فرهنگ سازمانی عالی، کلید توسعه ویژگیهای لازم برای موفقیت کسبوکار است و حتما تأثیرات آن را در نتیجهی بیزینس خود خواهید دید. شرکتهایی با فرهنگ سالم، 1.5 برابر بیشتر از دیگر شرکتها احتمال رشد درآمدی 15 درصدی یا بیشتر را در طی سه سال تجربه میکنند و 2.5 برابر بیشتر احتمال دارد که رشد قابل توجه سهام را، در مدت مشابه تجربه کنند. با این وجود، تنها 31 درصد از رهبران منابع انسانی معتقدند که سازمانهایشان فرهنگ مورد نیاز برای هدایت کسبوکارهای آینده را دارند. پس رسیدن به فرهنگ سازمانی کار آسانی نیست. 85 درصد سازمانها در تغییر فرهنگ خود در مدیریت منابع انسانی شکست میخورند.
این مقاله در دانشگاه کسبوکار یک راهنمای جامع برای تبدیل فرهنگ به نقطه قوت اصلی سازمان شما است. پس با ما همراه باشید تا به بررسی اینکه فرهنگ چیست و چرا مهم است، بپردازیم.
فرهنگ سازمانی چیست؟
فرهنگ سازمانی مجموعهای از ارزشها، انتظارات و شیوههایی است که اقدامات همه اعضای تیم را هدایت میکند. میتوانید به این مفهوم به عنوان مجموعهای از ویژگیهایی فکر کنید که شرکت شما را به آنچه هست تبدیل میکند. یک فرهنگ عالی نمونهای از ویژگیهای مثبت است که منجر به بهبود عملکرد میشود. در حالی که فرهنگ شرکتی ناکارآمد، ویژگیهایی را نشان میدهد که حتی میتواند مانع موفقیت سازمانها شود.
باید توجه داشته باشید که فرهنگ را با اهداف سازمانی یا بیانیه مأموریت اشتباه نگیرید، اگر چه هر دو میتوانند به تعریف آن کمک کنند. فرهنگ از طریق رفتارهای منسجم و معتبر ایجاد میشود، نه از طریق بیانیههای مطبوعاتی یا اسناد خط مشی. وقتی میبینید که چگونه یک مدیر عامل به یک بحران واکنش نشان میدهد، چگونه یک تیم با خواستههای مشتری جدید سازگار میشود یا چگونه یک مدیر کارمندی را که اشتباه میکند تصحیح میکند، میتوانید فرهنگ شرکت را در عمل تماشا کنید.
اهمیت فرهنگ برای شرکت شما
فرهنگ سازمانی بر تمام جنبههای کسبوکار شما تأثیر میگذارد؛ از وقت شناسی و لحن، تا شرایط قرارداد و مزایای کارکنان. وقتی فرهنگ محل کار با کارمندان شما همسو میشود، به احتمال زیاد احساس راحتی، حمایت و ارزش بیشتری میکنند. شرکتهایی که فرهنگ را در اولویت قرار میدهند، میتوانند زمانهای سخت و تغییرات محیط کسبوکار را پشت سر بگذارند و قویتر ظاهر شوند.
هنگام جذب استعدادها و برای داشتن عملکرد بهتر از رقبا، فرهنگ یک مزیت کلیدی است. 77 درصد از کارکنان قبل از درخواست استخدام، فرهنگ یک شرکت را در نظر میگیرند و تقریباً نیمی از کارکنان شغل فعلی خود را به خاطر فرصتی با دستمزد کمتر در سازمانی با فرهنگ بهتر ترک میکنند. فرهنگ یک سازمان نیز یکی از شاخصهای اصلی رضایت کارکنان و یکی از دلایل اصلی ماندن تقریباً دو سوم (65%) کارکنان در شغل خود است.
مایکروسافت و Salesforce
مایکروسافت و Salesforce را در نظر بگیرید. هر دو شرکت مبتنی بر فناوری و عملکردی در سطح جهانی و برندهای تحسین شده هستند و هر دو تا حدی این را مدیون اولویت دادن به فرهنگ سازمانی هستند. مایکروسافت که به دلیل رقابتپذیری بینظیر خود در زمان استیو بالمر شناخته میشود، توسط ساتیا نادلا که در سال 2014 بهعنوان مدیر عامل شرکت انتخاب شد، تغییر مثبتی پیدا کرد. او برنامهای را برای اصلاح فرهنگ شرکت آغاز کرد، فرایندی که رقابتپذیری را به نفع خود ارتقا داد. فرهنگ یادگیری مستمر به جای ثابت کردن خود. با این رویه کارکنان تشویق شدند تا خود را بهبود بخشند. امروزه ارزش بازار مایکروسافت 1 تریلیون دلار است و دوباره با اپل و آمازون به عنوان یکی از باارزشترین شرکتهای جهان رقابت میکند.
Salesforce فرهنگ شرکت را اولویت و مرکز قرار میدهد و در طول تاریخ خود رشد باورنکردنی را تجربه کرده است. مارک بنیوف، بنیانگذار و مدیرعامل Salesforce، هنجارهای فرهنگی بشردوستانهای را ایجاد کرد که طی دو دهه گذشته این شرکت را هدایت کرده است. همه کارمندان جدید Salesforce بخشی از روز اول خود را به صورت داوطلبانه میگذرانند و 56 ساعت زمان پرداختی برای داوطلب شدن در سال دریافت میکنند. این تمرکز بر معنا و مأموریت، Salesforce را به یکی از بهترین مکانها برای کار در آمریکا بر اساس Fortune تبدیل کرده است و سود آن را نیز به خطر نینداخته است. قیمت سهام Salesforce به طور میانگین سالانه بیش از 26٪ تا به امروز افزایش یافته است.
مقالات مرتبط در حوزه مدیریت: برای تکمیل دانستههای خودتان توصیه میکنیم مقالات مدیریت تغییر، رفتار سازمانی چیست و استراتژی چیست را حتما مطالعه کنید.
ویژگیهای یک فرهنگ سازمانی عالی
فرهنگ سازمانی هر مجموعهای متفاوت است و مهم این است که آنچه شرکت شما را منحصر به فرد میکند را حفظ کنید. با این حال، فرهنگ سازمانهایی با عملکرد مثبت ویژگیهای خاصی را منعکس میکند که باید به دنبال پرورش آنها باشید:
همسویی:
زمانی اتفاق میافتد که اهداف شرکت و انگیزههای کارکنان آن همه در یک جهت باشد. سازمانهای استثنایی برای ایجاد همسویی مستمر، با چشمانداز و اهداف خود تلاش میکنند.
قدردانی:
میتواند اشکال مختلفی داشته باشد: تجلیل عمومی، یادداشت تشکر یا ترفیع. فرهنگ قدردانی فرهنگی است که در آن همه اعضای تیم به طور مکرر از کمکهای دیگران تقدیر و تشکر میکنند.
اعتماد:
اعتماد برای یک سازمان حیاتی است. با فرهنگ اعتماد، اعضای تیم میتوانند خود را ابراز کنند و به دیگران اعتماد کنند که تا وقتی چیز جدیدی را امتحان میکنند، از آنها حمایت کنند.
عملکرد:
عملکرد مسئلهای کلیدی است؛ زیرا شرکتهای بزرگ فرهنگی ایجاد میکنند که به معنای تجارت است. در این شرکتها، کارکنان با استعداد یکدیگر را برای برتری انگیزه میدهند و همانطور که در بالا نشان داده شد، سود و بهره وری بیشتر نتیجه آن است.
انعطافپذیری:
انعطافپذیری یک کیفیت کلیدی در محیطهای بسیار پویا است که سبب تغییر مداوم میشود. فرهنگ انعطافپذیری به رهبران آموزش میدهد که مراقب تغییرات باشند و به راحتی به آن واکنش نشان دهند.
مقالات مرتبط در حوزه مدیریت: برای تکمیل دانستههای خودتان توصیه میکنیم مقالات رهبری زنان، مدیریت سرمایه در فارکس و رهبری چیست را حتما مطالعه کنید.
کار تیمی:
کار تیمی شامل همکاری، ارتباط و احترام بین اعضای تیم است. وقتی همه اعضای تیم از یکدیگر حمایت میکنند، کارمندان کارهای بیشتری انجام میدهند و در حین انجام آن احساس خوشحالی بیشتری میکنند.
صداقت:
صداقت مانند اعتماد، برای همه تیمها حیاتی است. به خصوص وقتی برای تصمیمگیری، تفسیر نتایج و ایجاد مشارکت به یکدیگر تکیه میکنند. دو مؤلفه صداقت و شفافیت، مؤلفههای مهم این جنبه از فرهنگ سازمانی هستند.
نوآوری:
نوآوری سازمانها را به سمت استفاده حداکثری از فناوریها، منابع و بازارهای موجود سوق میدهد. فرهنگ نوآوری به این معنی است که شما تفکر خلاق را در تمام جنبههای کسبوکار، حتی ابتکارات فرهنگی خود به کار گیرید.
گامهایی برای ایجاد فرهنگ سازمانی با عملکرد بالا
ایجاد یک فرهنگ سازمانی عالی مستلزم توسعه و اجرای یک برنامه با اهداف روشن است؛ که بتوانید در راستای آن کار کنید و حرکت خود را بررسی کنید. مراحل زیر باید به عنوان یک نقشه راه برای ایجاد یک فرهنگ تداوم عمل کند که مزایای بلندمدتی را در سراسر شرکت شما به ارمغان میآورد. این گامها موفقیت در کسب و کار را برای شما تضمین میکند. برای شناخت این گامها همراه دانشگاه کسبوکار باشید.
شناخت مشارکت همه اعضای تیم
شناخت مشارکت همه اعضای تیم تأثیر مثبت و گستردهای بر فرهنگ سازمانی دارد. وقتی همه اعضای تیم دستاوردهای دیگران را مهم میشمارند، افراد شروع به درک اینکه چگونه بخشی از یک کل هستند، میکنند. حتی خستهترین کارمندان هم میخواهند مسائل کاری خود را بدانند و وقتی از آنها قدردانی نمیشود بی انگیزه میشوند. 76 درصد از کارمندان احساس میکنند بهویژه توسط مافوقها به رسمیت شناخته نمیشوند. کارشناسان توافق دارند که وقتی یک سازمان قدردانی از کارکنان را بخشی از فرهنگ سازمانی خود قرار میدهد، معیارهای مهمی مانند مشارکت کارکنان، حفظ و بهرهوری بهبود مییابد.
ایمنی روانشناختی، حمایتی را فراهم میکند که کارکنان برای ریسک کردن و ارائه بازخورد صادقانه نیاز دارند. به یاد داشته باشید که ایمنی روانی در سطح تیم شروع میشود، نه در سطح فردی. بنابراین مدیران باید در ایجاد یک محیط امن که در آن همه احساس راحتی کنند، پیشقدم شوند.
به رسمیت شناختن
به رسمیت شناختن بخشی از فرهنگ سازمانی خود به این معنی است که فرهنگ سازمانی باید یک مسئله عادی باشد، نه چیزی که فقط برای نقاط عطف مهم یا سالگردهای کاری در نظر گرفته شود. اعضای تیم را تشویق کنید تا علاوه بر شناخت مالی، برای به رسمیت شناختن مسئولیت اجتماعی نیز عمل کنند. به رسمیت شناختن اجتماعی بر مبنای تجاری تاثیر قابل توجهی دارد: شرکتهایی که در شناخت اجتماعی سرمایه گذاری میکنند، چهار برابر بیشتر احتمال دارد قیمت سهام را افزایش دهند، دو برابر بیشتر احتمال دارد امتیازات NPS را بهبود بخشند و دو برابر بیشتر احتمال دارد عملکرد فردی را بهبود بخشند.
شناخت مالی
شناخت مالی نیز ارزشمند است. یک برنامه تشخیص مبتنی بر امتیاز را در نظر بگیرید که به کارمندان اجازه میدهد به راحتی تعادل امتیازی قابلتوجهی را ایجاد کنند. آنها به جای اینکه یک جام عمومی یا جایزه سالها خدمتی که گردوغبار روی قفسه جمعآوری میکند، به آنها داده شود، مشتاقانه منتظر بازخرید امتیازهایشان برای پاداشی هستند که برایشان معنادار است.
برای تقویت سایر ویژگیهای فرهنگی، شناخت باید به وضوح با ارزشهای شرکت و اقدامات خاص مرتبط باشد. به هر حال، 92 درصد از کارمندان موافق هستند که وقتی برای یک اقدام خاص شناخته میشوند، احتمال بیشتری دارد که در آینده دوباره آن اقدام را انجام دهند.
آخرین اما پراهمیتترین نکته این است که رهبری باید در مرکز تلاشهای شما برای به رسمیت شناختن نقش داشته باشد؛ زیرا آنها عوامل فرهنگی کل شرکت شما هستند. یک مسیر گفتگوی شناخت را در آموزش رهبری خود بگنجانید و نکات مهمی را در مورد نحوه تشخیص دیگران و اهمیت آن با مدیران به اشتراک بگذارید.
مقالات مرتبط در حوزه مدیریت: برای تکمیل دانستههای خودتان توصیه میکنیم مقالات رشته مدیریت بازرگانی، داشبورد مدیریتی، تفاوت رهبر و مدیر را حتما مطالعه کنید.
بر یادگیری و توسعه تمرکز کنید
فرهنگهای سازمانی عالی در محل کار توسط کارکنانی که به طور مداوم در حال یادگیری هستند و شرکتهایی که در توسعه کارکنان سرمایه گذاری میکنند شکل میگیرد. ابتکارات آموزشی، مربیگری و ارائه مسئولیتهای جدید به کارکنان، همگی راههای عالی برای نشان دادن این مسئله به تیمتان است که برای آنها سرمایه گذاری کردهاید.
فرهنگ یادگیری آثار تجاری قابل توجهی به دنبال دارد. آخرین مطالعه معیار Find Courses نشان داد که شرکتهایی با کارکنان بسیار متعهد ۱.۵ برابر بیشتر احتمال دارد که توسعه مهارتهای نرم را در اولویت قرار دهند. همچنین مشخص شد شرکتهایی که در سال مالی قبل رشد درآمدی داشتهاند، دو برابر بیشتر احتمال دارد از فناوریهای یادگیری نوآورانه استفاده کنند و سه برابر بیشتر احتمال دارد بودجه یادگیری و توسعه خود را افزایش دهند.
ارتباطات موثری بین اعضای تیم ایجاد کنید
ایجاد یک فرهنگ سازمانی در محل کار که بتواند مشکلات را مدیریت کند، مستلزم ایجاد ارتباطات قوی بین اعضای تیم است؛ اما با ارتباطات از راه دور و کوتاه، ایجاد این پیوندها میتواند چالش برانگیز باشد. تشویق به همکاری و مشارکت در فعالیتهای تیمسازی، حتی زمانی که از راه دور کار میکنید، دو راه مؤثر برای گرد هم آوردن تیم و ارتقای ارتباطات است.
همچنین به دنبال علایق شخصی مشترک بین اعضای تیم باشید و آنها را تشویق کنید، به خصوص در میان آنهایی که از نسلهای مختلف هستند؛ چرا که ممکن است در غیر این صورت زمان دشواری برای برقراری ارتباط با یکدیگر داشته باشند. این راهکار میتواند مسیرهای جدیدی برای درک و همدلی ایجاد کند. مسئلهای که برای بهبود ارتباطات، خلاقیت و حتی حل تعارض حیاتی است.
در دانشگاه کسبوکار با مقاله هایی در خصوص بهبود کسبوکار همراه شما هستیم. خوشحال میشویم تا پذیرای نظرات ارزشمند شما در رابطه با انواع فرهنگهای سازمانی باشیم.