یکی از مهمترین عوامل موفقیت در یک کسب و کار و بیزنس مدیریت درست است. اگر شما هم قصد راه اندازی یک کسب و کار جدید را دارید و یا در حال مدیریت یک بیزنس هستید این مقاله از دانشگاه کسب و کار را از دست ندهید. نکات و تکنیکهایی که مدیران موفق در مسیر خود به کار میگرفتند میتواند راه پیش روی شما را روشن کند و شما را سادهتر به مقصد برساند. یک مدیریت درست و اصولی میتواند از یک کسب و کار کوچک یک بیزنس پیشرفته و رشد یافته بسازد. پس اصول و تکنیکهای مدیریت درست را نادیده نگیرید. بدانید که شما یک مدیر خوب به دنیا نمیآیید بلکه با مهارتهای این حوزه است که به یک مدیر کار بلد تبدیل میشوید.
ما تصمیم داریم تا در این مقاله از دانشگاه کسب و کار 12 تکنیک و اصل مهم در مدیریت یک بیزنس موفق را مرور کنیم. اصولی که یادگیری آنها برای هر مدیری در هر جایگاهی واجب و ضروری هستند.
قدرت تصمیمگیری خود را تقویت کنید
یکی از مهمترین اصول مدیریت قدرت تصمیم گیری درست و به موقع است. این تصمیمهای به جا و به دور از هیجان است که شما را به مدیری کار بلد و لایق تبدیل میکند. اولین نکتهای که باید در هنگام تصمیمگیری به یاد داشته باشید این است که اجازه ندهید احساسات لحظهای و هیجانات در تصمیمات شما اثرگذار باشند. دانش خود را افزایش دهید و با این کار اعتماد به نفس خود را برای تصمیمگیری افزایش دهید. سعی کنید تصمیمات خود را قاطعانه بیان کنید و اجازه ندهید که نظرات دیگران بر روی تصمیمگیریهای شما تأثیرگذار باشد.
همچنین فراموش نکنید که اتخاذ تصمیمات ناگهانی میتواند گاها برای سازمان و بیزنس شما زیان آور باشد. زیانهایی که ممکن است گاها جبران ناپذیر باشند و نتوانید به سادگی خسارات ناشی از آن را جبران کنید. برای تصمیمگیری استراتژیهای مخصوص به خود را داشته باشید و از مشورت با بزرگان حوزه خود استفاده لازم را ببرید.
افراد مناسب را به کار بگیرید و استخدام کنید
همانطور که میدانید یکی از مهمترین ارکان موفقیت سازمان، استخدام کارمندان کار بلد و مناسب برای هر سمتی است. استراتژیهای مناسبی برای استخدام کارکنان شرکت خود به کار بگیرید. شما به عنوان مدیر مجموعه وظیفه به کار گیری افراد کار بلد بر اساس ضوابط مجموعه را بر عهده دارید.
شما به عنوان یک مدیر موفقیت نیاز دارید تا کارمندان و افراد درستی را در مجموعه به کار بگیرید. سعی کنید با استخدام افراد مناسب در مجموعه و سازمان خود ضعفهای خود را در حوزههای مختلف بپوشانید. برای مثال شما در حوزه فنی و دانش تخصصی کار خود خبره هستید، اما از لحاظ علوم مرتبط با بازاریابی و فروش ضعف دارید. تلاش کنید تا فردی را برای بر عهده گرفتن این نوع از امور در کنار خود به کار بگیرید. نکتهای که باید در این رابطه به آن توجه کنید استخدام دوستان و آشنایان است!
سعی کنید تا جای ممکن از روابط به جای ضوابط برای استخدام کارکنان استفاده نکنید. چرا که این مسئله از کارایی سازمان شما میکاهد و اقتدار شما به عنوان یک مدیر موفق و کار بلد را زیر سؤال میبرد. پس اگر با توجه به ضوابط تصمیم به استخدام یکی از دوستان یا آشنایان خود گرفتید سعی کنید تا در همان ابتدای کار مرزهای بین کار و رابطه خود را به درستی تعیین کنید تا بعدها به مشکل برخورد نکنید.
مقالات مرتبط در حوزه مدیریت: برای تکمیل دانستههای خودتان توصیه میکنیم مقالات استراتژی اقیانوس آبی، تفویض اختیار و اتوماسیون اداری را حتما مطالعه کنید.
ریسک پذیری را در خود بالا ببرید
برای اینکه به یک مدیر موفق تبدیل شوید و بتوانید سازمان خود را به سمت جلو حرکت دهید باید ریسک پذیر باشد. نداشتن روحیه ریسک پذیری در یک کسب و کار منجر به در جا زدن بیزنس و کسب و کار شما میشود. تلاش کنید تا روحیه ریسک پذیری را در خود بالا ببرید. از ایجاد تغییرات در سازمان خود نترسید. بسیاری از مدیران موفق و کارآفرینان برتر از ایدههای جدید استقبال میکنند. همچنین با سنجیدن تمامی جوانب آنها را در کسب و کار و بیزنس خود اجرایی میکنند. به خود جرئت ورود به راههای جدید و استفاده از ایدههای نو را بدهید. با این کار میتوانید روحیه ایده پردازی را در کارکنان خود افزایش دهید. برای مثال میتوانید برای ایدههای خوبی که از سمت کارمندان خود دریافت میکنید جوایزی تعیین کنید و بهترین ایدهها را مورد تشویق قرار دهید.
قاطع باشید و تصمیمات مدیریتی را قاطعانه بیان کنید
یکی از مهمترین و کلیدیترین ویژگیهای یک مدیر موفق قاطع بودن است. برای اینکه بتوانید مدیریت درستی داشته باشید و سازمان و مجموعه را تحت نظارت خود درآورید نیاز است تا در اجرای امور قاطع باشید. تصمیمگیریهای خود را قاطعانه انجام دهید و اجازه ندهید احساسات لحظهای و نظرات افراد مختلف سازمان بر روی شما اثرگذار باشد. پس از تصمیمگیری در رابطه با مسائل مختلف نیاز است تا بتوانید به صورت قاطعانه آنها را اعلام و اجرا کنید. لی آیاکوکا در این رابطه میگوید: اگر بخواهم در یک کلمه، ویژگیهای یک مدیر موفق را خلاصه کنم، میگویم: قاطعیت.
ویژگیهای ارتباطی خود را تقویت کنید
برای یک مدیریت موفق در یک سازمان و یا مجموعه بزرگ یا کوچک نیاز است تا مهارتها و ویژگیهای ارتباطی خود را تقویت کنید و بهبود ببخشید. شما در کنار انجام وظایف رهبری باید توانایی ارتباط مؤثر با دیگران را داشته باشید. گاهی به میان کارکنان بروید و با آنها به گپ و گفت بپردازید. ویژگیهای ارتباطی در دستهبندیهای مختلفی قرار میگیرند. برای مثال تلاش کنید تا مهارت گوش دادن فعال را در خود تقویت کنید و در محل کار و در هنگام برخورد با کارمندان به کار بگیرید.
همچنین سخنرانی کردن، اعلام رسمی خبرها و بیان دقیق ایدهها در مصاحبهها یا خطاب به کارگران از ویژگیهای یک مدیر موفق است. یکی دیگر از جنبههای ارتباطی ارتباطات نوشتاری هستند. برای در پیش گرفتن یک مدیریت موفق نیاز است تا حرفهای و بدون اشتباهات دستوری بنویسید.
مدیریت و اعتماد به نفس دو جز جدا نشدنی
اعتماد به نفس را میتوانیم یکی از اجزای جدا نشدنی مدیریت بنامیم. اگر میخواهید به یک مدیر موفق تبدیل شوید نیاز است تا اعتماد به نفس خود را تقویت کنید. اعتماد به نفس بالا در قاطعیت شما در انجام امور و مدیریت کارکنان، در تصمیمگیری درست توسط شما و کنترل امور است. اینکه رهبری یک مجموعه دارای اعتماد به نفس و خودباوری باشد میتواند این ویژگی را به اعضای دیگر گروه نیز انتقال دهد و میزان ایمان افراد را به خود و به مجموعه افزایش دهد. شما باید بتوانید تصمیماتتان را با اعتمادبهنفس بگیرید و به دیگران نشان بدهید که قادر به تصمیمگیریهای درست هستید. اعتمادبهنفس شما به نفع اطرافیانتان است و ناخودآگاه به آنها منتقل میشود.
همانطور که صلاحیت و دانش یک فرد برای انتخاب وی به عنوان مدیر مهم است، میزان اعتماد به نفس او نیز برای مدیریت مجموعه از اهمیت بالایی برخوردار است. واضح است که اگر کسی به خود اعتماد نداشته باشد نمیتواند اعتماد دیگران را نیز جلب کند و مجموعه تحت تأثیر خود را به سوی موفقیت بکشاند.
روحیه انگیزشی داشته باشید
یک مدیر موفق دارای روحیه خود انگیزشی است. خود انگیزشی به این معنی است که شما به تنهایی بتوانید برای خودتان، در رابطه با انجام امور و پذیرش مسئولیتهای پیش رو انگیزه ایجاد کنید. برای پیشبرد یک رهبری موفق در مجموعه و سازمان نیاز است تا بتوانید به کارکنان و کسانی که برای مجموعه شما کار میکنند انگیزه دهید. انگیزهبخشی به دیگران اتفاق نمیافتد مگر اینکه شما روحیه خود انگیزشی بالایی داشته باشید و در درجه اول بتوانید در وجود خودتان انگیزه کافی برای امور پیش رو، مسئولیتهای جدید و سنگین و حتی امور ساده روزانه ایجاد کنید. خود انگیزشی، توانایی برای راه انداختن خودتان و پذیرفتن مسئولیتهای بعدی خودتان است که یک ویژگی شخصیتی مهم برای یک مدیر محسوب میشود.
مدیریت درست با تشویق و تنبیه به جا
یکی از مهمترین اصول مدیریت موفق تشویق و تنبیه به جاست. یک مدیر موفق برای ایجاد انگیزه در کارکنان خود به موقع از ترفندهای انگیزشی و ترفندهای بازدارنده و قهری استفاده میکند. استفاده درست و به جا از طرحهای تشویقی میتواند به کارکنان شما در مجموعه و سازمان انگیزهبخشی کند. فردی که احساس کند تلاشها و ایده پردازیهایش در مجموعه دیده میشود و توسط مدیر مورد قدردانی قرار میگیرد، همچنین بدانند انجام درست وظایفش از دید مدیر پنهان نمیماند قطعاً انگیزهی بیشتری برای کار در جهت اهداف مجموعه دارد. همچنین طرحهای برخورد با کمکاریها هم در جای خودش میتواند ما را به اهداف بلند مدت و کوتاه مدت سازمان نزدیک کند و از نیازمندیهای یک مدیریت درست است.
مقالات مرتبط در حوزه مدیریت: برای تکمیل دانستههای خودتان توصیه میکنیم مقالات تنخواه، هرم مدیریت و سطوح مدیریتی را حتما مطالعه کنید.
مدیریت موفق و هوش هیجانی بالا
احتمالاً بسیاری از شما میدانید که افرادی که دارای هوش هیجانی عاطفی بالایی هستند مدیران موفقی میشوند. تلاش کنید تا هوش هیجانی خود را تقویت کنید و از ترفندهایی برای این منظور استفاده کنید. هوش هیجانی بالا به شما کمک میکند تا بتوانید کارکنان را به درستی هدایت کنید، با آنها تعامل سازنده داشته باشید و آنها را در جهت اهداف، سازماندهی کنید. مدیران باید بتوانند بین باورهای شخصی خود و افکار و عقاید دیگران تفاوت و تمایز قائل شوند و این مسئله یکی از ویژگیهای افراد با هوش هیجانی بالاست. تحقیقات نشان داده است که افرادی که از هوش هیجانی بالایی برخوردارند نسبت به افرادی که تنها آیکیوی بالایی دارند موفقتر عمل میکنند و این موفقیت در حوزههای رهبری بسیار به چشم میآید.
توانایی الهام بخشیدن را در خود تقویت کنید
یک مدیر خوب مدیری است که بتواند در کارمندان خود حس مفید بودن و بهترین بودن در حوزه خودشان القا کند. شما به عنوان یک مدیر وظیفه دارید تا بهترین ویژگی کارمندان خود را بشناسید و تلاش کنید با یادآوری و تشویق آنها در رابطه با این نقاط قوت اعتماد به نفس افراد را بالا ببرید. برای مدیریت درست مجموعه باید بتوانید برنامههایی برای رشد و پیشرفت کارمندان خود تدوین کنید و آنها را به روشی سازنده در میان آنها به اشتراک بگذارید. شما به عنوان یک مدیر باید همواره در حال یادگیری باشید تا با این کار بتوانید الهام بخش و انگیزهبخش افراد مجموعه خود در موفقیت و بالا بردن تواناییهایشان باشید.
شما باید تفکرات نوآورانه و توانمندسازی تیم را تقویت و حمایت کنید و به کارکنان خود بیاموزید که بتوانند به درستی از شکستها درس بگیرند و کسب تجربه کنند. الهام بخشی به افراد به معنی اثرگذاری مثبت برای کارکنان مجموعه در زمینههای مختلف است.
خودآگاهی مهمترین مهارت یک رهبر
یکی از مهمترین مهارتهایی که یک مدیر و یک رهبر موفق به آن نیاز دارد خودآگاهی یا Self-awareness است. یک مدیر باید به درک درستی از توانمندیهایش برسد و به خاطر داشته باشد که تنها به صرف اینکه فردی مدیریت و یا رهبری یک مجموعه را بر عهده دارد به این معنی نیست که آن فرد به صورت ذاتی یک مدیر متولد شده است و به صورت غریزی میداند که چطور باید افراد گروه خود را هدایت و جهت دهی کند. یک مدیر موفق باید بداند که ممکن است روشی که برای برخورد با یک کارمند و یا تشویق او در نظر گرفته است ممکن است برای فرد دیگر مجموعه او کارساز نباشد.
برای مثال شما به عنوان یک مدیر ترجیح میدهید که کارکنان خود را در جمعی عمومی تشویق کنید و یا از فعالیتهای آنان تقدیر کنید. اما ممکن است فردی دیگر که در مجموعه شما مشغول به کار است با این روش موافق نباشد و یک پیام متنی ساده را ترجیح بدهد!
صداقت داشته باشید و اعتماد جلب کنید
ارتباط صادقانه با کارکنان مجموعه میتواند یک حس اعتماد دو طرفه میان مدیریت و کارکنان ایجاد کند. همه ما میدانیم که بدون صداقت نمیتوانیم یک مجموعه را به درستی به سوی اهداف کلی و بلند مدت خود هدایت کنیم. سازماندهی درست بیزنس و کسب و کار ما بدون اعتماد دو طرفه میان کارکنان و مدیریت امکان پذیر نیست و این حس اعتماد دو طرفه تنها با صداقت به وجود میآید. پس تلاش کنید تا همواره و در تمامی موقعیتها با افراد زیرمجموعه خود صادق باشید و شرایط را به درستی برای آنها تشریح کنید.
مقالات مرتبط در حوزه مدیریت: برای تکمیل دانستههای خودتان توصیه میکنیم مقالات روانشناسی صنعتی و سازمانی و ماتریس بوستون را حتما مطالعه کنید.
کلام آخر
تلاش کردیم تا در این مقاله از دانشگاه کسب و کار برخی از مهمترین اصول رهبری را بیان کنیم. اصولی که هر مدیر موفقی نیاز به در نظر گرفتن و در پیشگیری آنها دارد. اگر شما هم دارای سابقه مدیریتی هستید خوشحال میشویم تا اصولی که به صورت تجربی در این رابطه در ذهن دارید را با ما در میان بگذارید.