ایدهی راه اندازی کسب و کار جدید همیشه یکی از جرقههای فکری وسوسه انگیز در ذهن افراد بوده و هست. همه میدانیم که برای شروع یک کسب و کار جدید تنها داشتن یک ایده کافی نیست و تلاش و پشتکار زیادی برای به نتیجه رسیدن آن نیاز است. شما در ابتدا باید تمام ایدههایی که به ذهنتان میرسد را بررسی کنید. منابع و میزان سرمایهی مورد نیاز برای هر ایده و احتمال رسیدن به موفقیت در هر یک را در نظر بگیرید. با توجه به تمام اصول مورد نیاز راه اندازی کسب و کار جدید، ایدهی برتر را اجرایی کنید.
برای فراهم سازی مقدمات راه اندازی کسب و کار جدید و شروع کار به صورت جدی، باید مراحلی را پشت سر بگذاریم. باید اصولی را رعایت کنیم تا در نیمه راه به مشکلات عمده برخورد نکنیم و توانایی عبور از موانع را داشته باشیم. در ادامهی این مقاله از دانشگاه کسب و کار به طور مفصل به بررسی مراحل شروع یک کسب و کار جدید میپردازیم. به همهی افرادی که ایدهای برای راه اندازی کسب و کار در ذهن دارند توصیه میکنیم با ما همراه باشند.
مراحل راه اندازی کسب و کار مطمئن
بسیاری از افراد احساس میکنند که برای زندگی کارمندی ساخته نشدهاند. این دسته افراد به راه اندازی کسب و کاری برای خودشان فکر میکنند و میتوانند در این مسیر موفقیتهای بیشتری کسب کنند. افرادی که روحیهی ریسک پذیری و خطرپذیری دارند و میتوانند از منابع، سرمایه و ایدهها در جهت ایجاد کسب و کاری موفق استفاده کنند و به خوبی به مدیریت آنها بپردازند. اما برای راه اندازی کسب و کاری موفق نیاز به رعایت و در نظر داشتن اصول این کار و پشت سر گذاشتن مراحلی مهم دارید.
ایدهپردازی و انتخاب ایدههای کارآمد
مهمترین مرحله در راه اندازی کسب و کاری مطمئن داشتن یک ایدهی حساب شده و فکر شده است. اینکه شما احساس میکنید برای زندگی کارمندی ساخته نشدهاید و تصمیم به راه اندازی کسب و کار خود دارید لازم است؛ اما کافی نیست. مهمترین مرحله برای شروع، بررسی تمام ایدههایی است که در ذهن شما وجود دارد. شما باید تک تک ایدهها را از نظر امکان عملی شدن، میزان سود دهی و احتمال شکست زیر ذره بین بگذارید و بهترین ایده را انتخاب کنید.
ایدهی شما نباید موقتی باشد و باید به صورت بلند مدت نیز کارایی لازم را داشته باشد. به این معنی که باید توجه کنید ایدهی راه اندازی کسب و کار شما پس از مدتی منسوخ نمیشود. گاهی ممکن است نیاز باشد تا تغییراتی در جهت اصلاح ایدهی خود به کار بگیرید.
بررسی میزان تقاضای بازار و رقبا
مهم نیست که کسب و کار شما تولیدی است یا تصمیم به ارائهی خدمات دارید. باید بازار فروش و یا متضاقیان خدمات مورد ارائه را به خوبی بررسی کنید و سپس به شروع فعالیت در حوزهی مورد نظر بپردازید. در این مرحله باید سوالاتی از خود بپرسید. اینکه آیا فعالیتی که تصمیم به شروع آن دارید متقاضی و مشتریان خود را دارد؟ آیا بازار از محصول یا خدماتی که تصمیم به ارائهی آن دارید اشباع نشده است؟ وضعیت رقبای شما چگونه است؟ آیا شما مزیتی را برای کسب و کار خود در نظر گرفتهاید که مخاطب از میان رقبا شما را برگزیند؟ به طور کلی بررسی بازار محصول و یا خدمات از جمله مهمترین عناصر برای راه اندازی کسب و کاری مطمئن با ریسک پایین است.
بررسی میزان سرمایه اولیه مورد نیاز
برای شروع هر نوع کسب و کاری باید به برآوردی از میزان هزینههای پیش رو بپردازید. فرقی نمیکند خودتان سرمایه گذار اصلی هستید و یا از سرمایه گذاران دیگری در کار استفاده میکنید. در هر صورت باید به طور دقیق، هزینههای پیش رو برای پیشبرد کسب و کار را تا حصول سود و نتیجهی مورد نظر پیش بینی کنید. این هزینهها نیز به بخشهای مختلفی تقسیم بندی میشوند. برای مثال هزینههای اولیهی راه اندازی کسب و کار که میتوان آنها را به عنوان هزینه ثابت در نظر گرفت با هزینههای جاری که در طول کار باید متقبل شوید مباحثی متفاوت هستند.
ما به شما پیشنهاد میکنیم که در کسب و کارهای کلان از متخصصین امر در این حوزه مشاوره بگیرید. پس از پیش بینی هزینهها با توجه به مقیاس کسب و کار مورد نظر باید راههایی را برای تامین بودجه مورد نیاز خود پیش بینی کنید. از جملهی این راهها میتوانیم به وامهای تجاری بانکها که تحت شرایط خاصی به شما تعلق میگیرد و یا یک سرمایه گذار مطمئن اشاره کنیم.
نوشتن طراح اولیه راه اندازی کسب و کار یا بیزنس پلن
از مواردی که وجود آن در ابتدای مسیر راه اندازی کسب و کار و یا استارت اپها بسیار ضروری و قابل توجه میباشد، مکتوب کردن یک طرح کسب و کار یا همان بیزنس پلن است. شما برای اجرایی کردن ایدههایی که در ذهن دارید به یک نقشه راه دقیق در قالب یک طرح کسب و کار نیازمندید. یک بیزنس پلن دقیق و کارآمد با رعایت اصول و سرفصلهای مشخص و معمولا در چندین صفحه، با ذکر تمامی جزئیات کار تدوین میشود. طراحی یک نقشه راه مفصل و با جزئیات به شما در جذب یک سرمایه گذار مطمئن کمک بسیاری میکند.
بسیاری از سرمایه گذاران و یا بانکها برای همکاری با شما تمایل به بررسی دقیق طرح شما برای طی کردن این مسیر دارند. اگر شما یک بیزنس پلن مکتوب برای کسب و کار خود داشته باشید، مورد اعتماد آنها قرار میگیرید. البته اگر در راه اندازی کسب و کار خود نیاز به سرمایه گذار ندارید میتوانید بیزنس پلن خود را در یک صفحه طراحی کنید. در هر صورت دانشگاه کسب و کار به شما توصیه میکند که این مرحله را از مراحل کاری خود حذف نکنید.
کسب مجوزهای قانونی مورد نیاز
شما به طور قطع بسته به نوع کسب و کار و حوزهای که در آن فعالیت میکنید نیاز به مجوزهایی دارید که باید از مراجع ذیربط آنها را دریافت کنید. به غیر از برخی کسب و کارهای خانگی و آنلاین که نیاز به مجوز خاصی ندارند. اکثر کسب و کارهای کلان با مقیاسهای بزرگ به کسب مجوزهای مربوطه و گاها برخی آموزشها برای دریافت مجوز نیاز دارند.
بهتر است برای این مرحله با افراد آشنا با روندهای قانونی شروع یک کسب و کار مشورت کرده و به طور دقیق کسب اطلاعات کنید تا از مجوزهای مورد نیاز حوزهی فعالیتتان آگاه شوید. فراموش نکنید که در صورت عدم دریافت این مجوزها قبل از شروع کار، فعالیت شما غیرقانونی تلقی میشود و ممکن است در مدت کوتاهی تمام زحماتتان به باد رود! پس برای انجام این کاغذ بازیها تنبلی نکنید و در همان ابدای مسیر نسبت به دریافت آنها اقدام کنید تا با مشکلات جدی مواجه نشوید.
ثبت یک نام تجاری برای کسب و کار
یکی از مراحل مهم و شاید شیرین برای راه اندازی کسب و کار انتخاب یک نام تجاری مناسب برای شرکت و یا استارت اپ شماست. این نام در واقع هویت و ماهیت کسب و کار شما را در بر میگیرد پس نیاز است تا توجه ویژهای به آن داشته باشید. نامی که با حوزهی فعالیت شما سازگار باشد و مشابهتی با سایر برندها در حوزهی کاری شما نداشته باشد.
همچنین نام انتخابی شما باید به مذاق مخاطب نیز خوش بیاید؛ چرا که بهتر است بدانید نام یک برند و یا یک محصول میتواند به طور مستقیم بر مخاطبین شما اثرگذار باشد. پس از انتخاب نامی متناسب باید آن را به ثبت برسانید تا به کسب و کار شما تعلق بپذیرد و حقوق آن برای شما محفوظ بماند.
تشکیل یک تیم قوی برای شروع کار
همانطور که میدانید منابع انسانی در کنار منابع دیگری که برای شروع یک کسب و کار نیاز دارید بسیار مهم و قابل توجه هستند و در بسیاری از شرکتها و برندهای موفق مسئول منابع انسانی یکی از جایگاههای مهم محسوب میشود و همین امر از میزان اهمیت یک تیم قوی در یک شرکت و یا مکان تجاری خبر میدهد. شما برای شروع کسب و کار خود باید به فراهم کردن یک تیم کاربلد، متشکل از افراد و متخصصینی که برای کسب و کار شما مفید هستند بپردازید.
تشکیل یک تیم متخصص یکی از مهمترین و در عین حال سختترین مراحل راه اندازی کسب و کار است؛ چرا که شما علاوه بر یافتن و جمع کردن این افراد در کنار یکدیگر در ابتدای راه، باید بتوانید در ادامهی مسیر نیز این تیم را در کنار خود نگهدارید. این امر مستلزم توجه کافی به حقوق و شرایط مناسب کاری برای آنهاست. همانطور که میدانید این افراد هستند که ایدهی شما در ابتدای راه را پیاده سازی و اجرا میکنند و شما با کار فردی به موفقیت دست پیدا نمیکنید، پس توجه به این مرحله از اهمیت بالایی برخوردار است.
انجام تبلیغات و بازاریابی
پس از انجام تمامی مراحل بالا و رسیدن به سطح قابل قبولی از کسب و کار، نیاز دارید تا به تبلیغات محصول و یا خدمات خود بپردازید. کسب و کار شما بدون تبلیغات و برندسازی در بین مخاطب شناخته نمیشود و تا مخاطب شما را به عنوان یک ارائه دهنده و عرضه کنندهی مطمئن و قابل اعتماد نشناخته باشد، مسیری که برای کسب سود در طرح اولیهی خود بیان کردید قابل اجرا نیست و اهداف بلند مدت و کوتاه مدت شما تحقق نمیپذیرد.
پس نیاز است تا با روشهای مطمئن و حساب شده به تبلیغات و بازاریابی در میان مخاطب بپردازید تا به یک برند شناخته شده در میان مخاطبین تبدیل شوید و مشتریان خود را پیدا کنید. تبلیغات یکی از اثر گذارترین مراحل یک کسب و کار است، شما در تبلیغات به مخاطب میگویید که چرا باید شما را به رقبایتان ارجحیت دهد و یا چرا به خدمات شما نیاز دارد. متقاعد شدن مخاطب نتیجهی یک بازاریابی خوب است.
چند توصیه برای راه اندازی کسب و کار
توجه داشته باشید که با ورود به دنیای کارآفرینی و راه اندازی یک کسب و کار مستقل برای خودتان باید با درآمد ثابت و مطمئن آخر ماه خداحافظی کنید. شما در کسب و کار تازه تاسیس خود هیچ تضمینی برای مقدار درآمد و زمان رسیدن به آن ندارید. حتی ممکن است تا ماهها پس از آغاز کسب و کار به هیچ درآمدی نرسید. در این مسیر به صبر و شکیبایی بسیاری نیاز دارید تا بتوانید میوهی درخت کسب و کار مستقل خود را بچینید. ممکن است در طول مسیر بارها سرمایهی خود را از دست بدهید. پس باید با جدیت بسیار وارد این حیطه شوید و خود را برای روزهای سخت آماده کنید.
اما بدانید که پس از تحمل برخی سختیها و موانع سر راه، کسب و کار شما روی مسیر هموار خود قرار میگیرد. از نتایج درخشان و سود بالای آن برخوردار میشوید و میتوانید به اشتغال زایی برای افراد دیگر نیز بپردازید. اگر تصمیم به آغاز یک کسب و کار جدید دارید باید روحیهی ریسک پذیری خود را بالا ببرید. همچنین خود را برای اتفاقات پیش بینی نشدهای که در مسیر انتظارتان را میکشد آماده کنید.
سخن پایانی
امروزه بسیاری از افراد ایدههایی برای راهاندازی کسب و کاری مستقل و نوین در ذهن خود میپرورانند؛ اما معمولا افراد کمی هستند که جرئت عملی کردن این ایدهها را دارند. تعداد کمی از افراد ریسک و خطرات موجود در مسیر را به جان خود میخرند. برخی افراد نیز به دلیل نداشتن سرمایه کافی هیچگاه به سمت این نوع از اشتغال نمیروند یا داشتن حقوق ثابت در آخر ماه و زندگی مطمئن و بدون ریسک کارمندی را ترجیح میدهند.
در کل راه اندازی کسب و کار اصول خاص و مراحل مشخصی دارد که باید به طور دقیق به آنها توجه شود. نداشتن توجه کافی به هر یک از این اصول میتواند ضررهای جبران ناپذیری در مسیر کار به افراد وارد کند. ضررهایی که پیش بینی نشده هستند و میتوانند تمام تلاشهای چندین ماهه شما و یا سرمایه اولیهی کار را به باد دهند. پس اصولی وارد کار شوید و تمام پیش نیازها را رعایت کنید. ما در دانشگاه کسب و کار به بررسی برخی از این اصول پرداختیم.
به نظر شما چه پیش نیازهای دیگری برای راه اندازی یک کسب و کار جدید وجود دارد؟