کارآموزی چیست؟ شاید عده زیادی از شما اطلاعات کم و بیشی راجع به کارآموزی داشته باشید و یا شاید هم در جست و جوی پاسخ سوال کارآموزی چیست؟ باشید. با این حال باید بگویم به مکان درستی آمدید و قرار است در این مقاله تمام اطلاعاتی که راجع کارآموزی در دسترس است را برای شما ارائه کنیم.
زمانی که کارجویان بیتجربه و تازه نفس قصد دارند برای اولین بار وارد بازار کار شوند، شرکت دورهی آموزشی چندماههای تشکیل میدهد تا این افراد کم تجربه، تا حدودی با روند کسب و کار شرکت آشنایی پیدا کنند. همچنین مراکزی وجود دارند که تنها دوره کارآموزی برگزار میکنند و افراد برای کسب تجربه مدتی در این شرکتها فعالیت میکنند.
برای اینکه اطلاعات بیشتری راجع به کارآموزی کسب کنید، با من در دانشگاه کسب و کار همراه باشید.
اهداف این مقاله:
- به شما پاسخی کامل و دقیق راجع به سوال کارآموزی چیست میدهم.
- دلیل برگزاری دوران کارآموزی در شرکتها.
- پیشنهاد فعالیتهایی که به کارآموزان کمک میکند تا از رقیبان خود پیشی بگیرند.
- مزایایی که کارآموزی دارد.
- مزایایی که کارفرمایان میتوانند از طریق دوران کارآموزی دریافت کنند.
کارآموزی چیست؟
کارآموزی فرصتی است که کارفرمایان یک سازمان به افرادی که به تازگی قصد ورود به سازمان و یا شرکت را دارند میدهند، تا کارجویان بتوانند در مدت زمانی مشخص جهت کسب اطلاعات در رابطه با آن رشته در شرکت کار کنند. کارآموزان معمولا دانشجویان دوران کارشناسی و یا دوران دبیرستان هستند.
آنها میتوانند به مدت ۱ تا ۳ ماه در شرکت یا سازمان مورد نظر مشغول به فعالیت شوند. نکتهای که وجود دارد این است که اگر کارآموزی به عنوان یک واحد درسی دانشگاهی ارائه شود، باید کارآموز به صورت تمام وقت دورهی کارآموزی خود را بگذراند. ولی اگر دوره کارآموزی افراد در طول دوران تعطیلات ارائه شود، کارآموزان باید دوره کارآموزی خودشان را به صورت پاره وقت تکمیل کنند. معمولا دورههای کارآموزی به دو روش برگزار میشود.:
- اولین روش کارآموزی به صورت کار داوطلبانه است و هیچ دستمزدی در قبال آن دریافت نمیشود.
- دومین روش کارآموزی به همراه پرداخت دستمزد میباشد. البته کار منصفانه این است که کارفرمایان در ازای منفعتهایی که از کارآموزان کسب میکنند به کارآموز کمک کنند تا بتوانند تجربه خوبی در مدت زمان فعالیت خود کسب کنند.
کارآموزی چیست و چرا سازمانها به برگزاری آن تمایل دارند؟
شرکتها دلایل مختلفی برای تشکیل دورههای کارآموزی دانشجویان و دانش آموزان دارند. برخی از این دلایل شامل موارد زیر است.
کارآموزی و اهداف کوتاه مدت شرکتها
معمولا کارآموزانی که برای گذراندن دوره کارآموزی وارد شرکت میشوند، مسئولیت کارهای اداری سطح پایین به آنها داده میشود. این کارها شامل، فتوکپی اسناد، ساخت فایل، درست کردن فایلهای اکسل و یا تهیه یکسری گزارشات ساده میباشد. به این دلیل که دستمزد این کارها بسیار پایین است در نتیجه کارفرمایان به کارآموزان از این قبیل کارها میدهند. حتی ممکن است یک کارآموز بدون دریافت مبلغی مشغول فعالیت در شرکت باشد.
مقالات مرتبط در حوزه استارتاپ: برای تکمیل دانش خودتان در زمینه استارتاپ توصیه میکنیم مقالات مدیر کیست، استارتاپ خدماتی و بهترین استارتاپ های ایران را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
کارآموزی و اهداف بلند مدت شرکتها
بیشتر کارفرمایان در اکثر موارد از دورههای کارآموزی به عنوان راهی برای تبلیغ طرحهای کارآموزی خود به دانشجویان، استفاده میکنند. در واقع طبق آماری که بهدست آمده کارفرمایان حداقل ۲۰ درصد نیروی کار خود را از کارآموزان سابق خود میگیرد. در این طرح شرکت از کارآموزان سابق خود کمک میگیرد تا یکسری از برنامههای آموزشی شرکت را تبلیغ کنند و همچنین کارآموزهای جدید را آموزش بدهند. به همین دلیل کارآموزانی که دوره کارآموزی را گذراندهاند پس از اتمام تحصیلاتشان به شرکت برمیگردند تا به عنوان کارمند رسمی شرکت استخدام شوند و بتوانند کارآموزهای جدید را آموزش دهند.
از طرفی سودی که شرکت از این طرح میبرد این است که با استخدام کارآموزان قدیمی دیگر نیاز ندارد تا هزینهای دوباره جهت آموزش کارآموزان جدید پرداخت کند و خود کارآموز با روند کارهای شرکت آشنایی دارد. در اصل این کار باعث صرفه جویی در وقت و هزینه و منابع انسانی میشود.
فعایتهایی که کارآموزان در سازمان انجام میدهند
درصد بالایی از شرکتها، کارآموزان جدید را در پروژههای اصلی خود دخالت نمیدهند و کارهای ساده مانند کمک به کارمندان و انجام یکسری از کارهای دفتری را به آنها میسپارند. البته بهتر است بگویم کارآموزان همیشه این وظایف را ندارند و بسته به کارفرما و صنعتی که در آن مشغول فعالیت است، وظایف کارفرماها نیز فرق میکند. هدف از کارآموزی آموزش است و نباید کارآموزان این توقع را داشته باشند که به محض ورود به شرکت بتوانند مسئولیت یک بخش را برعهده بگیرند. در حقیقت کارآموزان همیشه نقش حمایتی را دارند و پس از اینکه آموزش و دوره کارآموزی آنها تکمیل شد، میتوانند باتوجه به شرایط شرکت جهت استخدام به شرکت خود بازگردند.
با این وجود نباید دوره کارآموزی خود را دست کم بگیرید. در این مدت شما میتوانید:
- با محیط کسب و کار آشنا شوید.
- طرز رفتاری که مناسب محیط کار است را یاد بگیرید.
- ممکن است در صورت منظم بودن و درست انجام دادن وظایف خود حساب دیگر روی شما بازکنند و شما بتوانید یک عضو تاثیر گذار در تیم و در شرکت شوید.
کارآموزی چیست؟ چگونه در این دوره بهتر دیده شوید؟
شاید با خواندن این تیتر یک ابهام برای شما درست شده باشد و آن این باشد که مگر کارآموزی برای کسب تجربه نیست؟ پس چرا باید از قبل یکسری اطلاعات و تجربه داشته باشیم؟ در پاسخ به این سوال باید بگویم که کارفرمایان هیچگاه از کارآموزان انتظار ندارند که از قبل سابقه کار داشته باشند. اما چیزی که باعث میشود کارآموزان در مرحله اول ارزیابی به خوبی بدرخشند مهارتهای مطالعاتی، تحقیقاتی و تحصیل افراد میباشد. بنابراین بهتر است درکارهایی که در ادامه معرفی میکنم قبل از شروع دوره کارآموزی خود بتوانید از برخی از آنها استفاده کنید و تجربههای خودتان را در رزومه خود وارد کنید.
انجام کارهای داوطلبانه
با انجام کارهای داوطلبانه میتوانید مهارتهای خودتان را رشد دهید و همچنین میتوانید از کارهای داوطلبانه کمک بگیرید که شمارا به اهدافتان برساند و یا در راه شبکه سازی از آن استفاده کنید.
انجام کارهای پارهوقت
اکثر دانشجویان برای کسب درآمد و استقلال مالی به دنبال انجام کارهای پاره وقت هستند. در این مرحله نیاز نیست تلاش کنید که در زمینه رشتهای که درحال تحصیل در آن هستید به دنبال کار پاره وقت باشید. زیرا شما میتوانید تجاربی که در کارهای پاره وقت خود کسب کردید را به سایر کارها انتقال بدهید. این همان چیزی است که مدیران منابع انسانی در جستوجوی آن هستند.
مقالات مرتبط در حوزه استارتاپ: برای تکمیل دانش خودتان در زمینه استارتاپ توصیه میکنیم مقالات بنچ مارک، یونیکورن، هوش مصنوعی مولد و کنسرسیوم را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
شرکت در گروههای دانشجویی
در دانشگاهها مخصوصا دانشگاههای دولتی گروههای دانشجویی زیادی در زمینههای مختلف تشکیل میشود. شما میتوانید در برخی از این گروهها مانند گروههای کسب و کار و یا گروههای اجتماعی وارد شوید و مهارتهایی که برای کارفرمایان مهم است را کسب کنید.
آزادکاری و یا فریلنسینگ
شاید ذهن شما برای کارمند بودن ساخته نشده باشد و نخواهید وارد کارهای پاره وقت شوید. در ازای آن شما میتوانید به فریلنسینگ رو بیاورید. در این زمان شما میتوانید با توجه به نوع خلاقیت و ذهنیت خودتان فعالیت کنید و یک رزومه جذاب در زمینه فعالیت خود بنویسید. همچنین میتوانید در این مسیر مهارتهای اصلی کسبوکار مانند دانش استراتژیک، بازاریابی، مدیریت مالی، مدیریت سرمایه و… را کسب کنید.
کارآموزی چیست؟ مهمترین مزایای کارآموزی برای شما
تا به اینجا من به چند سوال اساسی پاسخ دادم که مهم ترین آن کارآموزی چیست بود. حال قرار است برای شما از مزایایی که میتوانید از کارآموزی دریافت کنید بگویم. درواقع کارآموزی مزایای زیادی دارد که من به مهمترین آنها اشاره میکنم.
- کارآموزی به شما فرصتی میدهد که میتوانید در زمینه رشته تحصیلی خود دانش و مهارت کسب کنید.
- میتوانید از طریق کارآموزی با انواع حرفه و شغلها آشنا شوید و کار مورد علاقه خودرا پیدا کنید.
- شما میتوانید از طریق کارآموزی با چالشهایی که ممکن است در محیط کاری وجود داشته باشد آشنا شوید.
- در دوران کارآموزی میتوانید شبکه سازی کنید.
- از طریق کارآموزی شما میتوانید تمام دانشی که در محیط دانشگاه و یا دبیرستان کسب کردهاید را در محیط کار ببینید.
- میتوانید در برخی مواقع حقوق و یا دستمزد دریافت کنید.
میزان حقوق دوران کارآموزی چقدر است؟
معمولا برخی از شرکتها به کارآموزان خود دستمزد و یا حقوقی نمیدهند. سوالی که برای کارآموزان مطرح میشود این است که آیا فعالیت در شرکت بدون دریافت دستمزد کار منصفانهای است یا خیر؟ با این وجود، کارآموزان برای اینکه بتوانند تجربه کسب کنند و در آینده بتوانند وارد کسب و کار دائمی شوند حاضر میشوند با دستمزد پایین و یا بدون دستمزد دوران کارآموزی خودشان را سپری کنند.
بنابراین حتی در انجام کارآموزی بدون دریافت دستمزد رقابت بسیار بالاست. با وجود منصفانه نبودن انجام کار رایگان، شما نباید تنها به جنبه مادی کارآموزی فکر کنید و باید این مسئله را بدانید که شما در دوران کارآموزی خود میتوانید تجارب و مهارتهای زیادی کسب کنید. این مسئله ارزشش خیلی بیشتر از دستمزدی است که نمیگیرید.
کارآموزی چیست و چگونه برای کارآموزی اقدام کنیم؟
به دلیل رقابتی که در کارآموزی وجود دارد، فرآیند درخواست و پذیرش دوره کارآموزی بسیار طاقت فرسا میباشد. مخصوصا افرادی که تمایل دارند در زمینههای حقوق، بانکداری، مشاوره و صدا و سیما فعالیت کنند. برای اینکه بتوانید برای پذیرش در شرکتها اقدام کنید، باید ۶ ماه قبل از شروع دوران کارآموزی خودتان به دنبال فرصت و مکانهایی که تمایل دارید در آنجا دوران کارآموزی خودرا بگذرانید باشید. همچنین باید درباره زمان و نحوه کارآموز گیری شرکتها اطلاعات کسب کنید. زیرا برخی از شرکتها در یکسری از زمانهای خاص اقدام به استخدام نیروی جدید و کارآموز میکند. بنابراین لازم است که شما اطلاعات دقیقی از شرکتهایی که قصد فعالیت در آن را دارید داشته باشید.
مواردی که کارآموزان متقاضی باید برای درخواست فرصت شغلی رعایت کنند با توجه به نوع شرکت متفاوت است. برای مثال برخی از شرکتها از متقاضیان خود درخواست میکنند تا اطلاعات خودشان را در یک اپلیکشن خاص وارد کنند. یا برخی دیگر از شرکتها به روشی دیگر اقدام به استخدام نیروی کار تمام وقت و یا کارآموز میکنند.
بنابراین داشتن اطلاعات کافی راجع به شرکت مورد نظر بسیار مهم است. مورد دیگری که وجود دارد این است که ممکن است کارفرما و یا مدیر منابع انسانی به دنبال افراد خاصی باشند و از کارجویان و کارآموزان درخواست کنند تا در یکسری از آزمونهای خاص برای ارزیابی آنها شرکت کنند. معمولا تستهای روانشناسی و خود شناسی نیز در آزمونهای ارزیابی وجود دارد. برخی دیگر کارفرمایان ممکن است که به دنبال افراد با اطلاعات عمومی بالا باشند و افرادی که رزومهی خوب و با اطلاعات عمومی بالایی هستند را استخدام کنند.
مقالات مرتبط در حوزه استارتاپ: برای تکمیل دانش خودتان در زمینه استارتاپ توصیه میکنیم مقالات داده چیست، کار گروهی، سرمایهگذار فرشته و پلتفرم را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
روشهای مفیدی که شما را وارد شرکت مورد علاقتان میکند
روشهای زیادی وجود دارد که به شما کمک میکنند تا شما بتوانید وارد شرکت مورد علاقه خود شوید. با این حال من به ۲ روش کارساز اشاره میکنم. در روش اول شما میتوانید با بررسی آگهیهای استخدامی و همچنین تبلیغات شرکت مورد نظر خودتان را پیدا کنید و برای ورود به آن درخواست دهید. در روش دوم شما میتوانید رزومهای قوی و پربار بنویسید و آن را برای شرکت مورد علاقه خود ارسال کنید. با این حال بدلیل وجود رقابت بالا شما باید رزومه قوی داشته باشید تا بتوانید از یکی از مسیرها وارد شرکت مورد نظر خود شوید. حال ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که چگونه یک رزومه قوی و تاثیر گذار داشته باشیم؟
شما میتوانید برای تهیه رزومهی قوی خود به این موارد اشاره کنید:
- دانش، مهارت و انگیزه خود برای درخواست موقعیت کارآموزی در شرکت مورد نظر را در رزومه خود بنویسید.
- تواناییهای خودتان را در رزومه بیان کنید.
- در رزومه بنویسید که چه ارزشهایی میتوانید به شرکت اضافه کنید.
- میزان علاقهای که برای ورود به شرکت و یا سازمان دارید را در رزومه خود وارد کنید.
- از نقاط قوت و مهارتهای منحصر به فردی که دارید در رزومه بنویسید. (سعی کنید در ابتدا به نقاط قوتی که برای سازمان مهم است اشاره کنید.)
کارآموزی چیست؟ فواید کارآموزی برای کارفرمایان
تا به اینجا بیشتر به فواید دوران کارآموزی برای دانشجویان و دانشآموزان پرداختیم. حالا باید راجعبه فوایدی که دوران کارآموزی برای مدیران و کارفرمایان دارد توضیح دهیم. هر روزه تعداد درخواست بالایی برای کارآموزی در سایتها و اپلیکشنهای کاریابی ارسال میشود.
این مسئله نشان میدهد که کارفرمایان نیز به اهمیت جذب کارآموز پی بردهاند. کارآموزان با معرفی خود در فضای کاریابی این فرصت را به کارفرمایان و مدیران میدهند تا بتوانند افراد مورد نظر خودشان را پیدا کنند. حال در ادامه به فوایدی که دوران کارآموزی برای مدیران و کارفرمایان دارد اشاره میکنم.
- کارفرمایان این فرصت را دارند تا کارآموزان را با توجه به سیاستهای سازمانی خودشان آموزش دهند.
- میتوانند نیرهایی با انگیزه و تمایل بالا به یادگیری را به سازمان خود جذب کنند.
- کارفرمایان میتوانند از طریق جذب کارآموز حس وفاداری و تعهد را در کارکنان خودشان بالا ببرند.
- کارفرمایان میتوانند از طریق جذب کارآموز نیروی تازه نفس و با استعداد و خلاقیت بیشتر وارد سازمان کنند.
سخن آخر
دستمزد پایین کارآموزی ممکن است باعث شود در نگاه اول از ارزش کارآموزی کم کند. ولی با توجه به نکاتی که در بالا به آنها اشاره کردم متوجه میشویم دوران کارآموزی یکی از با ارزشترین دورانهای تحصیلی یک فرد میباشد. کارآموزان میتوانند از طریق دوره کارآموزی محیط کار را به خوبی بشناسند و مهارتهای زیادی کسب کنند. همچنین دوران کارآموزی تنها برای دانشجویان و دانشآموزان نیست.
کارفرمایان و مدیران نیز میتوانند از کارآموزان سود بسیاری کسب کنند؛ زیرا کارآموزان نیروهای تازه نفسی هستند که با انگیزه بالا تمایل دارند جذب بازار کار شوند و همچنین بیشتر کارآموزان از خلاقیت زیادی برخوردار هستند که این مسئله میتواند بسیار برای شرکت سودآور و باارزش باشد. من تمام تلاش خود را کردم تا در این مقالهای که شما در سایت دانشگاه کسب و کار خواندید با آسانترین روش به جواب سوال خود یعنی کارآموزی چیست برسید.
ممنون که تا انتها همراه من در دانشگاه کسب و کار بودید. شما چه تجربیاتی از دوران کارآموزی دارید؟