کارگزار کیست؟ احتمالا بارها نام کارگزار را شنیدهاید. کارگزار فرد و یا یک شرکت است که بجای افراد اقدام به سرمایه گذاری برای آنها می کند. در این مقاله قصد داریم نقش کارگزار را به طور کامل توضیح دهیم. امیدوارم با مطالعه این مقاله اطلاعات کاملی در رابطه با کارگزاریها کسب کنید و جهت افزایش سرمایه خود از آنها کمک بگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر همراه من در دانشگاه کسب و کار باشید.
کارگزار کیست؟
کارگزار شخص و یا شرکتی است که در ازای دریافت کارمزد بجای شما در سازمانهای بورس و فرابورس اقدام به انجام معامله و سرمایه گذاری میکند. البته فعالیتهایی که کارگزاران انجام میدهند قانونی است و باید قبل از تاسیس شرکت و یا شروع فعالیت از سازمان بورس اوراق بهادار مجوز اخذ کنند و در کانون بورس اوراق بهادار کارگزاران عضو شوند.
وظایف بروکر چیست؟
کارگزارها وظایف زیادی بر عهده دارند که در ادامه به مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- تعیین ارزش بازار سرمایه
- تبلیغ انواع سهام برای فروش
- معرفی سهامهای متفاوت به خریداران احتمالی
- مشاوره به سرمایه گذاران در مسائل گوناگون مرتبط با بازار سهام
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات نقدینگی، ورشکستگی، بیت کوین، فارکس و کارگزار را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
شرکتهای کارگزاری
شرکتهای کارگزاری مکانی است که کارگزاران در آنجا مشغول فعالیت هستند. به عبارت دیگر شرکت کارگزاری مکانی است که افراد، به خصوص کارگزاران در آن مشغول خرید و فروش سهام هستند. همچنین افرادی که قصد دارند وارد بازار سرمایه و یا بورس شوند باید از قبل در یکی از کارگزاریهای موجود ثبت نام کرده باشند. علاوه بر تمام اینها شرکتهای کارگزاری به افرادی که علاقمند به یادگیری معاملات سهام هستند آموزشهای لازم را میدهند تا این افراد بتوانند بصورت مستقل اقدام به معاملات سهام کنند. همچنین برخی از شرکتهای کارگزاری به سهامداران خود جهت خرید سهام وام پرداخت میکنند ولی این تنها خدماتی نیست که شرکتهای کارگزاری ارائه میکنند. شرکتهای کارگزاری با توجه به نوع استراتژی خود علاوه بر خدمات خرید و فروش سهام، خدمات دیگری نیز ارائه میکنند که به شرح زیر است:
- ارائه خدمات مختلف مالی اعم از وام و…
- دسترسی سادهتر سرمایه گذار به کارگزار
- ارائه تخفیف در مقدار کارمزد
- آموزش تحلیل و معامله به سهامداران
- ارائه خدمات پشتیبانی به سرمایه گذاران
- ایجاد صندوقهای سرمایه گذاری
صندوقهای سرمایه گذاری
احتمالا تا حدودی با صندوقهای سرمایه گذاری آشنایی داشته باشید. صندوقهای سرمایه گذاری نهادهایی هستند که زیر نظر بورس اوراق بهادار فعالیت میکنند. وظیفه این صندوقها این است تا بجای سایر افراد و با میزان ریسکهای متفاوت در بورس سرمایه گذاری کنند. در اصل افرادی که تمایل دارند تا برای کسب سود زیاد روی سرمایه خود ریسک کنند. این افراد با واریز کردن سرمایه خود به حساب صندوقهای سرمایه گذاری، اختیار سرمایه خود را به دست این صندوقها میدهند تا بجای آنها معامله سهام انجام دهند و سود کسب کنند. نکتهای که باید بیان کنم این است که این صندوقها ضمانتی برای بازگشت پول شما در هنگام زیان ندارند یا حتی نمیتوانند در هنگامی که بازار خرسی است به اختیار خودشان سرمایه افرادی که در این صندوقهای سرمایه گذاری کردند را خارج کنند. زیرا در اینصورت به ریزش بیشتر بازار سرمایه دامن میزنند.
کاری که شما باید انجام دهید این است که یا سرمایه خود را در اختیار صندوقهای سرمایه گذاری با درآمد ثابت قرار دهید یا بصورت مرتب وضعیت بازار بورس را چک کنید و در هنگامی که وارد فاز منفی خود شد سرمایه خودرا از صندوق خارج کنید. زیرا دامنه نوسان این صندوق حدود ۱۰ درصد است و اگر در هنگام منفی شدن روند حواستان به سرمایه خود نباشد روزانه ۱۰ درصد از سرمایه شما کسر میشود.
تفاوت انواع کارگزاریها
کارگزاریها باتوجه به استراتژی خود خدمات گوناگونی را به مشتریان خود عرضه میکنند. برای مثال هزینه معاملات در کارگزاریها باهم متفاوت است و شما باتوجه به کارگزاری که در آن هستید باید در هنگام فروش سهام مبلغی را بابت کارمزد پرداخت کنید که نرخ این کارمزد متفاوت است. همچنین زمانی که قصد دارید عرضه اولیه برخی از شرکتها را خریداری کنید برخی از کارگزاریها این کار را برعهده میگیرند و بجای شما در پذیره نویسی سهام شرکت میکنند. همچنین سرعت انجام معاملات در کارگزاریها متفاوت است. در بعضی از معاملات سرعت معامله بسیار مهم است؛ زیرا هر روز تعداد محدودی سهام عرضه میشود بنابراین افرادی که قصد دارند این سهامها را تهیه کنند باید سرعت عمل بالایی داشته باشند. آخرین تفاوتی که کارگزاریها باهم دارند نحوه ارئه خدمات پشتیبانی آنهاست. بنابراین افراد باید باتوجه به توقعی که از کارگزاریها دارند در کارگزاری مورد نظر ثبتنام کنند.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات املاک و مستغلات، بلاکچین و کیف پول دیجیتال را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
انواع کارگزارها و فعالیتی که برعهده دارند
کارگزارها باتوجه به فعالیتی که برعهده دارند به انواع مختلفی تقسیم میشوند:
- کارگزار بورس و فرابورس
- کارگزار املاک
- کارگزار فارکس
- کارگزار نشریات
- کارگزار بیمه
- کارگزار ناظر
1. کارگزار بورس چه فعالیتی دارد؟
کارگزار بورس یک شخصیت حقوقی است که برای فعالیت خود باید از سازمان بورس مجوز رسمی را دریافت کرده باشد. فعالیت کارگزاران بورس این است که بین خریدار و شرکتهایی که سهام خود را در بازار بورس معامله میکنند واسطه باشند. به عبارت دیگر بجای یکی از این طرفین معاملات را انجام میدهند. همچنین کارگزاران بورس بصورت تلفنی و یا آنلاین از سرمایه گذاران و یا معامله گران سهام دستور خرید و فروش سهام دریافت میکنند و بجای آنها معاملات را انجام میدهند. این کار باعث میشود تا کار معاملات سریعتر انجام شود. البته تمام این کارها بصورت رایگان انجام نمیشود و در انتها طبق توافقی که از قبل انجام شده کارگزاران کارمزدی به ازای ارائه خدمات خود دریافت میکنند.
2. کارگزار املاک کیست و چه فعالیتی انجام میدهد؟
کارگزاران املاک کارگزارانی هستند که هم میتوانند شخصیت حقوقی داشته باشند و هم شخصیت حقیقی. این کارگزاری را شما بیشتر به عنوان بنگاه املاک میشناسید. وظیفه این کارگزاریها این است که معاملات مسکن را به نفع خریدار و فروشنده جوش دهند و در این میان به ازای کاری که انجام دادند کارمزد دریافت میکنند. این نوع از کارگزاریها درآمد ثابتی ندارند و به ازای هر معاملهای که انجام میدهند پورسانت و یا کارمزد دریافت میکنند. به این صورت که کارگزاران املاک هم از فروشنده و هم از خریدار مبلغی را به ازای کاری که برای آنها انجام داده دریافت میکند.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات انواع ارز دیجیتال، اوراق قرضه، کریپتو و خرید خانه را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
3. کارگزار فارکس و یا Broker
فارکس بصورت رسمی در ایران فعالیت نمیکند ولی فعالیتی که کارگزاران فارکس دارند تقریبا شبیه به کارگزاران بازار بورس ایران است. با این حال چند تفاوت اساسی با بازار بورس اوراق بهادار دارد. یکی از این تفاوتها در نحوه ثبت نام و اجازه معاملات در این کارگزاریها است. در کارگزاریهای فارکس باید در ابتدا مبلغی را وارد حسابی که در این کارگزاری دارید کنید و تنها با آن میزان سرمایه میتوانید معاملات سهام و جفت ارز را انجام دهید. تفاوت دیگر در نحوه دریافت کارمزد معاملات است. برخی از بروکرهای فارکس در هنگام خرید و فروش افراد بصورت اتوماتیک کارمزد خود را از حساب سرمایه گذار کسر میکنند. ولی برخی دیگر کارمزدی دریافت نمیکنند و تنها از طریق اختلاف قیمتی که در مبلغ خرید و فروش وجود دارد کسب درآمد میکنند.
4. کارگزار نشریات چه فعالیتی انجام میدهد؟
با افزایش روزانه نرخ چاپ کتاب و نشریات، کتابخانهها کارگزاری نشریات را جهت مدیریت بهتر این بحران انتخاب میکنند. وظیفه این کارگزاریها این است تا به موقع آرشیو را تحویل کتابخانهها دهند. همچنین این کارگزاری با کنترل قیمت و حذف هزینههای اضافی چاپ کتاب تلاش میکنند تا بهای تمام شده کتاب و سایر نشریات را کاهش دهند. بنابراین کتابخانهها باتوجه به نوع فعالیتی که این کارگزاریها انجام میدهند اقدام به انتخاب بروکر جهت همکاری با آنها میکنند.
5. کارگزار بیمه چه فعالیتی انجام میدهد؟
کارگزار بیمه نیز مانند سایر کارگزاریها واسطی میان شرکتهای بیمه و افرادی هستند که تمایل دارند بیمه شوند. این کارگزاریها به افراد مشاوره میدهند و به آنها جهت خرید بیمه مناسبتر کمک میکنند. همچنین وظیفه دیگر این کارگزاریها این است که خسارت و زیانهای بوجود آمده را محاسبه کنند و باتوجه به میزان خسارت وارد شده مبلغی را به فرد بیمه شده پرداخت کنند.
6. بروکر ناظر کیست؟
قبل از اینکه قانون کارگزار ناظر تصویب شود معامله گران سهام میتوانستند در چند کارگزاری با سبد مشترک ثبت نام کنند. به عبارت دیگر ممکن بود فردی در کارگزاری مفید تعدادی سهام بخرد و در کارگزاری آگاه همان تعداد سهام را بفروش برساند. ولی با تصویت قانون کارگزار ناظر افراد تنها میتوانند در همان کارگزاری که سهام خریدند و یا در ابتدا در آنجا ثبت نام کردند، معاملات خود را ادامه دهند. اگر این افراد تصمیم داشتند تا کارگزاری خود را تغییر دهند باید به مرکز سپرده گذاری بورس اوراق بهادار حضوری مراجعه کنند و یا از طریق سایت سپرده گذاری اوراق بهادار بصورت غیر حضوری و با ارائه اصل و کپی شناسنامه درخواست تغییر کارگزار ناظر کنند.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات عرضه اولیه، بایننس، ساتوشی و تحلیل تکنیکال را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
جمع بندی
در مقالهای که در سایت دانشگاه کسب و کار خواندید سعی کردم بطور کامل شما را با کارگزار و نوع فعالیتی که دارند آشنا کنم. کارگزارها اشخاص حقوقی هستند که بجای افراد اقدام به انجام معاملات در بازار بورس، فارکس و… میکنند. برخی از این کارگزاریها صندوقهای سرمایه گذاری دارند که باتوجه به نوع آنها به افرادی که در این صندوقها سرمایه دارند سود پرداخت میکنند. امیدوارم این مقاله برای شما مفید واقع شده باشد. ممنون که تا انتها همراه من در دانشگاه کسب و کار بودید.
اگر سوالی در ارتباط با کارگزاریها دارید در بخش کامنتها سوالات خودتان را مطرح کنید؛ ما در کمترین زمان به آنها پاسخ خواهیم داد.