟
تکرار فاصله دار یک تکنیک مطالعه کارآمد است؛ زیرا بر اساس اصول روانشناسی شناختی است و حفظ و یادگیری را بهبود میبخشد. مطالعات نشان میدهد که استفاده از این تکنیک یادگیری کسب مهارتها را در بزرگسالان افزایش میدهد و همچنین تأثیرات مفیدی بر مهارتهای دستور زبان در زبانآموزان جوانتر دارد.
مغز ما در تلاش است تا به طور موثر اطلاعات زیادی را در مدت زمان کوتاهی ذخیره و به خاطر بسپارد، اما بررسی چندباره مطالب در مدت زمان طولانی از این امر جلوگیری میکند.
5. معرفی روش SQ3R
روش SQ3R یک تکنیک مطالعه است که میتواند به شما کمک کند تا به طور موثر اطلاعات کتابهای درسی و سایر مطالب نوشتاری را بخوانید و حفظ کنید. در واقع، با درگیر شدن بیشتر افراد با متن، در قبل، طول و بعد از فرآیند خواندن، انتظار میرود خوانندگان درک خود را از مطالب افزایش دهند.
روش SQ3R که توسط روانشناس فرانسیس پی رابینسون در دهه 1940 توسعه یافت، مخفف عبارت: Survey، Question، Read، Recite و Review است.
نحوه مطالعه با روش SQ3R
1. نظرسنجی: مطالبی را که میخواهید بخوانید با اسکن عناوین، زیرعنوانها و سایر ویژگیهای مهم مرور کنید. ایده این است که ساختار مطالب را درک کنید و ذهن خود را برای آنچه میخواهید بخوانید آماده کنید.
2. طرح پرسش: سؤالات را بر اساس مطالبی که میخواهید بخوانید و برای درگیر شدن با مطالب تنظیم کنید و توجه خود را روی مهمترین نکات متمرکز کنید.
3. مطالعه: در مرحله بعد، مطمئن شوید که مطالب را به طور فعال و با دقت مطالعه میکنید. در حین مطالعه، باید سعی کنید به سوالات مرحله قبل پاسخ دهید و اطلاعات کلیدی را یادداشت کنید.
4. دوره کردن: اطلاعاتی را که خواندید به خاطر بیاورید و آن را با کلمات خود بیان کنید. این مرحله میتواند به شما کمک کند مطالب را درونی کرده و درک خود را تقویت نمایید.
5. مرور: در نهایت، به مطالب برگردید و درک خود را اصلاح کنید. این مرحله میتواند به شما کمک کند تا مناطقی را که ممکن است هنوز نامشخص باشد شناسایی کنید.
چرا روش SQ3R به شما در مطالعه کمک میکند؟
روش SQ3R میتواند با ترویج خواندن فعال و تعامل با مطالب، به بهبود مهارتهای مطالعه شما کمک کند. با پرسیدن سؤالات، خلاصه کردن نکات کلیدی و بررسی درک خود، احتمال بیشتری دارد که اطلاعات را حفظ کرده و در زمینههای آینده به کار ببرید.
SQ3R روش مفیدی است که مهارتهای تفکر انتقادی شما را بهبود میبخشد. با فرمولبندی سؤالات و خلاصه کردن نکات کلیدی، شما با مطالب در سطح عمیقتری درگیر میشوید و درک متعادلتری از آن ایجاد میکنید.
6. روش فراخوان فعال یا تمرین بازیابی
یادآوری فعال (همچنین به عنوان تمرین بازیابی، تست تمرین، یا اثر آزمایشی نیز شناخته میشود) یک روش مطالعه است که شامل فراخوانی فعال اطلاعات از حافظه به عنوان راهی برای تقویت یادگیری، به جای صرفا خواندن مطالب است.
تمرین بازیابی و اصطلاحات مرتبط با آن در مطالعات متعددی که از اواخر دهه 1800 شروع شدهاند ایجاد شد. نتایج جدیدتر تحقیقات درباره آن از سال 2011 شواهدی را ارائه میدهد که دانش آموزان میتوانند با استفاده از این تکنیک تا دستیابی به یک نمره کامل پیشرفت کنند. تمرین بازیابی یکی از بهترین تکنیکهای مطالعه است و باید به عنوان ابزاری برای استفاده با روشهای دیگر مانند فلش کارتها و آزمونها در نظر گرفته شود.
نحوه مطالعه با یادآوری فعال
اگر قصد دارید یادگیری و مطالعه را از طریق فراخوانی فعال آغاز کنید، این شیوه میتواند به شما کمک کند:
1. شروع به مطالعه: با مطالعه عمیق یک موضوع یا مفهوم شروع کنید.
2. زمان خود را سازماندهی کنید: زمانی را برای یادآوری آموختههای خود اختصاص دهید.
3. سعی کنید مفهوم اصلی را به خاطر بسپارید: این روش میتواند شامل نوشتن آنچه به یاد دارید، توضیح شفاهی مطالب برای شخص دیگری یا حتی فکر کردن به اطلاعات باشد. سعی کنید این کار را بدون مراجعه به یادداشتها یا کتاب درسی خود انجام دهید.
4. از یادآوری فعال با سایر روشهای مطالعه استفاده کنید: از تمرین بازیابی اطلاعات همراه با سایر تکنیکهای این مقاله مانند سیستم لایتنر برای بهترین نتایج استفاده کنید.
چرا تمرین بازیابی به بهبود مطالعه شما کمک میکند؟
مطالعات نشان میدهد که تمرین بازیابی میتواند به طور قابل توجهی حفظ طولانی مدت اطلاعات را بهبود ببخشد؛ حتی بیشتر از سایر تکنیکهای مطالعه مانند بازخوانی و خلاصه کردن. روش به خاطر آوردن اطلاعات از حافظه، مسیرهای عصبی را در مغز تقویت کرده و بازیابی آن اطلاعات را در آینده آسانتر میکند.
علاوه بر این، وقتی سعی میکنید اطلاعات را به خاطر بیاورید، به احتمال زیاد متوجه چیزهایی میشوید که پیش از این نمیدانستید یا به آن دقت نمیکردید. این موضوع برای دانستن اینکه چگونه و چه چیزی را در آینده باید مطالعه کنید مفید است.
7. تلاقی یا درهم آمیختن اطلاعات
شیوه درهمآمیختن اطلاعات، یک تکنیک مطالعه است که شامل مخلوط کردن انواع مختلف مسائل یا موضوعات در طول جلسات تمرین، به جای تمرین و خواندن یک نوع مسئله یا موضوع در یک زمان است.
تکنیک تلاقی بر این ایده استوار است که تغییر مطالب و موضوعات مطالعه باعث میشود مغز به راحتی بین انواع مختلف اطلاعات تمایز قائل شود. این مفهوم برای چندین دهه وجود داشته است و اولین بار در زمینه یادگیری حرکتی مطرح شد. اخیراً، محققان دریافتهاند که این روش میتواند در محیطهای آکادمیک، بهویژه در یادگیری ریاضیات و علوم نیز مؤثر باشد.
چگونه با روش درهمآمیختگی مطالعه کنیم؟
1. موضوعات خود را انتخاب کنید: با انتخاب دو یا چند موضوع مرتبط یا انواع مسائلی که میخواهید حل کنید، شروع کنید. به عنوان مثال، اگر در حال مطالعه حساب دیفرانسیل و انتگرال هستید، ممکن است انتخاب کنید که هم مسائل ادغام و هم تمایز را بررسی و حل کنید.
2. بین موضوعات خود جابجا شوید: در طول جلسات تمرین، بین انواع مختلف مشکلات جایگزین حرکت کنید. برای مثال، به جای تمرین در حوزه همه مسائل یکپارچه سازی و سپس تمام مسائل تمایز، آنها را به طور تصادفی با هم مخلوط نمایید.
3. در حل موضوعات عجله نکنید: به خودتان زمان کافی بدهید تا بین انواع مختلف مشکلات جابهجا شوید. این روش میتواند در ابتدا چالش برانگیز باشد، اما با تمرین و تکرار، مغز شما در تشخیص انواع مختلف اطلاعات و جابجایی بین آنها ماهرتر میشود.
چرا این روش به شما در مطالعه کمک میکند؟
استراتژی درهمآمیختن اطلاعات با کسب سریعتر و بهبودیافتهتر مهارتهای جدید و همچنین توسعه اطلاعات موجود در ذهن شما همراه است. این روش به بهبود یادگیری و حفظ اطلاعات کمک میکند و کارکرد مغز را برای تشخیص انواع مختلف اطلاعات، تشخیص شباهتها و تفاوتهای بین موضوعات و به کار بردن آنها در موقعیتهای جدید آسانتر میکند.
روش تلاقی همچنین میتواند به شما کمک کند از ” توهم تسلط” اجتناب کنید؛ یعنی جایی که احساس میکنید پس از تمرین مکرر یک مفهوم را درک میکنید، اما قادر به اعمال آن در موقعیتهای جدید نیستید. با اختلاط انواع مختلف مسائل، شما مجبور میشوید که انتقادیتر در مورد مطالب فکر کنید و آن را به روشهای مختلف به کار ببرید و به درک کاملتری از موضوعات دست یابید.
8. استراتژی مطالعه تفصیلی
مطالعه تفصیلی یکی دیگر از روشهای مفید و کاربردی مطالعه است. این روش شامل اضافه کردن جزئیات اضافی به مطالبی است که میخواهید یاد بگیرید تا درک و حفظ خود را با زمینهسازی بهتر افزایش دهید.
استراتژی مطالعه تفصیلی توسط چارلز ریگلوت در دهه 1970 توسعه یافت. او معتقد بود که با افزودن اطلاعات بیشتر به مطالب اصلی، دانشآموزان میتوانند اطلاعات را برای مدت زمان طولانیتری حفظ کنند. در واقع، روش تفصیل بر این ایده استوار است که مغز ما بیشتر احتمال دارد چیزی را به خاطر بیاورد که عمیقاً پردازش شده است، نه چیزی که فقط به صورت سطحی پردازش و حفظ شده است.
روش یادگیری از طریق مطالعه تفصیلی
این شیوه از مطالعه را با جمعآوری اطلاعاتی که میخواهید یاد بگیرید و اضافه کردن جزئیات بیشتر به آن شروع کنید. به عنوان مثال، اگر در حال مطالعه یک رویداد تاریخی خاص هستید، ممکن است جزئیاتی در مورد افراد درگیر، زمینه اجتماعی و سیاسی آن زمان و تأثیر رویداد بر جامعه به آن اضافه کنید.
ربط دادن مطالب به تجربه خودتان نیز یک تکنیک مفید در هنگام اجرای تکنیک مطالعه تفصیلی است. خاطرات و تجربیات شما میتواند به عنوان یک ابزار قدرتمند استفاده شود. این مثال میتواند راهنمای شما در مسیر مطالعه باشد:
1. انتخاب موضوع: یک رویداد تاریخی را برای مطالعه انتخاب کنید، مانند انقلاب آمریکا.
2. خلاصه کردن: خلاصه ای از رویداد را بخوانید تا به درک اساسی از آنچه روی داده است، برسید.
3. توضیح و بررسی: با افزودن جزئیات در مورد افراد کلیدی درگیر، مانند جورج واشنگتن و توماس جفرسون، اطلاعاتی را که آموختهاید توضیح دهید.
4. افزودن اطلاعات: اطلاعاتی درباره زمینه اجتماعی و سیاسی آن زمان، مانند تنش بین مستعمرات آمریکا و بریتانیا به متن خود اضافه کنید.
5. اتصال به زمینه: بین آن رویداد و سایر رویدادهای تاریخی مانند انقلاب فرانسه یا جنگ داخلی ارتباط برقرار کنید.
6. اتصال به تجربه شخصی: رویداد را به تجربیات شخصی خود متصل کنید، مانند تفکر در مورد اینکه چگونه ارزشهای انقلاب آمریکا با باورهای شما در مورد آزادی و دموکراسی مرتبط است.
چرا تفصیل به شما کمک میکند بهتر مطالعه کنید؟
تفصیل یک “تکنیک رمزگذاری” است؛ به این معنی که شما باید ایدههای جدید را پردازش و ادغام کنید تا آنها را به بهترین شکل ممکن درک کنید. این روش به شما کمک میکند تا عمیقاً با مطالب درگیر شوید به جای اینکه اینکه صرفاً مطالعه و یادداشت برداری کنید.
هنگامی که شما به سادگی اطلاعات را بدون پردازش عمیق به خاطر میسپارید، کمتر احتمال دارد که بعداً آن را به خاطر بسپارید و کمتر میتوانید از آن به روشی معنادار استفاده کنید. این در حالی است که تکنیک مطالعه تفصیلی به شما کمک میکند تا اطمینان حاصل شود که نه تنها اطلاعات را به خاطر میسپارید، بلکه آنها را به طور واقعی درک میکنید و آن را به آنچه قبلاً میدانستید پیوند میدهید.
9. یادگیری چند حسی
یادگیری چند حسی یک روش مطالعه است که شامل درگیر کردن حواس مختلف برای پردازش اطلاعات میباشد. این روش بر اساس این تفکر ایجاد شد که «افراد به روشهای مختلف یاد میگیرند و هر کس دارای نقاط قوت و ضعف منحصر به فردی در هنگام مطالعه است.»یادگیری چندحسی با مطالعات افرادی به نام اورتون و گیلینگهام که پیشگامان حوزه آموزش مرتبط با مشکلات یادگیری بودند، ایجاد شد. این شیوه، روشهای یادگیری از طریق شنوایی، دیداری و حرکتی را ترکیب میکند تا یادگیرندگان را از طریق حواس چندگانه درگیر کند و توانایی آنها را برای به خاطر سپردن و درک اطلاعات جدید افزایش دهد.
چگونه با یادگیری چند حسی مطالعه کنیم؟
روش استفاده از یادگیری چندحسی در مطالعات، شامل گنجاندن حواس مختلف در روال مطالعه شماست. در اینجا چند نمونه از نحوه استفاده از یادگیری چندحسی آورده شده است:
1. وسایل کمک بصری: از وسایل کمک بصری مانند نمودارها، شیتها و جدولها برای کمک به درک و به خاطر سپردن اطلاعات استفاده کنید.
2. یادگیری صوتی: برای شنیدن اطلاعات ارائه شده در قالب شنیداری به سخنرانیها یا محتوای صوتی گوش دهید.
3. یادگیری فیزیکی: برای درگیر کردن حس حرکتی خود، مانند ایجاد یک مدل یا انجام یک آزمایش علمی، اطلاعات را به کار بگیرید یا آنها را به طور فیزیکی دستکاری کنید.
چرا یادگیری چندحسی به شما در مطالعه کمک میکند؟
تحقیقات نشان میدهد که یادگیری زمانی موثرتر است که تعاملی باشد و حواس چندگانه را درگیر کند. یادگیری چند حسی برای مطالعه مفید است؛ زیرا توانایی شما را برای پردازش و نگهداری اطلاعات افزایش میدهد و مسیرهای متعددی را برای ذخیره و بازیابی اطلاعات ایجاد میکند.این روش میتواند به ویژه برای افرادی که در یادگیری از طریق روشهای سنتی مشکل دارند یا کسانی که با بیانگیزگی مبارزه میکنند مفید باشد. یادگیری چند حسی با تمرکز بر روشهایی برای یادگیری که تعاملیتر از نوشتن با قلم و کاغذ است، مطالعه را جذابتر میکند.
10. مطالعه از طریق نقشههای ذهنی
روش نقشههای ذهنی شامل ایجاد یک نمایش بصری از افکار شما همراه با نوشتن یک ایده یا موضوع در یک حباب مرکزی و سپس شاخه کردن آن با ایدهها و موضوعات فرعی مرتبط است. این تکنیک توسط تونی بوزان، نویسنده و مشاور آموزشی بریتانیایی، به عنوان راهی برای کمک به مردم برای درک بهتر و به خاطر سپردن اطلاعات رایج شد.
ایده اصلی نقشههای ذهنی، ایجاد یک نقشه بصری است که روابط بین ایدههای مختلف و نحوه ارتباط آنها با موضوع اصلی را نشان میدهد. شما میتوانید از این روش برای طوفان فکری، یادداشت برداری، طرح کلی یا سازماندهی افکار خود استفاده کنید.
چگونه با روش نقشههای ذهنی مطالعه کنیم؟
یک نقشه ذهنی مؤثر، روابط بین ایدههای مختلف و نحوه ارتباط آنها با موضوع اصلی را نشان میدهد. به این ترتیب، همانطور که ایدهها و موضوعات فرعی بیشتری اضافه میکنید، از رنگها، نمادها و تصاویر نیز استفاده کنید تا نقشه ذهنتان از نظر بصری جذابتر باشد و راحتتر به خاطر سپرده شود.
1. انتخاب موضوع: ابتدا موضوع یا ایده اصلی خود را انتخاب کنید که میخواهید مطالعه کنید. این موضوع را در مرکز یک کاغذ خالی یا سند دیجیتالی بنویسید و دور آن دایره بکشید.
2. طوفان فکری را شروع کنید: در مرحله بعد، ایدهها و موضوعات فرعی مرتبط با طوفان فکری را شروع کنید و آنها را با خطوط یا شاخهها به ایده اصلی متصل نمایید.
چرا نقشههای ذهنی به شما در مطالعه کمک میکند؟
سازماندهی افکار و ایدهها به شیوهای بصری، به خاطر سپردن و درک اطلاعات را آسانتر میکند. با ایجاد یک نقشه بصری از نحوه ارتباط ایدههای مختلف با یکدیگر، میتوانید یک تصویر بزرگ ببینید و بین قطعات مختلف اطلاعات ارتباط برقرار کنید.
نقشههای ذهنی ابزاری عالی برای ایدههای جدید است؛ زیرا با انشعاب از یک ایده مرکزی، به شما کمک میکند به بینشهای جدیدی دست پیدا کنید که قبلاً در نظر نمیگرفتید. این روش مطالعه موجب افزایش 10 تا 15 درصدی حفظ اطلاعات، بهبود خلاقیت مغز و دستیبابی به نتیجهگیری بهتر میشود.
بهترین روش مطالعه کدام است؟
تکنیکهای مطالعه بسیاری برای افزایش عملکرد ذهن موجود است؛ مانند تکنیک پومودورو، سیستم لایتنر، تکرار فاصله دار، تکنیک فاینمن و… هر روش مزایای منحصر به فرد خود را دارد و میتواند به شما در بهبود عملکرد یادگیری و تحصیل به روشهای مختلف کمک کند. با این حال، آنچه برای یک فرد کار میکند ممکن است برای دیگری کارساز نباشد؛ بنابراین نمیتوان یک انتخاب قطعی برای بهترین روش مطالعه در نظر گرفت.
هر فرد با توجه به استعداد و ذهنیت خود میتواند از یک یا چند مورد از این روشها نتیجه بگیرد و براساس آن به یادگیری و آموزش بپردازد. نظر شما درباره روشهای مطالعه چیست؟ معمولا شما از کدام روش برای بهبود عملکرد خود استفاده میکنید؟ نظرات ارزشمند خود را با ما در میان بگذارید.