اگر دوست دارید در زمینه حقوقی فعالیت کنید و قاضی شوید، رشته قضاوت همان رشتهای است که باید در آن به تحصیل بپردازید. رشته قضاوت یا علوم قضائی یکی از زیرشاخههای رشته حقوق است. در این رشته، افراد میتوانند پس از فارغالتحصیلی قاضی بشوند و در سازمان دادگستری به فعالیت بپردازند.
باید به این نکته توجه کنید که قاضی شدن مستلزم آموزش و تجربه گسترده برای توسعه مهارتها، دانش و تواناییهای مرتبط با این شغل است. یادگیری آنچه برای موفقیت در رشته قضاوت و قاضی شدن لازم است، میتواند به شما کمک کند متوجه شوید که آیا این مسیر شغلی برای شما مناسب است یا خیر.
ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به معرفی رشته قضاوت و شرایط تحصیل در آن پرداختیم. سپس صفر تا صد کار در جایگاه قضاوت و قاضی شدن را بررسی کردیم. پس اگر به این رشته تحصیلی علاقه دارید، تا پایان مقاله همراه ما باشید تا با نکات مهم مربوط به آن آشنا شوید.
معرفی رشته قضاوت
رشته قضاوت یا علوم قضائی یکی از زیر رشتههای حقوق است که در نهایت به کار در دادگستری و قاضی شدن میرسد. در ایران، فقط مردها میتوانند در این رشته تحصیل کنند؛ به همین علت رشته علوم قضائی فقط در یک دانشگاه در تهران دانشجو میپذیرد.
فارغالتحصیلان این رشته میتوانند پس از دریافت مدرک کارشناسی ارشد یا دکترا در جایگاه قاضی، وکیل، سردفتردار، نماینده مجلس و استاد دانشگاه فعالیت کنند. علاوه بر این، میتوانند بورسیه تحصیلی از سایر کشورها دریافت کرده و برای کار و تحصیل به آنجا مهاجرت کنند.
معرفی دانشگاه علوم قضائی و خدمات اداری
دانشگاه علوم قضائی و خدمات اداری با هدف رفع نیاز دادگستری برای نیروی متخصص و تربیت دانشجویان کارآمد، فعالیت خود را از سال 1361 آغاز کرد. رشته قضاوت یا علوم قضایی مهمترین رشته تحصیلی است که در این دانشگاه ارائه میشود.
اکنون این دانشگاه در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا دانشجو میپذیرد. دانشکده حقوق، دانشکده پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح تربیت و دانشکده ثبت و مدیریت قضایی از جمله دانشکدههای این دانشگاه است.
کارشناسی علوم قضایی، از سال 1392 در دانشگاه علوم قضایی و خدمات اداری دایر شده و تاکنون پنج دوره دانشجوی آقا در این مقطع فارغالتحصیل شدهاند. لازم است به این نکته توجه کنید که برای قبولی در این دانشگاه لازم است از رتبههای برتر کنکور باشید؛ در غیر این صورت نمیتوانید با ظرفیت محدود آن پذیرفته شوید.
شرایط تحصیل در رشته قضاوت
برای تحصیل در رشته علوم قضایی شرایط خاصی وجود دارد که لازم است به آنها پایبند باشید:
• اعتقاد به دین اسلام و التزام عملی به احکام آن
• التزام به قوانین جمهوری اسلامی ایران و پذیرش ولایت فقیه
• پذیرش در گزینش صلاحیتهای عمومی
• برخورداری از سلامت کامل جسمانی و روانی
• معدل کتبی 14 برای دیپلم در مقطع کارشناسی
• کسب حداقل معدل 15 در دوره کارشناسی برای ورود به خدمات قضایی
• تعهد خدمت به قوه قضائیه به مدت دو برابر دوره تحصیل
برخی از واحدهای درسی رشته علوم قضائی
- دوره کارشناسی رشته قضاوت یا علوم قضائی 4 سال است. شما در این دوران باید 100 واحد درس تخصصی، 20 واحد عمومی و 15 واحد درس پایه بگذرانید. برخی از این درسها شامل موارد زیر است:
حقوق اداری - حقوق سازمانهای بینالمللی
- حقوق مدنی
- آیین دادرسی مدنی
- متون حقوقی
- آئین دادرسی کیفری
- حقوق جزای اختصاصی
- ادله اثبات دعوی
- جرمشناسی
دانشجویان پس از فارغالتحصیلی در این رشته میتوانند در شش گرایش (حقوق تجارت، حقوق ثبت، حقوق جزا و جرمشناسی، حقوق خانواده، حقوق خصوصی و حقوق عمومی) به تحصیل بپردازند و مدرک فوق لیسانس رشته قضاوت را دریافت نمایند.
بازار کار
از آنجا که رشته قضاوت در ایران محدود است و فقط در یک دانشگاه ارائه میشود، فارغالتحصیلان این رشته مشکل چندانی در ورود به بازار کار ندارند. زیرا افراد کمتری در آن تحصیل میکنند و بلافاصله میتوانند دورههای آموزشی و کارآموزی را بگذرانند.
شما پس از فارغالتحصیلی در رشته قضاوت، میتوانید آن را تا مقطع کارشناسی ارشد و دکترا ادامه دهید. سپس در قوه قضائیه و دادگستری کارآموزی بردارید، یا اگر سرمایه خوبی دارید دفتر کار بگیرید و به شغل سردفتری یا وکالت بپردازید. علاوه بر این میتوانید مسیر طولانی قاضی شدن را هم طی کنید که البته تا حدودی دشوار است و زمان زیادی برای به نتیجه رسیدن لازم دارد.
برخی از مشاغل مرتبط
اگر به فعالیت در دادگاههای حقوقی علاقه دارید، گزینههای زیادی وجود دارد که میتوانید از بین آنها انتخاب کنید. این گزینهها را برای شروع حرفه خود در نظر بگیرید:
دادستان
مشاور حقوقی
مترجم دادگاه
وکیل مدافع
ضابط
منشی حقوقی
دادیار
خبرنگار دادگاه
افسر اصلاح و تربیت
مدیر پرونده
قاضی دادگستری، قاضی نیروی انتظامی و قاضی پزشکی قانونی
مقالات مرتبط: برای آشنایی با رشتههای مختلف توصیه میکنیم مقالات مهندسی صنایع، مهندسی صنایع غذایی، مهندسی کشاورزی، رشته حقوق و رشته قضاوت را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
راهنمای کامل قاضی شدن از طریق رشته قضاوت
تا این بخش از مقاله دانشگاه کسب و کار با رشته قضاوت و شرایط تحصیل در آن آشنا شدید. اگر به این رشته علاقه دارید، پس فعالیت به عنوان قاضی مهمترین شغلی است که برای آینده خود در نظر گرفتهاید. بر همین اساس ما در ادامه این مقاله به معرفی کامل این شغل میپردازیم و به تمام سؤالات شما در حوزه آن پاسخ میدهیم.
قاضی چه میکند؟
یک قاضی ریاست دادگاهها یا جلسات را بر عهده دارد، به عنوان یک داور بیطرف عمل میکند و تصمیماتی میگیرد که در مورد استدلالها، سؤالات و شواهد قابل قبول است. آنها ممکن است میزان مجازاتها یا احکامی را که در طول محاکمه وضع میشود تعیین کنند. در برخی از محاکمات، قاضی به جای هیئت منصفه در مورد گناهکار یا بیگناهی افراد حکم میکند. همچنین مسئول صدور حکم در پرونده است.
اگرچه بسیاری از قضات به تنهایی به پروندهها رسیدگی میکنند، برخی از آنها در دادگاهها با چندین قاضی خدمت میکنند که همگی یک پرونده را در یک زمان بررسی میکنند و در نهایت، حکم اکثریت را صادر میکنند. بسیاری از این مناصب قضایی نیاز به تأیید قانونی دارند و انتصاب مادامالعمر هستند؛ مگر اینکه فرد خطایی انجام دهد که به واسطه آن از جایگاه خود عزل شود.
میانگین حقوق یک قاضی
سطح حقوق و دستمزد قضات بر اساس تجربه، نوع قضاوت، محل و کارفرمای آنها متفاوت است. این افراد به صورت تمام وقت توسط دولتهای محلی، استانی یا کشوری استخدام میشوند، اگرچه موقعیتهای پاره وقت آنها نیز گاهی اوقات در دسترس است.
قاضیها اگرچه تا حدودی کار سخت و دشواری دارند، اما حقوق خوبی دریافت میکنند. مثلا در کشور آمریکا یک قاضی ممکن است ماهی تا 100 هزار دلار نیز حقوق دریافت کند. این میزان در کشورهای دیگر متفاوت است و با توجه به تجربه، سن و تبحر فرد تعیین میشود.
چگونه قاضی شویم؟
قضات به دلیل تجربه خود در زمینه حقوقی مورد احترام هستند. بسیاری از آنها حرفه حقوقی خود را در ابتدا به عنوان وکیل مدافع یا دادستان آغاز میکنند. سپس بر اساس تجربه، شهرت و دانش خود در جامعه حقوقی و سیاسی به دنبال انتخاب یا انتصاب بر روی نیمکت قضاوت میروند.
اگر دوست دارید که از طریق تحصیل در رشته قضاوت قاضی شوید، در اینجا چند قدم برای کمک به شما در شروع این مسیر شغلی آورده شده است:
1. مدرک لیسانس بگیرید
نخستین و سادهترین مرحلهای که باید در مسیر قاضی شدن طی کنید، تحصیل در مقطع کارشناسی رشته قضاوت است. این رشته شامل یک دوره چهار ساله است که در ایران فقط از میان آقایان، دانشجو میپذیرد. دانشکده علوم قضائی و خدمات اداری تنها دانشگاه ایران است که این رشته را در شهر تهران ارائه میکند.
علاوه بر تحصیل رسمی در این رشته، گذراندن دوره کارآموزی با یک قانون یا سیستم دادگاه محلی را نیز در نظر بگیرید. همچنین میتوانید به فعالیتهای فوق برنامه مانند شرکت در باشگاه مناظره بپیوندید تا کاندیدای جذابتری برای این شغل باشید.
2. در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا تحصیل کنید
یک دانشجوی رشته قضاوت، پس از فارغالتحصیلی در مقطع لیسانس اگر قصد دارد به مشاغل بالاتر دست یابد، باید مدرک کارشناسی ارشد و دکترای تخصصی خود را دریافت کند. این دوران شامل 2 سال تحصیل در دوره آموزشی پیشرفته ارشد و 4 سال تحصیل در مقطع دکترا است. شما در این مقاطع دروس زیر را پاس میکنید:
- قانون اساسی
- رویه دادگاه
- قانون کیفری
- قانون مدنی
- قانون بینالمللی
- تخلفات
- قانون املاک و مستغلات و…
مقطع کارشناسی ارشد و دکترا در رشته قضاوت دانشگاه علوم قضایی شش گرایش دارد. شما براساس علاقه و بازار کار مورد نظر خود میتوانید یکی از این گرایشها را انتخاب کرده و در آن به تحصیل بپردازید.
3. قبولی در آزمون وکالت
برای فعالیت در منصب قاضی یا وکیل، باید امتحان وکالت را در کشوری که قصد دارید در آن فعالیت کنید بگذرانید. برخی از شرکتهای حقوقی، فارغ التحصیلان اخیر را استخدام میکنند و به آنها اجازه میدهند در حالی که تجربه عملی کسب میکنند دورههای آموزشی بگذرانند. در برخی کشورها، متقاضیان وکالت میتوانند به جای حضور در دانشکده حقوق، زیر نظر یک وکیل یا قاضی نیز مشغول به تحصیل شوند.
وکلای دادگستری متخصصین حقوقی هستند که آزمون وکالت را گذراندهاند و اکنون میتوانند به عنوان نماینده قانونی عمل کنند. این آزمون تا حدودی دشوار است و قبولی در آن، به تلاش و مطالعه مستمر شما نیاز دارد. شما پس از قبول شدن در آزمون وکالت میتوانید به عنوان وکیل فعالیت کنید و پس از مدتی کسب تجربه، برای جایگاه قضاوت درخواست دهید.
4. رزومه خود را ایجاد کنید
مرحله بعدی این است که پس از اتمام تحصیل و قبولی در آزمون وکالت، رزومه شخصی خود را ایجاد کنید. چه بخواهید ابتدا به دنبال کارآموزی باشید یا مستقیماً به سمت وکالت در یک شرکت بروید، یک رزومه قوی به شما کمک میکند که تأثیر مثبتی بر کارفرمایان خود داشته باشید.
رزومه شما باید یک رزومه ترکیبی یا کاربردی باشد که به شما امکان بدهد به تحصیلات خود و سازمانی که در آن عضو بودهاید توجه بیشتری داشته باشد.
همچنین باید محتوای آن را به شکلی تغییر دهید تا بر مهارتها و وظایف مهمی که برای آن درخواست میدهید متمرکز باشد. هر چه رزومه شما با آن جایگاه منطبق باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که تاثیر اولیه خوبی در ذهن مدیر استخدام داشته باشید و فرصت مصاحبه برای این نقش را به دست آورید.
مقالات مرتبط: برای آشنایی با رشتههای مختلف توصیه میکنیم مقالات رشته مدیریت خانواده، رشته طب سنتی و مهندسی پزشکی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
5. کارآموزی را تجربه کنید
یکی از گزینههای مقابل شما پس از اتمام دانشکده حقوق، ورود به کارآموزی قضایی است. یک منشی کارآموز به قاضی در انجام وظایف خود کمک میکند. علاوه بر این، زمانی که قاضی تصمیم میگیرد و نظرات حقوقی خود را مینویسد، کارآموز نیز به او کمک و مشاور حقوقی میدهد.
با توجه به این رابطه نزدیک با قاضی، یک منشی کارآموز میتواند در مقایسه با همتایان خود که مستقیماً وارد عمل میشوند بسیار تأثیرگذار باشد. علاوه بر این مزایای حرفهای، خدمت به عنوان یک کارآموز میتواند برای شانس شما برای قاضیشدن در آینده نیز بسیار مفید باشد.
کارآموزی از احترام بالایی در جامعه برخوردار است، بنابراین میتواند شما را از سایر نامزدها متمایز کند. هنگامی که یک قاضی از یک سمت منصوب بازنشسته میشود، پیشنهاداتی را برای جایگزینی خود ارائه میدهد. معمولاً قاضی وکلایی را پیشنهاد میکند که در گذشته برای آنها کار میکردند. در این شرایط تجربه کارآموزی شما میتواند بسیار موثر و مفید باشد.
6. وکالت را تمرین کنید
تقریباً در همه موارد، قضات پس از مراحل قانونی رسیدگی به پروندهها به این جایگاه منصوب میشوند. برای تصمیم گیری در مورد نحوه وکالت، راههای مختلفی وجود دارد. شما ممکن است انتخاب کنید که در خدمات عمومی کار کنید، چه به عنوان دادستان یا یک مدافع عمومی. یکی دیگر از گزینههای موجود، کار در یک دفتر حقوقی خصوصی است. بسیاری از دفاتر حقوقی در زمینههای مختلفی مانند قانون، سلامت یا ورشکستگی تخصص دارند.
اگر میخواهید قاضی شوید، رسیدگی به پروندهها یک فعالیت ارزشمند برای شما است. ایفای نقش در محاکمات علاوه بر ارائه تجربه عملی از جلسات دادگاه، فرصتی برای ایجاد ارتباط در محافل حقوقی فراهم میکند. شرکت در پروندهها میتواند شما را مورد توجه افرادی قرار دهد که مسئول انتصاب قضات هستند یا افرادی که مسئول تشکیل فهرستهای کوتاه برای بررسی قرار ملاقات هستند.
7. فرصت قضاوت خود را به دست آورید
پس از حداقل دو سال وکالت، میتوانید به دنبال فرصتهایی به عنوان قاضی شدن باشید. به دست آوردن یک کرسی به عنوان قاضی یک هدف رقابتی است؛ زیرا بسیاری از قضات در مناصب مادامالعمر خدمت میکنند و این موضوع، تعداد صندلیهای موجود را محدود میکند. معمولا سه روش برای قاضی شدن وجود دارد:
انتخابات
قضات محلی اغلب کرسیهای خود را با شرکت در انتخابات به دست میآورند. قوانین لازم در مورد این انتخابات در کشورها متفاوت است؛ با متغیرهایی از جمله طول دوره، زمان برگزاری انتخابات و تعداد دورههایی که یک قاضی میتواند خدمت کند.
قرار موقت
هنگامی که یک قاضی منتخب از سمت خود برکنار میشود یا در میان دورهای کنارهگیری میکند، برخی از دولتها اجازه میدهند که جایگزینی، توسط دولت منصوب شود. معمولاً این کرسیها توسط قاضی منصوب شده، تا زمان انتخابات برنامه ریزی شده بعدی پر میشود. اما اگر انتخابات برنامهریزیشده بعدی در آینده بسیار دور باشد، ممکن است یک انتخابات ویژه نیز برگزار شود.
انتصاب
بسیاری از کرسیهای قضایی توسط مدیران اجرایی مانند فرمانداران یا رئیس جمهور کشور منصوب میشوند. برای این جایگاهها، انتصابها اغلب کرسیهای مادامالعمر هستند. فرایند قرار ملاقات معمولاً با قرار گرفتن در فهرست کوتاهی که به فرد مسئول قرار ملاقات ارائه میشود شروع میشود.
نامزدهای فهرست نهایی معمولاً قبل از انتخاب شدن برای کرسی، مرحله مصاحبه را پشت سر میگذارند. سپس خود را برای شرکت در جلسات تأیید به نهاد قانونگذاری کشوری یا استانی معرفی میکنند.
پاسخ به چند سوال متداول در مورد قاضی شدن
اگر شما علاقهمند به قاضی شدن و تحصیل در رشته قضاوت هستید، این بخش از مقاله به شما اختصاص دارد. در ادامه این مقاله از دانشگاه کسب و کار پاسخ برخی از رایجترین سوالاتی که در مورد مشاغل قضایی پرسیده میشود آورده شده است:
چقدر طول میکشد تا قاضی شوید؟
از آنجایی که مراحل زیادی برای به دست آوردن این نقش وجود دارد، معمول است که این فرایند سالها و اغلب دههها طول بکشد. علاوه بر هفت سال تحصیل در دوران کارشناسی و کارشناسی ارشد، یک وکیل باید برای رسیدگی به پروندهها نیز وقت زیادی بگذارد.
زیرا امکان انتصاب یا انتخاب در این جایگاه به تجربهها و مهارتهایی بستگی دارد که در طول تحصیل و کارآموزی کسب میکنید. معمولا وکلای دادگستری پس از چندین دهه تجربه محاکمه، مقام قضاوت را به دست میآورند.
مقالات مرتبط: برای آشنایی با رشتههای مختلف توصیه میکنیم مقالات مهندسی برق، مهندسی عمران و مهندسی کامپیوتر را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
یک قاضی چه مدت خدمت میکند؟
مدت یک دوره برای یک قاضی بسته به صندلیای که آنها پر میکنند متفاوت است. برای سمتهای منتخب، قضات برای دورههای بین 4 تا 15 سال قبل از انتخاب مجدد، در صورتی که هنوز در پایان دوره خود واجد شرایط باشند، کرسیهای خود را حفظ میکنند. برای انتصابات کشوری و همچنین برخی از انتصابات ایالتی، به قضات قرار ملاقات مادامالعمر داده میشود. چنین قضاتی تا زمانی که تصمیم به کنارهگیری نکنند به خدمت خود ادامه میدهند.
آیا سیاست در تعیین قاضی اهمیت دارد؟
پس از آنکه در رشته قضاوت تحصیل کردید، ممکن است برایتان سوال باشد که آیا این جایگاه با سیاست ارتباط دارد یا خیر. یک قاضی منصوب وظیفه دارد از حاکمیت قانون پیروی کند نه سیاست شخصی.
در حالی که یک مقام منتخب اغلب نامزدهای بالقوه را برای مناصب بررسی میکند و به دنبال قضاتی میگردد که احتمالاً با آنها در مورد موضوعات اصلی توافق میکنند. یک قاضی نباید هیچ فشاری برای تصمیمگیری به نفع حزب یا فردی که آنها را معرفی کرده است احساس کند.
مدارک لازم برای موفقیت در رشته قضاوت و قاضی شدن
اکثر قضات دارای مدرک حقوق و تجربه قبلی کار به عنوان وکیل هستند. دیپلم دبیرستان، مدرک دانشگاهی و چند سال تحصیل در دانشکده حقوق حداقل شرایط لازم برای این منصب هستند. برای آماده شدن برای منصبی به عنوان قاضی، دورههایی مانند قوانین دولت، تاریخ، مطالعات اجتماعی و اقتصاد زمینهای قوی برای ورود به دورههای تخصصی آن را فراهم میکند.
شرکت در دورههای گفتاری نیز برای ایجاد مهارتهای ارتباطی قوی لازم برای این حرفه مفید است. بهتر است از هر کلاس یا تجربهای که میتوانید کسب کنید، استفاده کنید؛ زیرا قاضیها اغلب از فناوری برای تحقیق و تفسیر قانون استفاده میکنند. (از گشت و گذار در اینترنت گرفته تا جستوجو در پایگاههای داده حقوقی.)
صدور گواهینامه یا مجوز
اکثر قضات سابقه کار به عنوان وکیل را دارند. هر کشوری نیاز دارد که وکلا قبل از اینکه بتوانند کار کنند، در کانون وکلای آن پذیرفته شوند. آنها از متقاضیان میخواهند که از یک دانشکده حقوق تأیید شده فارغالتحصیل شوند و در جایگاهی که قصد دارند در آن فعالیت کنند، امتحان کتبی را بگذرانند.
آنها ملزم به رعایت استانداردهای دولتی خاصی از جمله؛ حسن شخصیت، اخلاق، تجربه حقوقی و پرداخت هزینههای مربوطه خواهند بود. به این ترتیب تقریباً تمام قضات منصوب یا انتخاب شده در هر دادگاهی باید وکیل و اعضای کانون وکلا باشند که معمولاً سالها تجربه دارند. این قانون به خاطر این است که تجربه و مهارت اهمیت زیادی در شغل قاضی و رشته قضاوت دارد.
تجربه و مهارتهای لازم برای قضات
به عنوان یک دانشجوی کارشناسی در رشته قضاوت، سعی کنید در یک دوره کارآموزی در دادگاه، شرکت حقوقی یا سایر کارفرمایان قانونی شرکت کنید. علاوه بر این، بسیاری از سازمانهای خصوصی دفاع عمومی دورههای کارآموزی را ارائه میدهند. کارآموزی با یک قاضی، نگاهی نکتهسنج به سیستم دادگاه و مسائلی که قضات و وکلا روزانه با آن سروکار دارند را برای شما فراهم میکند.
شرکت در کلینیکهای حقوقی تحت حمایت دانشگاه، آزمایشهای عملی زیر نظر وکلای مجرب، و شرکت در مسابقات دادگاهی در دانشگاه نیز میتواند تجربه بسیار خوبی را برای شما فراهم کند. شما در این مراحل باید سعی کنید برخی از مهارتهای خود را پرورش داده و آنها را تقویت کنید.
مهمترین ویژگیهای شخصیتی یک قاضی چیست؟
قاضیهای موفق از مهارتهای تفکر انتقادی و تصمیمگیری درست بهرهمند هستند. آنها قادر به توجه دقیق به مراحل قانونی هستند و میتوانند قواعد حقوقی را بدون هیچگونه سوگیری خاصی اعمال کنند. قضات مهارتهای خواندن و نوشتن قوی دارند. آنها باید صدای گفتاری قوی و واضحی داشته باشند تا اعتماد افراد را در دادگاه و سایر جایگاههای قانونی خود جلب کنند.
از دیگر ویژگیهای مهم این افراد میتوان به مهارتهای خوب گوش دادن آنها اشاره کرد. به این ترتیب برای موفقیت در رشته قضاوت و جایگاه قضاوتکردن، یک قاضی باید دارای ترکیبی از مهارتهای سخت و نرم باشد، از جمله:
1. آگاهی از قوانین کشور
یک قاضی باید درک قوی و زیادی از قانون و رویههای دادگاه داشته باشد تا محاکمهها و جلسات عادلانه و قانونی را تسهیل کند.
2. تفکر انتقادی
یک قاضی باید دارای مهارتهای تفکر انتقادی باشد تا بتواند به درستی بر محاکمه نظارت کند و در پاسخ به درخواستهای قانونی یا صدور حکم تصمیم بگیرد.
3. همدلی
قضات همچنین باید همدلی داشته باشند تا با همه طرفین ارتباط برقرار کنند و در جریان دادرسی تصمیمات درست بگیرند.
4. ارتباط
یک قاضی باید دارای مهارتهای ارتباطی قوی، اعم از شفاهی و نوشتاری باشد. مهارتهای ارتباطی هم از نظر انتقال و هم از نظر دریافت اطلاعات مهم هستند. این موضوع خطر سردرگمی و سوءتفاهم در دادگاه را به حداقل میرساند.
مقالات مرتبط: برای آشنایی با رشتههای مختلف توصیه میکنیم مقالات رشته معماری، آزمون نظام مهندسی و مهندسی مکانیک را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
سخن پایانی
رشته قضاوت یکی از رشتههای تحصیلی در دانشگاه است. در ایران این رشته فقط در دانشگاه علوم قضائی و خدمات اداری از دانشجویان مرد دانشجو میپذیرد. فارغالتحصیلان قضاوت، میتوانند گرایش مقطع کارشناسی ارشد و دکترای خود را از میان شش گرایش مختلف انتخاب کرده و براساس علاقه خود به ادامه تحصیل در آن بپردازند. این رشته، کلید اصلی برای ورود به دادگستری و فعالیت در جایگاه قاضی است.
ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به معرفی رشته قضاوت و گرایشها و بازار کار آن پرداختیم. سپس مهمترین سوالات و مباحث لازم برای آشنایی با شغل قاضی و قضاوتگری را بررسی کردیم. نظر شما درباره این رشته و شرایط تحصیل آن در ایران چیست؟ نظرات ارزشمند خود را با ما در میان بگذارید.