کسب و کار خانگی یا مشاغل بیرون از خانه؟ سوالی که در دانشگاه کسب و کار قصد داریم به آن جواب دهیم. البته ما علاوه بر پاسخ به این پرسش، درباره معایب و مزایا و همچنین راههای بهبود درآمد از این راه هم بحث کرده و نکات کارآمدی را به شما آموزش می دهیم.
در مقالهای که در حال خواندن آن در دانشگاه کسب و کار هستید موارد زیر را بررسی کرده و به تفصیل شرح میدهیم:
- آشنایی با کسب و کار خانگی خانگی
- معرفی انواع کسب و کارهای خانگی
- نحوه راه اندازی شغل خانگی مخصوص خودتان
- مزایا و معایب کسب و کار خانگی
کسب و کار خانگی یا مشاغل بیرون از خانه؟
همه ما خوب میدانیم که این روزها پیدا کردن یک شغل مناسب ذهن بسیاری از افراد جویای کار را درگیر کرده است. هر جوانی انتظار دارد بلافاصله بعد از فارغ التحصیلی، آن هم درس خواندن با هزینههای گزاف و مشقتهایی که ذکرشان در این مجال نمیگنجد، وارد بازار کار شده و منبع درآمدی برای خود داشته باشد؛ اما نکته مهم اینجاست که پیدا کردن کار در این اوضاع همانا و داستان سوزن و انبار کاه همانا!
اینجای کار است که یک جوان باهوش و خوش ذوق با کمی فکر به این نتیجه میرسد که کسب و کار خودش را راه بیندازد. به نحوی که آقای خودش باشد و نوکر خودش.
خب همین جوان باهوش با کمی دو دو تا چهار تا متوجه میشود که برای راه اندازی یک کار جدید هزینههای زیادی باید صرف کند. از هزینه خرید یا اجاره ملک گرفته تا مالیات و پول آب و برق و گاز و چه و چه و چه!
حالا اگر بشود کاری دست و پا کرد که به هیچ کدام از هزینههای بالا نیاز نداشته باشد چه؟ دقیقا همینجاست که کسب و کار خانگی آغوش گرم خود را به روی هر فرد جویای کاری که سرمایه و تجربه چندانی ندارد میگشاید. برای درک بهتر محسنات کار در منزل چشمانتان را ببنید. فرض کنید در حالی که با لباس راحتی روی کاناپه گرم و نرم خود نشستهاید. لیوان نوشیدنی گرمتان را در دست دارید و به موسیقی مورد علاقهتان گوش میکنید. به کارتان هم میرسید و درآمد کسب میکنید و استرس رویارویی با غولهای بی شاخ و دمی مثل سر رسید موعد اجارهبها و پرداخت قبوض و غیره را ندارید.
بسیار خب، حالا بیایید کمی درباره انواع کسب و کارهای خانگی و نحوه انجام آنها صحبت کرده و اطلاعات کسب کنیم.
دسته بندی کسب و کارهای خانگی
بر اساس یک دسته بندی کلی، کسب و کارهای خانگی به شش دسته تقسیم می شوند:
صنایع دستی:
که شامل صنایع مرتبط با فرش، چرم دوزی، صنایع دستی چوبی و حصیری، کاغذی و فلزی، کاشی سنتی، سفال و سرامیک، پوشاک سنتی و بسیاری مشاغل دستی و سنتی دیگر که ذکر همگی آنها در این مقال نمیگنجد.
این گروه از کسب و کارهای خانگی برای افرادی که دورههای کار با صنایع دستی و سنتی را دیدهاند یا تجربه قبلی در این زمینه دارند مناسب است. این افراد میتوانند با اندکی سرمایه که صرف خرید مواد اولیه مانند پارچه و چوب یا ابزار مورد نیاز کارشان میشود و با استفاده صحیح از هنر، استعداد و تجربه خود به درآمد مناسب و مطلوبی دست یابند.
تولیدی (صنعتی و خدماتی):
این دسته نیز مشاغلی از جمله تولید مداد، مکرومه بافی، کوبلن دوزی، عروسک سازی، ساخت جعبههاي فانتزي، طناب بافی، گلسازی، طراحی روي شمع، تعمیر انواع ساعت، تعمیرکار تجهیزات آزمایشگاهی، پزشکی و بیمارستانی، ساخت شارژرهاي الکترونیک خود شارژ براي لوازم دیجیتالی، سازنده جعبه مقوایی مخصوص مواد غذایی، کیسه بهداشتی مانند کیسه فریزر و سفره یکبار مصرف، تولید ظرف غذاي یکبار مصرف سلولزي، تولید عود خوشبوکننده، بستهبندی دستمال تنظیف و انواع محصولات ملزومات مصرفی، مسافرتی، اقامتی و رفاهی، تولید شمع از پارافین را در بر میگیرد.
در این دسته از کسب و کارهای خانگی نیز افرادی میتوانند فعالیت داشته باشند که علاوه بر مهارت و تجربه قبلی، دارای سرمایه بیشتر و همچنین چند نفر نیروی کار ماهر جهت انجام کار تولیدی باشند.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات کسب و کار قالیشویی، کسب و کار چیپس میوه و کسب و کار کافی شاپ را حتما مطالعه کنید.
امور تولیدات دامی، شیلات و کشاورزی، عشایری و تولیدات گیاهی:
فعالیتهایی همچون امور تولیدات دامی به طور مثال پرورش مرغ، اردک، گوسفند و گاو گوشتی، بوقلمون، زنبور عسل، کرم ابریشم و اسب، پرورش شیلات مانند ماهی و میگو، صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزي مثل فرآوري کننده و بسته بندی سبزیجات (پاك کردن و خشک کردن )، تهیه و بسته بندی بلغور، فرآوري محصول زعفران (جمع آوري، پاك کردن، خشک کردن، درجه بندي و بسته بندي)، بسته بندی زرشک، فرآوري و بسته بندی انواع غلات و خشکبار و غیره در این رده از کسب و کار خانگی قرار میگیرند.
همانطور که در عنوان و سر تیتر گروه شغلی ذکر شده پیداست، برای فعالیت در این دسته مشاغل خصوصا فعالیتهای پرورشی، به زمین و محلی برای نگهداری دام مورد خود نیاز دارید؛ اما برای امور بسته بندی و فرآوری فقط به سرمایه کمی برای خرید مواد اولیه احتیاج دارید.
فعالیتهای فرهنگی و هنری:
این گروه از کسب و کار خانگی شامل چند شاخه و زیر شاخه متعدد است؛ از جمله:
پژوهشگري
همچون امور تحقیقی و پژوهشگری.
طراحی
مانند طراحی و ساخت عروسک نمایشی، ماسک نمایشی و تزئینی، طراحی دکوراسیون داخلی، طراحی کاریکاتور و طرحهاي فرهنگی و طراحی مواد تبلیغی فیلم و سینما، طراحی و دوخت انواع لباس و مد همچون طراحی پارچه و لباس، طراحی و خیاطی انواع لباس نمایش، طراحی و خیاطی چادر، طراحی و دیزاین شوي لباس، طراحی و خیاطی مقنعه و روسري، طراحی و ساخت مانکن، خیاطی رودوزيهاي مدرن، نمد دوزی مدرن، هویه کاری روي پارچه، تولید انواع کیف و کمربند نیمه صنعتی، تولید و دوخت کیف موبایل (دوخت کیف و ساك)، کیف سازی به روش مدرن.
نشریات مکتوب
مثل ویرایشگری متون علمی و متون مطبوعاتی، مترجمی اعم از کتاب، مقاله، متون مطبوعاتی و همین طور مترجمی همزمان، تصویرگری (تصویرسازي کتاب)، تصویرگر مطبوعاتی و یا کتاب کودك، نویسندگی به طور مثال، تالیف گری و تصنیفگر تصحیحگری متون کهن، گردآوري متون، بازنویسی متون، اقتباس کنندگی، شرح و تفسیرنویسی، صفحهبندی فنی کتاب، گرافیک کامپیوتري (هنرهاي تجسمی) و مطبوعاتی، طراحی جلد کتاب و محصولات چاپی غیر از کتاب و بسیاری از کسب و کارهای خانگی از این دست که تنوع آنها بسیار است.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات مقایسه کسب و کار الکترونیکی و تجارت الکترونیکی و بهترین کسب و کارهای خانگی را حتما مطالعه کنید.
نرم افزار و رسانههای آنلاین
از جمله زیرشاخههای این گروه از مشاغل میتوان موارد زیر را نام برد: برنامهنویسی، پشتیبانی نرم افزار (خدمات پس از فروش)، تدوین طرح نرم افزار، تحلیل نرم افزار، مدیریت محتواي نرم افزار رایانهاي، جستجو و گردآوری محتواي نرم افزار رایانهاي، تدوین و ویرایش متون نرم افزار رایانهاي، تدوین و ویرایش صوتی نرم افزار و رسانه آنلاین، طراح جلوههاي صوتی نرم افزار و رسانههاي آنلاین، تدوین و ویرایش تصویر نرم افزار و رسانههاي آنلاین، طراحی جلوههاي بصري نرم افزار و رسانههاي آنلاین، کارشناسی امنیت رسانه آنلاین، طراحی پایگاه داده و بسیاری مشاغل از این دست.
بازيهاي رایانهاي
مدل سازی سه بعدي، کارگردانی هنري، طراح بازي، طراح هوش مصنوعی، طراح صدا، تهیهکننده بازي و سایر کسب و کارهای خانگی مرتبط با این گروه شغلی.
هنرهاي شنیداري
در این دسته نیز مشاغلی قرار دارند که با امور و یا رسانههای صوتی در ارتباط هستند. مانند ترانه و تصنیف سرا، صدا بردار، نت نویس، متصدي امور فنی صدا و آهنگساز.
این گروه از کسب و کارهای خانگی به جز زیرشاخه طراحی به ابزار و مواد اولیه خاصی نیاز ندارند. غالبا فقط به یک کامپیوتر و اینترنت با سرعت مطلوب نیاز دارند. اما آنچه مسلم است این که حتما باید در زمینه فعالیت مورد نظرتان تخصص، آموزش و مهارت بالایی داشته باشید.
تجارت الکترونیک
این گروه از کسب و کارهای خانگی زیر مجموعه خاصی ندارد. ولی فعالیت در بورس و ارز دیجیتال، بازاریابی تلفنی و غیر حضوری و تجارت اینترنتی و الکترونی جهت خرید و فروش همه محصولات تولیدی فوق الذکر را میتوان به این دسته مشاغل مرتبط دانست.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات کسب و کار تزریق پلاستیک، بهترین کارآفرینی های ایران و وام کسب و کار را حتما مطالعه کنید.
با چند مثال آشنا شوید
اکنون که با دستهبندی و بعضی از انواع کسب و کارهای خانگی آشنا شدید بهتر می توانید تصمیم بگیرید که چه شغلی برای شما مناسب تر است و بدین ترتیب انتخاب برایتان آسان تر خواهد شد.
به عنوان مثال اگر شما در یک روستا یا در یک منزل با حیاطی بزرگ و وسیع زندگی میکنید. به راحتی می توانید یک پرورش دام در مقیاس کوچک و خانگی را اندازی کنید. یا مثلا اگر ساکن شهرهای سردسیر با منابع آبی فراوان باشید میتوانید درختانی چون گردو و بادام را در محوطه حیاط منزل خود پرورش دهید.
ساکنین شهرهای شمالی هم میتوانند از پرورش اردک، مرغابی و ماهیها گرفته تا کاشت درختان زیتون و مرکبات را انجام دهند. چنانچه ساکن شهرهای جنوبی هستید میتوانید به پرورش و فرآوری انواع خرما و کارهایی از این دست مشغول شوید.
تمامی کسب و کارهای خانگی ذکر شده در بالا، فقط مثالهایی جهت راهنمایی و آشنایی شما با شغل متناسب با محل زندگیتان بود. قطعا هر شخصی محل زندگی خود و شرایط و امکانات آن را بهتر میشناسد و بر همین اساس گستره تصمیمگیری وسیع تری دارد.
اجازه دهید از مشاغل پرورشی و زراعتی که تقریبا محدود به مکان هستند بگذریم و کارهایی را مطالعه کنیم که به مکان، آب و هوا یا زمین خاصی وابسته نیستند. کارهایی از جمله طراحی اعم از طراحی لباس و دکوراسیون تا طراحی سایت و بازی، ترجمه و نویسندگی کتاب، ویراستاری و نویسندگی مقالات علمی، تجارت اینترنتی و غیره.
اگر فردی علاقهمند به پشت میز نشینی هستید که مهارتهایی در زمینه کامپیوتر، اینترنت و یا تخصص در یک زمینه علمی جهت تدریس یا تحقیق علمی و تسلط به زبانی غیر از زبان مادری دارید، بهترین زمینه فعالیت برای شما راه اندازی یک کسب و کار خانگی موفق و بدون دردسر است.
مزایا و معایب کسب و کار خانگی
اکنون با ما همراه باشید تا مزایا و معایب کار کردن در منزل را برای شما شرح دهیم. بهتر است در همین ابتدای امر ذکر شود که اگر فردی درونگرا هستید و ماندن در خانه آن هم برای مدت زیاد (البته گاهی اوقات) برایتان لذت بخش است، به شدت توصیه میکنیم که به فکر راه اندازی یک شغل خانگی منحصر به خودتان باشید. البته فراموش نکنید که مقدمات و مهارتهای آن را کسب کنید. اما اگر شخصی برون گرا و پر جنب و جوش هستید، در این مورد که در منزل کار کنید یا خارج از آن، بیشتر فکر کرده و تحقیق کنید.
مزایای کسب و کار خانگی
در مرحله اول مزایای این دسته از مشاغل را برایتان طرح کرده و هرکدام را کاملا توضیح میدهیم.
صرفه جویی در زمان
آنچه به وضوح مشخص است این مشاغل به خروج هر روزه از منزل نیاز ندارند. بنابراین لازم نیست که شما هر روز زمانی را صرف آماده شدن برای خروج از خانه و طی مسیر برای رسیدن به محل کار خود کنید. از این رو زمان زیادی برایتان باقی میماند که میتوانید آن را صرف امور دیگر زندگی خود کنید.
صرفه جویی در هزینهها
طبق مطالب ذکر شده در گزینه قبل، کسب و کار خانگی به دلیل عدم نیاز به رفتن به محل کار و صرف هزینه برای رفت و آمد، اجاره بها، مالیات، هزینه برق، خرید لباس مخصوص کار و غیره تاثیر چشمگیری در کاهش هزینههای شخصی شما دارد.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات کسب و کار طراحی سایت، کسب و کار تولید زغال و تفاوت استارتاپ و کسب و کار کوچک را حتما مطالعه کنید.
ساعت کاری منعطف و اختیاری
از آنجا که برای این دسته مشاغل احتیاجی به ساعت کاری تعریف شده ندارند، شما را به زمان و مکان خاصی محدود نمیکنند. از این رو شما میتوانید به راحتی ساعت کاری خود را با سایر برنامههای شخصیتان هماهنگ کنید. تا به کارهای دیگرتان مثل کلاسهای آموزشی، تحصیل و غیره هم بپردازید.
عدم مواجهه با خطرات خارج از منزل
کار کردن در خانه خطراتی را که شما در مشاغل دیگر با با آنها مواجه میشوید را ندارد؛ به طور مثال رانندگی، کارگری و … بنابراین از امنیت فیزیکی و حتی روانی بالایی برخوردار است.
در امان ماندن از آلودگیها
خروج کمتر از منزل به واسطه کار کردن در محیط خانه باعث کاهش مواجهه شما با آلودگیهای محیط بیرون از جمله آلودگی هوا یا بیماریها میشود.
رسیدگی به کارهای شخصی در کنار کار کردن
این مورد بیشتر برای خانمهای متاهلی که شاغل هم هستند قابل درک است. یکی از مهمترین مزایای کسب و کارهای خانگی، امکان رسیدگی به سایر امور منزل در کنار انجام شغل مورد نظر است.
معایب کسب و کار خانگی
بسیار خب، نوبتی هم که باشد نوبت گفتن معایب کار در منزل است. مسلما هر کاری در کنار برخورداری از مزایای بسیار، معایبی نیز دارد و گروه شغلی مد نظر ما هم از این امر مستثنی نیستند. این معایب به شرح زیر است:
منزوی و دور از اجتماع شدن
همانطور که از نام این شغلها پیداست، محل کار محدود به منزل و خانه و از این جهت به مرور زمان باعث انزوا و دوری از اجتماع در شخص منجر میشود. البته این اتفاق در طولانی مدت و به شرط خروج خیلی کم از منزل رخ میدهد و عارضهای شایع و قطعی نیست.
در هم آمیختن کار و زندگی شخصی
از آنجایی که محل کسب و کار شما همان خانه و محل زندگیتان است، ممکن است سبب تداخل شغل شما با زندگی شخصیتان شود. البته شما میتوانید با اعمال یک سری برنامه ریزیها و تعریف زمان مناسب برای کار کردن این مشکل را تا حدی برطرف کنید.
سود دهی پایین کارهای خانگی
آنچه مسلم است اینکه مشاغل خانگی به دلیل مقیاس کوچکترشان نسبت به انواع صنعتی سود و بازدهی پایینتری دارند. البته باید در نظر گرفت که هزینه تامین نیروی کار و خرید مواد اولیه آن نیز کمتر است.
با توجه به تمامی مطالب ذکر شده، کسب و کارهای خانگی برای افرادی که سرمایه اولیه کمی دارند، افرادی که تخصصشان امکان کار در منزل را به آنها میدهد، کسانی که میخواهند شغل جدیدی را آغاز کنند و نمیخواهند ریسک کرده و سرمایه زیادی را صرف کنند، افرادی که امکان کار در محیط خارج از خانه را ندارند، بانوانی که میخواهند علاوه بر انجام امور منزل کمک خرج خانواده خود باشند، کسانی که میخواهند از فضای خالی منزل خود استفاده کنند (مثلا قسمتی از حیاط خود را به پرورش زنبور یا میلورم اختصاص دهند) و همه اشخاصی که به نوعی قصد دارند از منزل خود کسب درآمد کنند، کارآمد و مفید است.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات کسب و کار شخصی، کسب و کار در قبرس شمالی و کسب و کار چیست را حتما مطالعه کنید.
کلام آخر
کسب و کار خانگی هم مانند هر شغل دیگر خوبی و بدیهایی دارد که باید با تفکر، تحقیق و حساب و کتاب، نسبت خوب و بد آن را سنجید و سپس برای شروع کار مورد نظر اقدام کرد.
“دانشگاه کسب و کار” تمام تلاش خود را کرد که اطلاعات صحیح و مطالب مفیدی را درمورد کسب و کار خانگی در اختیار شما قرار دهد تا با مراجعه و مطالعه آنها بهترین تصمیم را برای راه اندازی شغل مورد نظر خود بگیرید.
در آخر امیدواریم که مطالب این مقاله برایتان مفید واقع شود و توانسته باشد به شما در انتخاب شغل مورد نظرتان کمک کند.
حالا با تمام این اوصاف، از نظر شما راه اندازی یک کسب و کار خانگی و کار کردن برای خودتان بهتر است یا کار کردن در خارج از منزل و برای کارفرما؟!