اولین قدم برای شروع یک کسبوکار آنلاین یا راهاندازی سایت، خرید دامنه است. دامنه یا دامین، همان آدرس اینترنتی منحصربهفرد سایت شماست که کاربران میتوانند با جستوجوی آن نام، شما را در اینترنت پیدا کنند.
دامنه، بخشی از هویت کسبوکارتان را شکل میدهد و خیلی مهم است که مرتبط با حوزه کاریتان باشد و برای انتخاب آن یکسری فاکتورها را در نظر بگیرید؛ چه فاکتورهایی؟
این مقاله را بخوانید تا با نکات مهمی که قبل از خرید دامنه باید بدانید، آشنا شوید.
دامنه (Domain) چیست؟
همانطور که در دنیای واقعی برای پیدا کردن آدرس یک محل، اسم خیابان، کوچه و پلاک آن را باید به خاطر بسپارید، در اینترنت هم باید آیپی اختصاصی هر سایت را برای پیدا کردن آن بلد باشید. آیپی چیزی شبیه به مختصات GPS و مجموعهای از اعداد منحصربهفرد است که آدرس سایتها را مشخص میکند. مثل: 487.98.3451.137
خب طبیعتاً به خاطر سپردن اینهمه عدد آن هم فقط برای جستوجوی یک سایت، کار راحتی نیست. اینجاست که سیستمی به نام dns یا نام دامنه وارد عمل میشود و این رشته اعداد (یا همان آدرسهای آیپی) را به نامهای بهیادماندنی ترجمه میکند که به آن نام دامنه میگوییم.
افراد میتوانند با جستوجوی این نام در مرورگر خود، سایت شما را پیدا کنند.
تا اینجا فهمیدیم دامنه چیست. حالا بیایید ببینیم یک دامنه شامل چه بخشهایی میشود.
دامنه از چه بخشهایی ساخته شده است؟
دامنه سایت شامل دو بخش اصلی از جمله نام و پسوند است. برای مثال، آدرس yoursite.com از نام (yoursite) و پسوند (com) تشکیل شده است. قبل از خرید دامنه، لازم است درمورد ساختار دامنه هم صحبت کنیم.
۱. دامنه سطح بالا (TLD)
دامنه سطح بالا همان پسوند دامنه است که بلافاصله بعد از نام دامنه با یک نقطه به آن اضافه میشود. پسوند دامنه میتواند com، edu، biz، net، org و وir و… باشد. در بین همه پسوندها، پسوند com محبوبیت بیشتری دارد.
2. دامنه سطح دوم (SLD)
دامنه سطح دوم همان نام خاص و منحصربهفردی است که برای سایتتان انتخاب میکنید. نام دامنه میتواند اسم برند، اسم سازمان، اسم شخص یا هر نام دیگری باشد.
همانطور که گفتیم، دامنه منحصربهفرد است؛ یعنی دو نام دامنه با پسوند مشابه در سراسر اینترنت وجود ندارد.
نکته: ترکیبی از SLD و TLD یک آدرس منحصربهفرد را تشکیل میدهد. به عنوان مثال، yoursite.com و yoursite.ir دو دامنه متفاوت هستند، حتی اگر SLD یکسانی داشته باشند.
چطور یک دامنه مناسب انتخاب کنیم؟
انتخاب نام دامنه مناسب برای افزایش اعتبار و ایجاد هویت برند قوی ضروری است. برای اطمینان از انتخاب مناسبترین نام دامنه، نکات زیر را در نظر بگیرید:
از نامهای خلاقانه و به یادماندنی استفاده کنید
در چشمانداز دیجیتالی امروز که رقابت شدید است، داشتن نام دامنه خلاقانه و جذاب میتواند شما را از رقبا متمایز کند.
نامهای خلاقانه، جدید و خاص در همان نگاه اول توجه مخاطب را به خود جلب و آن را در ذهن کاربران بهیادماندنی میکند. یک نام دامنه خلاقانه میتواند اسم برندتان را دهانبهدهان منتقل کند. با این حال، خلاقیت به معنای پیچیده کردن نام نیست! بلکه باید اولاً منعکسکننده ماهیت کسبوکار شما باشد و دوماً به راحتی در ذهن بماند.
پسوند معتبری برای دامنه انتخاب کنید
انتخاب پسوند سایت به مخاطبان هدف و اهداف تجاری شما بستگی دارد. در ادامه به رایجترین انواع پسوند و کاربردهای اشاره میکنیم:
- Org: مناسب برای سازمانها یا ارگانهای دولتی، خصوصی و غیرانتفاعی
- Net: مناسب برای کسبوکارهای ارائهدهنده خدمات اینترنتی، میزبانی و پایگاه داده
- Edu: مناسب برای مؤسسات آموزشی اعم از مدارس، دانشگاهها و آموزشگاهها
- Info: مناسب برای سایتها و سازمانهای ارائهدهند اطلاعات به مردم
- Com: مناسب برای همه کسبوکارهای تجاری، خدماتی، فروشگاهی وبلاگها
- Ir: دامنه ملی کشور ایران و مناسب برای همه کسبوکارهای داخلی
پسوندهای جدید و عمومیتری مثل .shop، .online. و .site و… هم وجود دارد که میتوانید بسته به بودجهای که برای خرید دامنه کنار گذاشتهاید از بین آنها انتخاب کنید.
اما درکل، کسبوکارهای بزرگ و کوچک به خرید دامنه com علاقه بیشتری نشان میدهند؛ زیرا اعتبار و محبوبیت بیشتری در نزد عموم مردم دارد.
نامهای کوتاه و ساده را در اولویت قرار دهید
اگرچه نام دامنه طولانی و پیچیده ممکن است منحصربهفرد به نظر برسند، اما خب خواندن، نوشتن و به یاد سپردن آنها برای کاربران دشوار است.
باید تلفظ، تایپ کردن و املای نام دامنه آسان باشد. اینطوری نام دامنه در ذهن مخاطبان باقی بماند و میتوانند بدون جستجوی اضافی به سرعت وارد سایت شما میشوند.
تلفظ و املا دامنه باید راحت باشد
فکر کنید که نام دامنهای مانند xcg52fvs.com را انتخاب کردهاید! این نام کوتاه است، اما هیچ معنایی ندارد. همچنین به خاطر سپردن آن سخت است و اغلب مخاطب دچار غلط املایی در تایپ میشود.
از سویی دیگر، توجه به تلفظ، املا و معنای نام دامنه به ویژه در نامهای فارسی که به صورت فینگلیش بازگرداننده میشوند، دشواری انتخاب نام مناسب را دوچندان میکند. برای مثال، نامی مانند «میانه» که از شهرهای غربی کشور محسوب میشود با چند نوع املای فینگلیش مانند«miane»، «myane»، «miyaneh»، «miiane» و meeane»» مشخص میشود. پس مهم است به تلفظ و املای راحت نام دامنه هم دقت کنید.
از اعداد و کاراکترهای خاص در دامنه دوری کنید
نامهایی که حاوی اعداد و نمادها هستند، تایپ کردن آن را برای مخاطب چالشبرانگیزتر میکنند؛ بنابراین امکان اینکه کاربر در تایپ نام دامنه اشتباه کند، بالا میرود.
علاوه بر این، وجود کاراکترهای خاص مثل خط تیره در داخل دامنه، از نشانههای سایتهای اسپم است و ممکن است گوگل سایت شما را با سایتهای اسپم اشتباه بگیرد و آن را جریمه کند.
مراحل و نحوه ثبت و خرید دامنه
هنگامی که یک نام دامنه منحصربهفرد را برای وبسایت خود انتخاب کردید، گام بعدی این است که آن را ثبت کرده و خریداری کنید. در ادامه به مراحل ثبت و خرید دامنه com و سایر پسوندها اشاره میکنیم.
۱. یک رجیسترار (ثبتکننده دامنه) معتبر انتخاب کنید
برای ثبت و خرید دامنه خود، باید اول یک رجیسترار معتبر انتخاب کنید. برای نمونه، لیموهاست یکی از معتبرین رجیسترارهای ایرانی و نماینده رسمی رجیسترار جوکر است. امکان خرید و ثبت انواع دامنههای بینالمللی و IR با قیمت مناسب از این ارائهدهنده وجود دارد. رجیسترار جوکر از معتبرترین سرویسهای Domain در جهان محسوب میشود.
۲. از دامنه استعلام بگیرید
در این مرحله باید از نام دامنه خود استعلام بگیرید تا مطمئن شوید که نام مورد نظر شما آزاد است یا خیر. اگر نام دامنه شما با پسوند مورد نظرتان قبلاً ثبت شده است، پیشنهاد میکنیم به سراغ پسوندهای آزاد بروید. اگر هم پسوندهای دیگر مناسب شما نیستند، در نهایت باید نام دامنه دیگری را انتخاب کنید.
۳- دامنه را ثبت کنید
اگر نام دامنه مورد نظر شما آزاد بود، فوراً آن را ثبت کنید. اگر ثبت دامنه را بهسرعت انجام ندهید، هر لحظه ممکن است شخص دیگری برای ثبت آن اقدام کند. آن وقت مجبورید دوباره به دنبال نام دیگری باشید. پس برای اینکه رقبای شما پیشدستی نکنند، بهتر است بعد از بررسی آزاد بودن نام دامنه برای ثبت سریع آن اقدام کنید.
اگر نام دامنه شما آزاد بود، مراحل خرید دامنه از لیموهاست را ادامه دهید:
- وارد صفحه خرید دامنه در لیموهاست شوید و در کادر جستوجو، نام دامنه را به همراه پسوند موردنظرتان وارد کنید و روی دکمه ثبت این دامنه بزنید.
- سپس وارد بخش تنظیمات دامنه میشوید. در این بخش امکان خرید هاست در کنار دامنه وجود دارد. همچنین میتوانید Nameservers مورد نظر خود را وارد کنید.
- در این مرحله فاکتور برای شما صادر میشود. این فاکتور دارای مشخصاتی مانند نام دامنه و پسوند دلخواه، دوره (یک سال یا بیشتر) و قیمت است.
- روی دکمه سبز رنگ «ادامه خرید» کلیک کنید. در این بخش باید وارد حساب کاربری خود شوید. اگر قبل حساب کاربری داشتید، باید ایمیل و رمز عبور خود را وارد کنید، وگرنه برای ثبت نام جدید اقدام کنید.
- در نهایت وارد صفحه پرداخت میشوید. شما اکنون در درگاه پرداخت هستید و باید اطلاعات کارت اعتباری خود را وارد کنید. اکنون صاحب یک دامنه جدید هستید.
با خرید دامنه مناسب گام اول موفقیت خود را بردارید!
خرید دامنه یک مرحله مهم از فرآیند شروع یک کسبوکار آنلاین است. شما با این کار به کسبوکارتان در فضای دیجیتال رسمیت میبخشید و میتوانید اهداف و ارزشهای سازمانی خود را به اجرا در آورید.
پیشنهاد میکنیم از ارائهدهندگان معتبر برای خرید دامنه استفاده کنید تا با اطمینان بیشتری به مراحل بعدی توسعه و رشد کسبوکار بپردازید.