اگر میخواهید در تجارت موفق باشید، دانستن اصول مدیریت عملیات یک هدف ضروری است. مدیریت عملیات بر نحوه تولید کالاها و خدمات توسط کسبوکارها با هماهنگی نیازها و انتظارات مشتریان تمرکز دارد. حوزههای اصلی مدیریت عملیات فعالیتهایی مانند برنامهریزی، هدایت، هماهنگی، اجرا، نظارت و کنترل فرایندها را برای اطمینان از کارایی پوشش میدهد.
با درک اینکه مدیریت عملیات چیست و چرا اهمیت دارد، بهتر خواهید توانست تصمیمگیریهای مربوط به اداره یک کسبوکار یا کار بهعنوان مدیر عملیات در یک شرکت را اتخاذ کنید. ما در ادامه این مقاله از دانشگاه کسب و کار به تعریف این مفهوم در کسبوکارها میپردازیم و مزایای استفاده از آن را بررسی میکنیم.
مدیریت عملیات چیست؟
مدیریت عملیات (OM) به فرایند طراحی، برنامهریزی، اجرا و کنترل تولید کالاها و خدمات، همراه با مدیریت زنجیره تأمین، موجودی و کنترل کیفیت اشاره دارد. مدیران عملیات نقش حیاتی در اطمینان از استفاده بهینه منابع یک سازمان برای دستیابی به اهداف تعیینشده ایفا میکنند. با بهرهگیری از آخرین فناوریها و بهترین شیوههای صنعت، این متخصصان میتوانند نوآوری را پیش ببرند، بهرهوری را بهبود بخشند و در نهایت اطمینان حاصل کنند که سازمان از سودآوری و رشد در درازمدت برخوردار است.
بهطورکلی، کسبوکارها از دو رویکرد در مدیریت استفاده میکنند: مدیریت عملیات و مدیریت پروژه. مدیریت عملیات بر فعالیتهای مستمری که برای حفظ روند روان یک کسبوکار ضروری هستند تمرکز دارد، درحالیکه مدیریت پروژه بر برنامهریزی، اجرا و کنترل پروژههای خاص متمرکز است.
تفاوت اصلی بین این دو رویکرد در تمرکز آنها نهفته است. مدیریت عملیات به بهینهسازی سیستمها و فرایندهای موجود مربوط است، درحالیکه مدیریت پروژه به ارائه مجموعهای خاص از وظایف یا اهداف با جدول زمانی مشخص مربوط است. بدون مدیریت مؤثر بهطورکلی، یک سازمان احتمالاً با تأخیر، ناکارآمدی و حتی هزینههای قابل توجه مواجه خواهد شد.
هدف از مدیریت عملیات چیست؟
هدف مدیریت عملیات، ترویج و پشتیبانی از فرایندهای کارآمد تجاری است. این عمل بر پرسنل، فرایندها و منابع فیزیکی موردنیاز برای اداره یک کسبوکار تمرکز دارد.
مدیریت عملیات همچنین به نحوه هماهنگی و نظارت یک سازمان بر جریان اطلاعات بین بخشهای مختلف آن، موفقیت آن در رعایت الزامات تجاری و نظارتی، اطمینان از رضایت مشتری و مدیریت کارآمد عملیات روزانه، نه فقط حل مشکلات گاهبهگاه اشاره دارد.
اهداف مدیریت عملیات در مورد حداکثر کردن تلاشهای سازمان، عمدتاً در زمینه تولید کالاها یا خدمات و مدیریت زنجیره تأمین و زیرساختها است. تمرکز بر کنترل هزینهها، حداکثر کردن سوددهی و تخصیص صحیح منابع است. مدیران عملیات با هماهنگ کردن وظایف تجاری، اطمینان از حضور افراد واجد شرایط در موقعیتهای مناسب و نظارت مداوم بر معیارهای عملکرد، به دنبال کاهش هزینههای عملیاتی هستند.
اهمیت مدیریت عملیات
یک عمل مؤثر مدیریت عملیات، یک کسبوکار را رقابتیتر میکند و از هدر دادن وقت و پول در فعالیتهایی که چشمانداز استراتژیک شرکت را پیش نمیبرند، جلوگیری میکند. یک مدیر عملیات مؤثر، اطمینان حاصل میکند که سازمان اهداف تجاری خود را برآورده میکند.
این سیستم برای شرکتها ضروری است تا در هر صنعتی رقابتی باقی بمانند؛ اما شرکتهای مراقبت بهداشتی، فناوری و تولیدی اغلب تمرکز خاصی بر آن دارند. بدون مدیریت عملیات کارآمد، عملکردهای حیاتی تجاری مانند تحقیق، ارائه خدمات مشتری، فناوری اطلاعات و کنترل موجودی ممکن است قربانی سوءمدیریت شوند.
انواع مدیریت عملیات
سه نوع اصلی مدیریت عملیات بر هدف، وظیفه یا نظارت فردی تمرکز دارند. استفاده از هر یک به نیازها و اهداف شرکت شما بستگی دارد و یک مدیر ممکن است بسته به شرایط حاکم، از انواع مختلف آن استفاده کند.
مدیریت اهداف: تنظیم اولویتها، اتخاذ تصمیمات عملیاتی مبتنی بر اهداف تجاری و همسو کردن عملیات برای پشتیبانی از اهداف کلی شرکت.
مدیریت وظایف: مدیریت عملیات روزانه بر اساس کار در حال انجام و جریانهای کاری خطی برای اختصاص وظایف قبل از انتقال به مرحله بعدی.
نظارت فردی: استفاده از اطلاعات دریافتی از مدیران و کارمندان در محل انجام کار برای بهینهسازی عملیات.
برخی جنبههای مدیریت عملیات ممکن است به عملکردهای اضافی نیاز داشته باشند. بهعنوان مثال، این وظایف ممکن است شامل برنامهریزی و تحقیق، ایجاد بودجه عملیاتی و مدیریت موجودی فیزیکی، زنجیره تأمین و فروشندگان باشد. علاوه بر انواع عملکردهای تجاری، سه دسته از محیطهای مدرن مدیریت عملیات نیز وجود دارد که شامل موارد زیر میباشد:
متمرکز
کارگاههایی با مدیریت عملیات متمرکز معمولاً از یک سیستم کنترل مرکزی برای مدیریت عملکردهای ضروری زنجیره تأمین و نظارت بر چندین کارمند که در یک مکان کار میکنند استفاده میکنند.
غیرمتمرکز
مدیریت عملیات غیرمتمرکز از چندین سیستم، از جمله زیرساخت پیشرفته و فناوری مانند برنامههای وب و پایگاههای داده ابری، برای هماهنگ کردن کار در زنجیرههای تأمین جهانی و مکانهای متعدد استفاده میکند.
هیبریدی
یک محیط مدیریت عملیات هیبریدی از مزایای عملیات متمرکز و غیرمتمرکز بهرهبرداری میکند. بهعنوان مثال، ممکن است شما یک مرکز تولید متمرکز با قابلیتهای یکپارچه تولید و انبارداری و مجهز به زیرساخت خودکار متصل به شبکههای مبتنی برابر برای نظارت همهجانبه داشته باشید.
تصمیمات استراتژیک در مقابل تصمیمات تاکتیکی مدیریت عملیات
مدیریت عملیات استراتژیک بر موفقیت بلندمدت تمرکز دارد، درحالیکه تصمیمهای عملیاتی تاکتیکی در مورد واکنش و تنظیم در کوتاهمدت هستند. شما میتوانید برای دستیابی به بهترین نتایج، از ترکیبی از این رویکردها استفاده کنید.
تصمیمهای عملیاتی استراتژیک شامل برآوردها، پیشبینیها، اهداف و تحلیلهای مقایسهای میشود. این رویکرد بر آینده متمرکز است تا اهداف بلندمدت را برآورده کند و موفقیت پایدار را تضمین کند. یکی از جنبههای کلیدی استفاده از دادههای عملیاتی برای تجزیه و تحلیل نتایج و تنظیم برنامههای استراتژیک بلندمدت در صورت لزوم است.
از سوی دیگر، تصمیمات عملیاتی تاکتیکی شامل نحوه پاسخگویی شرکت به شرایط عملیاتی متغیر است. بهعنوان مثال، ممکن است یک سازمان نیاز به تنظیم برنامههای تولید یا برنامهریزی نیروی کار با نوسان بازار داشته باشد.
مدیریت عملیات و زنجیره تأمین (OSCM)
مدیریت عملیات برای هر شرکتی که به مدیریت لجستیک و زنجیره تأمین متکی است حیاتی است. این عمل، عملیات زنجیره تأمین را محافظت میکند، بهرهوری را افزایش میدهد و هزینهها را کاهش میدهد.
مدیریت عملیات در شرکتهایی که دارای زنجیرههای تأمین پیچیده هستند، بسیار مهم است؛ زیرا چارچوبی را برای فناوری، ابزارها و فعالیتهای خاص فرایند برای پشتیبانی از جریان پایدار مواد و کالاهای تمامشده فراهم میکند و به مدیران ابزارهایی میدهد تا منابع را به طور کارآمد به سمت رسیدن به اهداف هدایت کنند. مدیران عملیات به مدیریت لجستیک قوی و مدیریت زنجیره تأمین متکی هستند.
یک عمل بالغ مدیریت عملیات به ایجاد فرایندها و سیستمهایی برای مدیریت و اندازهگیری فعالیتهای زنجیره تأمین کمک میکند. بهعنوان مثال، زمانی که مشتریان سفارشهای خود را لغو میکنند یا کالاها را به انبار برمیگردانند، تیم مدیریت عملیات مسئول داشتن رویههایی برای کاهش سربار اداری، تنظیم سطح تولید و یا به حداکثر رساندن ارزش فروش مجدد اقلام میباشد.
مدیریت عملیات مؤثر، تمام جنبههای کار ضروری، از جمله زنجیره تأمین را تحتتأثیر قرار میدهد و اطمینان حاصل میکند که شرکت شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI) را برآورده میکند. مدیران از KPIهای مدیریت عملیات برای تصمیمگیری آگاهانه و هماهنگی تلاشها در سراسر زنجیره تأمین و سازمان بهطورکلی استفاده میکنند.
وظایف اصلی مدیریت عملیات چیست؟
وظایف اصلی مدیریت عملیات، توسعه فرایندهای مؤثر، اطمینان از کارآمد بودن تولید و تعیین مقرونبهصرفهترین راه برای دستیابی به اهداف است. مدیران عملیات با استفاده از مفاهیم HR مناسب، فناوری صحیح و بهترین شیوههای بهروز، به سازماندهی منابع کمک میکنند. سایر وظایف آن اغلب بینبخشی هستند و شامل موارد زیر میشوند:
- بودجهبندی
- برنامهریزی
- تحلیل فرایند
- نظارت مالی
- مدیریت ریسک
- حریم خصوصی و امنیت دادهها
- تضمین کیفیت
- تهیه و توزیع گزارشها
- برنامهریزی کارکنان
- ارائه پشتیبانی فنی
- مدیریت تجهیزات و لوازم
- کنترل موجودی
- نظارت بر فروشندگان خارجی
فرایند مدیریت عملیات
فرایند مدیریت عملیات در مورد انجام اقدامات روزانه یک شرکت به صورت دقیق و در مؤثرترین شکل ممکن است. این فرایند شامل استفاده هوشمندانه از منابع و دادهها برای رسیدن به اهداف درحالیکه هزینهها را پایین نگه میدارد، میباشد.
مدیریت عملیات همچنین به فرایندها، ابزارها و منابع ضروری برای پشتیبانی از جریان کامل کار یک سازمان اشاره دارد. این امر نیازمند ارتباط با مشتریان، ذینفعان و واحدهای تجاری است. سه دسته از فرایندهای مدیریت عملیات، مبتنی بر نتیجه تجاری موردنظر، عبارتاند از:
پیادهسازی: طراحی و مهندسی زیرساختها و سیستمها به گونهای که عملیات تجاری شما به طور کارآمد عمل کنند.
بهینهسازی: اطمینان از اینکه کارکنان و زیرساختهای شما اهداف تجاری را به مؤثرترین و کارآمدترین شکل ممکن پشتیبانی میکنند.
بهبود: معرفی روشهای عملیاتی که قبلاً اعمال نشدهاند – بهعنوان مثال، کار از راه دور – و حداکثر کردن کارایی و اثربخشی فرایندهای موجود.
فرایند ایدهآل مدیریت عملیات برای یک شرکت معین، با توجه به صنعت، اندازه شرکت و عوامل دیگر متفاوت است. بهطورکلی، این فرایند جریان روزانه وظایف و اطلاعات را برای اطمینان از عملکرد ثابت و مؤثر در پروژهها مدیریت میکند. این فرایند میتواند شامل متغیرهایی مانند امور مالی، منابع انسانی، فناوری اطلاعات، مدیریت امکانات، مدیریت موجودی و موارد دیگر باشد.
نقش مدیریت عملیات چیست؟
نقش مدیریت عملیات به هدایت نتایج بهینه در کنار کاهش هزینهها خلاصه میشود. یک مدیر عملیات مؤثر، منابع یک شرکت را برای دستیابی به اهداف و رعایت استانداردها تخصیص میدهد.
به همین دلیل، اکثر شرکتها دارای یک بخش عملیات هستند؛ اگرچه نقش خاص آن ممکن است از شرکتی به شرکت دیگر و از صنعتی به صنعت دیگر متفاوت باشد. مسئولیتهای یک مدیر عملیات شامل جهتدهی کلی عملیات شرکت، برنامهریزی مالی و تخصیص منابع برای پروژهها و خدمات خاص میشود.
بهطورکلی، مدیران عملیات فعالیتهای روزمره تجاری شرکتهای خود را هدایت میکنند. آنها اطمینان میدهند که نیروی کار، عملیات روزانه را مطابق با سیاستها و استانداردهای شرکت و قوانین و مقررات مرتبط انجام میدهد. مسئولیتهای اصلی آنها شامل نظارت بر فعالیتهای تجاری روزانه، مطالعه فرایندها و تهیه گزارشهای عملیاتی و مالی میشود. علاوه بر این، این مدیران با جمعآوری، پردازش و برقراری ارتباط KPIهای عملیاتی، تأثیر عملیات تجاری را اندازهگیری میکنند.
مدیران عملیات در کسبوکارها
مدیریت عملیات مؤثر مستلزم داشتن دیدگاهی جامع از کسبوکار، از جمله تخصیص منابع، بررسی مستندات، کنترل کیفیت، هماهنگی تلاشها، اشتراکگذاری اطلاعات بین بخشها و آغاز اقدامات مناسب در صورت نیاز است. معمولاً مدیران عملیات دیدگاهی بینبخشی دارند، وظایف محولشده توسط رهبران را انجام میدهند، از استفاده کارآمد منابع اطمینان حاصل میکنند و به برنامهریزی و آمادهسازی برای دستیابی به اهداف آینده کمک میکنند. وظایف روزمره مدیریت عملیاتی شامل نگهداری سوابق و گزارشدهی عملیاتی است.
بسته به اندازه و دامنه شرکت، مدیران عملیات ممکن است نقشهای توسعه تجاری یا بازاریابی را بر عهده بگیرند. بهعنوان مثال، تیمهای مدیریت عملیات ممکن است شامل تحلیلگران مالی، رهبران فروش، توسعهدهندگان نرمافزار و پشتیبانی فناوری اطلاعات باشند. این عمل معمولاً شامل هماهنگی بینعملکردی بین رؤسای بخشها و واحدها میشود.
یک مثال از مدیریت عملیات
برای درک مدیریت عملیات، این مثالها را در نظر بگیرید. اولین مورد مدیری است که بر تولید، جریان کار، موجودی، تجهیزات و افراد یک شرکت نظارت میکند. مورد دیگر مدیری است که بر یک سرویس، مانند فناوری اطلاعات نظارت دارد.
این زمینه تکاملیافته است تا شامل وظایف مرتبط با خدمات باشد که در تصمیمگیریهای عملیاتی کارآمد و مبتنی بر ارزش دخیل هستند. بهعنوان مثال، مدیریت عملیات فناوری اطلاعات شامل نگهداری سختافزار و نرمافزار برای فعال کردن استراتژی فناوری اطلاعات، برنامهریزی، تصمیمگیری، تحقیق و پشتیبانی فنی میشود.
جریانهای کاری عملیات در مدیریت عملیات فناوری اطلاعات شامل تکنیکهایی است که از استفاده کارآمد و ایمن سازمان از منابع فناوری پشتیبانی میکنند و با طراحی، پیادهسازی، مدیریت، نظارت و عملکرد اقدامات امنیتی در سیستمهای اطلاعاتی سروکار دارند. این وظایف از تمامیت، محرمانگی و در دسترس بودن دادهها محافظت میکنند. این نقش نیازمند دانش جامع از سیاستهای امنیتی فناوری اطلاعات و آگاهی عملیاتی همراه با تفکر پیشبینیکننده و مهارتهای حل مسئله است.
چالشهای مدیریت عملیات
چالشهای مدیریت عملیات مسائلی مانند تصمیمگیری، تخصیص منابع و مدیریت زمان را شامل میشود؛ زیرا هدف اصلی آن اطمینان از تحقق اهداف در زمان مناسب و در محدوده بودجه است. برخی از رایجترین این چالشها عبارتاند از:
پویایی کسبوکار
مدیران عملیات چندین عملکرد تجاری را مدیریت میکنند و تصمیماتی میگیرند که بخشهای دیگر را در زمینههایی مانند توسعه محصول، پشتیبانی مشتری و امور مالی تحتتأثیر قرار میدهند. این تصمیمها به پویایی کسب و کار کمک میکند و ممکن است در مواقعی دچار مشکلاتی خاص شود.
عملیات جهانی
زنجیرههای تأمین جهانی، مدیریت عملیات را با چالش مواجه میکنند تا با روندهای بازار جهانی بهروز بمانند و کارایی عملیاتی را در محیطهای عملیاتی بینالمللی بیابند.
فناوری پیشرفته
پیشرفتها در فناوری، پیچیدگی فنی این رشته را همچنان افزایش میدهند. امروزه، مدیران عملیات به مهارت فنی قابل توجه و تخصص مدیریت اطلاعات نیاز دارند.
مدیریت زمان
مشکلات مدیریت عملیات از مسائل مختلفی ناشی میشوند؛ اما رایجترین چالش آن، تخصیص ناکارآمد زمان است که توسط عواملی مانند کمبود نیروی کار ایجاد میشود.
پایداری
مقررات در حال تکامل و کمبود منابع، مدیران عملیات را با چالش یافتن کاراییهای عملیاتی پایدار که محیطهای عملیاتی آینده را در نظر میگیرند، مواجه میکند. مدیریت عملیات تا حدودی مسئول شکلدهی سیاستها و رویههای سازمانی ضروری برای عملکرد ایمن، کارآمد و امن بخشها است. این کار شامل برنامهریزی، کنترل، نظارت و کنترل کار کارمندان منصوبشده برای انجام اهداف و مقاصد تعیینشده میباشد.
یک مدیر عملیات دو هدف اصلی دارد: مدیریت منابع عملیاتی و تحقق اهداف و مقاصد سازمان. درک مسائل رایج عملیاتی به مدیران عملیات اجازه میدهد تا ناکارآمدیهای عملیاتی را که بر توانایی یک سازمان برای انجام کارکردهای اصلی آن به طور کارآمد تأثیر میگذارند، پیشگیری یا حذف کنند.
رفتار انسانی و مدیریت عملیات
حوزه مدیریت عملیات رفتاری، نقش تصمیمگیری را بررسی میکند. این یک نکته کلیدی است؛ زیرا انسانها همیشه تصمیمات خود را بر اساس منطق و اطلاعات واقعی اتخاذ نمیکنند.
بسیاری از سازمانها در حال گذار از یک بازار ساختهشده برای یک هدف به یک بازار بسیار پیچیده با دهها عملکرد هستند. در نتیجه، تکنیکهای مدیریت عملیات باید چابک و بینعملکردی شوند. متأسفانه، کسبوکارهای کوچک تا متوسط ممکن است فاقد رهبری بینعملکردی و پاسخگویی در مدیریت عملیات باشند. هنگامی که رهبری وجود ندارد، ناکارآمدیها و مسائل رفتاری میتوانند در سراسر یک سازمان رشد و گسترش یابند.
تحقیقات در این زمینه از مجله مدیریت عملیات، بر درک رفتار انسانی برای بهبود مدیریت عملیات و تحقق مزایای آن متمرکز است. بهعنوان مثال، تنفر از ریسک یک مسئله رفتاری است که تحقیقات نشان میدهند میتواند مانع از مدیریت عملیات شود. این مشکل در اشکال مختلف ظاهر میشود و همچنین میتواند به عملکرد آن آسیب برساند.
بهترین شیوهها برای مدیریت عملیات
بهترین شیوههای مدیریت عملیات با روشهای مدرنی آغاز میشود که به کارمندان اجازه میدهد کار خود را به طور کارآمد انجام دهند و یک محصول یا خدمت مطلوب را به مشتریان ارائه دهند. با این حال، بهترین شیوهها ممکن است با اهداف شرکت متفاوت باشد. همچنین نیاز به تکامل همزمان با اولویتهای متغیر دارند.
درحالیکه هیچ مسیر واحدی برای عملیات کارآمد وجود ندارد، سازمانها و افراد راههای مؤثری برای بهبود مدیریت عملیات مدرن پیدا کردهاند. این موارد عبارتاند از:
استفاده از فناوری برای کسب کارایی
با حذف بیشتر و بیشتر فرایندهای تجاری معمول توسط خودکارسازی نیروی کار، مدیران عملیات مدرن از طراحی و مهندسی مبتنی بر دادهها برای بهینهسازی قابلیتهای عملیاتی استفاده میکنند.
استفاده از دادهها برای تصمیمگیری
استراتژیهای مدرن مدیریت عملیات بر اتخاذ تصمیمات تجاری معقول مبتنی بر تحلیل مبتنی بر دادهها بهجای تکیه صرف بر نتایج گذشته، رفتار کارمند و مشتری و تعصبات شخصی تمرکز دارند.
استفاده از مدیریت عملیات برای فرایندهای تجاری
از روشهای مدیریت عملیات برای بازطراحی فرایندهای تجاری (BPR) و پروژههای خودکارسازی فرایندهای تجاری (BPA) استفاده کنید.
BPR برای مدیریت عملیات به بازسازی فرایندهای تجاری حیاتی شما با استفاده از اطلاعات و دادههای استخراجشده از معیارهای عملکرد مدیریت عملیات اشاره دارد. BPR میتواند بازده سرمایهگذاری را بهبود بخشد، هزینههای عملیاتی را کاهش دهد، ظرفیت تولید را افزایش دهد و قابلیتهای خدمات را ارتقا دهد.
BPA برای مدیریت عملیات به استفاده از فناوری برای کمک یا جایگزینی وظایف و فرایندهای دستی اشاره دارد. این سیستم میتواند کارایی را افزایش دهد، زمان و هزینه را ذخیره کند، خطاها را کاهش و شفافیت را افزایش دهد. خودکارسازی مدیریت عملیات زمانی مؤثرتر است که وظایف شامل استفاده ناکارآمد از زمان و منابع را جایگزین کند.
چگونه بهعنوان مدیر عملیات فعالیت کنیم؟
تا این بخش از مقاله دانشگاه کسب و کار با مفهوم کامل مدیریت عملیات و انواع آن آشنا شدید. اگر به دنبال فعالیت در یک حرفه بهعنوان مدیر عملیات هستید، لازم است این مراحل کلیدی را در نظر بگیرید.
ابتدا باید تجربه و دانش لازم در زمینههای مرتبط مانند لجستیک، مدیریت زنجیره تأمین و تولید کسب کنید. این کار را میتوان با جستجوی کارآموزی یا موقعیتهای ابتدایی در صنایع مرتبط و با دنبال کردن مدارک تحصیلی به صورت مدارک دانشگاهی یا گواهینامهها انجام داد. چند مسیر تحصیلی که برای شغل مدیریت عملیات ایدهآل هستند عبارتاند از:
لیسانس مدیریت زنجیره تأمین و عملیات
این مدرک بر آموزش دانشجویان در کسب مهارتها و دانش لازم برای نظارت موفقیتآمیز بر تولید و توزیع کالاها و خدمات تمرکز دارد. دورههای درسی آن معمولاً موضوعاتی مانند کنترل موجودی، لجستیک، مدیریت کیفیت و استراتژی زنجیره تأمین را پوشش میدهند که همگی مستقیماً با مدیریت عملیات مرتبط هستند.
با کسب درک قوی از این مفاهیم، فارغالتحصیلان مجهز به مدیریت چالشهای پیچیده لجستیکی، کاهش هزینهها، سادهسازی فرایندها و در نهایت هدایت موفقیت یک سازمان هستند.
لیسانس مدیریت کسبوکار
این مدرک دانش و مهارتهای بنیادی لازم برای مدیریت مؤثر عملیات تجاری را ارائه میدهد. شما در این رشته با تمرکز بر امور مالی، بازاریابی و برنامهریزی استراتژیک، درک جامعی از اصول اولیه کسبوکار به دست خواهید آورد. علاوه بر این، بسیاری از برنامههای مدیریت کسبوکار دورههایی را ارائه میدهند که بهطور خاص برای مدیریت عملیات طراحی شدهاند و به شما امکان میدهند تا عمیقتر در این حوزه تمرکز کنید.
مدرک MBA
این مدرک یک برنامه درسی گسترده ارائه میدهد که بر عملکردهای ضروری تجاری مانند امور مالی، رفتار سازمانی و بازاریابی تمرکز دارد. همچنین درک عمیقی از مدیریت زنجیره تأمین، لجستیک و روشهای تولید ارائه میدهد. فارغالتحصیلان MBA قادر به توسعه استراتژیهایی هستند که میتوانند منجر به افزایش کارایی، کاهش ضایعات و افزایش سوددهی در عملیات شوند.
کارشناسی ارشد مدیریت و رهبری
دنبال کردن کارشناسی ارشد در مدیریت، شما را با مهارتها و روشهای گستردهای از جمله تفکر استراتژیک، حل مسئله و تصمیمگیری مجهز خواهد کرد. این صلاحیتها به مدیران کمک میکنند تا عملیات را رهبری و بهینهسازی کنند، هزینهها را کاهش دهند و کارایی آن را افزایش دهند. آنها همچنین میتوانند به سادهسازی فرایندها و کاهش خطاها کمک کنند و به مدیران اجازه دهند تا عملیات روان را تسهیل کرده و تصمیمات تأثیرگذار اتخاذ کنند.
علاوه بر این، جستجوی مربیان یا متخصصان صنعت که میتوانند راهنمایی و مشاوره خوبی برای موفقیت در این نقش چالشبرانگیز اما پاداشدهنده ارائه دهند نیز، میتواند مفید باشد. در نهایت، پرورش مهارتهای عالی ارتباطی، رهبری و حل مسئله ضروری است؛ زیرا این موارد برای موفقیت شما بهعنوان یک مدیر عملیات حیاتی خواهند بود. با انجام این مراحل، میتوانید خود را در مسیر یک حرفه موفق در مدیریت عملیات قرار دهید.
سخن پایانی
مدیریت عملیات یکی از مهمترین وظایف و فعالیتها در سازمانها و کسبوکارها است که به تداوم و بقا، پیشرفت و موفقیت این سیستمها کمک میکند. معمولا مدیران عملیات در این سیستم، فرایند برنامهریزی، طراحی و نظارت بر تولید کالا و خدمات را برعهده میگیرند و تلاش میکنند این فعالیتها را همگام با نوآوری و متناسب با نیازهای مشتریان پیش ببرند.
مدیریت عملیات انواع مختلفی دارد و با توجه به نیاز شرکت و محیط کلی کسبوکار انتخاب میشود. ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار صفر تا صد این سیستم را بررسی کردیم و بهترین رشتههای تحصیلی برای فعالیت در این شغل را معرفی کردیم. نظر شما درباره اهمیت مدیریت عملیات چیست؟ آیا تاکنون با یک مدیر عملیات برای موفقیت کسبوکار خود همکاری کردهاید؟ نظرات ارزشمند خود را با ما در میان بگذارید.