رشته داروسازی چیست و چه کارهایی را میتواند انجام دهد؟ برای پاسخ به این سؤال باید نقش و شغل داروسازان را بعد از فارغالتحصیلی بشناسیم. داروسازان در زمینههای زیر فعالیت میکنند:
- ساخت و تولید دارو
- اندازه گیری وضعیت دارو در بدن انسان و حیوانات
- ارزیابی تأثیر دارو در سلامت افراد
- پیشگیری از بحرانهای ناشی از بیماری
- ایجاد مراکز تحقیقاتی و ساخت داروهای نوین
- کنترل کیفی و کمی داروها، غذاها و محصولات آرایشی – بهداشتی
- بررسی عوارض داروهای خارجی و جلوگیری از استفاده از آنها در شرایط خاص
- بررسی تداخل دارویی بین داروهای مختلف
در این مقاله از مجموعه مقالات دانشگاه کسب و کار رشته داروسازی را در دانشگاههای ایران به طور کامل معرفی و تحلیل میکنیم و همچنین رتبه قبولی رشته داروسازی را در کنکور سالهای گذشته مورد بررسی قرار میدهیم. اگر به این رشته علاقهمند هستید و یا دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره آن کسب کنید، حتماً تیم ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید.
معرفی رشته داروسازی
داروسازی یکی از حوزههای علم پزشکی است که هدفش ارائه خدمات سلامت و دارویی به جامعه است. این خدمات شامل فراهم کردن مواد دارویی، تولید، انتقال و تحویل آنها، و حتی نوشتن و عرضه دارو به مردم در داروخانهها میشود. داروسازی یکی از سه رشته اصلی گروه آزمایشگاهی است، که با دو رشته اصلی دیگر، یعنی پزشکی و دندانپزشکی، که در زیرگروه ۲ گروه آزمایشگاهی هستند، متفاوت است. زمین شناسی در این رشته ضریب ۱ دارد. داروسازی جزء رشته های دکترای عمومی است و مدت تحصیل در این رشته حدود ۶ سال است و قبولی در این رشته بهصورت منطقهای صورت میگیرد. داروسازی فقط شامل تمرکز بر روی خواندن درس شیمی نخواهد بود و این فکر بسیار غلط است! اگر چه یادگیری خوب درس شیمی شرط لازم برای یادگیری درسهای تخصصی دیگر خواهد بود.
نگاهی کلی به تاریخچه رشته داروسازی
دانش ایرانیان از گیاهان دارویی: ایرانیان از دوران باستان با خواص گیاهان دارویی و کاربردهای آنها آشنا بودند و نه تنها از گیاهان دارویی بلکه از فواید برخی از مواد معدنی، نفت، غذاها و … نیز خبردار بودند و از این مواد برای درمان ناراحتیها و بیماریها بهره میگرفتند.
تأثیر اسلام و ترجمه آثار پزشکی: پس از پذیرش اسلام و علیالخصوص در دوره خلفای عباسی، تعداد زیادی از کتابهای پزشکی و داروسازی به زبان فارسی از زبانهای دیگر مخصوصاً یونانی ترجمه شد و برخی از پزشکان مسلمان نیز در این زمینه کتابهایی را تألیف کردند.
بررسی اهمیت و جایگاه این رشته
رشته داروسازی یکی از راههای پزشکی برای مراقبت از بیماران است که نباید از این عنصر مهم دنیای سلامت و بهداشت غافل شد. داروسازی با استفاده از دانش کامل درباره دنیای درونی بدن انسان و اعمال تعاملات مولکولی فرصت را برای درمان بیماریها فراهم میکند. بنابراین همانطور که گفته شد به خاطر جایگاه و اهمیت زیاد این رشته و تأثیر آن بر سلامت جامعه، همیشه باید به رشد و حفظ آن توجه لازم را داشت. اما در رابطه با جایگاه شغلی این رشته، متأسفانه به دلیل نبود شناخت کافی تصویر ذهنی ای که در جامعه وجود دارد تنها فروش دارو است! درحالی که زمینههای کاری بسیار وسیع بوده و حوزههای تخصصی بسیار مختلفی را در بر میگیرد که در ادامه به توضیح آن میپردازیم.
اهداف و کاربردهای رشته داروسازی
داروسازی یک رشته علمی است که به برنامه ریزی برای رفع مشکلات دارویی و سلامتی در سطح کشور، جلوگیری از آسیبها و عوارض ناشی از داروها، انتقال اطلاعات در مورد داروها، شناسایی دقیق ویژگیهای داروهای معتبر در فارماکوپه و هدایت بیماران و مشورت پزشکان در مصرف صحیح داروها و سایر مسائل مربوط به درمان با دارو میپردازد. با استفاده از قابلیت و استعداد افرادی که در داروسازی تحصیل کردهاند می توان به کاهش وابستگی به واردات دارو باقیمتهای بالا رسید و به خودکفایی در این حوزه دست یافت. همچنین با پیشرفتهای روز افزون پزشکان داروساز کشور و تأمین شرایط لازم از طرف نهادهای ذیربط، امکان صادرات دارو نیز فراهم شده و در نتیجه، عامل بهبود چرخه اقتصادی کشور نیز محسوب میشود. به علاوه، می توان اهداف زیر را نیز جزء اهداف رشته داروسازی دانست:
- آگاهی از تحقیقات علمی و عملی در زمینه علوم دارویی
- شناسایی نیازهای عمومی آموزشی و پژوهشی برای آموختن علم داروسازی و عناصر مؤثر بر آن
- افزایش دانش و تواناییها در حوزههای گوناگون مانند ساخت محصولات بهداشتی و آرایشی، قابلیت مدیریت داروخانهها، تولید دارو، کنترل کمّي و کيفي محصولات و…
آشنایی با برجستهترین دانشمندان این رشته
محمدبن زکریای رازی از جمله پزشکان و شیمی دانان برجسته ایرانی بود که در زمینه پزشکی و داروسازی آثار گوناگونی را به رشته تحریر درآورد و از معروفترین کتابهای او می توان به کتاب الحاوی که یک دایره المعارف پزشکی است نام برد که بخش بیست و یکم آن به داروشناسی و ساخت داروها پرداخته است. زکریای رازی نوشتههای دیگری هم در رابطه با داروسازی داشت که مثلاً الادویه الموجوده لکل مکان، اطعمه المرضی و کتاب قرابادین با ۶۲ فصل که درباره همه داروها است، از آن جمله هستند. بعلاوه زکریای رازی، ابوعلی سینا نیز قسمتی از کتاب قانون خود که یک کتاب جامع پزشکی است را به داروسازی اختصاص داد که همه این ها نشانگر این است که داروشناسی و داروسازی در نظر پزشکان معروف عصر اسلامی بسیار مهم بود.
سیر تاریخی این رشته از صفویه تا قاجار
در دوره صفویان، علم پزشکی و داروسازی رو به افول رفت و تا آغاز قاجاریه، خبر دقیقی از وضع پزشکان نداریم. عطاران قاجار با استفاده از کتابهای قدیمی و بالاترین آنها کتاب تحفه المومنین که یکی از مشهورترین آثار داروسازی دوره صفوی بود، برای بیماران مختلف دارو مینوشتند.
عطاریهای قاجار در ابتدا فروشگاههایی بودند که عطر و بخور به مردم میدادند و بعد از آن با افزودن گل، ریشه و ادویههای خوشبو مثل عود، مشک، عنبر، گیاهان دارویی و… تبدیل به داروخانهها شدند. در این فروشگاهها، قفسههای زیادی پر از داروهای گیاهی، مواد معدنی و مواد غذایی بود. در همان زمان، علاوه بر عطاران که در فروشگاههای خود کار میکردند، فروشندههای رهگذر هم در کنار خیابانها با نسخه پردازی و فروش دارو سرگرم بودند. باید گفت که در دوران قاجار، پزشکی و داروسازی با خرافات زیادی از جانب مردم مواجه بود. بعضی از عطاران با استخاره و… برای بیمار دارو مینوشتند.
تحصیل در رشته داروسازی برای چه افرادی مناسب است؟
داروسازی یکی از رشته های دکترای عمومی است که 6 سال درس خواندن و 2 سال پروژه اجباری دارد. برای گذراندن این دوره باید دروسی را که برای حفظ کردن هستند، اصطلاحاتی را که علمی و تخصصی میباشند و طرحها و محاسباتی را که پیچیدگی بسیاری دارند یاد بگیرید. قابلیت کار کردن با دروس حفظی، تسلط به زبان انگلیسی، بردباری و صبوری در طول دوره تحصیل، عشق به تحقیق و پژوهش و شناخت ساختارهای جدید و… به علاوه چند نکته دیگر که به شخصیت اجتماعی فرد مربوط میشود، از جمله ویژگیهایی هستند که یک دانشجو رشته داروسازی احتیاج دارد. یک دانشجوی داروسازی باید بتواند با مهارت بالا با بیماران ارتباط برقرار کند تا خدمات مناسب را به بیماران بدهد.
چگونه میتوانیم وارد این رشته شویم؟
اگر قصد دارید در رشته داروسازی تحصیل کنید، باید در آزمون تجربی کنکور شرکت کنید و با کسب نمرات و رتبههای مورد نیاز و همچنین با انتخاب درست رشته توسط مشاوران متخصص در این زمینه، قبول شوید. همانطور که اشاره شد، رشته داروسازی در زیر مجموعه ۲ تجربی قرار دارد و نمره زیست شناسی برای علاقهمندان به این رشته از اهمیت بالایی برخوردار است. با این حال، در سالهای گذشته، داوطلبانی با نمره کمتر از ۱۰ درصد در درس زمین شناسی نیز در این رشته پذیرفته شدهاند.
نگاهی به مراحل تحصیل در رشته داروسازی
رشته داروسازی یک دوره شش ساله است که دانشجویان باهوش میتوانند در ۵.۵ سال و ۱۱ نیمسال آن را به اتمام برسانند. این رشته شامل ۲۰۹ واحد درسی عمومی و اختصاصی است و در دو سال اول، دانشجویان دروس علوم پایه را مطالعه میکنند که نزدیک به رشته پزشکی است. رشته داروسازی را می توان به دو بخش تقسیم کرد:
- بخش علوم پایه داروسازی
- بخش کارآموزی و نگارش پایان نامه داروسازی
معرفی دوره علوم پایه
این دوره که حدود دو سال یا چهار ترم طول میکشد، دوره علوم پایه داروسازی نامیده میشود. در این دوره، دانشجویان با دروس پایه که برای دروس تخصصی لازم هستند، آشنا میشوند. دانشجویان داروسازی باید ۲۲ واحد دروس عمومی و ۵۸ واحد دروس علوم پایه را بگذرانند و در مجموع ۸۰ واحد درسی را در دوره علوم پایه داروسازی انجام دهند. دروسی که در این دوره گذرانده میشوند، عبارتاند از:
- فیزیک نظری
- بیولوژی نظری
- ریاضیات پایه و مقدمات آمار
- شیمی آلی
- تشریح
- بیوشیمی
- قارچ شناسی
- کمکهای اولیه
- اصول خدمات بهداشتی
- شیمی تجزیه
- انگل شناسی
- آمار حیاتی
- ایمونولوژی
- میکروب شناسی نظری و عملی
معرفی دوره کارآموزی و پایان نامه در رشته داروسازی
برای دانشجویان رشته داروسازی، یک دوره تحصیلی چهار ساله وجود دارد که عمدتاً در آزمایشگاه انجام میشود. در این مدت، دانشجویان به مطالعه دروس تخصصی مانند فارماکولوژی میپردازند و در کل باید تقریباً ۱۲۹ واحد درسی را با موفقیت پشت سر بگذارند. دروسی که در این دوره تدریس میشوند، عبارتاند از:
- فارماکولوژی
- اشکال دارویی
- گیاه شناسی دارویی
- داروسازی صنعتی
- زبان تخصصی
- کنترل میکروبی دارویی
- کارآموزی داروخانه
- گیاه شناسی داروسازی
- شیمی دارویی
- بیوفارماسی
- روشهای دستگاهی سم شناسی
- مدیریت داروسازی
- تغذیه و رژیم درمانی
- درمان شناسی
- پایان نامه
یک داروساز چه وظایفی را برعهده دارد؟
داروسازان از اولین افرادی هستند که در حرفههای پزشکی فعالیت داشتهاند و ریشه کار آنها به قبل از تاریخ مسیح میرسد. دانش آموختگان رشته داروسازی بسته به نوع و حیطه فعالیت خود، میتوانند نقشهای گوناگونی را ایفا کنند. وظایف مختلف داروسازان در داروخانهها عبارتاند از:
- گرفتن نسخه از پزشک و بررسی داروهای نوشته شده و آماده سازی آنها و تحویل به مراجعین داروخانه
- نگارش و یا توضیح دادن جزئیات لازم در مورد چگونگی مصرف داروها به بیماران(زمان و مقدار مصرف دارو، عوارض و…)
- سفارش و خرید داروها و سایر لوازم پزشکی که در داروخانه نیاز است برای ارائه به مراجعین داروخانه
- کار کردن با شرکتهای بیمه در زمینه بیمه خدمات درمانی
- اداره کردن کارکنان در داروخانه
- کار کردن داروسازان در بخشهای تحقیقاتی و دارویی
- پژوهش کردن بر روی داروهای جدید و شناسایی خصلت، عوارض و اثرات درمانی داروها
- حفاظت از داروهای موجود
- آموزش دادن راجع به چگونگی مصرف داروها و تأثیرات داروها به سایر داروسازان، کارکنان داروخانه، بیمارستانها و…
- پژوهش کردن و نظارت کامل بر اجرای صحیح کارهای آزمایشگاهی و ساخت داروها در واحدهای تولید دارو
- بازبینی و نظارت کامل بر وضع بازار دارویی کشور
- همچنین بازبینی و نظارت بر روی فعالیتهای داروخانهها، بیمارستانها، شرکتهای تولید و توزیع دارو
نحوه تحصیل بدون کنکور در رشته داروسازی
برای رسیدن به رشته داروسازی و ادامه تحصیل در آن، شرکت در کنکور سراسری الزامی است و هیچ دانشگاهی نمیتواند بدون آزمون دانشجو در این رشته قبول کند و این گفته کاملاً بی اساس و نادرست است. رشته داروسازی تنها در دانشگاههای سراسری با آزمون سراسری در دورههای حضوری و پرداخت شهریه و در دانشگاههای آزاد اسلامی مجاز به پذیرش دانشجو است.
برای قبولی در این رشته به چه رتبهای نیاز دارید؟
در سال کنکور و پس از شرکت در آزمون سراسری، داوطلبان کنکور از مشاوران و اساتید درباره حدود رتبه قبولی در رشته و دانشگاه مورد علاقه خود سؤال میکنند. البته بسته به ظرفیت دانشگاهها و شرایط کلی انتخاب رشته در همان سال، وضعیت ممکن است متغیر باشد اما آمار قبولی سالهای قبل نیز میتواند راهنمای شما باشد.
- حدود رتبه قبولی در رشته داروسازی منطقه ۱: رتبه ۸۶ تا رتبه ۴۲۷۳
- حدود رتبه قبولی در رشته داروسازی منطقه ۲: رتبه ۲۹۳ تا رتبه ۷۵۹۰
- حدود رتبه قبولی در رشته داروسازی منطقه ۳: رتبه ۴۰۳ تا رتبه ۱۲۰۱۶
ادامه تحصیل در رشته داروسازی
داروسازانی که دکترای عمومی خود را گرفتهاند، اگر معدل کل بالایی داشته باشند، میتوانند در آزمون دوره تخصصی شرکت کرده و با قبول شدن، در رشتهای که علاقهمند هستند، تحصیل کنند. این دوره تخصصی حدود 40 واحد درسی دارد که بیشتر آن به نوشتن پایان نامه اختصاص دارد و معمولاً 3 تا 4 سال طول میکشد. فارغ التحصیلان این دوره باید پایان نامه خود را آماده کرده و نوشته و برای گرفتن مدرک دکترای تخصصی، از آن دفاع نمایند. داروسازان عمومی میتوانند در رشته های علوم پایه پزشکی مثل بیوشیمی، فیزیولوژی، آمار حیاتی، تغذیه، ایمونولوژی، ویروس شناسی و ژنتیک، انگل شناسی پزشکی و میکروب شناسی پزشکی ادامه تحصیل دهند. این رشته های تخصصی به شرح زیر هستند:
- شیمی دارویی
- داروسازی هسته یا رادیو فارمسی
- فارما کوگنوزی
- سم شناسی
- دارو شناسی
- کنترل دارو
- فارما سیوتیکس
- نانو فناوری دارویی
- داروسازی بالینی
- اقتصاد و مدیریت و دارو
- بیوتکنولوژی دارویی
بررسی درآمد رشته داروسازی
عدد دقیقی برای درآمد یک داروساز وجود ندارد. داروسازان کارمند دولت، بر اساس قانون مدیریت خدمات کشوری حقوق میگیرند و داروسازان فعال در بخش خصوصی نیز درآمدهای مختلفی بسته به سطح تحصیلات، تخصص، سابقه و مهارت خود دارند. بعضی از فارغ التحصیلان داروسازی نیز به صورت خودکار کار میکنند و با گرفتن مجوزهای لازم، داروخانه تأسیس میکنند. درآمد آنها به فعالیت، خدمات و تعداد مشتری آنها بستگی دارد. البته در برخی مناطق به خاطر زیاد بودن داروخانهها، هر ساله مجوز تأسیس داده نمیشود. به طور کلی و با نگاه به میانگینهای درآمد، میشود گفت که داروسازان حداقل درآمد 10 میلیون تومان را دارا هستند.
لیست دانشگاههای ارائه دهنده این رشته
انتخاب رشته در سال 1402: اگر می خواهید بدانید که چه رشته هایی در سال 1402 در دانشگاهها وجود دارند، میتوانید به راهنمای انتخاب رشته کنکور 1402 نگاه کنید. این راهنما شامل جزئیات تمام رشته های قابل ارائه است.
ثبت نام در رشته داروسازی دانشگاه آزاد و پردیسهای خودگردان: این رشته نیز یکی از گزینههای موجود در سال 1402 است که با شرکت در کنکور سراسری میتوانید برای آن ثبت نام کنید. برای آگاهی از شرایط و ضوابط این رشته، به راهنمای انتخاب رشته مراجعه کنید.
لیست دانشگاههای ارائه دهنده رشته داروسازی عبارتاند از:
- دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
- دانشگاه علوم پزشکی ارومیه
- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
- دانشگاه علوم پزشکی البرز – کرج
- دانشگاه علوم پزشکی بقیه اله (عج) – تهران
- دانشگاه علوم پزشکی بندرعباس
- دانشگاه علوم پزشکی تبریز
- دانشگاه علوم پزشکی تهران
- دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور – اهواز
- دانشگاه علوم پزشکی زابل
- دانشگاه علوم پزشکی زنجان
- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی – تهران
- دانشگاه علوم پزشکی شیراز
- دانشگاه علوم پزشکی کرمان
- دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه
- دانشگاه علوم پزشکی گیلان – رشت
- دانشگاه علوم پزشکی لرستان – خرم آباد
- دانشگاه علوم پزشکی مازندران – ساری
- دانشگاه علوم پزشکی مشهد
- دانشگاه علوم پزشکی همدان
- دانشگاه علوم پزشکی یزد
نگاهی به آزمون علوم پایه رشته داروسازی
گذراندن آزمون علوم پایه داروسازی یک گام مهم برای پیشرفت به سطح بعدی و یادگیری موضوعات اصلی و تخصصی این حوزه است. دانشجویانی که قصد دارند به مرحله کارآموزی بروند، باید در آزمون مرتبط (آزمون پیش کارآموزی که هر سال دو بار برگزار میشود) شرکت کنند و فقط با کسب نمره کافی میتوانند به دوره کارآموزی خود بپردازند. در پایان، دانشجویان باید دوره طرح نیروی انسانی خود را به مدت 2 سال انجام دهند و پس از آن، بسته به علاقه و تمایل خود، میتوانند در آزمون دکترای تخصصی شرکت کنند.
تحصیل در خارج از کشور برای این رشته
هر ساله، تعدادی از افراد به دلیل پتانسیل تحقیقاتی موجود در کشورهای پیشرفته و ماهیت علمی رشته داروسازی، تصمیم به ادامه تحصیل در خارج از کشور میگیرند. این افراد با داشتن دانش صحیح در مورد رتبه بندی دانشگاهها و کشورهای مناسب برای مهاجرت، میتوانند درخواست پذیرش تحصیلی از دانشگاههای خارج از کشور را آغاز کنند. در ادامه برخی از برترین دانشگاههای جهان در رشته داروسازی را معرفی میکنیم. برای آشنایی با این رشتهها تیم دانشگاه کسب و کار را تا انتهای این مقاله همراهی کنید.
معرفی بهترین دانشگاههای جهان در رشته داروسازی
در دنیای امروز، دانشگاههای برتر در حوزه داروسازی نقش مهمی در پیشرفت علم و فناوری ایفا میکنند. در این قسمت، به معرفی چندین دانشگاه برتر در این حوزه خواهیم پرداخت.
- دانشگاه هاروارد: با بیش از دو قرن تجربه، دانشکده داروسازی هاروارد یکی از پیشگامان در زمینه تحقیقات دارویی است. این دانشگاه با تأکید بر کارآموزیهای عملی، دانشجویان را برای چالشهای آینده آماده میکند.
- دانشگاه کمبریج: این دانشگاه با تاریخچهای طولانی در حوزه علوم سلامت، یکی از مراکز عمده تحقیقات داروسازی در جهان است.
- دانشگاه کالیفرنیا، سن فرانسیسکو (UCSF): UCSF یک مرکز تحقیقات پزشکی است که به تحقیقات پایه و بالینی در حوزه داروسازی متعهد است.
- دانشگاه زوریخ (ETH): ETH زوریخ، چندین برنامه مطالعاتی در حوزه داروسازی را ارائه میدهد و به تحقیقات پایه و کاربردی در این زمینه متعهد است.
- دانشگاه آکسفورد: دانشکده داروسازی آکسفورد با تأکید بر تحقیقات چند رشتهای، به بررسی روابط بین علم داروسازی و سایر حوزههای علم مانند بیولوژی و شیمی متعهد است.
این دانشگاهها با تأکید بر کارآموزیهای عملی، تحقیقات پایه و کاربردی، و همچنین روابط چند رشتهای، به آمادگی دانشجویان برای چالشهای آینده کمک میکنند. همچنین، با تأکید بر نوآوری و خلاقیت، این دانشگاهها به پاسخگوئي به نیازهای جامعۀ سلامت کمک میکنند.
آیا این رشته اشباع شده است؟
مدتها است که این عبارت در میان دانشجویان علوم پزشکی به گوش میرسد، اما واقعیت این است که هر ساله تعداد معینی از داروسازان به سیستم بهداشت و درمان اضافه میشوند و برخی دیگر خارج میشوند. البته، افزایش نامتعادل ظرفیت دانشگاهها ممکن است در آینده به این مشکل منجر شود، اما هنوز مناطقی وجود دارند که برای رسیدن به یک داروخانه یا مرکز درمانی باید ساعتها سفر کرد. همچنین، تنها با داشتن یک مدرک دکترا نباید توقع درآمد ماهانه ۱۰۰ میلیون تومان را داشته باشید! درآمد شما بستگی به تواناییهای شما خواهد داشت. اگر در تخصص خود برجسته باشید، همواره فرصتهای شغلی مناسب در انتظار شما خواهند بود.
بررسی معایب تحصیل در رشته داروسازی
در زمینه تحصیل در رشته داروسازی، چه چیزهایی باید در نظر گرفت؟ این رشته چه فواید و مشکلاتی دارد؟ آیا این رشته برای تحصیلات تکمیلی مناسب است؟ چه مشکلاتی ممکن است برای کسانی که در این رشته تحصیل میکنند به وجود بیاید؟ کسانی که قصد دارند در این رشته تحصیل کنند، سؤالات فراوانی دارند و قبل از انتخاب این رشته باید به این سؤالات پاسخ دهند. هر رشته علمی خود دارای مزایا و معایب خاص خود است. شما نمیتوانید یک رشته علمی را پیدا کنید که بدون هیچ نقصی باشد. بنابراین، مشکلات و سختیهای یک رشته علمی کاملاً طبیعی است. اما قبل از انتخاب رشته تحصیلی خود، باید با معایب آن آشنا باشید.
رشته داروسازی یکی از رشتههای مورد علاقه و پردرآمد گروه تجربی است که فقط دارای تعداد معایب بسیار کمی است. به آسانی میتوان گفت که معایب این رشته نسبت به سایر رشتههای گروه تجربی کمتر است. در این قسمت، به برخی از نقصهای این رشته علمی اشاره میکنیم تا کسانی که قصد دارند در این رشته تحصیل کنند، با داشتن اطلاعات بیشتر به سمت انتخاب رشته داروسازی حرکت کنند.
بزرگترین چالش تحصیل در این رشته چیست؟
برخلاف فواید، رشته داروسازی چالشها و سختیهای خاص خود را نیز دارد. گسترده بودن مطالب درسی در این رشته چالش بزرگ و معروف آن است. به عبارت دیگر، در رشته داروسازی، تعداد زيادي درس براي مطالعه وجود دارد. دانشجويان بايد حجم زيادي اطلاعات درباره داروها را هميشه در ذهن خود حفظ كنند. به همين دليل، كساني كه حافظه قوي دارند، در اين رشته علمي موفقتر هستند.
دروس سختي در رشته داروسازي وجود دارد كه جذابيت كمي براي دانشجويان دارد. به آساني میتوان گفت كه اين مسئله بزرگترین چالش و معایب اين رشته علمي است. كساني كه قصد قبول شدن در اين رشته در بهترين دانشگاههای كشور را دارند، بايد رتبه مناسبي را براي قبولي به دست آورند. به عنوان مثال، اگر قصد قبول شدن در دانشگاه تهران را داريد، بايد كمترين رتبه ممكن را به دست آوريد تا در اين رشته و در اين دانشگاه قبول شويد. البته، اين شرايط فقط براي دانشگاههای برتر صادق است و دانشگاههای ديگر امکان قبولی با رتبههای بالاتر نیز وجود دارد.
تحصیل در این رشته چه مزیتهایی را به همراه دارد؟
با توجه به مطالعاتی که در بخش بالا انجام دادیم، میدانید که رشته داروسازی تنها چند نقص جزئی دارد. این موضوع به این معنا است که وقتی داوطلبان این رشته را برای تحصیل انتخاب میکنند، با چالشها و مشکلات زیادی روبرو نمیشوند، زیرا معایب این رشته به حداقل رسیده است. در این بخش، به بررسی برترین مزایای رشته داروسازی در کشور خود میپردازیم. اولین و مهمترین مزایای تحصیل در رشته داروسازی، بازار کار مناسب این رشته است. رشته داروسازی بازار کار مناسبی دارد و داوطلبان هنگام ورود به بازار کار با هیچ گونه مشکلی روبرو نمیشوند. از سوی دیگر، این رشته درآمد بالایی دارد. این موضوع به این معنا است که داوطلبان پس از فارغالتحصیل شدن نباید نگران وضعیت مالی و مادی خود باشند. همین دو خصوصیت باعث شده است که بسیاری از داوطلبان با خودآگاهی کامل، این رشته را برای ادامه تحصیل خود انتخاب کنند.
آرامش و امنیت ذهنی در این رشته بسیار بالا است. یعنی دغدغههای داوطلبان در این رشته بسیار کم است. یکی دیگر از مزایای عمده رشته داروسازی، تماس کم با بیماران نسبت به سایر رشتههای تحصیلات عالی است. جایگاه اجتماعی مناسب در جامعه موضوع دیگري است كه رشته داروسازي آن را به همراه دارد. سختي كار در اين رشته نسبت به درآمد آن بسيار كم است. همگي اين عوامل با هم تلاقي میکنند تا اين رشته يكي از پرطرفدارترین گروههای تحصيلي در گروه تجربي شود. يكي ديگر از مزاياي عمده تحصيل در اين رشته، فرصت تحصيل تا سطح دكتري است. داوطلبان با توجه به علاقهمندی خود، ميتوانند تخصص خود را در اين حوزه پیدا کنند. پس همان طور كه متوجه شدید، مزاياي رشته داروسازي فراوان است و با انتخاب آگاهانه آن، دچار هيچ گونه نگرانی و ناراحتی نخواهید شد.
خلاصهای از آن چه با هم خواندیم
خیلی خوشحالیم که تا انتهای این مقاله همراه تیم دانشگاه کسب و کار بودید. در این مقاله در کنار هم یاد گرفتیم که داروسازی، یکی از رشتههای پرطرفدار در بین گروه تجربی است که برای علاقهمندان به این حوزه، فرصتهای درآمدزایی فراوانی را فراهم میکند. علاقهمندان به این حوزه با مطالعه در این رشته، با دارو و تأثیرات آن بر بدن انسان و سایر موجودات زنده آشنا میشوند. آنها در این رشته یاد میگیرند که در شرایط بحرانی و خطرناک، چه داروهایی را باید مصرف کرد. به طور کلی، این رشته به علاقهمندان آموزش میدهد که چگونه مواد مختلف را با هم ترکیب کنند. داروسازی، فرایند تبدیل ماده به قرص، کپسول و شربت را به علاقهمندان آموزش میدهد. رشته داروسازی یک صنعت حیاتی در جهان است که برای درمان بیماریهای مختلف، داروهای متعددی را در دسترس افراد قرار میدهد.
فارغالتحصیلان این رشته باید نظارت کامل بر نسخههای پزشکان داشته باشند تا دارو مناسب را برای بیماران تعیین کنند. داروسازی به نحوی پل اثربخشی بین علم شیمی و علم بهداشت است. این رشته در جنبههای مختلف مصرف بالینی و مکانیسم اثر یک دارو را بررسی میکند و به علاقهمندان روشهای مختلف شناسایی دارو را آموزش میدهد. البته علاقهمندان در طول دوران تحصیل در این رشته با انواع بیماریها و داروهای مؤثر بر این بیماریها نیز آشنا میشوند. علاقهمندان به شیمی با این رشته ارتباط خوب و نزدیک دارند. البته این موضوع به این معنا نیست که درس شیمی تنها درسی است که باید بر روی آن تمرکز کرد. حافظه قوی به علاقهمندان این رشته کمک میکند که به خوبی اطلاعات دارویی را در ذهن خود نگه دارند. حالا شما برای ما بنویسید. به نظر شما بزرگترین مزیت تحصیل در رشته داروسازی چیست؟