مدیریت زمان و بهرهوری کامل از ساعات مفید زندگی، دغدغهی تمام افراد هدفمند و منظم است؛ اگرچه تحقق آن کار دشواری است. خصوصا در زمان فعلی که استفاده از اینترنت و شبکههای مجازی وقت بسیاری از ما را به خود مشغول کرده و تمرکز و بهرهوری ما را کاهش داده است. کال نیوپورت که یک نویسنده و وبلاگ نویس موفق است در سال 2016 کتاب کار عمیق را در همین موضوع نوشت. او با بررسی مشکلات دنیای امروز در کتابش به راهکارهایی برای رفع این مسئله پرداخت و تلاش کرد افراد را به سوی کار عمیق بکشاند.
اگر شما هم با مشکلاتی این چنینی مواجه هستید و به دنبال راهحلی برای آن میگردید، خواندن این مقاله از دانشگاه کسب و کار را از دست ندهید.
معرفی کتاب کار عمیق
بسیاری از پژوهشگران و محققان، وجود فناوری و رسانههای اجتماعی را عامل اصلی کاهش تمرکز و بهرهوری در عصر حاضر میدانند. همین حالا به وضعیت خود توجه کنید؛ تمرکز شما در هنگام خواندن این مقاله چقدر است؟ چه مقدار از ذهن شما درگیر چککردن شبکههای اجتماعی یا استوریها و پستهایی است که همین چند دقیقهی قبل در اینستاگرام مشاهده کردید؟
پاسخ شما به این سوال به خوبی این حقیقت را نشان میدهد که امروزه بخش عظیمی از ذهن و فکر ما درگیر اخبار، تصاویر، کلیپها و پیامهایی است که هر روز از شبکههای اجتماعی مختلف دریافت میکنیم. بسیاری از ما خواسته یا ناخواسته گرفتار این وضعیت شدهایم و به دنبال راهکارهایی برای رهایی از آن میگردیم.
کال نیوپورت نویسندهی کتاب کار عمیق در اثر ارزشمندش به همین مسئله پرداخته است. او ظاهرا زمانی گرفتار اعتیاد به فضای مجازی و برنامههایی چون ایمیل و توییتر بوده است. در نتیجه به بررسی عملکرد تمرکز در افراد موفق پرداخته و به راهکارهایی برای دستیابی به کار عمیق رسیده است.
کال نیوپورت کیست؟
کال نیوپورت استاد علوم کامپیوتر در دانشگاه جورج تاون، و یکی از مخالفان سرسخت شبکههای اجتماعی است. او سالها به پژوهشهایی در خصوص سیستمهای توزیع شده و ارتباط میان تکنولوژی و فرهنگ پرداخت و نظریات خود را در کتابهای مختلف به چاپ رساند. نیوپورت تاکنون شش کتاب نوشته که سه مورد از آنها در ایران ترجمه شدهاند. کتاب کار عمیق مشهورترین و پرفروشترین کتاب اوست که از سال 2017 تاکنون مورد استقبال خوانندگان بوده است.
او یک کتاب دیگر با عنوان مینیمالیسم دیجیتال دارد که در آن هم به راهکارهایی برای یافتن تمرکز در دنیای پرهیاهوی امروزی پرداخته است. از این جهت خواندن این کتاب نیز به علاقهمندان کتاب کار عمیق پیشنهاد میشود. چرا که میتواند به نوعی تکمیلکنندهی این اثر او باشد.
کتاب کار عمیق مناسب چه کسانی است؟
کتاب کار عمیق یک راهنمای کامل درباره تمرکز و اهمیت آن برای بهرهوری در کار و زندگی است. بسیاری از افراد با خواندن این کتاب توانستهاند محرکهای بیرونی را حذف کرده و در روند کارهای خود پیشرفت کنند. در نتیجه:
- اگر به دلایلی تمرکز خود را از دست دادهاید و نمیتوانید به خوبی گذشته کار کنید درس بخوانید یا مطالعه کنید، کتاب کار عمیق را از دست ندهید.
- اگر ساعتهای زیادی از روز را با گشتن بیهدف در تلگرام و اینستاگرام و سایر شبکههای مجازی هدر میدهید، کتاب کار عمیق را بخوانید.
- همچنین اگر دوست دارید بازدهی بیشتری در زندگی خود داشته باشید و فردی موفق شوید، خواندن این کتاب را از دست ندهید.
مقالات مرتبط در حوزه کتاب: برای افزایش دانش خود در زمینه کتاب و مطالعه پیشنهاد میکنیم مقالات کتاب معجزه شکرگزاری و بهترین کتاب های روانشناسی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
محتوای کتاب کار عمیق چیست؟
تمرکز مهمترین مبحث در کتاب کار عمیق است. نویسنده از اصطلاحی ابداعی به نام “کار عمیق” استفاده میکند تا به وسیلهی آن به تعریف کاری بپردازد که بدون وقفه و با تمرکز کامل انجام میشود. او از دنیایی مینویسد که امروزه به شدت نیازمند کار عمیق است اما در عین حال از آن فرار میکند!
در این مقاله از دانشگاه کسب و کار چند مبحث مهم و کاربردی در کتاب کار عمیق را با هم میخوانیم:
کار عمیق و اهمیت آن
کار عمیق به فعالیتهایی گفته میشود که در حالت یکپارچه و با تمرکز کامل انجام میشود و موجب ارزشآفرینی در جامعه میشود. در مقابل این تعریف، مفهوم کار سطحی وجود دارد. کارهای سطحی فعالیتهایی هستند که در حالت بیتمرکزی انجام میشوند و از نظر شناختی چالشبرانگیز نیستند. نویسندهی کتاب معتقد است در عصر ابزارهای شبکهای امروز، کارکنان به طور مداوم در حال جایگزینی کارهای سطحی با فعالیتهای عمیق هستند. آنها دائما در حال ردوبدل کردن پیام و ایجاد وقفه در کارشان هستند.
این حرکت مستمر به سوی فعالیتهای سطحی جامعه را دچار مشکل خواهد کرد. علاوه بر این، اگر انسان مدتی سرگرم امور سطحی باشد، ظرفیت خود را برای فعالیتهای عمیق از دست میدهد. در نتیجه کار عمیق اهمیت زیادی در دنیای امروزی دارد و بهنوعی موجب پیشرفت و موفقیت افراد و جوامع میشود.
اهمیت کار عمیق در اقتصاد دیجیتال امروزی
کال نیوپورت در مقدمهی کتاب کار عمیق از دو دلیل مهم برای اهمیت کار عمیق مینويسد:
1. یادگیری عمیق
نخست آنکه عمیق کار کردن یک مبحث مرتبط با یادگیری است. ما اقتصاد اطلاعات محوری داریم که مدام در حال تغییر و بهروزرسانی است. برای اینکه بتوان در چنین اقتصادی به موفقیت و درآمد رسید، باید این هنر را داشته باشیم که بتوانیم مفاهیم پیچیده و تازه را یاد بگیریم. این مهارت تنها با تمرکز و کار عمیق میسر میشود. در نتیجه اگر کار عمیق نداشته باشیم، از پیشرفتهای فناوری و تکنولوژی عقب میمانیم.
2. فعالیت عمیق
دومین دلیل ارزشمند بودن کار عمیق این است که جامعهی امروز راهی جز این در مقابل ما نگذاشته است. کسب درآمد در دنیای صنعتی و دیجیتال امروزی به تلاش زیادی نیاز دارد. اگر شما بتوانید چیز جدید و مفیدی خلق یا ارائه کنید به نفع کار و درآمد شماست. در غیر این صورت جامعهی هدف به راحتی میتواند شما را با فرد دیگری جایگزین کند تا به کیفیت بهتری دست یابد. در نتیجه شما به کار عمیق نیاز دارید تا بتوانید کالا یا خدمات بهتر و باکیفیتتری در اختیار کارفرما یا مشتری خود قرار دهید.
مقالات مرتبط در حوزه کتاب: برای افزایش دانش خود در زمینه کتاب و مطالعه پیشنهاد میکنیم مقالات کتاب کیمیاگر، زندگینامه افراد موفق و کتاب آیین دوست یابی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
عمیق کار کردن در زندگی اشخاص مشهور
کار عمیق مسئلهای نیست که فقط مختص دنیای پیشرفته و تکنولوژی محور امروزی باشد. تاکید بر حفظ کار عمیق در میان افراد مهم در دورههای مختلف نیز وجود داشته است. کال نیوپورت در بخشهای متعددی از کتابش به نحوهی فعالیت اشخاص مختلف پرداخته و نقش تمرکز در موفقیت آنها را بررسی کرده است. مثلا:
← کارل یونگ که از مشهورترین روانشناسان دنیا است، در سال 1922 گوشهای دنج در یک ساختمان سنگی ساخت تا از هیاهوی جمعیت دور باشد. او در مدت اقامتش در آن مکان به تمرکز و آرامش کاملی دست یافت و توانست چندین جلد کتاب بنویسد.
← جیکی رولینگ نویسندهی مجموعه کتابهای هریپاتر نیز در سالهای نویسندگی خود به مدتی طولانی در هیچ شبکهی اجتماعی فعالیت نکرد. او به خاطر سروکار نداشتن با تکنولوژی و رسانهها در اوج پیشرفت فناوری مشهور بود.
چهار قانون برای افزایش تمرکز در کتاب کار عمیق
نویسنده پس از بررسی اهمیت کار عمیق، در بخشهای پایانی کتاب خود از چهار قاعده برای افزایش تمرکز مینویسد. این راهکارها بسیار ساده و عملی هستند و به راحتی برای هر خوانندهی علاقهمند به کار عمیقی قابلیت اجرا دارند:
1. عمیق کار کنید
نویسنده در نخستین قاعدهی کتاب کار عمیق، چندین راهکار و فلسفهی متفاوت را شرح میدهد تا به خواننده کمک کند در کارهای خود متمرکز شود. او در این بخش فلسفهی رهبانی، دومودی، ریتمیک و روزنامهنگاری را در کار بررسی میکند. سپس چند نکتهی کلیدی میگوید تا خواننده با استفاده از آنها برای کارهایش برنامه ریزی کند و متمرکز باشد. نکاتی مثل اولویتبندی کارها، انجام کارهای سخت در ابتدای روز، ایجاد سیستم پاداش و امتیازدهی برای خود و… .
2. اوقات خستگی و بیحوصلگی خود را بپذیرید
تمرکز شدید مهارتی است که نیاز به آموزش و یادگیری دارد. نمیتوان از افراد انتظار داشت همیشه متمرکز باشند و با بهترین نوع بهرهوری فعالیت کنند. روزهای بسیاری در زندگی وجود دارند که ما خسته و بیحوصله هستیم و به هیچ طریقی نمیتوانیم ذهن خود را معطوف کار کنیم. در نتیجه سراغ کارهایی سطحی نظیر نتگردی یا مشاهدهی کلیپ میرویم. اما راهکار چیست؟
کال نیوپورت در کتاب کار عمیق به افراد توصیه میکند کمکم عوامل حواسپرتی را از زندگی خود حذف کنند. مثلا یک یا چند روز در هفته را روزهی اینترنت بگیرند و تلاش کنند به هیچ وجه وارد شبکههای مجازی و حتی گوگل نشوند. به این ترتیب به راحتی میتوانند اعتیاد خود را به اینترنت کم کنند و تمرکز و بهرهوری خود را در کار و مطالعه افزایش دهند.
3. شبکههای اجتماعی را ترک کنید
کال نیوپورت از مخالفان سرسخت اینترنت و شبکههای مجازی است. او عقیده دارد شبکههای مجازی نه تنها ساعات زندگی ما را هدر میدهند، حافظه و یادگیری ما را نیز کاهش میدهند. به این ترتیب در سومین قانون خود به این نتیجه میرسد که اگر شبکههای اجتماعی را ترک کنید، تمرکز و عمق کار شما به طرز فوقالعادهای افزایش مییابد.
نیوپورت معتقد است نتایج منفی رسانههای اجتماعی در کار و زندگی بسیار بیشتر از فواید آن است. در نتیجه خودش هم به این قانون عمل کرده و در هیچ شبکه اجتماعی و رسانهای فعالیت ندارد!
4. کارهای سطحی را کاهش دهید
نیوپورت در بخش چهارم کتاب کار عمیق به بررسی کارهای سطحی و انواع آن میپردازد. سپس به بیان راهکارهایی برای کاهش امور سطحی در کار و زندگی میپردارد. او از خوانندگان کتابش میخواهد برای تمام ساعات روز خود برنامهریزی کنند. پس از آن میزان عمیق بودن کارها و اهمیت آن را مشخص کنند تا براساس اولویت آنها به فعالیت بپردازند. به این ترتیب خوانندگان کتاب میتوانند از راهکارهای نیوپورت استفاده کنند و تمرکز و بهرهوری خود را در کار افزایش دهند.
سرفصلهای کتاب کار عمیق
کتاب کار عمیق دو بخش و چند فصل دارد. بخش اول آن بررسی مفهوم کار عمیق و اهمیت آن در زندگی است. سرفصلهای این بخش عبارت است از:
- فصل اول: کار عمیق ارزشمند است
- چطور در اقتصاد جدید موفق باشم؟
- دو مهارت مهم برای دستیابی به موفقیت در اقتصاد امروزی
- نقش کار عمیق در یادگیری سریع مسائل دشوار
- نقش کار عمیق در تولیدات ممتاز و عالی
- چگونه موفقیت جک دورسی توجیه میشود؟
- فصل دوم: کار عمیق کمیاب است
- فصل سوم: کار عمیق معنادار است
بخش دوم کتاب با عنوان قواعد از چهار قاعده سخن میگوید. هرکدام از این قواعد به راهکارهای کاربردی و مفیدی اختصاص دارد که میتواند شما را به یک فعالیت عمیق و پر تمرکز برساند. خواندن این بخش از کتاب را به تمام افراد دغدغهمند و جویای موفقیت توصیه میکنیم.
مقالات مرتبط در حوزه کتاب: برای افزایش دانش خود در زمینه کتاب و مطالعه پیشنهاد میکنیم مقالات بهترین کتاب های انگیزشی و کتاب ماورای طبیعی شدن را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
نتیجهگیری
کتاب کار عمیق یکی از پرفروشترین کتابهای کاربردی در حوزهی توسعه فردی و موفقیت است. این اثر از آن دسته کتابهایی نیست که فقط از شما بخواهد تفکر خود را تغییر دهید تا موفق شوید! یا راهکارهای غیرمنطقی و کم کاربرد بدهد. نویسندهی کتاب در یک بخش به اهمیت کار عمیق در زندگی و اقتصاد امروزی پرداخته و با مثالهایی متعدد از تاثیر آن در زندگی افراد مشهور نوشته است. او در بخش دوم کتابش راهکارهایی بسیارمفید برای خوانندگان ارائه کرده تا به وسیلهی آن تمرکز خود را افزایش دهند و عمیقتر کار کنند.
ما در دانشگاه کسب و کار خواندن این کتاب جذاب و کاربردی را به شما توصیه میکنیم. اگر این کتاب را مطالعه کردهاید، برای ما بنویسید که چه تاثیری در بهبود کار و زندگیتان داشتهاست؟ آیا راهکارهای خلاصه شدهی ما در این مقاله برایتان مفید بود؟