چگونه جزوه کاربردی بنویسیم؟ بهترین و موثرترین روشهای جزوهنویسی کدام است؟ جزوهنویسی به روش کرنل و روش نقشه ذهنی از بهترین و کاربردیترین روشهای جزوهنویسی است. با جزوهنویسی با این دو روش میتوانیم اطلاعات را با استفاده از اشکال و نمودارها و ارتباط دادن آنها به یکدیگر بهدرستی طبقهبندی کرده و مطالب را به حافظه بلند مدت خود منتقل کنیم. ما به شما اطمینان میدهیم با خواندن این مطلب، بهطورکامل با مراحل جزوهنویسی به روش کرنل و نقشه ذهنی آشنا شده تا در نهایت آن را استفاده کنید.
روش کرنل؛ سریعترین روش برای یادآوری مطالبی که در جزوه نوشتیم
روش کرنل (Cornell Note Taking) بهترین روش جزوهنویسی است. در روش جزوهنویسی کرنل مطالب گفته شده را سازماندهی و خلاصه میکنیم. همچنین با بهکارگیری روش کرنل به افزایش ظرفیت یادگیری خود هم کمک خواهیم کرد. در روش کرنل لازم نیست کل مطلب را روی کاغذ بیاوریم؛ بلکه خلاصه مطالب گفته شده را مینویسیم. برای داشتن جزوه منظم بهتر است از دفتر کلاسوری استفاده کنید؛ در این مدل دفترها به دلیل دارا بودن صفحات جداکننده، میتوانید مطالب را سازماندهی کنید.
مراحل جزوهنویسی به روش کرنل کدام است؟
در روش کرنل ما با منظم کردن و خلاصه کردن مطالبی که در کلاس گفته شده آنها از حافظهی کوتاه مدت به حافظهی بلندمدت منتقل میکنیم. در روش کرنل قبل از شروع جزوهنویسی، حتما باید مطلب یا کتاب را بخوانید. برای نوشتن جزوه به روش کرنل به وسایل مورد نیاز دانشگاه از جمله خودکارهای رنگی و ماژیک هایلایت نیاز دارید. در ادامه برای شما مراحل جزوهنویسی به روش کرنل را آوردهایم.
مرحله اول جزوهنویسی به روش کرنل؛ بخشبندی کاغذ
کاغذ خود را به 3 قسمت مجزا تقسیم کنید. اگر میخواهید خلاصهنویسی را به زبان فارسی انجام دهید باید کاغذ خود را به دو ستون عمودی تقسیمبندی کنید؛ ستون سمت راست 30% و ستون سمت چپ 70% عرض صفحه را میگیرد. اگر خلاصهنویسی شما به زبان انگلیسی است درصد فضای اشغالی ستونها جابهجا میشود.
هنگام کشیدن خط وسط دقت داشته باشید 4 الی 5 سانتی متر از بالای صفحه و 7 الی 8 سانتیمتر از پایین صفحه را خالی بگذارید. فضای خالی بالایی و پایینی صفحهی خود را به کادرهایی افقی تبدیل کنید؛ حالا ما یک صفحه کاغذی داریم که به دو قسمت افقی(در بالا و پایین صحه) و یک ستون عمودی دو بخشی، در وسط صفحه تقسیم شده است.
دومین مرحله جزوهنویسی روش کرنل؛ نوشتن سرنخها در ستون سمت راست
در ستون سمت راست شما باید سرنخها، عبارات کلیدی و سوالات خود را بنویسید. منظور از عبارات کلیدی، عباراتی است که دانستن آنها برای فهم مطلب، مهم و ضروری است. عبارات کلیدی که مینویسید باید عمیقا فهمیده شوند. این عبارات کلیدی درس به درس و محتوا به محتوا متفاوت است. برای مثال اگر در حال مطالعه تاریخ هستید، زمان وقایع مهم و اتفاقات، کلمات کلیدی شما هستند. در واقع ستون سمت راست محل نوشتن موضوعات و دستهبندیهای اصلی یا حتی سوالات مهم است.
مرحله سوم روش کرنل ؛ نوشتن خلاصه درباره کلمات کلیدی در ستون سمت چپ
در ستون سمت چپ، خلاصهای درباره عبارات کلیدی ستون سمت راست میدهیم. خلاصه را باید به نحوی بنویسید که برای ذهن شما قابل درک است؛ میتوانید از نمودارها و اشکال استفاده کنید. برای خلاصهنویسی در جزوهنویسی به روش کرنل، یک پاراگراف را در یک خط بنویسید؛ یک صفحه را در نهایت 2 الی 3 خط خلاصه کنید. در این روش از قالبهای تعریف شده برای خلاصهنویسی خارج میشویم؛ مطالب را بهگونهای مینویسیم که در ذهن ما بهتر حک شود.
مرحله چهارم نوشتن جزوه به روش کرنل؛ نوشتن خلاصه کامل مطالب در کادر پایین صفحه
در قسمت کادر پایین صفحه، گزارشی کاملا خلاصه از مطالبی که یاد گرفتیم را در حد 4 الی 5 خط مینویسیم. نگارش این بخش حتما باید بعد از مطالعهی شما انجام شود. برای درک چگونگی نوشتن این بخش، فرض کنید کل محتوا را بهصورت کاملا خلاصه برای دوست خود تعریف میکنید.
روش نقشه ذهنی؛ بهترین روش برای خلاصهنویسی کردن و تندخوانی جزوه
نقشه ذهنی (Mind Map) ابزاری بصری است که ساختاری درختی دارد. نقشه ذهنی برای به تصویر کشیدن مطالب مختلف و نشان دادن ارتباط بین آنها است. هر کدام از مطالب مرتبط در نقشهذهنی توسط خطکشیها بهم متصل میشوند و شبکهای از شاخهها، رنگها، نشانهها، تصویرها و کلمات کلیدی را پدید میآورند. نقشههای ذهن علاوهبر خلاصه کردن حجم بسیاری از اطلاعات، ارتباط اطلاعات را هم به ما نشان میدهند.
نقشهذهنی روشی ساده و کاربردی برای آموزش جزوهنویسی است. در روش جزوهنویسی با نقشه ذهنی، شبکهی تصویری زیبایی از اطلاعات مرتبط به هم ایجاد میکنیم تا اطلاعات بهراحتی در ذهنمان حک شود. پس از اینکه درس یا کتاب خود را مطالعه کردید، نوبت شروع جزوهنویسی به روش نقشهذهنی میرسد.
مراحل جزوهنویسی به روش نقشه ذهنی کدام است؟
دومین روش کاربردی، جزوهنویسی به روش جذاب نقشهذهنی است. در این روش برای اینکه مطالب به راحتی در ذهن ما نقش ببندد از اشکال و عکسها استفاده میکنیم. در ادامه برای شما مراحل جزوهنویسی به روش نقشهذهنی را برای شما آوردهایم:
- موضوع اصلی را در وسط صفحه بنویسید. دور موضوع اصلی، دایره یا شکل مورد نظرتان را بکشید.
- رسم شاخههای اصلی: موضوعات اصلی مهم را با شاخههای رنگی به موضوع اصلی وصل کنید. توجه کنید که در روش مایند مپ کلمات کلیدی را باید بنویسیم؛ پس نوشتن جمله ممنوع است.
- رسم شاخههای فرعی: در این مرحله موضوعات جزئیتر و کلیدی مربوط به هر شاخه را در شاخه فرعی مرتبط با آن مینویسیم. همه شاخههای اصلی و فرعی باید در جهت عقربههای ساعت رسم شوند.
- در صورت نیاز هر شاخه فرعی را به زیرشاخههای مرتبط تقسیمبندی کرده و نکات جزئیتر را وارد میکنیم.
در روش جزوهنویسی نقشه ذهنی هر شاخه اصلی و زیرشاخههای مرتبط با آن باید یک رنگ مجزا داشته باشد. در روش خلاصهنویسی نقشهذهنی، یادگیری شما 5 برابر افزایش پیدا میکند و اطلاعات به سرعت به حافظهی بلندمدت شما وارد میشوند.
نکات مهمی که در جزوهنویسی باید رعایت شود کدام است؟
در قدم اول، هنگام مطالعه از عواملی که باعث حواسپرتی شما میشود، فاصله بگیرید. برای مرتب و منظم بودن جزوه، در صورت لزوم صفحه را کادر بندی کنید. سپس مطالب (خصوصا مطالب تخصصی) را بهصورت ساده و روان بنویسید تا هنگام خواندن درک آن برای شما راحتتر باشد. برای فهم بهتر مطلب، از نمودارها،جدولها، اشکال، تصاویر و رنگها استفاده کنید. برای اینکه مطالب بهتر در حافظه شما ثبت شوند از خودکارهای رنگی و ماژیکهای هایلایت در کشیدن شکلها استفاده کنید.
در جزوهنویسی با روش کرنل و نقشه ذهنی حتما از دفترهای مناسب استفاده کنید
جزوه نویسی با روش کرنل و روش نقشهذهنی از جمله موثرترین روشها برای یادگیری و خلاصهنویسی کردن جزوه است که در دنیا استفاده میشود. برای جزوهنویسی از دفتر کلاسوری بزرگ استفاده کنید تا فضای کافی برای کشیدن نمودار و شکلها باشد. برای تاثیرگذاری بهتر در جزوهنویسی روش کرنل و نقشه ذهنی، نمودارها و تصاویر جزوه خود را با استفاده از خودکارهای رنگی جذابتر کنید تا مطالب را راحتتر به خاطر بسپارید. میتوانید لوازم تحریر موردنیاز برای جزوهنویسی را از سایتهایی مانند ایران تحریر سفارش دهید تا در سریعترین زمان ممکن به دست شما برسد.