رشته مدیریت خانواده یکی از رشتههای تقریبا جدیدی است که تحصیل در آن طی چند سال گذشته گسترش یافته است. این رشته هم در هنرستانهای فنی حرفهای و کاردانش و هم در دانشگاههای کاردانی یا آزاد ارائه میشود و ثبتنام در آن فقط به بانوان و دختران اختصاص دارد. مهمترین هدف تحصیل در این رشته آشنایی با روشهای مدیریت خانه و خانواده و تربیت اخلاقی و اسلامی کودکان است.
ما قصد داریم در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به معرفی کامل این رشته بپردازیم و واحدهای درسی، بازار کار و مشاغل مرتبط با آن را بررسی کنیم. پس اگر قصد دارید در این رشته تحصیل کنید خواندن این مقاله را از دست ندهید.
آشنایی با رشته مدیریت خانواده
رشته مدیریت خانواده شاخهای از رشتههای فنی و حرفهای در هنرستان است که تحصیل در آن فقط به خانمها اختصاص دارَد. علاقهمندان به این رشته میتوانند پس از پایان دوره نهم به هنرستانهای مربوطه مراجعه کرده و اقدام به ثبتنام در آن کنند.
امروزه امکان تحصیل در رشته مدیریت خانواده در دوران کارشناسی ناپیوسته نیز وجود دارد و برخی از دانشگاههای دولتی، پیام نور یا آموزشگاههای آزاد و دولتی فنی و حرفهای اقدام به پذیرش دانشجویان علاقهمند در این رشته میکنند.
موضوع و هدف اصلی این رشته چیست؟
رشته مدیریت خانواده (چنان که از نامش مشخص است) رشتهای برای آشنایی با اصول خانهداری و مدیریت امور خانواده برای خانمها است. برخی از اهداف اصلی این رشته عبارت است از:
- آموزش اصول خانهداری و مدیریت خانواده
- آشنایی بانوان با اصول اخلاقی و اسلامی تربیت فرزند
- یادگیری مهارت مسئولیت پذیری
- آموزش روشهای درست تصمیمگیری جهت بهبود مشکلات و مسائل خانوادگی
- آشنایی افراد با اصول درست برقراری روابط صمیمانه در خانه و خانواده
- آموزش اصول مدیریت پول و هزینهها در زندگی مشترک و…
رشته مدیریت خانواده در هنرستان
امروزه تحصیل در مقطع دیپلم در رشته مدیریت خانواده متقاضیان بیشتری نسبت به مقاطع تحصیلی بالاتر در آن دارد. این رشته در بسیاری از هنرستانهای فنی و حرفهای و کاردانش شهرهای کشور ارائه شده و هرساله علاقهمندان زیادی اقدام به تحصیل در آن میکنند.
افرادی که دیپلم خود را از این رشته دریافت میکنند، میتوانند در کنکورهای انسانی، ریاضی یا هنر شرکت کرده و رشتهی دانشگاهی خود را در حوزهای دیگر ادامه دهند. علاوه بر این میتوانند در دانشگاهها یا آموزشگاههای آزاد و دولتی (با کنکور یا بدون کنکور) ثبتنام کرده و دوران کارشناسی ناپیوستهی خود را در رشته مدیریت خانواده بگذرانند.
برخی از کتابهای درسی
مجموع دروس برنامه ریزی شده در مقطع دیپلم رشتهی مدیریت خانواده ترکیبی از دروس روانشناسی، مدیریتی و اسلامی است. برخی از کتابهای درسی مهم در این رشته عبارت است از:
- خیاطی 1 و 2
- روانشناسی عمومی
- حقوق خانواده در اسلام
- تغذیه و بهداشت مواد غذایی
- بیماریهای شایع کودکان
- کارگاه هنرهای دستی
- مدیریت خانواده و هزینهها
- اصول حسابداری
- تهیه و تدارک غذا
- زیست شناسی
- روانشناسی رشد
- کاربرد و نگهداری لوازم خانگی
- کارگاه صنایع دستی
- بهداشت فردی و عمومی
مقالات مرتبط: برای آشنایی با رشتههای مختلف توصیه میکنیم مقالات رشته مدیریت خانواده، رشته طب سنتی و مهندسی پزشکی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
مدیریت خانواده در دانشگاه
رشته مدیریت خانواده در دانشگاه به صورت کاردانی و کارشناسی ناپیوسته ارائه میشود. این رشته در برخی از دانشگاههای دولتی وجود دارد، با این حال تمرکز اصلی آن در دانشگاههای آزاد، کاردانش و فنی و حرفهای قرار دارد.
اگر قصد دارید تحصیلات دانشگاهی خود را در این رشته بگذرانید میتوانید به صورت حضوری یا آنلاین در دورههای فنی و حرفهای شرکت کنید و در آن فارغالتحصیل شوید.
واحدهای درسی دانشگاهی
دوره کاردانی پیوسته رشته مدیریت خانواده در چهار نیمسال تحصیلی و طی دو سال ارائه میشود. برخی از واحدهای درسی آن در این دوره عبارت است از:
1. دروس تخصصی
- روشهای تربیت در نهجالبلاغه
- تحولات خانواده در ایران و جهان
- فوریتهای پزشکی
- برنامه ریزی غذایی
- حقوق خانواده در اسلام
- روانشناسی یادگیری
- اخلاق و تربیت اسلامی
- اصول مدیریت
- بهرهوری و کاهش هزینهها
- جامعه شناسی خانواده
- کارآفرینی
- کارگاه هنر دستی
- مشاوره و ژنتیک
- کنترل بهداشتی
2. دروس عمومی
- ریاضی عمومی
- شیمی آلی
- دانش خانواده و جمعیت
- کاربرد کامپیوتر
- اندیشه اسلامی
- زبان خارجه
- روش تحقیق
- تربیت بدنی
این رشته مناسب چه کسانی است؟
رشته مدیریت خانواده رشتهای است که به طور تخصصی به امور خانواده و همسر و کودک میپردازد. بنابراین بیشتر مناسب افرادی است که به مطالعه در این امور علاقهمند باشند یا بخواهند در امور خانهداری و همسرداری به یادگیری و کسب تجربه بپردازند. بنابراین؛
- اگر میخواهید با اصول کلی خانهداری آشنا شوید،
- به امور مرتبط با خانواده و همسرداری علاقهمند هستید،
- دوست دارید از روشهای تربیت اخلاقی – اسلامی کودک آگاهی یابید،
- به آشپزی، هنرهای دستی و کسب و کارهای خانگی علاقه دارید،
- و میخواهید درباره مدیریت هزینهها و مدیریت خانه و فرزندان آموزش ببینید تا در این حوزهها موفقتر باشید، این رشته به شما اختصاص دارد.
در غیر این صورت نمیتوانید با علاقه و تداوم به تحصیل در آن بپردازید و حتی ممکن است در اواسط مسیر از آن خسته شوید.
پس سعی کنید قبل از تصمیم گیری در اینباره کمی تحقیق و مشورت کنید تا انتخاب درست و عاقلانهتری داشته باشید.
بررسی ادامه تحصیل در این رشته
همان طور که در قسمتهای قبلی بررسی کردیم، رشته مدیریت خانواده یکی از رشتههایی است که در سطح هنرستان، کار و دانش و دانشگاه ارائه میشود و فقط برای خانمها قابل انتخاب است. این رشته به آموزش اصول و مهارتهای خانهداری، تربیت فرزند، مدیریت امور خانواده، حل مشکلات خانوادگی و ارتقای روابط صمیمانه در خانه و جامعه میپردازد. هدف از تحصیل در این رشته تربیت نیروی انسانی شایسته و لایق به عنوان مادران آینده جامعه یا مدیر خانواده است.
ادامه تحصیل در رشته مدیریت خانواده برای علاقهمندان به این حوزه فرصتهای زیادی را ایجاد میکند. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در مشاغل مرتبط با خانهداری، تربیت کودک، مشاوره خانواده، مدیریت مراکز آموزشی و فرهنگی، مدیریت سازمانهای خیریه و اجتماعی و غیره مشغول به کار شوند. همچنین میتوانند با شرکت در آزمونهای ورودی مربوطه، در مقاطع بالاتر تحصیلی مانند کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری ادامه تحصیل دهند و دانش و تخصص خود را افزایش دهند. رشته مدیریت خانواده یک رشته جذاب و کاربردی است که با توجه به نقش مهم خانواده در ساختار اجتماعی، اهمیت ویژهای دارد. اگر شما هم به این رشته علاقهمند هستید، میتوانید با مطالعه بیشتر درباره آن و مشاوره با کارشناسان مربوطه، گامی برای رسیدن به این هدف بردارید.
مقالات مرتبط: برای آشنایی با رشتههای مختلف توصیه میکنیم مقالات مهندسی صنایع، مهندسی برق، مهندسی عمران و مهندسی کامپیوتر را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
زیرشاخههای رشته مدیریت خانواده
افرادی که در این رشته تحصیل میکنند، میتوانند در زمینههای مختلفی مانند مددکاری اجتماعی، کودکیاری، هتلداری، خدمات سلامت، دارویاری و مددیاری فعالیت کنند. همچنین میتوانند به عنوان مشاور خانواده، مربی تربیتی، مدیر مراکز آموزشی و فرهنگی، کارآفرین و مدرس در حوزههای مرتبط با خانواده اشتغال پیدا کنند. رشته مدیریت خانواده دارای چندین زیرشاخه یا گرایش است که بر اساس علایق و هدفهای شخصی میتوان از بین آنها انتخاب کرد. برخی از این زیرشاخهها عبارتاند از:
- مددکار اجتماعی: این زیرشاخه به بررسی وضعیت اجتماعی و روانی افراد و خانوادههایی که با مشکلات و محدودیتهای مختلف روبرو هستند، ارائه خدمات و حمایتهای اجتماعی به آنها، همکاری با سازمانها و نهادهای مرتبط با رفاه اجتماعی، ارتقای توانمندی و خودکفایی افراد و خانوادهها میپردازد.
- اورژانس اجتماعی: این زیرشاخه به ارائه خدمات اجتماعی و روانشناختی به افراد و خانوادههایی که با بحرانها و فوریتهای اجتماعی مانند خشونت خانگی، تصادفات، آتش سوزی، زلزله، سیل و… مواجه هستند، ارتباط با مراکز مربوطه برای ارسال کمکهای مالی و معنوی، ارزیابی و پیگیری وضعیت افراد و خانوادههای درگیر بحران میپردازد.
- خدمات کودکیاری: این زیرشاخه به ارائه خدمات مراقبتی، تربیتی، آموزشی و سرگرمی به کودکان در سنین مختلف، ایجاد محیطهای امن و مناسب برای رشد و توسعه کودکان، همکاری با والدین و مربیان در تعیین نیازها و برنامههای کودکان، ارزیابی و گزارش پیشرفت و مشکلات کودکان میپردازد.
- مراقبتهای سلامت: این زیرشاخه به ارائه خدمات پرستاری، مراقبتی، توانبخشی و پیشگیری از بیماریها به افراد و خانوادههایی که نیاز به مراقبتهای سلامت دارند، انجام اقدامات اولیه و اورژانسی در صورت لزوم، ارتباط با پزشکان، آموزش اصول سلامت و بهداشت به افراد و خانوادهها میپردازد.
بازار کار
بازار کار و درآمد فارغالتحصیلان رشته مدیریت خانواده به عوامل مختلفی بستگی دارد. برخی از این عوامل عبارتاند از: سطح تحصیلات، مهارتها و تجربیات، نوع شغل، محل کار، تقاضا و عرضه، وضعیت اقتصادی و اجتماعی و غیره. به طور کلی، میتوان گفت که فارغالتحصیلان این رشته دارای پتانسیل بالایی برای اشتغال در بخشهای دولتی و خصوصی هستند. اما برای رقابت با دیگر رشتهها و افزایش درآمد خود، آنها باید دائماً دانش و مهارتهای خود را بهروزرسانی کنند. همچنین، آنها باید از فرصتهای آموزشی و پژوهشی که در این زمینه وجود دارد استفاده کنند و به شبکه سازی و ارتباط با دیگر افراد و سازمانهای مرتبط با خانواده اهمیت بدهند.
ما در ادامهی این مقاله از دانشگاه کسب و کار برخی از مشاغل مرتبط با رشتهی مدیریت خانواده را جمعآوری کردهایم که ممکن است برای شما مفید باشد.
مقالات مرتبط: برای آشنایی با رشتههای مختلف توصیه میکنیم مقالات رشته معماری، آزمون نظام مهندسی و مهندسی مکانیک را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
مشاغل مرتبط با مدیریت خانواده
فردی که از مقطع دیپلم یا کاردانی رشته مدیریت خانواده فارغ التحصیل میشود، میتواند اقدام به فعالیت در برخی از رشتههای مرتبط با آن کند. البته موفقیت و کسب درآمد او از این مشاغل بیش از هرچیز به تداوم، استعداد و مهارتهای فردی و اجتماعی او اختصاص دارد.
1. مشاوره
یکی از مشاغل خوبی که فرد فارغالتحصیل از رشته مدیریت خانواده میتواند در آن فعالیت کند، کار به عنوان مشاور خانوادگی است. مشاور خانوادگی کسی است که به افراد و خانوادههایی که با مشکلات روانی، اجتماعی، ارتباطی یا سایر مسائل مربوط به خانواده دست و پنجه نرم میکنند، کمک میکند. یک مشاور خوب باید بتواند به پرسشها و مسائل مخاطب خود گوش کند و در صورت نیاز اقدام به ارائهی راهحل و حل مسئله کند.
برای شروع این حرفه، لازم است که فرد دارای مدرک کارشناسی ارشد یا دکتری در رشتههای مرتبط با مشاوره، روانشناسی، روانپزشکی یا مدیریت خانواده باشد. همچنین باید از طریق سازمانهای مربوطه مجوز انجام فعالیت مشاوره را دریافت کند. مشاوران خانوادگی میتوانند در مراکز مشاوره، مدارس، بیمارستانها، سازمانهای دولتی یا خصوصی، یا به صورت مستقل کار کنند. برخی از موضوعاتی که مشاوران خانوادگی با آنها روبرو میشوند عبارتاند از: اختلالات روانی، اعتیاد، خشونت خانگی، طلاق، مشکلات جنسی، باروری، بحرانهای زندگی، تربیت فرزندان، و مسائل مالی و…
مقالات مرتبط: برای آشنایی با رشتههای مختلف توصیه میکنیم مقالات مهندسی شیمی، رشته معماری داخلی و مهندسی مواد و متالورژی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
2. تدریس و آموزش
حوزه دیگری که برای فعالیت در این رشته وجود دارد، تدریس و آموزش در آن رشته یا رشتههای مرتبط با آن است. این رشته که به مدیریت خانواده و جمعیت معروف است، به بررسی و تحلیل عوامل اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و سیاسی که بر روابط خانوادگی و جمعیت تأثیر میگذارند میپردازد. فرد میتواند پس از اخذ مدرک کارشناسی و کاردانی خود به عنوان معلم هنرستان اقدام به تدریس کند و حتی دورههای آنلاین و خصوصی در آموزشگاههای فنی و حرفهای برگزار کند. این کار به او فرصت میدهد که دانش و تجربه خود را با دیگران به اشتراک بگذارد و همچنین درآمد خوبی کسب کند.
علاوه بر این میتواند به تدریس درس مدیریت خانواده و جمعیت بپردازد که یکی از دروس عمومی پایه و مهم برای تمام رشتههای دانشگاهی در ایران است. این درس به دانشجویان مفاهیم و نظریههای اساسی در مورد خانواده و جمعیت، چالشها و فرصتهای موجود در این زمینه، راهکارهای بهبود و ارتقای کیفیت زندگی خانوادهها و جمعیت، و نقش خانواده و جمعیت در توسعه پایدار آموزش میدهد. این درس به دانشجویان کمک میکند تا بتوانند به عنوان اعضای فعال و مسئول جامعه، خانوادههای خود را مدیریت کنند و به مسائل جمعیتی حساس باشند.
3. راهاندازی کسب و کارهای خانگی
فردی که در رشته مدیریت خانوادگی تحصیل کرده است، با اصول حسابداری، مدیریت هزینهها و حتی امور کارآفرینی آشنا شده است. به همین علت به راحتی میتواند کسب و کار خانگی مستقلی برای خود راهاندازی کند و حتی بعدها آن را گسترش دهد و به عنوان یک کارآفرین موفق اقدام به کار کند.
بدیهی است انتخاب بهترین نوع کسب و کار در این حوزه به مهارتها و استعدادهای شخصی شما بستگی دارد و در نهایت با توجه به علایق شما به موفقیت یا پیشرفت میرسد.
4. مربی مهدکودک
اگر شما یکی از فارغالتحصیلان رشتهی مدیریت خانواده هستید و به دنبال یک شغل جذاب و پرمعنا میگردید، شاید فعالیت به عنوان مربی مهدکودک یکی از بهترین گزینهها برای شما باشد. مربی مهدکودک یک نقش مهم و حساس در تربیت و آموزش کودکان دارد. او باید با کودکان در سنین مختلف از ۶ ماه تا ۶ سال برخورد داشته باشد و به آنها فعالیتهای مناسب سن و رشدشان را ارائه دهد. مربی مهدکودک باید با روان و رفتار کودکان آشنا باشد و بتواند با آنها ارتباط برقرار کند. او باید به نیازهای فیزیکی، عاطفی، اجتماعی و فکری کودکان پاسخ دهد و آنها را در یادگیری مهارتهای زندگی، خلاقیت، همکاری و خودباوری یاری کند. همچنین مربی مهدکودک باید با والدین کودکان همکاری کند و از روند رشد و پیشرفت آنها گزارش دهد.
5. مدیریت امور خانواده
امروزه افراد بسیاری به عنوان برنامه ریز و مدیر امور خانواده در مراکز مخصوص فعالیت میکنند. تحصیل در رشته مدیریت خانواده فرصت خوبی برای افرادی است که به این حوزه علاقهمند هستند و قصد دارند از طریق آن کسب درآمد کنند.
6. فعالیت در کانونهای اصلاح و تربیت
رشته مدیریت خانواده یکی از رشتههایی است که در این مراکز کاربرد زیادی دارد. این رشته به آموزش اصول و مهارتهای مدیریت خانه و خانواده، تربیت فرزندان، روابط اجتماعی، حقوق خانواده، اقتصاد خانواده، و مسائل روانشناسی و بهداشتی مربوط به زندگی زناشویی و خانوادگی میپردازد. افرادی که در این رشته تحصیل میکنند، میتوانند به عنوان مدیر خانواده، مشاور خانواده، مددکار اجتماعی، مربی، آموزگار، و یا کارآفرین در حوزههای مرتبط با خانواده فعالیت کنند.
اگر شما به این رشته علاقه دارید و میخواهید در این مراکز مشغول به کار شوید، باید ابتدا مدرک تحصیلی مربوط به این رشته را کسب کنید. شما میتوانید در مقاطع مختلف تحصیلی از دیپلم تا کارشناسی ارشد در این رشته تحصیل کنید. برای ورود به این رشته، باید در آزمونهای ورودی مربوطه شرکت کنید و رتبهای مناسب کسب کنید. همچنین باید دارای شایستگیهای اخلاقی، روحیه کار تیمی، توانایی ارتباطی، حس مسئولیتپذیری، و علاقه به خدمت به جامعه باشید. اگر شما موفق به ورود به این رشته شوید، میتوانید در این مراکز به عنوان کارمند، مدیر، مشاور، یا مربی فعالیت کنید. شما مسئولیتهای مختلفی را بر عهده خواهید داشت، از جمله:
- نگهداری و پرستاری از زنان و فرزندانشان
- آموزش مهارتهای خانهداری، حرفهای، و اجتماعی به زنان
- ارائه مشاوره و راهنمایی به زنان در موارد مختلف مانند حقوق خانواده، مسائل زناشویی، تربیت فرزندان، و ایجاد زندگی مستقل
- برنامهریزی و اجرای فعالیتهای آموزشی، فرهنگی، ورزشی، و تفریحی برای زنان و فرزندانشان
- همکاری با سایر نهادها و مؤسسات مرتبط با خانواده و زنان
- نظارت و ارزیابی عملکرد و پیشرفت زنان و فرزندانشان
- گزارشدهی و ثبت اطلاعات و مستندات مربوط به زنان و فرزندانشان
در واقع شما با انجام این مسئولیتها، میتوانید نقش مهمی در توانمندسازی زنان و ارتقای سطح زندگی آنها داشته باشید. شما میتوانید به زنان کمک کنید تا اعتماد به نفس و امید بیشتری در زندگی داشته باشند.
مقالات مرتبط: برای آشنایی با رشتههای مختلف توصیه میکنیم مقالات مهندسی صنایع غذایی، مهندسی کشاورزی، رشته حقوق و رشته قضاوت را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
سخن پایانی
رشته مدیریت خانواده یکی از رشتههایی است که به طور تخصصی به آموزش امور خانه و خانواده میپردازد. این رشته برای بانوان خانهدار و افرادی که قصد دارند مشاور خانواده یا مربی کودکان شوند رشتهی مناسبی است. هدف اصلی تحصیل در رشتهی مدیریت خانواده آشنایی با روشهای اصولی خانهداری، روابط موفق با کودک و همسر، مدیریت هزینهها و یادگیری هنرهای دستی و خانگی است.
ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به معرفی این رشته پرداختیم و سرفصلها و واحدهای درسی آن در هنرستانها و دانشگاهها را معرفی کردیم. علاوه بر این از مشاغل خوبی نوشتیم که تا حدی به این رشته مرتبط است و درآمد نسبتا خوبی دارد. نظر شما درباره تحصیل در حوزه مدیریت خانواده چیست؟ اگر در این رشته درس خواندهاید، برای ما از مزایا و معایب و بازار کار آن بنویسید تا راهنمایی برای علاقهمندان آن باشد. خوانندهی نظرات ارزشمند شما هستیم.
سلام من دیپلم صنایع دستی گرفتم میخوام رشته مدیریت خانواده بخونم در دانشگاه دانشگاه این رشته در قم هست؟؟
درود بر شما دوست عزیز😊
طبق آخرین اطلاعی که دارم این رشته در دانشگاه علمی کاربردی قم وجود داره
سلام وقت بخیر من مدرک مدیریت خانواده از کاردانش رو دارم و میخوام ادامه تحصیل بدهم و آیا از این رشته شغلی برای دبیری هست یا نه؟نیاز به راهنمایی دارم ممنون میشم راهنمایی کنید.ممنون
درود بر شما سمانه عزیز
امیدوارم حالتون خوب باشه😊💛
تا جایی که من اطلاع دارم شما باید در دانشگاه همین رشته رو ادامه بدین و بعد در آزمون های آموزش و پرورش شرکت کنید
اگر قبول شدید میتونید استخدام آموزش و پرورش بشید
بنده لیسانس مدیریت خانواده دارم پس چرا آموزش و پرورش این رشته رو نمیخاد الان ام دفترچه استخدام اومده ولی بازم نمیخوان
من الان سال دهم هستم و همین رشته رو میخونم ولی اگه نتونم شغلی پیداکنم چی؟
درود بر شما دوست عزیز
بجز یک سری رشته های خاص بقیه رشته ها هیچکدوم تضمینی برای بازار کار ندارن
منم خوندم اما شغلی ندارم این دیگه چه رشته ای هس
اگر دیپلم مدیریت خانواده داشته باشیم و بخوایم در دانشگاه تغییر رشته دهیم چه رشته های میتوانیم برویم؟؟؟
انتخاب رشته واقعن مهمو سخته اگر این رشته مدیریت خانواده رو برداریم پشیمون نمیشیم میشه راهنمایی کنید
سلام وقت بخیر ایا بعد از رشته مدیریت خانواده میشه وارد رشته تربیت بدنی شد؟
سلام وقتتون بخیر
من خودم دیپلم مدیریت خانواده دارم والانم کاردانی تربیت بدنی دانشگاه آزاد تحصیل میکنم و واسه ماهایی که هنرستانی هستیم کمی سخت هستش
و باید از پایه قوی باشید
با دیپلم کاردانش میشه در رشته آشپزی هم ادامه تحصیل داد و درکنارش (خارج از دانشگاه) مدرک فنی حرفه ای آشپزی رو گرفت
موفق باشید
سلام خسته نباشید
از رشته مدیریت خانواده میتوان آموزگار ابتدایی شد
میشه راهنمایی کنید ممنون.
سلام آیا من میتونم دیپلم مدیریت بگیرم بعد داخل بیمارستان سر کار باشم یا ن؟
سوال جالبی بود
سلام من دیپلم مدیریت خانواده گرفتم میتونم با دیپلم برم سر کار
و اینکه اگه ادامه تحصیل بدم درکدوم دانشگاه بیرجند میتونم ادامه بدم
سلام من ساله یازدهمه تو رشته مدیریت تحصیل میکنم یا میشه از زمینه رشته مدیریت رشته روانشناسی شده دانشگاه دولتی؟):