پادکست محتوایی است که تا به امروز افراد بیشماری از سراسر دنیا برای یکبارم که شده از محتواهای آن استفاده کردند. در عصری که زندگی میکنیم به دلیل وجود تکنولوژیهای پیشرفته فرصتهای درآمدزایی زیادی برای ما بوجود آمده. روز به روز مردم زیادی تصمیم میگیرند تا تجارت سنتی خود را رها کنند و از طریق دنیای مجازی ثروت زیادی را کسب کنند. پادکست نیز یکی از این راههای پردرآمد در دنیای مدرن است. افرادی که از محتواهای پادکست استفاده کردند این موضوع را میدانند که پادکست از یک فایل صوتی و با هدف خاصی تشکیل شده. پیشنهاد میکنم اگر صدای قشنگی دارید به فکر کسب درآمد از صدایتان باشید. و همچنین بقیه افرادی که تمایل دارند به نحوی در خانه کسب درآمد کنند با من در دانشگاه کسب و کار همراه باشید برایتان پیشنهادهای جالبی دارم.
پادکست چیست؟
اگر بخواهم به زبانی بسیار ساده و روان پادکست را تعریف کنم باید بگویم، پادکست و یا تدوین صوتی مجموعهای از محتواها و فایلهای صوتی هستند که در بستر اینترنت منتشر میشوند و از طریق پخش کنندههای تلفن همراه و یا کامپیوتر قابل شنیده شدن هستند.از محتوا صوتیها میتوان برای اهداف آموزشی و یا حتی تفریحی استفاده کرد. افرادی که این محتوا را تولید میکنند معمولا قصد دارند آموزههای خودشان را به دیگران انتقال بدهند و یا کتابی را به فایل صوتی تبدیل کنند. بنابراین پادکستها به صورت سریالی منتشر میشوند.
اگر بخواهم بصورت کمی تخصصی به معنای این فایل صوتی بپردازم باید بگویم پادکست از ترکیب دو واژه انگلیسی (پاد) pod و (برودکست) broadcast تشکیل شده است و به معنای «پخش همگانی» میباشد. پاد همان دستگاههای قابل حملی است که میتوان از طریق آن فایل صوتی گوش داد و برادکستینگ نیز به ویژگی رادیویی بودن پادکست اشاره دارد.
هدف از ساخت پادکست چیست؟
ساخت این فایل صوتی میتواند اهداف گوناگونی را دنبال کند. برای مثال میتوان با هدف آموزش، خلاصه کردن کتابها و یا هر موضوع دلخواه دیگری این فایلهای صوتی را تولید کرد. همچنین یکی دیگر از ویژگیهای خاصی که تدوین صوتیها دارد قابلیت مشترک شدن آن برای دریافت و قابلیت دانلود فایلها میباشد. بنابراین شما میتوانید به دلخواه خود فایلهای صوتی مورد علاقه را دانلود کنید و یا به صورت آنلاین در هر زمان و مکانی که دوست داشتید به آنها گوش دهید. حال سوالی که ممکن است پیش بیاید این است که آیا برای دریافت این فایلهای صوتی باید هزینهای پرداخت کنیم؟ در جواب این سوال باید بگویم که اکثر تدوین صوتیها با هدف رایگان بودن و در دسترس عموم بودن ساخته میشوند. اما برای برخی از آنها نیز ممکن است هزینهای پرداخت کنید. بههرحال محتوا صوتی یکی از راههای درآمدزایی میباشد.
برخی از ویژگیهای پادکست
در این بخش قرار است برای شما یکسری از ویژگیهایی که پادکست را منحصر به فرد کرده است را بازگو کنم. همینطور که گفتم محتوا صوتی یکسری ویژگی نسبت به سایر فایلهای صوتی و رادیویی دارد که به شرح زیر است.
رایگان بودن
برای اینکه ساخت پادکست یکی از راههای درآمدزایی است بنابراین نمیشود گفت که تمام پادکستها رایگان هستند. با اینحال اکثر پادکستها بصورت رایگان در اختیار افراد قرار میگیرد که شما میتوانید از طریق سایتها و اپلیکیشنهای متفاوت آنهارا دانلود و یا بصورت آنلاین گوش دهید.
دارای موضوع با تنوع بالا
محتوا صوتیها دارای موضوعات بسیار گسترده با مدت زمان متفاوت است. هرکس باتوجه به خواستهی خودش میتواند پادکست تولید کند. پس هیچ محدودیتی در انتخاب موضوع شما ندارید.
قابل دسترس بودن
شما میتوانید انواع محتوا صوتیهای مورد نظر خودرا بدون اینکه محدودیتی برای دسترسی آنها داشته باشید دانلود کنید و یا در هر زمان و مکانی به آنها به صورت آنلاین گوش بدهید.
ساخت آن وابسته به سازمان خاصی نیست
برای اینکه شما بخواهید پادکست بسازید الزاما نباید در یک شرکت و یا سازمان خاصی فعالیت کنید. بلکه میتوانید به عنوان تفریح اقدام به تولید محتوا صوتی کرده و با نام خود منتشرش کنید. این روزها آنقدر طرفداران محتوا صوتی افزایش پیدا کرده که برخی از سازمانها نیز در زمینه فعالیتی خود این فایل صوتی را تولید میکنند.
رادیو و پادکست و تفاوتهای آنها
تا به اینجا از محتوا صوتی و ویژگیهایش صحبت کردم و حالا نیاز است تا راجع به برخی از تفاوتهایش نیز صحبت کنم.قبل از اینکه بخواهم تفاوت پادکست و رادیو را بیان کنم، باید ابتدا راجع به برنامههای رادیویی صحبت کنم. برنامههایی که از طریق رادیو پخش میشوند بخشهای مختلفی دارند. یعنی چند مختلف مانند پازل بهم متصل شدند تا یک برنامه رادیویی قابل شنیدن باشد. این بخشها شامل گوینده، متن، تهیه کننده و سایر عواملی که در بخش بازاریابی و پشت صحنه برنامه رادیویی فعالیت دارند. محتوا صوتی نیز مانند رادیو از سه بخش اصلی تشکیل شده است. گوینده، متنی که قرار است به فایل صوتی تبدیل شود و فردی که قرار است این فایل صوتی را به فرمت محتوا صوتی تبدیل کند. ولی تنها در این مسئله محتوا صوتی با برنامه رادیویی شباهت دارد و تفاوتهای آنها بسیار بیشتر از شباهتهایشان میباشد. تفاوتهای پادکست و برنامه رادیویی به شرح زیر میباشد.
- محدودیت در زمان و تاریخ پخش برنامه
- دارای محتوای متفاوت
- نوع لحن و بیان
- نوع دسترسی
محدودیت در زمان و تاریخ پخش برنامه
برنامههای رادیویی برای مدت زمان و تاریخ پخش خود دارای محدودیت هستند. برای مثال یک برنامه رادیویی باید در یک روز خاص و در محدوده زمانی مشخص پخش شود. ولی فایلهای محتوا صوتیی اینگونه نیستند. یک فایل محتوا صوتی میتواند ۳ دقیقهای باشد و یا میتواند چندین ساعت زمان پخش داشته باشد. مورد دیگری که وجود دارد این است که برنامههای رادیویی را میشود تنها یکبار در آن لحظه گوش داد. به اینصورت که دیگر شما اختیاری در کنترل برنامه ندارید. ولی در پادکست اینگونه نیست و شما میتوانید هرچندبار که میخواهید محتوا مورد علاقه خودتان را گوش دهید.
دارای محتوای متفاوت
برای اینکه شما بتوانید یک فایل رادیویی را تولید کنید باید از موضوعات مجاز استفاده کنید ودیگر نمیتوانید راجع به هر موضوعی که دوست دارید در برنامه رادیویی خود صحبت کنید. ولی در محتوا صوتی اینگونه نیست. شما میتوانید بدون داشتن محدودیت در انتخاب موضوعات فایل پادکستی خودتان را بسازید و راجع به موضوعات دلخواه خود در آن صحبت کنید. همچنین میتوانید باتوجه به سلیقه خودتان برنامه پادکستی را تنظیم کنید. درحالت کلی شما برای ساخت برنامه رادیویی دارای محدودیتهای زیادی هستید ولی در ساخت فایل پادکستی محدودیتی ندارید.
نوع لحن و بیان
موضوعی که ساخت محتوا صوتی را جذاب کرده این است که گوینده پادکست میتواند با هر لحن و یا لهجهای که دوست دارد اقدام به ضبط فایل پادکستی کند. ولی این ویژگی در ساخت برنامه رادیویی وجود ندارد و برای ساخت برنامه از افرادی استفاده میکنند که صدای بسیار جذابی دارند. به عبارتی گویندههای رادیویی باید از تمامی تستها و فیلترهایی که برای صدا وجود دارد سربلند بیرون بیایند. بخاطر همین موضوع پادکست دارای لحنی صمیمی است و مخاطب را بیشتر جذب خود میکند.
نوع دسترسی
برای اینکه شما بخواهید یک برنامه رادیویی را گوش بدهید باید از موج خاص برنامه آگاهی داشته باشید تا بتوانید برنامه رادیویی خود را گوش دهید. ولی در پادکست اینگونه نیست. محتوا صوتی منبع خاصی برای شنیدن ندارد و شما میتوانید پادکست مورد علاقه خودتان را دانلود کنید و یا از طریق نرمافزارهایی که محتوا صوتی شمارا پخش میکنند برای شنیدن موضوع مورد علاقه خود استفاده کنید. به همین دلیل شما میتوانید پادکست مورد علاقه خود را بارها گوش دهید و در جایی از تلفن همراه و یا کامپیوتر خود ذخیرهاش کنید.
تفاوت پادکست با کتاب صوتی
ابتدا باید بگویم که کتاب صوتی چیست؟ به احتمال خیلی زیاد شما برای یکبارم که شده از کتابهای صوتی استفاده کردهاید. در کتابهای صوتی گوینده اقدام به تولید محتوا با کتابهای چاپ شده میکند. یعنی از روی کتاب میخواند و صدای خودش را ضبط میکند. ولی پادکست اینگونه نیست و در انتخاب موضوع برای تولید محتوا دست افراد باز است. تفاوت دیگری که کتاب صوتی نسبت به محتوا صوتی دارد این است که زمان پخش کتاب صوتی بسیار بیشتر از پادکست است.
تدوین صوتی و انواع سبکهای آن
تا اینجا راجع به پادکست و همچنین تفاوت آن با برنامه رادیویی آشنا شدید. حال قرار است شمارا با انواع پادکست آشنا کنم. پادکستها برعکس برنامههای رادیویی انواع مختلفی دارند که به شرح زیر میباشند.
- تک نفره و یا انفرادی
- میز گرد
- مصاحبهای
- گفتمان و یا چند میزبانه
- ترکیبی
- روایتی و یا داستانی
- تصویری
- زنده
- اسلایدکست
پادکست تک نفره و یا انفرادی
افرادی که تمایل دارند پادکست تولید کنند بیشتر اوقات از این سبک از فایل صوتی استفاده میکنند. این نوع پادکست همینطور که از اسمش مشخص است یک نفر گوینده است و راجع به مسائل و اخبار روز با توجه به موضوع مورد علاقش اقدام به تولید محتوا میکند.
تدوین صوتی میز گرد
در این نوع سبک تعدادی مهمان و تعدادی گوینده وجود دارد که راجع به یک مسئله مشخص مشغول گفت و گو میشوند. و نوع تفکر و دیدگاه خودشان را راجع به موضوع مشخص شده باهمدیگر به اشتراک میگذارند.
پادکست مصاحبهای
در این نوع سبک یک گوینده با مهارتهای لازم برای مصاحبه اعم از متقاعد سازی، انعطاف پذیری و توانایی مدیریتی حضور دارد که نظر افراد مختلف را راجع به موضوعات خاصی میپرسد. به عبارت دیگر با این افراد راجع به مسائل و موضوعات متنوع مصاحبه میکند.
تدوین صوتی گفتمان
در سبک گفتمان و یا چند میزبانه دو یا چندین میزبان و یا گوینده وجود دارد و باهم راجع به یکسری موضوعات جذاب و بحث برانگیز گفت و گو میکنند و نظرات و عقاید خودشان را به اشتراک میگذارند.
تدوین صوتی ترکیبی
این سبک از پادکست ترکیبی از تمامی سبکهای پادکست است. برای مثال در بخشی از پادکست مصاحبهای صورت میگیرد، بخشی دیگر موسیقی پخش میکند و بخش دیگر ممکن است سایر سبکهارا نیز دربر بگیرد. نکتهای که این سبک از پادکست را جذاب کرده است این است که هیچ محدودیتی برای ساخت این فایل صوتی وجود ندارد و دست تهیه کننده باز است.
تدوین صوتی روایتی و یا داستانی
در سبک روایتی گوینده داستانی را تعریف میکند. گوینده میتواند از داستانهای طولانی با سبک و ژانرهای متفاوت برای ساخت پادکست استفاده کند. همچنین گوینده میتواند چندین پادکست برای یک داستان طولانی درست کند. این سبک بسیار شبیه به داستانهای رادیویی میباشد.
پادکست تصویری
شاید تا به الان فکر میکردید که پادکست تنها از نوع صدا است و هیچ نوع تصویری را ساپورت نمیکند. باید بگویم اشتباه میکردید و پادکست تصویری نیز داریم که مانند سریالهایی است که در تلویزیون نشان داده میشوند. اولین فایل پادکست تصویری که ساخته شد برای اولین بار در سال ۲۰۰۳ پخش شد و نام آن dead end days میباشد.
تدوین صوتی زنده
یکسری از پادکستها وجود دارند که بصورت زنده پخش میشوند و برای اینکه بتوانید از محتویات پادکست استفاده کنید نیاز است که بلیط مخصوص آنرا تهیه کنید. برای اینکه بتوانید پادکست را گوش دهید باید از پلتفرمهای خاصی استفاده کنید.
اسلایدکست
اسلایدکست مانند تدوین صوتی تصویری است و تنها تفاوت آنها در این است که اسلایدکست فایل تصویری است که به همراه اسلایدشو پخش میشود. گوینده اسلایدکست مانند پادکست راجع به یکسری از موضوعات دلخواهش به همراه یکسری تصویر مرتبط با موضوع محتوا تولید میکند.
در چه اپلیکشنهایی میتوان به پادکست گوش داد؟
به احتمال خیلی زیاد شما باید تا اینجای مقاله به پادکست علاقهمند شده باشید. بنابراین تصمیم دارم تا تعدادی از اپلیکیشنها را در سیستم عاملهای مختلف معرفی کنم تا شما بتوانید به راحتی به پادکست مورد علاقه خود گوش کنید. ولی قبل از معرفی اپلیکشنها باید بگویم که سایتهایی هستند که شما میتوانید از آنجا پادکست مورد علاقه خودتان را دانلود کنید. ولی بهترین روش گوش دادن به پادکست استفاده از اپلیکشنهای مخصوص آن است.
نرم افزار مخصوص ویندوز
- بلوبری
- کست باکس
- شنوتو
- پادکست
اپلیکشنهای اندرویدی
- کست باکس
- گوگل پادکست
- اف ام پادکست پلیر (FM podcast player)
- شنوتو
- اسپاتیفای
- ناملیک
اپلیکیشن مخصوص ios
- اپل پادکست
- اسپاتیفای
- شنوتو
- کست باکس
دلیل اینکه باید به پادکست گوش کنید
دلیلهای زیادی برای اینکه شما باید به پادکستها گوش بدهید وجود دارد. همینطور که گفتم پادکستها از محتواهای گوناگونی تشکیل شدهاند که شما میتوانید باتوجه به سلیقهای که دارید به موضوع مورد علاقتان گوش دهید. دلیلهایی که میتوانم برای شما بیاورم به شرح زیر هستند.
- شما میتوانید از نظرات و تفکرات افراد زیادی راجع به یک موضوع آگاه شوید.
- میتوانید به داستانهای زیادی با لحنهای گوناگون گوش دهید.
- میتوانید در هنگام اوقات فراغت به پادکستهای موردعلاقتان گوش دهید و اوقات فراغت مفیدی داشته باشید. و در کنار استراحت اطلاعات زیادی کسب کنید.
تدوین صوتیهایی که به زبان فارسی منتشر شدند و طرفداران زیادی دارند
- استرینگ کست: در این تدوین صوتی موضوعات علمی به زبان بسیار ساده مطرح میشوند.
- رادیو گیک: گوینده این نوع پادکست جادی است و راجع به انواع تکنولوژیها صحبت میکند.
- ساگا: در این تدوین صوتی داستانها و افسانههای قدیمی تعریف میشود.
- رادیو افساید: این نوع پادکست راجع به فوتبال و مسائل مربوط به آن صحبت میکند.
- رادیو مرز: این پادکست سبک مستندی دارد و راجع به مسائلی صحبت میکند که مردم دیدگاههای متفاوتی نسبت به آن دارند. مثل فرزندآوری
- رادیو کار نکن: این تدوین صوتی با افرادی مصاحبه میکند که عاشق کارشان هستند.
- آی قصه: این پادکست مخصوص کودکان است و موضوعات زیادی را در قالب داستان تعریف میکند.
- یکی بود یکی نبود: برای بچهها داستانهای مختلف تعریف میکنند.
- چیزمیز: در این پادکست موضوعات علمی را برای کودکان و نوجوانان با بیانی بسیار ساده تعریف میکند.
چگونه از تدوین صوتی درآمد کسب کنیم؟
همینطور که در ابتدا گفتم پادکستهای زیادی وجود دارند که رایگان هستند ولی از طرفی تولید پادکست نیز یک راه برای درآمدزایی میباشد. من تعدادی از راههایی که میتواند شمارا به درآمد برساند را در ادامه معرفی میکنم.
- اسپانسرشیپ
اسپانسرها معمولا شرکتهایی هستند که در ازای سرمایهگذاری خود از افرادی که اقدام به تولید محتوا میکنند میخواهند که محصولات آنهارا در برنامه خود معرفی کنند.
- دونیشن یا پشتیبانی مستقیم
این راه یکی از آسانترین راههای کسب درآمد از پادکست است. شما از شنوندگان خود میخواهید که به میزان دلخواه بابت پادکستی که در اختیار آنها گذاشتید هزینهای پرداخت کنند. البته باید زمانی اقدام کنید که تعداد شنوندگان شما زیاد است و موضوعاتی که شما پادکستش کردید برای آنها جذاب است.
- فروش محصولات مکمل
منظور از محصولات مکمل محصولاتی هستند که مرتبط با موضوع پادکست شما میباشد.
چگونه پادکست بسازیم و انتشار دهیم؟
برای اینکه پادکست بسازید در ابتدا به یک میکروفون قوی احتیاج دارید تا صدای شمارا با کیفیت ضبط کند. پس از آن نیاز دارید تا یک موضوع جذاب و پرطرفدار را پیدا کنید و پس از آن شروع به تولید محتوا راجع به آن موضوع کنید. در آخر خودتان یا یک فرد دیگر میتواند صدای ضبط شده شمارا به فرمت پادکست تبدیل کند. و پس از آن شما میتوانید فایل نهایی را در وبسایت خودتان و یا وبسایتهای مخصوص پادکست انتشار دهید. برای اینکه بتوانید تدوین صوتی خودتان را منتشر کنید، نیاز است تا فرمت آنرا به فید rss تبدیل کنید. برای تبدیل به فرمت rss شما باید آنرا از سایتrss هستند خریداری کنید. rss برای تدوین صوتی مانند هاست برای وبسایت است. پس از تبدیل فرمت، شما میتوانید در سایتهایی که تدوین صوتی انتشار میدهند ثبتنام کنید و پادکست خودتان را منتشر کنید.
سخن آخر
راههای زیادی برای کسب درآمد وجود دارد که افراد میتوانند باتوجه به نوع سلیقه خود اقدام به درآمدزایی کنند. تولید تدوین صوتی نیز یکی از این راهها میباشد. ما در دانشگاه کسب و کار تلاش میکنیم تا شمارا با مسیرها و موضوعات مختلف کسب و کار و بیزینس آشنا کنیم تا شما بتوانید در انتها به یک درآمد مطلوب برسید. ممنون که تا انتها همراه من در دانشگاه کسب و کار بودید.