دانشجویانی که به دنبال پیوستن به دانشگاه هستند، برای کسب نمره برتر در آزمون ورودی سراسری، تلاش فراوانی میکنند. هدف اصلی هر یک از این دانشجویان، کسب رتبه برتر و درصد بالا در این آزمون است. بسیاری از این دانشجویان از دوران متوسطه با تصمیمگیری در مورد رشته تحصیلی خود در دانشگاه شروع میکنند و سپس برای کسب نتیجه خوب در کنکور سخت درس میخوانند. گروه علوم تجربی یکی از محبوبترین گروههای تحصیلی در آزمون ورودی سراسری است. این گروه شامل رشتههای با درآمد بالا و مورد علاقه بسیاری از دانشجویان است. رشته دندانپزشکی یکی از رشتههای محبوب گروه علوم تجربی است که رقابت زیادی برای پذیرش در آن وجود دارد.
دندانپزشکی یک حرفه تخصصی است که به مراقبت از سلامت دهان و دندان متعلق است. دانشجویان گروه علوم تجربی در این رشته، نحوه حفظ بهداشت دهان و دندان، درمان بیماریهای دهان و روشهای عمل جراحی را فرا میگیرند. دانشجویان که قصد دارند در این رشته تحصیل کنند، باید با همه جوانب مثبت و منفی این حرفه آشنا شوند. رشته دندانپزشکی به دستهای ماهر و قادر نیاز دارد. دانشجو باید قادر باشد با استفاده از مهارتهای عمل جراحی خود، به درمان افراد مبتلا به بیماریهای دندان و دهان بپردازد. قبل از انتخاب رشته، چکیده اطلاعات لازم در مورد این رشته را باید به دست آورید. در این مقاله از مجموعه مقالات دانشگاه کسب و کار ما به معرفی رشته دندانپزشکی از تمام زوایا میپردازیم. اگر به این رشته علاقهمند هستید، حتماً تیم ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید.
نگاهی به تغییرات جدید کنکور سراسری 1402
قبل از اینکه به بررسی رشته دندانپزشکی بپردازیم، لازم است که با تغییرات جدید کنکور سراسری آشنا شویم. کنکور 1402 با کنکورهای سالهای قبل تفاوتهای زیادی دارد. این کنکور نسبت به کنکورهای گذشته تغییرات بسیاری کرده است. یکی از مهمترین تغییرات در کنکور سراسری از سال 1402 و سالهای بعد، حذف دروس عمومی است. حذف دروس عمومی یکی از مهمترین خبرهای کنکور در روزهای اخیر است. دروس فارسی، دین و زندگی، عربی و زبان انگلیسی از دفترچه شماره 1 حذف میشوند. داوطلبان فقط باید به سوالات دروس تخصصی در کنکور سراسری پاسخ دهند. بنابراین داوطلبان گروه تجربی قبل از هر مطالعه برای کنکور باید با آخرین تغییرات این آزمون آشنا باشند. داوطلبان در کنکور تجربی باید به سوالات پنج درس تخصصی زیست شناسی، زمین شناسی، فیزیک، شیمی و ریاضی پاسخ دهند.
همان طور که در قسمت بالا نیز به آن اشاره کردیم کنکور سراسری با تغییرات بسیار زیادی روبهرو شده است. یک دستاورد ديگر كنكور سراسري حذف زیرگروهها است. حذف زیرگروهها نقش بسزایي در عملكرد داوطلبان خواهد داشت. قبل از كنكور 1402، داوطلبان با توجه به هر زيرگروهي به مطالعه دروس تخصصي میپرداختند. به عنوان مثال، اگر يك داوطلب قصد قبولي در رشتههای زير گروه 1 را داشت، فقط دروس تخصصي مهم اين زيرگروه را با توجه به ضرايب مطالعه میکرد. اما وضعيت كنكور حال حاضر كاملاً متفاوت است. همگي رشتههای گروه تجربي در يك گروه قرار دارند و داوطلبان بايد با توجه به ضرايب جديد دروس تخصصي به سؤالات پاسخ دهند. يعني همگي رشتههای گروه تجربي براي دروس تخصصي ضرايب يكساني دارند.
نگاهی به دلایل منطقی برای انتخاب رشته دندانپزشکی
در ادامه در کنار هم با بررسی دلایل منطقی متوجه این موضوع می شویم که چرا رشته دندانپزشکی طرفداران بسیاری در بین داوطلبان کنکور دارد. برای دانستن این دلایل تا انتهای این مقاله تیم دانشگاه کسب و کار را همراهی کنید.
1.دندانپزشکی حرفهای پایدار است
رشته دندانپزشکی یک حرفه ثابت و بادوام است که نیاز به تغییر مداوم شغل ندارد. شما میتوانید در طول دوران کاری خود در این حوزه مشغول به فعالیت باشید. به طور کلی، انتخاب تخصص دندانپزشکی بر عهده خود شماست و باید با توجه به علاقهمندیها، استعدادها، مهارتها و اهداف شخصی خود تصمیم بگیرید. مهم است که شغلی را انتخاب کنید که به شما احساس خرسندی و ارزش بخشد و شما را در مسیر پیشرفت و رشد حرفهای قرار دهد. چیزی که باید در نظر داشته باشید این است که این حرفه نیاز به تعهد، دقت و همچنین تحمل فشار و استرس دارد. پیش از اتخاذ تصمیم نهایی، بهتر است در مورد انتخاب تخصص دندانپزشکی با دندانپزشکان فعال در این زمینه گفتگو کنید و تجربیات و نکات آنها را بشناسید تا بتوانید تصمیم بهتری بگیرید.
2.رشته دندانپزشکی پیامدهای اجتماعی مثبتی را به همراه دارد
تقویت سلامت دهان و دندان میتواند در ارتقای کیفیت زندگی اجتماعی افراد نقش مهمی ایفا کند. این امر موجب میشود که احساس شرم و نگرانی در برابر دیگران کاهش یابد و با افزایش اعتماد به نفس، رابطههای اجتماعی آنها تقویت شود.
3.ارزش و احترام بسیار این تخصص
دندانپزشکان، به عنوان افراد متخصص در زمینه پزشکی، مورد تقدیر و ارزش قرار میگیرند. این موضوع میتواند به شما احساس کامیابی حرفهای و رضایت فردی ببخشد.
4.استقلال مالی در رشته دندانپزشکی
با داشتن یک مطب دندانپزشکی شخصی، شما میتوانید کنترل مالی خود را بر عهده بگیرید. این وضعیت به شما اجازه میدهد تا در مورد مسائل مالی و اداری خود با آزادی کامل تصمیم بگیرید.
5.درآمد بسیار مناسب این تخصص
پزشکان دهان و دندان معمولاً درآمد خوبی کسب میکنند. با توجه به سالها تحصیل و هزینههایی که برای اخذ تخصص در این رشته صرف میشود، میتوانند درآمد زیادی را کسب کنند.
رشته دندانپزشکی برای چه افرادی مناسب است؟
برای تصمیمگیری درست در مورد انتخاب رشته و حرفه، هر شخص باید به خصوصیات شخصیتی، استعدادها، علاقهمندیها و مهارتهای خود توجه داشته باشد. درک این عوامل در پیشبرد مسیر تحصیلی و کاری و موفقیت در کار و رضایت از زندگی نقش مهمی دارد. البته نمیتوان گفت که فقط افراد با یک خصوصیت خاص، در یک رشته تحصیلی موفق خواهند بود و در هر حرفه، افراد با خصوصیات مختلف کار میکنند. کار در زمینه دندانپزشکی، مانند همه حرفهها، به خصوصیات شخصیتی و تواناییهای خاص خود نیاز دارد که باعث موفقیت بیشتر فرد میشود. برخی از این تواناییهایی که برای این رشته مورد نیاز است را در ادامه توضیح دادهایم.
1.تمرکز بر جزئیات کوچک
برای مراقبت از دندانها، باید به جوانب کوچک و جزئیات زیادی توجه کرد. مراقبت مناسب از لثه، هر یک از دندانها، بررسی درست بافت مخاطی داخل دهان، گفتگو در مورد سابقه پزشکی و توجه به داروهای مصرفی و بیماریهای پایهای فرد، همگی در انتخاب درمان مناسب و کم عوارض تأثیرگذار هستند.
2.رعایت اصول اخلاقی و حرفهای در رشته دندانپزشکی
در حوزههایی که با سلامت روح و جسم افراد در ارتباط هستند، اخلاق بسیار مهم است. برای کسی که در زندگی خود به رعایت اصول اخلاقی، عدالت و انصاف معتقد است، سلامت و رضایت بیمار اولویت قرار میگیرد.
3.علاقه و اشتیاق به زیبایی
در زمینه دندانپزشکی، ارزشهای زیبایی و هارمونی در بسیاری از جنبهها، از جمله طراحی لبخند، ارتودنسی و جراحی فک و بینی، برای بیماران اهمیت دارد. علاوه بر درمان علائم مانند درد و ترمیم مشکلات دندان و لثه، نتیجه نهایی زیبا نیز برای بیماران حائز اهمیت است.
4.مهارت حل مسئله در رشته دندانپزشکی
در مورد توانایی حل مسئله و خلاقیت، گرچه دانش فنی لازم در طول دوران تحصیل به دانشجویان ارائه میشود، اما خلاقیت و توانایی حل مسئله دو استعداد هستند که یا به طور ذاتی در فرد وجود دارند یا باید برای موفقیت بیشتر تقویت شوند. گاهی اوقات دندانپزشک با موقعیتهای جدید یا استثنایی روبرو میشود که درمان آنها به ترکیب تواناییها و پیدا کردن راه حل جدید نیاز دارد.
5.توانایی در برقراری ارتباط با بیمار
برقراری رابطه دوستانه و انسانی با مراجعه کننده، علاوه بر ایجاد احساس آرامش، موجب همکاری بهتر او در طول فرایند میشود. دندانپزشک باید قادر باشد با صبر و حوصله به سؤالات مراجعین پاسخ دهد و توضیحات لازم را بدهد. این توانایی، به خصوص در کار با کودکان، اهمیت بیشتری پیدا میکند.
6.توانایی انجام کارهای دقیق با دست در رشته دندانپزشکی
هماهنگی چشم و دست و قدرت دست در انجام کارهای دقیق مثل بخیه زدن، نقش مهمی در موفقیت یک دندانپزشک دارد.
7.اهمیت ویژگی سرعت عمل
بسیاری از مراجعین با مشکلات فک و دهان روبرو هستند و حتی افراد سالم نیز نمیتوانند دهان خود را برای مدت طولانی باز نگه دارند. در کار با کودکان، کارکنان و افراد آسیبدیده، دندانپزشک باید قادر باشد علاوه بر کیفیت مناسب کار، سرعت عمل خود را هم افزایش دهد.
8.بدنی قوی و سالم در رشته دندانپزشکی
برای انجام کارهای دندانپزشکی که معمولاً طولانی و در یک حالت ثابت است، نیاز به عضلات و اسکلت قوی است. کسانی که در این دو بخش مشکلی ندارند، میتوانند بهتر از کارهای دندانپزشکی برآیند.
9.صبر و استقامت
دقت و تمرکز بالا در کار دندانپزشکان لازم است و باید صبر لازم برای این کار را داشته باشند.
10.توانایی در مهارتهای کلامی در رشته دندانپزشکی
بسیاری از مردم از درمانهای دهان و درد آن میترسند. یک دندانپزشک باید با برقراری ارتباط کلامی و آرامش به بیمار، استرس او را کاهش دهد.
11.توانایی در پیگیری دانش جدید و علاقه به پیشبرد علم
دندانپزشکی روز به روز در حال تکامل است، لذا ضرورت دارد که به صورت مداوم و منظم دانش خود را بروز کنیم.
آخرین رتبه قبولی در رشته دندانپزشکی چیست؟
برای ورود به رشته دندانپزشکی در دانشگاههای دولتی، مجموعهای از عوامل متفاوت تأثیرگذار هستند. این عوامل شامل نوع برنامه (روزانه یا تعهد خدمت)، ظرفیت مازاد، پردیس خودگردان، نوع دانشگاه، منطقه داوطلب (۱، ۲ یا ۳)، رتبه زیرگروه ۱، بومی یا غیربومی بودن در ناحیه مورد نظر و حتی جنسیت (برای دوره روزانه) است. آخرین گزینه به خاطر این است که در رشته دندانپزشکی، ظرفیت پذیرش روزانه بین آقایان و خانمها به صورت مساوی تقسیم شده است. تمام این عوامل در تعیین آخرین رتبه لازم برای قبولی در رشته دندانپزشکی نقش دارند. با این حال، در چند سال اخیر، آخرین رتبه قبولی در منطقه ۳ کمتر از ۳۰۰۰ و در منطقه ۲ کمتر از ۴۰۰۰ بوده است. برخی افراد با ظرفیت مازاد یا در پردیس خودگردان در شهرهای مثل بندرعباس و زاهدان قبول شدهاند. همچنین، دانشگاههای با سطح بالاتر و برنامههای روزانه نیاز به رتبه بهتر دارند.
نگاهی به دو آزمون بسیار مهم در طول سال تحصیلی این رشته
در رشته دندانپزشکی، مانند سایر رشتههای علمی مانند پزشکی و داروسازی، پس از پایان دوره دروس عمومی و علوم پایه، باید در آزمون جامع علوم پایه شرکت کنید. اگر در این آزمون چندین بار نتوانید موفق شوید، دیگر اجازه ادامه تحصیل در رشته دندانپزشکی را نخواهید داشت و فقط میتوانید به یک رشته کاردانی یا کارشناسی تغییر رشته دهید. قبل از شروع دوره کارآموزی، یک آزمون دیگر به نام پره اینترنی یا پیش کارآموزی وجود دارد که باید حداقل ۵۰ درصد نمرات آن را کسب کنید تا بتوانید وارد دوره کارآموزی شوید. شما حق دارید تا حداکثر سه بار در این آزمون شرکت کنید. اگر در اینجا نتوانید موفق شوید، دیگر نمیتوانید در رشته دندانپزشکی ادامه دهید و فقط مجاز خواهید بود به یک رشته کاردانی یا کارشناسی تغییر رشته بدهید.
تحصیل در رشته دندانپزشکی برای چه افرادی مناسب نیست؟
در ادامه ویژگیهایی را معرفی میکنیم که تحصیل در رشته دندانپزشکی به افراد دارای این ویژگیها توصیه نمیشود. برای آشنایی با این ویژگیها همراه ما باشید.
اگر شما به دنبال یک حرفه هستید که نیازی به یادگیری مداوم و بهروزرسانی دانش نداشته باشد، پزشکی و دندانپزشکی شاید گزینه مناسبی برای شما نباشد. این حوزهها در حال تغییر و پیشرفت مستمر هستند و برای رسیدن به موفقیت در آنها، باید همواره با آخرین دانش و اطلاعات در این زمینه آشنا باشید.
1.اگر شما به یادگیری مداوم علاقه ندارید!
اگر شما به دنبال یک حرفه هستید که نیازی به یادگیری مداوم و بهروزرسانی دانش نداشته باشد، پزشکی و دندانپزشکی شاید گزینه مناسبی برای شما نباشد. این حوزهها در حال تغییر و پیشرفت مستمر هستند و برای رسیدن به موفقیت در آنها، باید همواره با آخرین دانش و اطلاعات در این زمینه آشنا باشید.
2.اگر استرس را نمیتوانید تحمل کنید وارد رشته دندانپزشکی نشوید!
اگر با موقعیتهای پرفشار و استرسزا کنار نمیآیید و این مسائل بر روحیه شما سایه انداخته، پزشکی دندانپزشکی شاید گزینه مناسبی برای شما نباشد. این رشته با چالشهای فراوانی همچون بیماران نگران و درمانهای پیچیده مواجه است.
3.اگر از خون میترسید
اگر دیدن خون و کار کردن با دستانتان روی دندانها و لثهها برایتان مشکل است و نمیتوانید با آنها کنار بیایید، شاید باید درباره انتخاب حرفه دندانپزشکی دوباره بیندیشید.
4.آیا مشکل حسی یا جسمی دارید؟
برای انجام فعالیتهای مربوط به دندانپزشکی، باید توانایی دید و انجام کارهای دقیق را داشته باشید و همچنین قدرت فیزیکی مناسب از تواناییهای مورد نیاز است. کسانی که مشکلات حسی یا بدنی دارند که ممکن است نتوانند کارهای دقیق یا دسترسی به نقاط داخل دهان را انجام دهند، شاید برای آنها مناسب نباشد که در زمینه دندانپزشکی تحصیل کنند.
نگاهی به بازار کار و آینده شغلی رشته دندانپزشکی
ایران در حال حاضر بیش از 12 هزار پزشک دندان دارد و هر ساله 18 موسسه آموزشی بیش از هزار پزشک دندان را آماده میکند. اما سؤال این است که آیا برای همه این افراد و سطح تحصیلاتشان فرصتهای شغلی و بازار کار مناسبی وجود دارد یا خیر. شاید چند سال پیش فرصتهای شغلی برای دندانپزشکان بهتر بود، اما در چند سال گذشته به دلیل دو عامل، این فرصت ها کمتر شده است. یکی از این عوامل پیشرفت در حوزه بهداشت در کشور است که باعث شده است جامعه در جهت افزایش سطح بهداشت و کنترل بیماری ها حرکت کند، که در نتیجه باعث شده است مردم کمتر به بیماریهای دهان مبتلا شوند و کمتر به پزشک دندان مراجعه کنند.
عامل دیگر، افزایش تعداد پزشکان دندان در چند سال اخیر نسبت به رشد جمعیت است، که نشان میدهد فضای شغلی قبلی برای پزشکان دندان وجود ندارد. به عبارت دیگر، ممکن است در بعضی مناطق برای هر دو هزار نفر فقط یک پزشک دندان وجود داشته باشد.
بررسی دوره تحصیلی این رشته
این برنامه آموزشی شامل دو فاز است که در مجموع ۶ سال به طول میانجامد:
- فاز اول: دوره دو ساله در علوم پایه
- فاز دوم: یک دوره چهار ساله تخصصی که شامل کارآموزی نیز میشود
در دو سال اول تحصیل در رشته دندانپزشکی، دانشجویان با مطالعه دروس علوم پایه، پایهگذاری میکنند. این مرحله از تحصیل معمولاً ۴۳ واحد درسی را در بر میگیرد. در این زمان، دانشجویان کاملاً با مباحث نظری آشنا میشوند. دروسی که در این دوره دو ساله به دانشجویان ارائه میشود عبارتاند از:
- بیوشیمی
- ژنتیک
- ایمنیشناسی
- بافتشناسی
- میکروبشناسی
- فیزیولوژی نظری
- فیزیولوژی عملی
- آناتومی
- بهداشت عمومی
- بافتشناسی
- ایمنولوژی
- آمار پزشکی، دندانپزشکی و روش تحقیق
پس از پایان این دوره آموزشی، دانشجویان در آزمون علوم پایه حضور پیدا میکنند. موفقیت در این آزمون، دانشجویان را به مرحله بعدی میبرد.
دوره تخصصی رشته دندانپزشکی
پس از پایان یافتن یک دوره دو ساله، دانشجویان وارد مرحله تخصصی در رشته دندانپزشکی میگردند. این مرحله تخصصی که به مدت چهار سال طول میکشد، شامل دروس زیر است:
- دندانپزشکی کودکان
- آسیبشناسی دهان
- نظام پزشکی و طب قانونی
- جنین و بافتشناسی فک و دهان
- رادیولوژی دهان
- بیولوژی دهان
- دندانپزشکی پیشگیری مواد دندانی
- ارتودنسی
- گوش، حلق و بینی
- بهداشت عمومی و اکولوژی
- بهداشت دهان و تغذیه
- پریودنتولوژی
- اندودنتیکس
- کالبدشناسی و مرفولوژی دندان
- دندانپزشکی مجتمعی
- بهداشت محیط زیست
- بیماریهای روانی
- فارماکولوژی
- جراحی دهان، فک و صورت
- بیماریهای درونی
- دندانپزشکی ترمیمی
- بیماریهای دهان و تشخیص
- پروتزهای ثابت و اکلوژن
- زبان خارجی اختصاصی
- پریودنتولوژی
در طول این چهار سال تحصیلی، دانشجویان فرصت مییابند تا تجربه کارآموزی خود را کسب کنند. با راهنمایی اساتید، با بیماریهای مربوط به دهان و دندان آشنا میشوند. پس از پایان با موفقیت این دوره، این دانشجویان به عنوان دندانپزشک عمومی فعالیت خود را آغاز میکنند.
بررسی مزیتها و معایب مختلف این حوزه
در حوزه دندانپزشکی، فرصتهای فراوانی برای تحصیلات تخصصی وجود دارد که نسبت به پزشکی، مسیر کوتاهتر و سادهتری را طی میکند. این رشته، بدون نیاز به ساعتهای طولانی و خسته کننده در بیمارستان، امکان کسب درآمد بالا را فراهم میکند. با این حال، دندانپزشکان باید به خطرات حرفهای خود همچون امکان انتقال بیماریهای عفونی و مشکلات اسکلتی و عضلانی ناشی از ساعتهای طولانی کار در یک وضعیت ثابت، توجه کنند. با رعایت استانداردهای بهداشتی مناسب، میتوان این خطرات را به حداقل رساند.
نگاهی به گرایشهای رشته دندانپزشکی هنگام ادامه تحصیل
پس از پایان دوره کلی دندانپزشکی، امکان تخصص یافتن در زمینههای متعددی وجود دارد که به بررسی مسائل خاص دهان، دندان و بیماریهای مربوط به آنها میپردازند. رشتههای متفاوت دستیار تخصصی دندانپزشکی عبارتاند از:
- اندودنتیست درمان ریشه دندان، اندودنتیکس، اندودانتیکس (Endodontics)
- پریودنتیست لثه، پریودنتیکس، پریودانتیکس (Periodontics)
- ارتودنتیست ارتودنسی، ارتودنتیکس، ارتودانتیکس (Orthodontics)
- پروستودنتیست پروتزهای دندانی، پرستودنتیکس، پرستودانتیکی (Prosthodontics)
- ترمیمی و زیبایی (Cosmetic and Restorative Dentistry)
- پاتولوژی (آسیب شناسی)
- فک و دهان و صورت (Oral and Maxillofacial Pathology)
- بیماریهای دهان، فک و صورت (Oral Medicine)
- جراحی فک و دهان و صورت (Oral and Maxillofacial Surgery)
- رادیولوژی فک و دهان و صورت (Oral and Maxillofacial Radiology)
- کودکان (Pedodontics)
امکان تحصیل بدون کنکور در این رشته
گروه علوم تجربی در میان دانشآموزان و داوطلبان بسیار محبوب است. این گروه آموزشی با داشتن رشتههای پردرآمد و مورد علاقه بسیاری، جذابیت خاص خود را دارد. بسیاری از افراد علاقهمند به تحصیل در رشتههایی هستند که در آنها فرصتهای شغلی خوبی وجود دارد، مانند پزشکی، داروسازی و دندانپزشکی و… اما رقابت برای قبول شدن در این رشتهها بسیار سخت است و نیاز به تلاش فراوان دارد. بعضی از داوطلبان به دلایل مختلف نمیتوانند در رشته مورد علاقه خود قبول شوند و به دنبال راههای جایگزین برای قبول شدن در رشته مورد علاقه خود هستند.
امکان تحصیل در رشته دندانپزشکی بدون کنکور وجود ندارد. تنها کسانی که میتوانند در این رشته تحصیل کنند، افرادی هستند که در کنکور سراسری قبول شدهاند. بعضی از داوطلبان فکر میکنند که با داشتن نمرات بالای تحصیلی میتوانند بدون کنکور در این رشته ثبتنام کنند، اما این امکان وجود ندارد. داوطلبان گروه تجربی که به دنبال قبول شدن در این رشته هستند، باید یک رتبه خوب در کنکور سراسری به دست آورده باشند. برای به دست آوردن بهترین نمرات و رتبهها در کنکور سراسری، داوطلبان بایستی دروس تخصصی مثل زمین شناسی، زیست شناسی، شیمی، فیزیک و ریاضيات را به خوبي مطالعه كرده باشند.
توضیح درباره طرح دو ساله رشته دندانپزشکی
برخی از رشتههای علمی تجربی دارای برنامه اجباری هستند که بر اساس آن، فارغالتحصیلان باید دو سال در مناطق محروم خدمت کنند. رشته دندانپزشکی یکی از این رشتهها است و دانشآموختگان آن باید پس از تکمیل دوره 6 ساله خود، در یک برنامه اجباری شرکت کنند. در این دوره دو ساله، آنها به مناطق نیازمند فرستاده میشوند و خدمات دندانپزشکی را برای مردم ارائه میدهند. همچنین، آنها در طول این دوره حقوق ماهانه دریافت میکنند. پس از پایان این برنامه، آنها میتوانند وارد بازار کار شوند و فعالیت خود را در حوزه دندانپزشکی آغاز کنند.
حالا شاید بپرسید که در این دوره دو ساله، دانشجویان چه کار میکنند؟ آنها در مناطق محروم خدمات دندانپزشکی را ارائه میدهند. این خدمات شامل عملیات مختلف مانند کشیدن دندان، تعمیر و پر کردن دندان، درمان کانال ریشه، پروتز، درمان لثه و … است. به عبارت دیگر، آنها به کسانی کمک میکنند که به خاطر نبود امکانات لازم، نمیتوانند از خدمات درمانگاههای شهر استفاده کنند.
یک دندانپزشک چه وظایفی را برعهده دارد؟
اگر به دنبال فهمیدن نقش یک دندانپزشک هستید، باید بدانید که این حرفه با توجه به تخصص خاص خود، متعدد است. دندانپزشکان مسئولیتهای متفاوتی را بر عهده دارند که همگی به حفظ سلامت دهان و دندان مرتبط است. از جمله این وظایف میتوان به بررسی وضعیت دندان و لثه، جرم گیری، پیشگیری از بیماریهای دهان و دندان، تشخیص و درمان عفونتهای دندان، رفع ناهنجاریهای دندان، جراحی لثه، درمان ریشه و اصلاح مشکلات جویدن اشاره کرد. بسته به تخصص خود، بعضی از دندانپزشکان فقط به درمان کودکان و نوزادان متمرکز هستند، در حالی که برخی دیگر تخصص در درمان ریشه دارند. همچنین برخی از آنها تخصص در جراحی فک و صورت را دارند. پس هر دندانپزشک با توجه به تخصص خود، وظایف خاص خود را دارد.
با این حال، به طور کلی، یک دندانپزشک باید سلامت دهان و دندان را بررسی کند، مشکلات احتمالی را شناسایی کرده و در صورت لزوم درمان کند. همچنین باید به طور منظم جرم گیری کند تا باکتریها را از بین ببرد. بهترین زمان برای مراجعه به یک دندانپزشک هر شش ماه یکبار یا حداقل سالی یکبار است.
نگاهی به موضوع مهاجرت با رشته دندانپزشکی
بسیاری از داوطلبان به دنبال پاسخ برای این سؤال هستند، که آیا میتوان پس از فارغالتحصیلی در رشته دندانپزشکی به صورت کاری مهاجرت کرد؟ یکی از مهمترین نکات در مورد تحصیل در رشته دندانپزشکی، امکان مهاجرت و تحصیل در این رشته با درآمد بالا است. برخی کشورها حقوق مناسبی برای دندانپزشکان در نظر گرفتهاند که باعث میشود فارغالتحصیلان این رشته به سمت مهاجرت کاری حرکت کنند. برای مهاجرت دندانپزشکان و دریافت ویزای کار، اکثر کشورها محدودیت سنی قائل شدهاند.
بنابراین، داوطلبان باید به این نکته توجه کنند. کسانی که قصد دارند برای تحصیل یا کار مهاجرت کنند، باید مدارک خود را تأیید کنند و کشور مقصد نیز باید آنها را تأیید کند. یک نکته دیگر که دندانپزشکان باید به آن توجه کنند، اجازه طبابت است. آنها باید به کشوری مهاجرت کنند که اجازه طبابت را دارند. رشته دندانپزشکی یکی از رشتههای محبوب در سراسر جهان است و درآمد بسیار بالایی دارد. دانشجویانی که قصد دارند پس از فارغالتحصیلی مهاجرت کنند، باید به زبان کشور مقصد مسلط باشند. بعضی از کشورها برای صادر کردن پروانه کار، دورههای آموزش خاص را برگزار میکنند. همه این شرایط به کشور مقصد بستگی دارد.
خلاصهای از آن چه با هم خواندیم
خیلی خوشحالیم که تا انتهای این مقاله همراه تیم دانشگاه کسب و کار بودید. در این مقاله در کنار هم یاد گرفتیم که رشته دندانپزشکی، یک حوزه تخصصی است که به مراقبت از سلامت دهان و دندان میپردازد. دندانپزشکان وظیفه دارند تا بیماریهای مرتبط با دهان و دندان را شناسایی و درمان کنند. برای همین، افرادی که در این حوزه تحصیل میکنند، باید دارای دانش، هوش و ذکاوت بالایی باشند. دانشجویان این رشته باید در کارهای عملی نیز مهارت داشته باشند، زیرا آنها باید دروس تئوری که قبلاً یاد گرفتهاند را به عمل بگذارند. این رشته چالشبرانگیز است و فقط داوطلبان با استعداد و پرتلاش میتوانند در آن موفق شوند. باید توجه داشت که دندانپزشکی یکی از 11 رشته است که دارای طرح اجباری است و فارغالتحصیلان باید این طرح را به انجام برسانند. این رشته 6 سال طول میکشد و به دو فاز تقسیم میشود:
- فاز 2 ساله: علوم پایه
- فاز 4 ساله: فاز تخصصی همراه با کارآموزی
حالا شما برای ما بنویسید. به نظر شما معایب تحصیل در رشته دندانپزشکی چیست؟