کسب و کار و معنای آن در گذر زمان تحولات زیادی را تجربه کرد. بطوری که اکنون به شیوهای کاملا نوین به کسب و کار توجه میشود. به عبارت دیگر در گذشته افراد تلاش زیادی برای اینکه کسب و کار خود را سرپا نگهدارند نداشتند و امورات کسب و کار در همان شرایط و بدون تلاش زیاد میگذشت. اما با گذشت زمان کسب و کار معنای تازهای پیدا کرد. افرادی که صاحب کسب و کار شدند دیگر نمیتوانستند مثل قبل درآمدزایی کنند و با چالشهای زیادی روبرو شدند.
در این مقاله قصد دارم شما را بطور کامل با کلمه کسب و کار آشنا کنم. برای اینکه بتوانید کسب و کار خودتان را پیشرفت دهید در ابتدا نیاز است تا با کلمه کسب و کار آشنا شوید. پس از آن باید به شیوهای جدید و حرفهای کسبٰوکار خود را مدیریت کنید.
پس تا انتها همراه من در دانشگاه کسب و کار باشید.
کسب و کار چیست؟
کسبوکار به فعالیتی گفته میشود که با هدف کسب سود تاسیس شود. حال برای اینکه بتوان سود کسب کرد نیاز به عرضه محصول و خدمات داریم. در زمان گذشته و قبل از اینکه بازار رقابت در کسبوکار مانند اکنون داغ شود به راحتی میشد کسب درآمد کرد. اما اکنون با وجود رقابتهای که در کسب و کارها وجود دارند دیگر نمیتوان بدون داشتن دانش کافی در زمینههای بازاریابی، استراتژی، فروش و… درآمد خوبی از کسبوکار کسب کرد.
اگر بخواهیم با دید عملی به معنای کسب و کار بپردازم باید بگویم که کسب و کا مانند یک سیستم میباشد؛ زیرا مجموعهای از عناصر هستند که با همکاری و فعالیت باهمدیگر سیستم را تشکیل میدهند. سه بخش در کسبوکار وجود دارد که عناصر آن در راستای یک هدف باهمدیگر فعالیت میکنند. این سه بخش به شرح زیر میباشند:
- مدیریت و رهبری
- اجرا
- نتایج
مدیریت و رهبری کسب و کار
مهمترین بخش یک کسبوکار این است که مسیر و هدفی که قرار است در آینده به آن دست پیدا کند مشخص باشد. این هدف چشمانداز نام دارد(که در دانشگاه کسب و کار بصورت کامل راجع به آن بحث شده است). حال برای اینکه به اهدافی که در چشم انداز تعیین کردهایم دست پیدا کنیم نیاز است تا یک نقشه راه داشته باشیم. داشتن استراتژي این نقشه را برای ما قابل خواندن و قابل دسترسی میکند.
بخش اجرا در کسبوکار
در بخش اجرا ما اهدافی که در بخش مدیریت و رهبری داشتیم را پیاده سازی میکنیم. برای مثال اگر هدف ما تولید کالا میباشد، بخش اجرا شامل تمام مراحل تولید، بازاریابی، تبلیغات، ارتباط با مشتری و خدمات پس از فروش میباشد. بخش اجرا مانند بخش مدیریت مهم است؛ زیرا اگر در این قسمت عملکرد ضعیفی داشته باشیم در بخش نتایج شکست خواهیم خورد.
تصور کنید از سرمایه زیادی برای تولید کالا استفاده کردهاید. حال اگر قبل از تولید کالا بازاریابی درستی انجام نداده باشید، پس از تولید متوجه میشوید که کالایی که تولید کردهاید رقبای زیادی دارد و محصول شما فروش خوبی ندارد. اما اگر قبل از تولید محصول بودجه بندی و بازاریابی انجام دهید میتوانید نیاز جامعه را متوجه شوید و باتوجه به شرایط و نیازها کالا تولید کنید.
بخش نتایج در کسب و کار
صاحبان کسب و کارهای سنتی تنها توقع دریافت سود از فروش محصول و خدمات خود دارند. اما با تحولاتی که در کسب و کارهای جدید بوجود آمده است دیگر تنها کسب سود جزو نتایج ما بحساب نمیآید. زمانی که ما با دانش کافی کسب و کاری را آغاز میکنیم میدانیم که مشتری تمام چیزی است که کسب و کار ما دارد. ما برای مشتری کالا تولید میکنیم و بدون وجود مشتری کسبوکار ما معنایی ندارد.
بنابراین نیاز است تا خدمات و کیفیت کالای خود را طوری بالا ببریم تا بتوانیم رضایت مشتری را بدست آوریم و او را به یک مشتری وفادار تبدیل کنیم. در اینصورت است که ما میتوانیم نتایج فوق العادهای از کسب و کار خود بدست آوریم.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات کارآفرینی چیست، کسب و کار زنبورداری و صندوق کارآفرینی امید را حتما مطالعه کنید.
انواع کسب و کار
کسبوکارها باتوجه به نوع خدماتی که انجام میدهند و همچنین اهدافی که دارند متفاوت هستند. در ادامه انواع کسب و کارها با اهدافی که دارند را به شما معرفی میکنم.
کسبوکار از نوع تولیدی:
همینطور که از نامش مشخص است این دسته از کسب و کارها کالایی را تولید و یا توسعه میدهند و از طریق واسطه و یا فروش مستقیم به مردم کالاها را میفروشند. کارخانهها نمونه بارزی از کسبوکارهای تولیدی میباشند. در کسبوکارهای تولیدی بسیار مهم است که طبق نیاز جامعه کالا تولید کنیم؛ زیرا هزینههای کسب و کارهای تولیدی بسیار بیشتر از سایر کسب و کارها میباشد.
کسبوکار از نوع خدماتی:
در کسبوکارهای خدماتی ما ارائه خدمات به مردم را داریم و تلاش میکنیم تا بهترین عرضه خدمات را داشته باشیم، در این نوع کسب و کارها رقابت بر سر نوع خدمات و کیفیت مواد، آموزش و … میباشد. برای مثال افرادی که سالنهای آرایشی دارند زمانی که از بهترین مواد برای مشتریان استفاده کنند میتوانند نظر مشتری را به کسب و کار خود جلب کنند. سالنهای ورزشی، مدارس و مراکز مشاوره جزو این نوع دسته از کسب و کارها میباشند.
کسبوکار از نوع بازرگانی:
کسب و کارهای بازرگانی نه خدماتی برای عرضه دارند و نه کالایی را تولید میکنند. این دسته از کسب و کارها کالاهایی که تولید شدهاند را بصورت عمده خریداری میکنند و آن را به قیمت خرده فروشی میفروشند.
کسب و کار ترکیبی:
کسبوکارهایی مثل رستوران که هم غذا تولید میکنند و هم برای تکمیل خدمات رسانی خود از تولید کنندگان، سایر مخلفات و دسر غذا مانند نوشیدنی و… را تهیه میکنند و در کنار غذا سرو میکنند.
کسب و کار شخصی:
معمولا کسب و کارهای خانگی جزو این دسته از انواع کسب و کارها به حساب میآیند. در این نوع کسبوکار فرد مالک تمام سود و مسئول تمام زیانها و بدهیهایی است که بوجود میآیند. معمولا کسبوکارهایی که اکنون بسیار بزرگ هستند روزی از کسبوکار شخصی شروع شدهاند و به مرور زمان کسب و کار ارتقا پیدا کرده است.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات کسب و کار، کارآفرینان، کارآفرین و کسب و کار موفق را حتما مطالعه کنید.
کسبوکار خانگی:
کسبوکارهای خانگی نوعی از کسبوکار هستند که افراد در منزل شخصی خود اقدام به تولید محصول و خدمات میکنند و از طریق اینترنت و سایر روشها محصولات خود را به فروش میرسانند. کسبوکارهای خانگی از یک کارآفرینی شروع میشوند و گاهی هم گسترش پیدا میکنند.
کسبوکار اینترنتی:
دیجیتال مارکتینگ که این روزها به یک بحث بسیار داغ تبدیل شده است نوع دیگری از کسبوکار است که تمام افراد میتوانند وارد این حوزه شوند و کسب درآمد کنند. نمونه این کسب وکار آنلاین شاپهایی هستند که هم در بستر اینستاگرام و هم در سایت شخصی کالاهای خود را به فروش میرسانند.
کسبوکار روستایی:
روستاییها باتوجه به محصولاتی که دارند میتوانند به راحتی کارآفرینی کنند. برای مثال اگر در روستایی زعفران کشت میشود ساکنان آن روستا میتوانند از طریق صادرات محصولات خود را در سراسر ایران و یا گاهی در خارج از ایران بفروش برسانند. کارآفرینی در روستاها یکی از پرسودترین فعالیتها به حساب میآید. به شرطی که افراد کارآفرین تمرکز خود را در مسیر درست و استفاده درست از منابع در دسترس قرار دهند. عباس برزگر جزو دسته افرادی بود که توانست از طریق پتانسیلی که روستایش دارد ثروت باور نکردنی را برای خود و هم روستاییهایش بدست بیاورد.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات کسب و کار خانگی، آموزش کسب و کار و فرسودگی شغلی را حتما مطالعه کنید.
سخنی با شما دوست عزیز
به انتهای مقاله رسیدیم و امیدوارم توانسته باشم شما را با انواع کسب و کار و تحولاتی که تجربه کرده است آشنا کنم. این مقاله مناسب تمام افرادی است که قصد دارند بیزینسی راه اندازی کنند ولی نمیدانند در کدام حوزه فعالیت کنند. همچنین اگر به دنبال راه اندازی کسب و کاری هستید سعی کنید بصورت امروزی عمل کنید و مشتری و رضایت را جزو اولیت خود قرار دهید. ما در دانشگاه کسب و کار تلاش میکنیم تا مقالاتی را در راستای ارتقا کسب و کار شما منتشر کنیم، تا به سادگی بتوانید به تمام منابعی که احتیاج دارید دسترسی پیدا کنید. ممنون که تا انتها همراه من در دانشگاه کسب و کار بودید.