کسب و کارها مجموعهای از فعالیتهای خرید و فروش، تولید و عرضهی کالا و خدمات هستند که با توجه به حوزهی فعالیتشان انواع فراوانی دارند. یکی از انواع پردرآمد و موفق آنها کسب و کار تجاری است. کسب و کار تجاری در یک معنا به مجموعه فعالیتهایی گفته میشود که در حوزهی تجارت و صادرات و واردات کالا انجام میشود و معنای دیگر آن ساخت طرح و مدل تجاری در کسب و کار است؛ که اهمیت زیادی در رشد و توسعهی شرکتها دارد.
ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به انواع کسب و کار تجاری میپردازیم. همچنین از راهکارهایی مینویسیم که به پیشرفت و موفقیت شما در آن کمک میکند.
کسب و کار تجاری و انواع آن
کسب و کارها مهمترین بخش اقتصادی کشورها محسوب میشوند که دارای حوزهها و بخشهای مختلفی هستند. یکی از انواع کسب و کارها، کسب و کارهای تجاری هستند که در اصطلاح خود به دو حوزه تقسیم میشوند:
1. فعالیت در حوزهی تجارت
اگر فردی کسب و کار خود را در حوزهی تجارت و خرید و فروش کالا در داخل و خارج از کشور راهاندازی کند، اصطلاحا به کسب و کار تجاری پرداخته است.
اکثر کسب و کارهای تجاری درآمد و سود بالایی دارند و اهداف مالی صاحبان باتجربهی خود را برآورده میسازند. به همین علت اگر کسی سرمایه بالایی داشته باشد و با اصول تجارت آشنا باشد بهتر است به کسب و کارهای تجاری کوچک و بزرگ بپردازد تا اینکه به سراغ مشاغل کارمندی، خانگی یا اینترنتی برود.
2. طرح کسب و کار تجاری یا بیزینس پلن
کسب و کار تجاری در معنای دیگر خود به سند مکتوبی گفته میشود که در آن جزئیات و اهداف فعالیتهای تجاری در کسب و کار شرح داده میشود. طرح تجاری یا همان بیزینس پلن یکی از مهمترین ابزارها در مشاغل و کسب و کارها، خصوصا مشاغل مرتبط با شرکتها و کارخانهها است. این طرح به شما کمک میکند تا مانند معمارها، نقشهای کامل همراه با جزئیات در کسب و کار خود ایجاد کنید و با عمل به آن به موفقیت و پیشرفت بیشتری دست یابید.
محتوای طرح تجاری چیست؟
فرقی نمیکند شما صاحب یک کسب و کار بزرگ باشید یا در مشاغل کوچک و خانگی فعالیت کنید. طرح کسب و کار تجاری یا بیزینس پلن در هر کسب و کاری به شما کمک میکند تا هوشمندانهتر عمل کنید و مطابق برنامه پیش بروید.
محتوای طرح تجاری در شرکتها تا حدودی متفاوت با کسب و کارهای کوچک است و بیشتر برای آشنایی سرمایهگذاران و سهامداران با اهداف شرکت نوشته میشود.
این طرح در فعالیتهای تجاری شرکتها از چند بخش مهم تشکیل شده است. ما در ادامهی این مقاله از دانشگاه کسب و کار به ذکر آنها میپردازیم:
خلاصهای اجرایی از کسب و کار
یکی از مهمترین بخشهای بیزینس پلن شما، خلاصهی اجرایی جامعی است که به عنوان مقدمه در ابتدای طرح خود مینویسید. این خلاصه به مخاطبهایتان کمک میکند تا به دید کلی از شرکت، نوع فعالیت و اهداف آن دست یابند و آمادهی آشنایی با سایر بخشهای طرح شوند.
توضیحاتی در خصوص شرکت
دومین بخش طرح کسب و تجاری توضیحاتی است که باید دربارهی شرکت، نوع فعالیت و تاریخچهی آن به مخاطب خود بدهید. علاوه بر این میتوانید شرحی از فعالیتهای گذشتهی شرکت یا کسب و کار خود بنویسید تا مخاطبان خود را با وضعیت کسب و کارتان آشنا کنید. این بخش مانند مقدمهای است که ذهن مخاطب را برای آشنایی با اهداف آیندهی شما آماده میکند.
بررسی کالاها و خدمات
پس از معرفی شرکت، نوبت به آشنایی سرمایهگذاران و سهامداران با محصولات و خدمات میرسد. صاحبان کسب و کار باید در این بخش به توضیحاتی جامع در خصوص محصولات شرکت بپردازند و جزئیات و روند تولید آنها را شرح دهند. علاوه بر این، نوشتن آمار و ارقام مربوط به خرید و فروش، هزینهی تولید و خرید مواد اولیه و تعیین سود نهایی نیز اهمیت زیادی در طرح کسب و کار دارد و ابهامات به وجود آمده را برطرف میکند.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات کارآفرینی چیست، کسب و کار زنبورداری و صندوق کارآفرینی امید را حتما مطالعه کنید.
شرح اهداف در طرح کسب و کار تجاری
اصلیترین و مهمترین بخش بیزینس پلن، اهدافی است که برای خود و کسب و کارتان در نظر گرفتهاید. در حقیقت، هدف اصلی طرح کسب و کار تجاری نوشتن اهداف و برنامههای شما و سرمایهگذاران برای شرکت است. نوشتن اهداف مانند فانوسی است که راه تاریک و نامطمئن کسب و کار را روشن میکند و به صاحبان آن کمک میکند تا برای تحقق آن هوشمندانه و بادقت برنامه ریزی کرده و به آن عمل کنند.
سرمایهی مورد نیاز
پس از آنکه اطلاعات لازم در خصوص شرکت، اهداف و محصولات آن را بیان کردید، لازم است سرمایهی مورد نیاز خود را برای آغاز و تداوم مسیر مشخص کنید. این بخش در طرح بیزینس پلن شخصی نیز وجود دارد و به صاحب کسب و کار کمک میکند هزینههای موردنیاز خود را مشخص کند تا برای تامین آن برنامه بریزد.
نکات مهمی که در این قسمت وجود دارد این است که؛ اولا لازم است سرمایهی مورد نیاز خود را متناسب با قیمتهای روز و نوسانات آن تعیین کنید، ثانیا قیمتهای خود را متناسب با واقعیت در نظر بگیرید؛ یعنی نه بیش از حد لازم تعیین کنید و نه کمتر از اندازهی مورد نیاز.
استراتژی و نقشهی مسیر
آخرین مرحله در طرح کسب و کار تجاری طرحریزی نقشه و استراتژیهای خاص برای رسیدن به اهداف کسب و کار است. شما میتوانید در این مرحله تمام جزئیات کار خود را برنامهریزی تا بعد از آغاز کسب و کار دقیقا مطابق با آن عمل کنید. استراتژیهای بیزینس پلن براساس اهداف شرکت میتواند در سه مدل کوتاه مدت، بلندمدت یا میانمدت طرح شود.
چرا طرح کسب و کار تجاری اهمیت دارد؟
- طرح کسب و کار تجاری پیش از هرچیز یک دید کلی دربارهی اهداف و مسیر پیشرو به شما میدهد. در نتیجه میتوانید هوشمندانهتر تصمیم بگیرید و سریعتر به موفقیت دست یابید.
- طرح تجاری اولویتهای کارآفرین یا صاحبان کسب و کار را مشخص میکند و به آنها نشان میدهد که طبق چه مراحلی عمل کنند تا به موفقیت بیشتری برسند.
- علاوه بر این، طرح تجاری موجب آشنایی شما با نقاط ضعف و قوتتان میشود. در نتیجه میتوانید ضعفهای خود را اصلاح کنید تا کمتر دچار مشکل شوید.
- در شرکتها و کسب و کارهای بزرگ، وجود یک بیزینس پلن به سهامداران کمک میکند تا سرمایهی مورد نیازشان را تخمین بزنند. سپس با بیان اهداف و استراتژیهای خود، با سرمایهگذاری و دریافت وام به تامین آن بپردازند.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات کسب و کار، کارآفرینان، کارآفرین و کسب و کار موفق را حتما مطالعه کنید.
چند نکته برای موفقیت در طرح تجاری کسب و کارها
← طرح کسب و کار تجاری خود را با مطابق با وضعیت و شرایط موجود خلق کنید و در آن از اهداف و ایدههایی ننویسید که قابل اجرا نیستند. مهمترین اصل در نوشتن بیزینس پلن واقعگرایی و در نظر گرفتن شرایط صاحبان کسب و کار است.
← سعی کنید تمام اهداف و نقشههایی که برای کسب و کار خود در نظر دارید، در طرح تجاری خود وارد کنید. این کار به شما کمک میکند دید روشنتری نسبت به اهداف خود داشته باشید و بتوانید تلاش خود را در راستای تحقق آنها قرار دهید.
← از آنجا که طرح کسب و کار تجاری یک برنامهی ساده برای بیان شرایط و اهداف کسب و کار شماست، برای نگارش آن از لغات سخت و ناشناخته یا اصطلاحات علمی – ادبی استفاده نکنید. سعی کنید نقشهی بیزینس خود را به شکلی ساده و روان بنویسید تا توسط سایر افراد نیز قابلفهم باشد.
نتیجهگیری
کسب و کار تجاری یکی از انواع کسب و کارهای پردرآمد است که در حوزهی تولید و خرید و فروش کالا و خدمات قرار میگیرد. علاوه بر این، کسب و کار تجاری در معنای دیگر خود به طرح و نقشهای گفته میشود که به صاحبان مشاغل کمک میکند تا اهداف خود را مشخص کنند، سپس مطابق با آن و با برنامهریزیهای دقیق فعالیت کنند. ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به مفاهیم کسب و کار تجاری پرداختیم و اهمیت وجود آن در شرکتها و مشاغل کوچک را بررسی کردیم.
نظر شما دربارهی فعالیتهای تجاری و بیزینس پلنهای مربوط به آن چیست؟ آیا تاکنون نقشهی راهی برای کسب و کار خود طرح کردهاید که کاربردی و راهگشا باشد؟