بازار فارکس، بازار تبادل ارزهای خارجی است که در بسیاری از کشورهای جهان فعال است. در بازار رمزارزها، معاملهگران به تبادل ارزهای دیجیتال میپردازند، درحالیکه معاملهگران بازار فارکس، ارزهای فیات (همان واحدهای پولی کشورهای مختلف مانند دلار، یورو، یوان و…) را با یکدیگر معامله میکنند. ازآنجاییکه کمتر به این بازار پرداختهشده، در این مقاله قصد داریم، این بازار را بررسی کرده و ترفندهایفعالیتدرفارکس را به شما ارائه دهیم.
فارکس و تاریخچهای مختصر از آن
اگر بخواهیم ساده بگوییم، بازار فارکس بازار خرید و فروش ارزها و کسب سود از نوسانات قیمت آن است. این بیزینس برای مدتها بیشتر بهصورت خانوادگی بوده و در هر دوره تاریخی در یکی از کشورهای توسعهیافته زمان خود، یک یا چند خانواده اشرافی بودند که در این زمینه فعالیت میکردند و حتی در بعضی مواقع، کارهای یک بانک را نیز انجام میدادند.
یکی از مزایای بازار فارکس نسبت به دیگر بازارهای مالی، در دسترس بودن آن است. برای مثال بازار بورس آمریکا که بزرگترین بورس جهان است در بسیاری از کشورها، ازجمله ایران در دسترس نیست؛ اما فعالیت در بازار فارکس در بیشتر کشورهای جهان ازجمله ایران امکانپذیر است. مزیت دوم این بازار، نقدشوندگی بالای آن است. بعضیاوقات لازم است که در مدتزمان کوتاهی دارایی خود را تبدیل به پول نقد کنید و بسیاری از داراییها ازجمله سهام، چنین قابلیتی ندارند؛ در بازار ارزهای خارجی، اما دارایی شما خود یک نوع پول نقد به شمار میرود و حتی تبدیل کردن آن به دلار یا ریال نیز کار سختی نیست و بهسرعت امکانپذیر است.
اسکالپینگ (Scalping)
اسکالپینگ یکی دیگر از استراتژیهای معاملاتی است که بر نوسانات قیمتی کوچک تمرکز دارد. در این استراتژی سعی میشود از کوچکترین بالا و پایین رفتنهای قیمتی، سود بهدست آید و به همین دلیل به سرعت عمل بالایی احتیاج دارد. نکته مهم در اینجا، مدیریت ریسک است. شما باید بدانید که سود و ضرر احتمالی معاملهای که در حال انجام آن هستید، چقدر است و بر اساس آن در این زمینه تصمیم بگیرید.
بریک اوت تریدینگ (Breakout)
استراتژی سومی که قصد بررسی آن را داریم، بریکاوت تریدینگ است. گاهی اوقات قیمت یک ارز به بالای خط مقاومت یا پایین خط حمایت میرسد که به این اتفاق بریک اوت تریدینگ گفته میشود. برای درک این استراتژی به یک سری اطلاعات اولیه و آشنایی با بعضی از اندیکاتورها نیاز دارید؛ اما بهطورکلی اجرای آن چندان سخت نیست و میتوان اطلاعات لازم را نیز بهراحتی یاد گرفت. اگر بهتازگی وارد بازار فارکس شدهاید، بریک اوت تریدینگ استراتژی خوبی برای کسب سود خواهد بود.
نکات و ترفندهایی برای فعالیت در بازار فارکس
حال که چند استراتژی ساده برای فعالیت در این بازار را آموختهاید، بد نیست با یادگیری چند ترفند، سود خود از این بازار را افزایش دهید:
تعیین هدف و استراتژی
برای اینکه بتوانید بهدرستی سرمایه خود را مدیریت کنید، باید برای خود هدف تعیین کنید. طبیعتاً فردی که میخواهد در مدتزمان کمتری سود بیشتری بهدست آورد، باید متحمل ریسک بیشتری شود و البته احتمال ضرر کردنش نیز بیشتر خواهد بود. اگر هم اهداف شما بلندمدت هستند، دیگر لازم نیست نسبت به تغییرات کوتاهمدت قیمت نگران شوید و باعجله واکنش نشان دهید.
هیچ وقت بر اساس احساسات عمل نکنید
با اینکه بسیار بدیهی به نظر میرسد، اما بسیاری از افراد پسازاینکه ضرر زیادی را متحمل شدهاند، سعی میکنند با خریدوفروشهای پرریسک و غیرمنطقی، ضرر خود را در مدتزمان کمی جبران کنند. این کار معمولاً پایان خوبی نداشته و معاملهگر با ضرر بیشتری مواجه خواهد شد. همواره سعی کنید آرامش خود را حفظ کرده و کاملاً منطقی به معامله بپردازید و از انجام خریدوفروشهایی که برای آن دلیل کافی ندارید یا خارج از اهداف شماست، خودداری کنید.
برای خود قیمت ورود و خروج تعیین کنید
یکی از کارهایی که به مدیریت سرمایه و مدیریت ریسک شما کمک زیادی میکند، تعیین نقاط ورود و خروج است. اگر قصد خرید یک ارز را دارید، ابتدا با تحلیل تکنیکال سعی کنید برایش یک قیمت ورود تعیین کنید. پسازآن برای خود یک هدف قیمتی منطقی تعیین کنید. بهاینترتیب، استراتژی معاملاتی شما مشخص خواهد شد و دیگر بر اساس احساساتتان نیز تصمیم نخواهید گرفت.
برای معاملات خود توقف ضرر بگذارید
اکثر پلتفرمهای خرید و فروش ارزها امکانی به نام تعیین توقف ضرر دارند. با تعیین آن اگر قیمت یک ارز از حدی پایینتر بیاید، خود سیستم تمام دارایی شما را از آن ارز خواهد فروخت و از ضرر بیشترتان جلوگیری خواهد کرد.
مدیریت سرمایه؛ کلید موفقیت در بازارهای مالی
در این مقاله سعی کردیم راهنمایی برای کسانی که میخواهند وارد بازار فارکس شوند، ارائه کنیم. به خاطر داشته باشید که همه بازارهای مالی بسیار پرریسک هستند و فعالیت در آنها بدون دانش کافی ممکن است، بسیار گران برایتان تمام شود. همواره سعی کنید ریسک معاملات خود را محاسبه کرده و از ضررهای احتمالی آگاه باشید.