احتمالاً بارها شنیده اید که افرادی در مورد مربیگری در محل کار صحبت میکنند. حتی ممکن است در گذشته، خودتان نیز مقداری مربیگری دریافت کرده یا از کوچینگ برای بهبود عملکرد خود و دیگران استفاده کرده باشید؛ حتی اگر در آن زمان آن را به عنوان “کوچینگ” توصیف نکرده باشید. اما در واقع کوچینگ چیست و چه کاربردی دارد؟ برای اینکه خودتان یک مربی حرفهای در کسب و کار شوید به چه مهارتهایی نیاز دارید؟
ما قصد داریم در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به تعریف مفهوم کوچینگ بپردازیم و اصول کلی آن را بررسی کنیم. در پایان نیز از چند مهارت مهم نوشتهایم که به شما کمک میکند تبدیل به یک کوچ حرفهای در بیزینس شخصی خودتان شوید! بنابراین، اگر نمیدانید کوچینگ چیست و چه مزایایی برای کسب و کار شما دارد، خواندن این مقاله را از دست ندهید.
کوچینگ چیست؟
کوچینگ کسب و کار فرایندی است که در آن یک کوچ (مربی) حرفهای یک مدیر کسب و کار را در تعقیب اهداف کاری خود راهنمایی میکند. یک مربی کسبوکار ممکن است به مشتری خود در ایجاد مهارتهای رهبری، ایجاد استراتژیهای تجاری یا بهبود طرز تفکر کمک کند. همه چیز بستگی به این دارد که فردی که مربی را استخدام میکند از کار خود چه هدفی دارد.
کوچینگ روشی مفید برای توسعه مهارتها و تواناییهای افراد و افزایش عملکرد کلی سازمان و کسبوکار است. همچنین میتواند به مقابله با مسائل و چالشها قبل از تبدیل شدن به مشکلات بزرگ کمک کند. بنابراین، میتواند تاثیرات زیادی در رشد کسب و کار شما داشته باشد.
جلسات کوچینگ کسب و کار چگونه است؟
یک جلسه کوچینگ معمولاً با هدف مکالمه بین مربی و مدیر کسب و کار (یا فردی که تحت مربیگری قرار میگیرد) برگزار میشود و بر کمک به شخص برای یافتن پاسخهای درست تمرکز میکند. زیرا در واقع، مردم به جای راهحلهایی که به زور به آنها تحمیل میشود، به احتمال زیاد با راهحلهایی که خودشان ارائه کردهاند، راحتتر هستند!
در برخی از سازمانها، کوچینگ به عنوان یک ابزار اصلاحی خاص در نظر گرفته میشود که تنها زمانی استفاده میشود که همه چیز اشتباه پیش رفته باشد. اما در بسیاری از شرکتها، کوچینگ به عنوان یک رویکرد مثبت و اثباتشده برای کمک به دیگران جهت کشف اهداف و جاهطلبیها و سپس دستیابی به آنها میباشد.
مربیان کسب و کار در محل کار مانند مشاور، رواندرمانگر، راهنما و معلم نیستند؛ اگرچه ممکن است از برخی از مهارتها و ابزارهای مشابه نیز استفاده کنند.
هدف از کوچینگ چیست؟
بیشتر کوچینگهای رسمی و حرفهای توسط افراد واجد شرایطی انجام میشود که با مشتریان کار میکنند تا اثربخشی و عملکرد آنها را بهبود بخشند و به آنها کمک کنند تا پتانسیل کامل خود را به دست آورند. این مربیان میتوانند توسط کارمندان یا سازمانهای آنها استخدام شوند.
با این حال، کوچینگ زمانی بهترین کار را انجام میدهد که همه به وضوح دلیل استخدام یک مربی را درک کنند، و زمانی که به طور مشترک انتظاراتی را برای آنچه میخواهند از طریق کوچینگ به دست آورند، تعیین کنند.
با این حال، مدیران و رهبران در سازمان نیز میتوانند به اندازه مربیان استخدامشده خارجی موثر باشند. لازم نیست مدیران به صورت رسمی به عنوان کوچ آموزش ببینند؛ تا زمانی که آنها در محدوده مجموعه مهارتهای خود باقی بمانند و رویکردی ساختارمند داشته باشند، میتوانند به توسعه مهارتها و تواناییهای افراد خود کمک کنند.
از کجا بفهمیم به کوچینگ نیاز داریم؟
ممکن است به عنوان یک رهبر نتوانید تشخیص بدهید که سازمان یا بیزینس شما به کوچینگ و استخدام یک مربی حرفهای نیاز دارد یا خیر. با اینحال اگر زمانی احساس کردید با برخی از این سوالات یا پرسشهای مشابه مواجه شدید و نمیتوانید برای آنها پاسخی بیابید، استخدام یک کوچ حرفهای میتواند برای شما مفید باشد:
- چگونه میتوانم زمانم را بهتر مدیریت کنم تا به تمام خواستههایم در زندگی برسم؟
- چگونه میتوانم استرس شغلی و اضطراب اجتماعیام را کاهش دهم؟
- چگونه میتوانم به تعادل بهتری بین زندگی کاری و زندگی شخصی برسم؟
- برای رشد و توسعه بیشتر به چه مهارتهایی نیاز دارم؟
- چگونه میتوانم رابطهام را با کارمند یا کارفرمای خود بهبود بخشم؟
وظایف مربی (کوچ) در کوچینگ چیست؟
کار با یک مربی حرفهای میتواند شبیه به کار با شریک تجاری یا ایجاد یک رابطه قابل اعتماد باشد. برای اینکه بتوانید به طور کامل درک کنید که کار با یک مربی کسب و کار چه چیزی ممکن است برایتان به همراه داشته باشد، اجازه دهید به این سوال پاسخ دهیم: «کوچ کسب و کار دقیقا چه کاری انجام میدهد و وظایف مربی کوچینگ چیست؟»
1. مسیری را برای رشد حرفهای شما ترسیم میکند
یک مربی خوب کسب و کار به مشتریان کمک میکند تا شکاف بین جایی که امروز هستند و جایی که میخواهند باشند را کشف کنند. با کمک مربی، کارآفرین یا رهبر شرکت میتواند یک طرح کسبوکار قوی و استراتژیک ایجاد کند که باعث رشد شرکت میشود. زیرا گاهی اوقات توجه به یک دیدگاه خارج از سازمان، تنها چیزی است که یک رهبر برای باز کردن پتانسیلهای شخصی و شرکتی جدید به آن نیاز دارد.
2. به شما کمک میکند ارزشهای اصلی و چشمانداز خود را کشف و روشن کنید
رهبران جدید اغلب با تعریف ارزشهای خود و ترسیم آنها در برابر چشمانداز شفاف شرکتی مشکل دارند. یک مربی باتجربه کسب و کار میتواند به فرد کمک کند تا در فرایند همسویی ارزشهای شخصی و شرکتی موفق باشد. به این ترتیب، مشتری میتواند چشمانداز قوی، حضور اجرایی و اعتماد به نفس لازم را برای هدایت تیم خود به سمت موفقیت ایجاد کند.
3. مربیگری و تخصص سفارشی را ارائه میدهد
هیچ کس بهتر از یک رهبر اجرایی ویژگیهای منحصر به فرد کسب و کار خود را نمیداند. به همین دلیل است که تلاش برای یافتن مطالب قابل اجرا در یک کتاب یا وبسایت مناسب برای عموم بیمعنی است. حتی کارگاههای اجرایی، اگرچه ارزشمند هستند، اما فاقد رویکرد تک به تکی هستند که بسیاری از رهبران به آن نیاز دارند.
مربیان کسب و کار این مشکل را به سه روش حل میکنند. اولاً، مربیان بزرگ دارای سطح بالایی از تخصص در صنایع و رشتههای خاص هستند. دوم، آنها اغلب به عنوان یک کارآفرین و رهبر کسب و کار تجربه دنیای واقعی دارند.
سوم، مربیان میتوانند این عناصر مهم را با گواهینامههای مربیگری اجرایی ترکیب کنند. در نتیجه، آنها میتوانند توصیههای مناسب و برنامههای عملی ارائه دهند. تمام این موارد سفارشیسازی، به عنوان یک شتابدهنده برای صاحب کسب و کار یا رهبر شرکت عمل میکند و در نهایت منجر به رشد شخصی و شرکتی فرد میشود.
4. فضای امنی برای آسیبپذیری و رشد فراهم میکند
رابطه بین رهبر شرکت و مربی کوچینگ فضای امن و مقدسی است. هنگامی که اعتماد ایجاد شد، مشتریان مربیگری میتوانند بدون ترس از تمسخر یا تحقیر عمیقترین تردیدهای خود را با او در میان بگذارند.
با حمایت یک مربی کسبوکار، رهبر شرکت بدون محدودیت میتواند ایدههای جدید برای رشد را کشف کند یا راههایی را برای تبدیل شدن به یک رهبر بهتر امتحان کند. این نه تنها باعث ایجاد اعتماد به نفس در رهبر میشود، بلکه میتواند مستقیماً بر نرخ رشد، فرهنگ شرکت و چشمانداز آن نیز تأثیر بگذارد.
5. به عنوان یک شریک مسئولیتپذیر و محرک عمل میکند
یک مربی کسب و کار میتواند به مدیران شرکتها و صاحبان مشاغل سطح بالایی از مسئولیتپذیری بدهد. با مسئولیتپذیری بیشتر، مشتریان و تیمها با اطمینان بیشتری نسبت به ایدههای بزرگ و چیزهایی که آنها را میترسانند، اقدام میکنند. در واقع، برای تسهیل رشد شرکت و توسعه شخصی میتوان به مربیان اعتماد کرد.
مهمترین قوانین کوچینگ چیست؟
کوچینگ کسب و کار قوانین خاصی دارد که باید رعایت شود؛ در غیر این صورت ممکن است به جای تاثیر مثبت، عملکرد منفی داشته باشد و حتی در مواقعی موجب ضرر و زیان شود. این موارد قوانین طلایی کوچینگ محسوب میشوند:
کوچینگ بر اساس محرمانگی و اعتماد بنا شده است
کوچینگ تنها در صورتی میتواند موفق باشد که افراد بتوانند هر جنبهای از یک موضوع یا چالش را با مربی خود در میان بگذارند. مربی ممکن است در مواقعی نیاز به گوش دادن به مشکلات شخصی یا اطلاعات خصوصی مهمی داشته باشد که باید محرمانه بماند. (مگر اینکه، این سخنان شامل فعالیتهای مجرمانه یا فعالیتهای مضر برای تیم، مشتریان یا سازمان باشد یا بر ایمنی و رفاه افراد دیگر تأثیر بگذارد.)
معمولا راهحل مسئله در درون سازمان نهفته است
این مورد ممکن است غیرعادی به نظر برسد، اما به این معنی است که پیشینه یک موضوع و گزینههای موجود در آن، باید برای مربی شناخته شده باشد. وظیفه مربی این است که سؤالات درستی بپرسد تا به افراد کمک کند خودشان به یک نتیجهگیری واحد برسند.
این یک راه بسیار قدرتمند برای کمک به تغییر افکار و مسیر شغلی افراد است. البته، مربی میتواند ورودیهای جدید یا پیشنهادهای مفیدی نیز ارائه دهد، اما بهترین پاسخها معمولاً از خود مسئله بیرون میآید.
بهتر است برای هر جلسه یک هدف توافقشده وجود داشته باشد
به نظر شما یکی از مهمترین اقدامات برای بهبود کیفیت جلسات کوچینگ چیست؟ برای اینکه یک جلسه کوچینگ بهخوبی کار کند، باید مکالمه آرام و هدفمندی وجود داشته باشد، جلسه عاری از ترس قضاوت باشد و از هیچ الگوی مشخصی پیروی نکند. در عین حال، مکالمات کوچینگ در هر جلسه باید متمرکز بر یک موضوع باشد تا مؤثر واقع شود و به بیراهه نرود.
مربی باید ایده یا طرح کلی از اهداف کوچینگ را هم در جلسات خاص و هم در روند بلندمدت تعیین و مشخص کند. این کار به او کمک میکند تا از هر مسیری که مناسب به نظر میرسد به مقصد برسد. مربی باید با مدیر کسب و کار در طول جلسه بررسی کند که آیا هر دو در جهت درست حرکت میکنند یا خیر. به این ترتیب میتوانند تناقضها و مشکلات را پیش از اینکه جدی شود رفع کنند.
کوچینگ باید کلنگر باشد
اگرچه یک جلسه کوچینگ احتمالاً بر یک موضوع متمرکز خواهد بود، مربیان باید به خاطر داشته باشند که در حال گفتگو با یک فرد کامل هستند که تجربیات، احساسات و الگوهای رفتاری خاص دارد. کوچینگ در محل کار احتمالاً بر روی مسائل محل کار تمرکز خواهد کرد، اما مربیان باید بدانند که عوامل و مسائل دیگری نیز احتمالاً وارد گفتگو خواهند شد.
بنابراین لازم است که مربی مانند یک روانشناس به تمام ویژگیهای شخص و جزئیات افکار و سخنان او توجه کرده و براساس آن عمل کنند.
مربی کوچینگ و مدیر کسب و کار با هم شریک هستند
به نظر شما ارتباط میان کوچ و صاحب کسب و کار در کوچینگ چیست؟ در پاسخ به این سوال باید چنین گفت که بهترین مکالمات کوچینگ بهگونهای هستند که کوچ و مدیر کسبوکار شرکای مساوی یکدیگر باشند؛ یعنی همان رابطه و سلسله مراتبی که ممکن است در محل کار وجود داشته باشد.
مدیر اجرایی موضوع و مسئله مورد نظر خود را تعریف میکند، در حالی که مربی از مهارتهای خود برای کمک به مقابله با موضوع استفاده میکند. به این ترتیب نوعی شریک تجاری محسوب میشوند که در جهت ارتقا و رشد یکدیگر تلاش میکنند.
باید نگاه مربی به گذشته و آینده باشد
مربیان معمولاً به دنبال تغییراتی در عملکرد، حرفه یا مسیر زندگی هستند. تعیین مسیر صحیح ممکن است مستلزم این باشد که مربی به تجربیات و تصمیمات گذشته افراد نگاه کند. در واقع، مثبتترین تجربیات کوچینگ در جلساتی است که با مجموعه توافق شدهای از مراحل یا اقدامات بعدی به پایان میرسند.
مربی باید به مدت زمان جلسات کوچینگ توجه کند
جلسات کوچینگ خوب معمولاً بین یک تا دو ساعت طول میکشد. اگر کمتر از یک ساعت طول بکشد، احتمالاً موضوع یا موضوعات با جزئیات کافی بررسی نمیشوند. اگر یک جلسه بیش از دو ساعت طول بکشد، هم مربی و هم شخص ممکن است تمرکز و دقت خود را از دست بدهند. بنابراین لازم است به موضوع مدیریت زمان نیز توجه شود.
مهمترین نتایج حاصل از کوچینگ در کسب و کار
تا این بخش از مقاله دانشگاه کسب و کار با مفهوم کوچینگ و قوانین کلی آن آشنا شدیم. اما به نظر شما مزایای بهکارگیری کوچینگ چیست؟ ما در ادامه به بررسی برخی از این مزایا پرداختهایم:
1. رشد درآمد
افزایش درآمد و افزایش سهم کسب و کار در بازار اقتصادی، از دلایل اصلی رهبران برای جستجوی مربیان تجاری است. کوچها یا مربیان کسبوکار نه تنها میتوانند پیچیدگیهای بازارهای مالی را بررسی کنند، بلکه میتوانند با رهبران برای کشف و حذف مسائل محدودکننده همکاری کنند. این ترکیب میتواند منجر به رشد تصاعدی درآمد و تأثیر مستقیم آن بر قیمت نهایی محصول شود.
2. افزایش صبوری در برابر مسائل و مشکلات
یکی از بزرگترین ویژگیهای یک مدیر اجرایی یا صاحب کسبوکار موفق این است که میتواند حتی از احتمال بزرگترین شکستها نیز عقبنشینی کند. به همین دلیل است که مربیان کسبوکار مجموعهای از استراتژیهای صبوری و تابآوری، مانند روانشناسی مثبت و مفروضات منفی چالشبرانگیز را به افراد آموزش میدهند.
3. مهارتهای رهبری
بسیاری از مربیان کسب و کار نه تنها متخصصان مربیگری آموزش دیده هستند، بلکه در مواردی به عنوان رهبران شرکت نیز خدمت کردهاند. در نتیجه، آنها یک شریک رهبری منحصر به فرد هستند که میتوانند به عنوان یک آینه برای مدیران اجرایی عمل کنند و موجب گسترش مهارتهای رهبری آنان شود.
4. تیمسازی
ایجاد یک تیم رهبری اجرایی بیشتر نوعی مهارت است تا علم. قدم اول در این مسیر، شناسایی حفرههای موجود در یک سازمان است که باید پر شوند تا توسعه ایجاد شود. قدم دوم و مهمتر از آن، گرد هم آوردن ترکیب درست از افرادی است که به یکدیگر احترام میگذارند، یکدیگر را تکمیل میکنند و خود را به چالش میکشند.
مربیان کسب و کار میتوانند در مورد هر دو موضوع مشاوره دهند و حتی با مدیران اجرایی آیندهنگر برای ایجاد تناسب و افزایش مهارتها جلسه آموزشی برگزار کنند.
آیا استفاده از کوچینگ در کسب و کار لازم است؟
شاید برای شما هم سوال پیش آمده باشد که اهمیت و نقش استفاده از کوچینگ چیست؟ ممکن است به نظر مبهم باشد، اما نشان داده شده است که استفاده از کوچینگ در کسب و کار به معنای تفاوت بین موفقیت و شکست برای کارآفرینان نوپا، صاحبان مشاغل و رهبران شرکت است. حتی افراد باتجربه نیز در مواقع مختلفی میتوانند از نظرات و افکار کوچها استفاده کنند و بهواسطه آن، پیشرفت خود را قطعی نمایند.در حقیقت، صرفنظر از تجربه و مهارت، هیچ رهبری به طور طبیعی توانایی رسیدگی به خواستههای تجاری دنیای چندبعدی را ندارد. تمام رهبران برای رشد در کار خود نیاز به حمایت دارند و یکی از بهترین راهها برای به دست آوردن این حمایت استفاده از کوچینگ و کوچهای حرفهای است.
ویژگیهای لازم برای یک مربی کسب و کار حرفهای
اگر شما به مربیگری کسب و کار علاقه دارید و دوست دارید مهارتهای خود را به عنوان یک کوچ حرفهای افزایش دهید، لازم است برخی از ویژگیها را در خود ایجاد کنید. ما در ادامه به معرفی برخی از مهارتهای لازم برای مربیگری کوچینگ میپردازیم:
1. پرسشگری ساختاریافته
معمولا اهداف و نقشه کوچینگها با پرسیدن سؤالات درست به دست میآیند (یعنی انواع سؤالاتی که مربیان از خود و طرف مقابل میپرسند). شما با تمرین و تجربه، میتوانید احساس کنید که سؤالات درست چیست. اما به عنوان یک قاعده ساده، کار را در ابتدا با سؤالات باز شروع کنید و بعد از اینکه فرد موضوع یا نگرانی را مطرح کرد، پرسشهای دقیقتر و هدفمندتر بپرسید.
2. گوش دادن فعال
به عنوان یک مربی کسب و کار حرفهای فعالانه گوش دهید تا به جزئیات دقیق آنچه صاحبان کسبوکار میگویند و نحوه بیان آنها توجه کنید. این کلید اصلی درک موقعیت افراد در سطح کافی و عمیق است. آیا عواطف زیادی در کلماتی که آن شخص استفاده میکند وجود دارد؟ اگر چنین است، چه احساسی؟ نگرانی، ترس، هیجان، آرامش، خشم یا شادی؟
نقش زبان بدن مربی کسب و کار در موفقیت کوچینگ چیست؟ ما اغلب کلمات را به آرامی به کار میبریم، اما معنای زیربنایی آن ممکن است چیزهای زیادی در مورد آنچه احساس میکنیم یا باور داریم بگوید. بنابراین لازم است مهارتهای بادی لنگویج و گوش دادن فعال را در خود تقویت کنید.
3. توجه به خلاصه و تکرار جملات
در طول یک جلسه کوچینگ، لازم است برای خود و دیگران خلاصه کنید که مکالمه کوچینگ یا بخشی از مکالمه شما با مدیر کسب و کار به کجا منجر شده است. این به شما کمک میکند کمی استراحت کنید و بعد از آن ادامه دهید؛ به این ترتیب افراد میتوانند تصویر کلی ذهن شما را درک کنند.
همچنین باید گهگاه آنچه میگویید را تکرار کنید؛ زیرا میتواند به شما کمک کند تا درک کنید که چگونه رفتارها یا عباراتی که میگویید ممکن است توسط دیگران دیده شود.
نمونه سوالات برای مربیگری در کسبوکار
فرض کنید یکی از اعضای تیم شما از شما خواسته است که به او کمک کنید تا مدیریت زمان خود را بهبود ببخشد. رفتار شما به عنوان یک مربی کوچینگ چیست؟ شما میتوانید در یک جلسه مربیگری با او برنامه ریزی کنید و این سوالات را پرسید:
- مشکلات اساسی در استفاده شما از زمان چیست؟
- معمولاً چه چیزی شما را از ترک کار در یک زمان منظم بازمیدارد؟
- فکر میکنید چگونه میتوانید آن مشکل را برطرف کنید و از وقوع آن جلوگیری کنید؟
- چه چیزی شما را از یک ساعت زودتر بیدار شدن برای انجام کار بازمیدارد؟
- چگونه میتوانید در محل کار برای کارهای معمولی که انجام میدهید حمایت بیشتری دریافت کنید؟
- در مورد تفویض اختیار در محل کار و خانه چه احساسی دارید؟
- اولویت اصلی برای نحوه گذراندن وقتتان چیست؟
- چگونه با عوامل حواس پرتی خود برخورد میکنید؟
اینها سوالاتی ساده و باز هستند. اما پاسخ به این پرسش و پرسشهای مشابه اغلب نشان میدهد که برای مثال، مسئله واقعی در یک مشکل مدیریت زمان، ربطی به مدیریت زمان ندارد؛ بلکه به ذهنیت فرد مربوط میشود. مربیان کسب و کار اغلب باید با تغییرات عمده زندگی دیگران و ملاحظات شغلی گستردهتر سروکار داشته باشند.
هنگامی که مدیران اجرایی به عنوان مربی عمل میکنند، بسته به اینکه آیا تضاد منافع احتمالی با نقش سازمانی منظم او وجود دارد یا خیر، باید به این فکر کنند که مهارت آنها در کوچینگ چیست؟ آیا میتوانند به عنوان یک مربی کسبوکار عمل کنند یا به استخدام کوچ حرفهای نیاز دارند؟
سخن پایانی
اگر یک کارآفرین یا یک رهبر در شرکت خود هستید، کوچینگ کسب و کار ممکن است آخرین چیزی باشد که به ذهن شما میرسد. اما منظور از کوچینگ چیست؟ کوچینگ فرایندی است که در آن، افراد و صاحبان مشاغل و سازمانها برای بهبود عملکرد خود از مربیها یا کوچهای حرفهای استفاده میکنند. کوچهای کسبوکار متخصصان باتجربهای هستند که استارتآپها، کارآفرینان و رهبران شرکتها را با مشاوره و بازخورد بر اساس نیازهای واقعی کسب و کارشان قادر میسازند بهتر عمل کنند و سریعتر به رشد و پیشرفت برسند.
ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به تعریف کوچینگ پرداختیم و مزایای استفاده از آن را بررسی کردیم. در پایان نیز راهکارهایی برای فعالیت به عنوان یک مربی کسب و کار ذکر کردیم. نظر شما درباره کوچینگ چیست؟ آیا تاکنون از خدمات مربیهای حرفهای کسبوکار استفاده کردهاید؟ نظرات ارزشمند خود را با ما در میان بگذارید.