حتماً شما هم در مورد وایرال شدن یک ویدیو، یک تصویر، یک موزیک و یا در حالت کلی یک محتوا در فضای مجازی شنیدهاید. اما واقعاً وایرال به چه چیزی گفته میشود؟ معنای لغوی آن چیست و چرا به یک محتوای منتشر شده در فضای مجازی که با محبوبیت زیاد روبرو شده و دست به دست میشود وایرال میگویند؟ ما در دانشگاه کسب و کار تصمیم گرفتیم تا در این مقاله به بررسی این اصطلاح بپردازیم و عوامل موثر بر آن را مطالعه کنیم. پس در ادامهی این مقاله با ما همراه باشید.
وایرال چیست؟
شاید برای شما هم جالب باشد که معنی لغوی این واژه را بدانید و ارتباط جالب آن با مفهوم این اصطلاح را دریابید. واژه viral به معنای ویروس است! اگر با نحوهی فعالیت ویروس آگاهی داشته باشید به راحتی میتوانید آن را به یک محتوای وایرال شده تعمیم دهید. این نوع از محتوا به سرعت یک ویروس، در بین کاربران میچرخد. به راحتی دست به دست میشود و در مدت زمان کوتاهی متوجه میشوید که تعداد بسیاری از افراد در شبکههای مجازی، این محتوا را (که میتواند یک کلیپ، یک تصویر و یا هر نوع محتوای دیگری باشد) دیدهاند. همچنین گاها در حال صحبت در آن باره هستند. پس در حالت کلی این اصطلاح را به محتوایی میگوییم که به سرعت بین کاربران در اینترنت میچرخد و از طریق گروهها و کانالهای مختلف دست به دست میشود.
محتوای وایرال، اتفاقی یا برنامهریزی شده؟
ممکن است برای بسیاری از ما سؤال شود که وایرال شدن یک محتوا به صورت اتفاقی رخ میدهد یا کاملاً برنامهریزی شده است؟ چرا که بسیاری از این محتواهای دست به دست شده میتوانند منبع درآمد بسیاری خوبی برای افرادی باشند که در آن نقش داشتهاند. برای مثال در شبکههای اجتماعی تعداد دنبال کنندههای آنها افزایش پیدا میکند، به شهرت و معروفیت میرسند و از همین طریق میتوانند منبع درآمدی برای خود ایجاد کنند. گاهی هم ممکن است این نوع محتوا، یک محتوای تبلیغاتی برای سایت یا پیجی خاص باشد که بین کاربران دست به دست میشود.
برخی از این محتواها به دلیل جذابیت و یا گاهی به دلیل جنبههای طنز موجود در آنها به سرعت در بین مردم و کاربران شبکههای اجتماعی دست به دست میشود. بدون اینکه صاحب ویدیو تلاشی کرده باشد و یا حتی بدون خواست او به سرعت دچار همهگیری شده و مانند یک ویروس در فضای مجازی پخش میشوند. بسیاری از این نوع محتواها به دلیل سرگرمکننده بودن به این سرنوشت دچار میشوند. البته بسیاری از آنها نیز جنبههای آموزنده یا هشداردهنده در جهت فرهنگسازی دارند.
گاهی اما پیش میاید که یک برند و یا یک شخص با هدفی خاص که میتواند از درآمدزایی و امور تبلیغاتی تا امور فرهنگی و انواع فرهنگسازیها باشد، به صورت کاملاً برنامهریزی شده وحساب شده اقدام به تلاش برای پخش شدن و همه گیر شدن یک ویدیو میکند. این امر با برنامهریزیهای دقیق در حوزهی دیجیتال مارکتینگ و یا همان بازاریابی دیجیتال انجام میشود. هچنین نیازمند آگاهی بسیار و علم تخصصی در این حوزه است.
چطور محتوای خود را وایرال کنیم؟
حال به مهمترین سؤال در این مقاله و در این حوزه میرسیم، اینکه چطور میتوانیم یک محتوای تولیدی را به یک وایرال تبدیل کنیم تا به سرعت در شبکههای مجازی و بین کاربران و از طریق کانالهای مختلف پخش شود؟ و از این طریق به اهداف خود که مهمترین آنها میتواند اهداف تبلیغاتی و بازاریابی باشد برسیم. واقعیت این است که دست به دست کردن یک محتوا بین کاربران کار سادهای نیست. شاید به سادگی نتوان از پس آن برآمد؛ چرا که در این زمینه کیفیت محتوا و همخوانی داشتن با سلیقه و خواست مخاطب امروزی حرف اول را میزند.
همانطور که میدانید سلایق افراد به خصوص در حوزه طنز و ویدیوهای سرگرمکننده روز به روز در حال تغییر است. این سلیقه به سمت بهبود میرود. برای مثال شما ممکن است به یک ویدیوی یا محتوای طنز محبوب در سالهای گذشته به قدری که در آن بازه زمانی توجه داشتهاید، واکنش ندهید.
پس اینکه کیفیت محتوای شما بالا و مطابق با سلیقه کاربر باشد بسیار مهم است. چرا که در نهایت این کاربر است که ادامه مسیر را برای شما پیش میبرد. در حالت کلی میتوان گفت در این زمینه کاربران فضای مجازی نقش اصلی را ایفا میکنند. آنها هستند که تصمیم میگیرند چه محتوایی را در کانالها، گروهها و بین دوستان و اطرافیان خود به اشتراک گذاشته و دست به دست کنند.
تأثیر موضوع محتوا بر وایرال شدن آن چیست؟
همانطور که بیان کردیم مهمترین عنصری که در این مسئله نقش دارد کاربر فضای مجازی است. کاربران فضای مجازی این روزها محتواهای بسیاری را برای یکدیگر به اشتراک میگذارند و دست به دست میکنند؛ اما فقط تعداد محدودی از این محتواها در بین افراد محبویت پیدا میکنند و دست به دست میشود. محتوایی که بتواند عدهی زیادی از کاربران را به خود جذب کند.
با بررسی تعداد مختصری از محتواهای وایرال که اولین موضوعی که مخاطبین واکنش مثبت به آن نشان میدهند موضوعات طنز هستند. در وهلهی بعدی اخبار و اتفاقات سیاسی مهم و یا طنزهایی که در این موضوعات اتفاق میفتد قرار دارند. همچنین کاربران همیشه به محتواهای بشر دوستانه واکنشهای مثبتی نشان میدهند و به سرعت آنها را در بین خود دست به دست میکنند. محتواهایی در رابطه با حقوق حیوانات و حفاظت از محیط زیست نیز از جمله موضوعات مورد علاقه کاربران برای به اشتراکگذاری هستند.
کلام آخر
در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به بررسی اصطلاح وایرال شدن پرداختیم. به طور معمول یک محتوا زمانی مانند یک ویروس جهشیافته در بدن افراد، میتواند در فضای مجازی پخش شود که جذاب، پراهمیت و یا سرگرمکننده باشد. برای مثال ویدیوهایی از کودکان، طنزهای اجتماعی، طنزهای سیاسی و بسیاری موارد از این دست که مورد علاقه کاربران هستند. به نظر شما چه محتواهایی شانس پخش شدن مثل یک ویروس را دارند؟ نظراتتان را با دانشگاه کسب و کار در میان بگذارید.