رزومه کاری. احتمالا بارها این اسم را زمانی که قصد اپلای برای شرکتی را داشتید شنیدهاید. رزومه کاری مانند cv کاغذی است که شما باید در آن از توانایی و مهارتهای خود سخن بگویید. برای اینکه بخواهید وارد یک سازمان و یا شرکت خصوصی شوید نیاز است در ابتدا رزومه خودرا برای آنها ارسال کنید. بنابراین هرچه میزان اطلاعات شما از رزومه نویسی بیشتر باشد، شانس قبولی شما در شرکت و یا سازمان مورد علاقه خود بیشتر است. هدف این مقاله معرفی کامل رزومه کاری و بیان نکاتی است که دانستن آنها به نفع شما میباشد. برای آشنایی بیشتر با رزومه کاری با من در دانشگاه کسبوکار همراه باشید.
تعریف رزومه کاری
اگر بخواهم رزومه کاری را به زبانی ساده تعریف کنم باید بگویم رزومه همان سوابق کاری و تحصیلی شما میباشد. به عبارت دیگر به خلاصهای از تمام فعالیتهایی که شما در دوران دانشجویی انجام دادید و همچنین تمام تجربههایی که در محیط کسب و کار بدست آوردهاید رزومه میگویند. نکتهای که وجود دارد این است که شما باید تمام فعالیتهای تحصیلی و کاری خود را بصورت چکیده و حداقل در دو صفحه ارائه کنید.
در رزومه کاری باید چه اطلاعاتی وارد کنیم؟
بخشهای اصلی که شما باید در رزومه خود وارد کنید شامل موارد زیر است.
- اطلاعات فردی خود
- اطلاعات تماس و محل زندگی
- خلاصه فعالیتها و مهارتها
- اطلاعات تحصیلی دانشگاهی
- سوابق کاری خود
- دورههایی که شرکت و گواهینامههایی که کسب کردید
- علایق و سرگرمیهایی که دارید
- تحقیقات و پروژههایی که تا به اکنون انجام دادید.
نکات مهم:
- شما باید نام و نامخانوادگی، وضعیت تاهل، تاریخ تولد، شماره تلفن همراه و آدرس ایمیل خودرا در بخش اطلاعات فردی وارد کنید.
- در بخش سوابق کاری باید اطلاعات کاری خود را از آخر به اول وارد کنید. یعنی آخرین شغلی که داشتید را اول وارد کنید.
- در بخش دورهها و گواهینامههایی که کسب کردید شما باید در ابتدا دورههایی که مرتبط با شغلی که برایش درخواست دادید را وارد کنید. این نکته برای بخش مهارت نیز صدق میکند.
- باید اطلاعاتی مختصر راجع به علایق و سرگرمیهای خود وارد کنید. همچنین باید از دستاوردهایی که در زمینه مورد علاقه خود داشتید نیز بطور مختصر صحبت کنید.
انواع رزومه کاری
رزومه کاری انواع مختلف دارد که با توجه به شرایط خود باید از آنها استفاده کنید. تفاوت اصلی رزومه بیشتر به نوع قالب و اطلاعاتی که باید در آن وارد کنید، میباشد. انواع رزومهها به شرح زیر میباشند.
- رزومه زمانی
- رزومه مهارتی
- رزومه ترکیبی
- رزومه اینفوگرافی
- رزومه همراه با پروفایل
- رزومه هدفمند
- رزومه غیرمتعارف
- مینی رزومه
رزومه زمانی چیست؟
این سبک از رزومه روی سوابق کاری شما زوم میکند. شما باید سوابق کاری خود را از آخر به اول در این رزومه وارد کنید. یعنی آخرین موقعیت کاری شما باید در ابتدا لیست قرار بگیرد. همچنین سعی کنید سوابق کاری مرتبط با شغلی که برای آن اپلای کردهاید را به ترتیب وارد کنید. این سبک از رزومه را کارفرمایان بیشتر ترجیح میدهند. زیرا میتوانند از تمامی فعالیتهای کاری شما آگاه شوند. برای مثال کارفرمایان از این رزومه متوجه میشوند که شما در چه تاریخی و در چه شرکت و یا سازمانی فعالیت میکردید. این سبک از رزومه بیشتر مناسب افرادی است که سابقه کار زیادی دارند. برای افرادی که تازه قصد ورود به بازار کار را دارند رزومههای دیگر از جمله رزومه کاری مهارتی مناسبتر است.
رزومه کاری مهارتی چیست؟
این سبک از رزومه برای افرادی مناسب است که قرار است به تازگی وارد محیط کسب و کار شوند و هیچ سابقهای در زمینه کاری ندارند. همچنین اگر شما قصد تغییر شغل خودرا دارید بهتر است از این نوع رزومه استفاده کنید. شما باید مهارتهای خودرا در این رزومه لیست کنید. هرچه میزان مهارتهای شما مرتبط با فعالیت شرکت یا سازمان باشد، شانس قبولی شما بیشتر است. پس سعی کنید اطلاعات کافی در ارتباط با محلی که قصد ارسال رزومه را دارید کسب کنید. همچنین دانستن این نکته بسیار مهم است. شما باید مهارتهای خودرا بروز کنید و با توجه به مهارتهایی که شرکت به آن نیاز دارد، مهارتهای خودتان را لیست کنید. اینگونه نظر کارفرمایان بیشتر به شما جلب میشود.
رزومه ترکیبی چیست؟
این نوع از رزومه همانطور که از اسمش مشخص است ترکیبی از رزومه زمانی و رزومه مهارتی است. برای نوشتن این رزومه شما باید در ابتدا مهارتهای خودرا وارد کنید سپس سابقه کاری خودرا. هدف این رزومه سابقه کاری شما نیست. بلکه هدف آن نشان دادن مهارتهایی است که شما مرتبط با شغل درخواستی دارید. همچنین شما با وارد کردن سابقه کاری خود میتوانید شایستگی خودرا برای دریافت شغل مورد نظر بالاتر ببرید. در حالت کلی شما در این رزومه اطلاعاتی را وارد میکنید که کارفرما تمایل بیشتری به دیدن آن دارد.
رزومه اینفوگرافی چیست؟
این نوع سبک از رزومه بیشتر روی تصویر و نمودار زوم میکند و کمتر از عبارتهای متنی استفاده میکند. درواقع در یک رزومه عادی بیشتر از سبک نوشتاری برای نشان دادن فعالیتها، مهارتها و سوابق کاری استفاده شده است. ولی یک رزومه اینفوگرافی از رنگ، فونت، قالب، نمودار و آیکونهای مختلفی تشکیل شده است.
رزومه همراه با پروفایل
منظور از رزومه با پروفایل رزمهای است که در آن اطلاعات شما بصورت خلاصه وارد شده است. یعنی شما باید تنها درحد چند کلمه راجع به مهارتها و تجارب خود در رزومه صحبت کنید. همچنین در سبک پروفایلی شما باید از اهداف و تصمیماتی که برای آینده خود دارید نیز صحبت کنید. این اطلاعات و اهداف شما باید در ارتباط با شغلی باشد که شما برای آن درخواست دادهاید.
رزومه هدفمند چیست؟
در این سبک از رزومه شما باید تنها مهارتهای مرتبط با شغلی که برای آن اپلای کردید را وارد کنید. برای اینکه یک رزومه هدفمند داشته باشید نیاز نیست تا رزومه اصلی خود را ویرایش کنید. بلکه نیاز است تا شما یک رزومه هدفمند جدید بنویسید. زمانی که شما مهارتها و سوابق کاری مرتبط با شغلی که برای آن درخواست کردید را برای کارفرما ارسال میکنید درواقع به کارفرما این را نشان میدهید که چرا شما برای آن شغل مناسب هستید. ولی در ابتدا شما باید سعی کنید از نحوه نگارش صحیح و بدون غلط املایی استفاده کنید. زیرا در قدم اول نحوه نگارش شما بیشتر توی چشم است تا سوابق کاری و فعالیتی شما.
رزومه غیرمتعارف چیست؟
این نوع از رزومه از سبک خاصی پیروی نمیکند و با توجه به میزان خلاقیت شما نوشته میشود. شما میتوانید در این نوع رزومه از تصاویر و یا عکس، نمودار، طرح گرافیکی و سایر عناصر بصری استفاده کنید. این سبک از رزومه میتواند آنلاین باشد، میتواند چاپ شده باشد، میتواند بصورت ویدئو باشد و یا میتواند بصورت مجازی باشد(مانند لینکدین(. رزومه غیر متعارف برای کارها و فعالیتهای هنری استفاده میشود. معمولا در حرفههایی که در زمینه هنر میباشند نیاز است تا شما نمونه کار برای استخدام شدن داشته باشید. بنابراین شما میتوانید نمونه کار خود را در رزومه غیر متعارف وارد کنید و برای کارفرمای خود ارسال کنید. پس هرچه میزان خلاقیت شما برای نوشتن رزومه غیرمتعارف بیشتر باشد، رزومه شما برای کارفرما جذابتر است.
مینی رزومه چیست؟
شما در مینی رزومه باید اطلاعاتی مختصر از شغل و مهارتهای خود وارد کنید. این سبک از رزومه بیشتر معرف شما در مکانهایی است که چندین درخواست کننده نیروی کار وجود دارد (مانند نمایشگاه کار). بیشتر اوقات داشتن رزومه استاندارد برای معرفی شما کافی است. همچنین شما میتوانید زمانی از مینی رزومه استفاده کنید که با مردم در ارتباط هستید و میخواهید اطلاعات کلی درباره خود به مدیر و یا فرد استخدام کنندهای که در بین مردم ممکن است حضور داشته باشد بدهید.
هدف از نوشتن رزومه کاری چیست؟
رزومه کاری مانند یک تابلوی نئون برای شما عمل میکند. هدف رزومه کاری این است که شما و توانمندیهایتان را به کارفرما نشان دهد و کاری کند که کارفرما جهت انجام مصاحبه با شما تماس بگیرد. بنابراین هرچه شما رزومه خودرا بهتر و بدون غلط املایی بنویسید شانس خودرا برای درخواست مصاحبه کاری بیشتر کردهاید.
اشتباهاتی که باعث رد شدن رزومه شما میشود
- داشتن غلط املایی و نگارشی
- وارد نکردن سوابق کاری بر اساس تاریخ
- تعداد صفحات زیاد و نداشتن تجارب و اطلاعات کافی
- داشتن قالب ضعیف رزومه
- دستاوردهای کم و نامعلوم
- وارد کردن شماره تماس و آدرس ایمیل اشتباه
- نداشتن هدف خاصی برای آینده
- نداشتن صداقت در بیان تواناییها
- نداشتن عکس شخصی
فرمتهای مختلف رزومه کاری
- فرمت PDF : رایجترین فرمت رزومه کاری PDF است و به همان صورتی که رزومه را نوشتید در فرمت PDFرزومه نمایش داده میشود.
- فرمت DOCX: این نوع فرمت قابل ویرایش است. زمانی که با فرمت DOCX برای کارفرما رزومه خودرا ارسال میکنید، کارفرما میتواند برخی نکات را در رزومه شما یاداشت کند و در روز مصاحبه از شما راجع نکات سوال بپرسد. متنی که در word office نوشته میشود فرمتdocx دارد.
- فرمت HTML: رزومهای که تحت وب باشد فرمت HTML دارد. در این فرمت شما میتوانید علاوه بر اطلاعات نوشتاری فایلهای صوتی و تصویری را نیز برای کارفرما ارسال کنید. همچنین این فرمت بیشتر مناسب افرادی است که قصد دارند در زمینههای هنری فعالیت داشته باشند. این افراد علاوه بر اینکه باید
رزومه کاری چه چیزهایی نیست؟
- رزومه برگهای نیست که تنها سوابق شغلی شما را نشان دهد.
- رزومه برگهای نیست که تنها مهارتهای شما را نشان دهد.
- رزومه شما تنها عامل استخدام شدن شما نمیباشد.
چگونه یک رزومه باکیفیت و جذاب بنویسیم؟
قبل از اینکه شما اقدام به نوشتن رزومه کاری خود کنید باید این سوال را از خودتان بپرسید که اگر شما کارفرما بودید به چه نکاتی در رزومه توجه میکردید. همچنین سوال بعدی که باید از خود قبل از نوشتن رزومه بپرسید این است که چرا کارفرما باید شمارا از بین سایر متقاضیها انتخاب کند؟ باید شما رزومه خودرا طوری بنویسید که از تمام رقیبان خود پیشی بگیرید و برای مصاحبه انتخاب شوید. طبق مطالعات انجام شده این نکته بدست آمده است که شما تنها ۱۰ ثانیه فرصت دارید تا خودرا از طریق رزومه به کارفرما معرفی کنید. پس برای اینکه وارد مرحله مصاحبه شوید باید یک رزومه قوی و باکیفیت داشته باشید تا بتوانید توجه کارفرما را به خود جلب کنید. برای اینکه بتوانید یک رزومه جذاب و باکیفیت بنویسید باید به نکات زیر توجه کنید.
ازبین سبکها و قالبهای موجود یکی را انتخاب کنید
شاید هروقت که خواستید شروع به نوشتن رزومه کاری کنید بعد از باز کردن صفحه word دیگر هیچ ایدهای به ذهنتان خطور نکرده. کمی قبلتر قبل از اقدام به نوشتن رزومه من به یکسری از نکات اشاره کردم. یکی از این نکات راجعبه قالب و سبک رزومه و دیگری اشتباهاتی که باعث ریجکت شدن رزومه شما میشود بود. بنابراین شما نمیتوانید بدون نظم و بدون هیچ هدف و الگویی اقدام به نوشتن رزومه خود کنید. در ابتدا باید از بین قالبهایی که معرفی کردم یکی را انتخاب کنید. البته ۳ قالب وجود دارد که استفاده از آنها بسیار رایج است. این قالبها سبک ترکیبی، مهارتی و زمانی میباشند. البته این سهتا قالب معروف علاوه بر اینکه دارای مزایای زیادی هستند در کنار مزایا معایبی نیز دارند. شما باید با سنجیدن مزایا و معایب قالبها یکی را به دلخواه انتخاب کنید.
بایدها و نبایدهای قالب زمانی
این سبک از رزومه بسیار رایج است و بیشتر رزومهها در قالب زمانی نوشته میشوند. دلیل محبوبیت قالب زمانی انعطاف پذیری آن است.
شما به سه دلیل باید از این قالب استفاده کنید
- اگر میخواهید رشدی که در زمینه کاری داشتید را برای پیدا کردن موقعیتهای کاری بهتر به رخ کارفرما بکشید.
- اگر میخواهید کار خود را در حرفهای که مشغول فعالیت در آن هستید ادامه دهید.
- اگر میخواهید انگیزه کاری خودرا برای پیشرفت بیشتر در زمینه شغلی مورد نظر حفظ کنید.
همچنین به سه دلیل نباید از این قالب استفاده کنید
- اگر بین شغلهایی که تا به اکنون داشتید فاصله زمانی طولانی وجود دارد
- اگر میخواهید حرفهای که در آن مشغول فعالیت هستید را تغییر دهید و مسیر شغلی خودرا عوض کنید.
- اگر هنوز تصمیم نگرفتهاید که کدام حرفه را برای کار کردن دوست دارید و چندوقت یکبار شغل خودرا تغییر میدهید.
بایدها و نبایدهای قالب مهارتی
زمانی که راجع به رزومه با قالب مهارتی صحبت کردم به این نکته اشاره کردم که اگر شما سابقه کاری مفید و هیچ سابقه کاری ندارید بهتر است از سبک مهارتی برای رزومه نویسی استفاده کنید. سبک مهارتی برعکس سبک زمانی روی مهارتهای شما زوم میکند و به شدت بر روی صلاحیت شما تاکید دارد.
سه دلیل مهم که شما باید از سبک مهارتی برای رزومه خود استفاده کنید.
- اگر بین شغلهای شما فاصلهی زمانی طولانی وجود دارد.
- اگر شما حرفهی خودرا تغییر دادید و به دنبال یک شغل جدید هستید.
- اگر قصد دارید یکسری از مهارتهای خودرا که بسیار کاربردی هستند را به رخ کارفرما بکشید.
به سه دلیل زیر شما نباید از قالب مهارتی استفاده کنید.
- اگر به تازگی وارد بازار کار شدهاید و هیچگونه مهارتی ندارید.
- اگر شغل خود را تغییر دادهاید و مهارتهای حرفه قبلی کاربردی در شغل جدید شما ندارند.
- اگر میخواهید پیشرفت کاری خود را به رخ کارفرما بکشید.
بایدها و نبایدهای رزومه کاری ترکیبی
همانطور که قبلتر راجع به رزومه ترکیبی صحبت کردم به این نکته نیز اشاره کردم که این سبک از رزومه ترکیب قالب زمانی و مهارتی است. شما در این قالب علاوه بر اینکه مهارتهای خودرا به نمایش میگذارید میتوانید در بخشی دیگر از سوابق کاری خود صحبت کنید.
سه دلیل اساسی که به شما میگوید چرا باید از این قالب استفاده کنید.
- اگر شما میخواهید یکسری از مهارتهایی که در آن خبره شدید را به نمایش بگذارید.
- اگر قصد تغییر مسیر شغلی خود دارید و تمایل دارید تا شغل خودرا تغییر دهید.
- اگر میخواهید به یکسری از مهارتهای تقویت شده که برای یک حرفه خاصی هستند اشاره کنید.
سه دلیل اساسی که شما نباید ازقالب ترکیبی استفاده کنید.
- اگر قصد دارید سوابق تحصیلی خودتان را برجسته کنید.
- اگر تابه حال هیچگونه تجربه فنی کسب نکردهاید.
- اگر تازه کار هستید و مهارتهای زیادی ندارید و یا مهارتهای شما در سطح ابتدایی است.
به ترتیب اطلاعات لازم را در رزومه کاری خود وارد کنید
شما باید طبق قالبی که انتخاب کردید اطلاعات خودتان را وارد کنید. ولی مهمترین اطلاعات شما که در همهی سبکها مشتر است اطلاعات فردی شما میباشد که شامل نام و نام خانوادگی، تاریخ تولد، وضعیت تاهل، آدرس ایمیل، نشانی منزل و شماره تلفن شما میباشد. نکتهای که باید درباره آدرس ایمیل به شما بگویم این است که هرگز از اسامی مستعار در ایمیل خود استفاده نکنید و حتما آدرس ایمیل شما ترکیبی از نام و نام خانوادگی شما باشد.
توانایی و اهداف خودرا نام ببرید
نوشتن این بخش مانند بخش قبلی وابسته به نوع قالب انتخابی شما میباشد. شما نیاز است در این بخش به خلاصهای از توامندی و مهارتهای خود اشاره کنید. همچنین از علاقمندیهایتان و دستاوردهایی که در زمینه مورد علاقه خود داشتید اشاره کنید و در آخر پروفایل حرفهای خودتان را به نمایش بگذارید. هدف هر سه مورد تنها یک چیز است. جلب کردن توجه کارفرما به شما.
قبل از اینکه شما راجعبه مهارتهای خود شروع به صحبت کنید باید از نکات زیر آگاه باشید.
زمانی شما میتوانید از مهارتهای خود در رزومه کاری صحبت کنید که:
- فرصت شغلی که در روبروی شماست نیاز به مهارت خاص شما دارد
- زمانی که شما تجربه زیادی در صنعت مورد نظر دارید و قصد دارید در همان صنعت فعالیت کنید.
- از مهارتهای کاربردی زیادی برخوردار هستید.
اطلاعات تحصیلی خودتان را وارد کنید
میزان تحصیلات شما تا حدی میتواند نداشتن تجارب کافی شما را پوشش دهد. همچنین اگر شما دارای تجربه فنی میباشید میتوانید اطلاعات فنی و یا تحصیلی خودرا باتوجه به میزان قوی بودن آنها به ترتیب در این بخش وارد کنید. برای مثال اگر شما تجربه فنی خوبی دارید ابتدا تجارب فنی خودتان را وارد کنید پس از آن اطلاعات تحصیلی خود را بیاورید. در آخر شما باید اطلاعات تحصیلی خودرا باتوجه به لیست زیر وارد کنید.
- نام دانشگاه
- محل دانشگاه
- مقطع و یا مقاطع تحصیلی(کارشناسی، ارشد و…)
- تاریخ ورود به دانشگاه
- تاریخ فارغالتحصیلی
- معدل کل
وارد کردن اطلاعات بیشتری از خود
تا به اینجا شما رزومه خودرا تکمیل کردهاید ولی اگر تمایل داشتید اطلاعات بیشتری را وارد رزومه خود کنید از اطلاعات زیر کمک بگیرید.
- کواهینامههایی که کسب کردهاید را بنویسید
- اگر مقاله و یا کتابی نوشته و یا ترجمه کردهاید را بنویسید
- اگر جوایز و افتخاراتی را در زمینههای مختلف کسب کردهاید راجعبه آن در رزومه خود بنویسید.
- اگر مهارتهای فنی مانند برنامه نویسی، زبانهای خارجی و… دارید در رزومه خود درباره آن بنویسید.
طراحی ظاهر رزومه کاری
رزومه شما علاوه بر اینکه باید از اطلاعات قوی و درست شما تشکیل شود در کنار آن باید ظاهری مرتب و رسمی نیز داشته باشد. برای اینکه بتوانید یک رزومه با ظاهری جذاب داشته باشید از نکات زیر را در طراحی و ظاهر سازی رزومه خود استفاده کنید.
- رزومه شما باید حداکثر ۲ صفحه باشد. اطلاعات مهم خودتان را در صفحه نخست بیاورید و مابقی را در صفحه دوم
- سعی کنید فونتی را انتخاب کنید علاوهبر اینکه دارای سایز مناسبی باشد، خوانا نیز باشد. همچنین شما باید عنوانهای خودرا Bold کنید و سایز آنهارا یک الی دو شماره از سایر مطالب بزرگتر کنید. همچنین شما باید مطالب مهم را تنها وارد رزومه کنید تا مجبور نشوید برا گنجاندن تمام مطالب از فونت ریز استفاده کنید. اکثر رزومهها برای اندازه فونت از 24 برای نام، از 12 برای عناوین رزومه، و از 10 برای متن و لیستها استفاده میکنند.
- حاشیه صفحه خودتان را باتوجه به میزان تجربیات خود کم و یا زیاد کنید. ولی نباید این میزان افراطی باشد. برای مثال اگر تجربیات کمی دارید میتوانید اندازه مارجین و یا حاشیه خود را نهایت تا ۲.۵ سانتی متر انتخاب کنند. ولی اگر تجارب زیادی دارید اندازه مارجین شما بهنر است در حد ۱.۲ سانتی متر باشد.
آخرین نکات
- اگر قرار است رزومه خودرا به زبان انگلیسی بنویسید حتما با کسی که دانش انگلیسی بیشتری نسبت به شما دارد مشورت کنید.
- حتما رزومه خودرا بروز کنید و اطلاعات قدیمی را از آن حذف کنید و سعی کنید تجربیات جدید خود در رزومه نام ببرید.
- سعی کنید از طراحیهای بروز در قالب رزومه خود استفاده کنید تا ظاهر بصری جذابی داشته باشد.
سخن آخر
اگر بخواهم خلاصهای از رزومه نویسی به شما بگویم این خلاصه به این صورت است. سعی کنید مهارتهای سخت تخصصی و مهارتهای نرمی که برای موقعیتهای شغلی لازم است را بیاموزید. اگر سابقه کاری ندارید و تازهکار هستید در رزومه خود از فعالیتهای داوطلبانهای که تا به اکنون انجام دادید در رزومه بنویسید. سعی کنید در دانشگاه فعال باشید و پروژه دریافت کنید تا بتوانید رزومه خودرا قویتر کنید. در زمینهی تخصصی خود مطالعه کنید و کتابها و مقالاتی که خواندید را در رزومه خود وارد کنید. همچنین سعی کنید برای اینکه با کسب و کار مورد نظرتان آشنا شوید در یکسری از دورههای مرتبط شرکت کنید و درباره آن دوره در رزومه خود بنویسید. در آخر انگیزه نامه و دلیل اشتیاقی که برای وارد شدن به کار مورد نظر را دارید را در انتها رزومه بنویسید.
همچنین شما میتوانید در بعضی مواقع بجای رزومه از cv استفاده کنید که در سایت دانشگاه کسب و کار موجود میباشد. ممنون که تا انتها همراه من در دانشگاه کسب و کار بودید.