تبدیل شدن به یک دانشجوی رشته پزشکی برای بسیاری از افرادی که در آزمون کنکور علوم تجربی شرکت میکنند، یک خواسته مهم است. آنها همه توان و اراده خود را برای دستیابی به این هدف به کار میبرند، تا در نهایت بتوانند آرزوی پدر و مادر خود را برای تبدیل شدن به یک دکتر برآورده کنند. اما چه چیزهایی باعث میشود که علوم پزشکی در میان داوطلبان کنکور به این حد محبوب باشد؟ امکانات مالی مناسب، فرصت های شغلی در سطح جهان، احترام و مقام اجتماعی بالای پزشکان در جامعه و … از جمله مزایای حرفه پزشکی هستند که رقابت برای قبول شدن در این رشته در آزمون کنکور سراسری را تشدید کرده است.
اما در کنار لذتهای علوم پزشکی، باید به سختیهای رسیدن به آن نیز فکر کرد. بسیاری از شما علاقهمندان فقط سختیهای قبول شدن در کنکور را در نظر میگیرید، اما با ورود به دانشگاه متوجه میشوید که هنوز در ابتدای مسیر هستید و اگر دانشجوی فعال و علاقهمندی نباشید، ممکن است نتوانید به سمت هدف خود حرکت کنید. در این مقاله از مجموعه مقالات دانشگاه کسب و کار میخواهیم به معرفی کامل رشته پزشکی بپردازیم و در کنار هم با مزایا و معایب این رشته آشنا شویم. اگر به این رشته علاقهمند هستید و یا دوست دارید اطلاعات بیشتری درباره آن کسب کنید، حتماً تیم ما را تا انتهای این مقاله همراهی کنید.
یک معرفی کلی از رشته پزشکی
پزشکی یکی از چهار رشته دکترای حرفهای است که نیاز به هفت سال تحصیلات دانشگاهی و دو سال خدمت اجباری دارد. بدون این موارد، امکان احداث مطب وجود ندارد. این رشته یکی از مهمترین و محبوبترین رشته های گروه تجربی است و هر ساله تعداد زیادی از داوطلبان برای ورود به آن رقابت میکنند. هدف اصلی این رشته حفظ و بهبود سلامت، درمان بیماریها و بازگرداندن سلامت به کسانی است که آسیب دیدهاند. این هدف با شناسایی بیماریها، تشخیص، درمان و جلوگیری از بروز آنها به دست میآید.
همان طور که در مقدمه اشاره کردیم، درآمد مناسب، فرصت های شغلی خوب در سراسر دنیا و مقام و منزلت اجتماعی بالا از جمله مزایایی است که رقابت برای پذیرش در کنکور سراسری را در این رشته تقویت کرده است. با این حال، باید توجه داشت که در کنار تمام این مزایا، چالشهای بسیار زیادی در راه دست یافتن به این شغل وجود دارد. مدت زمان طولانی تحصیلات، خستگی ناشی از آن، سختیهای شغل پزشکی، مانند مواجه شدن با صحنههای تلخ و جراحات و غیره، از جمله چالشهای این رشته است که باید قادر به مقابله با آنها باشید. در حقیقت، باید قادر باشید با شرایط استرس زا به خوبی کنار بیایید و دارای حس دلسوزی، صبر و تحمل فیزیکی و عاطفی کافی باشید.
تحصیل در این رشته برای چه افرادی مناسب است؟
همان طور که متوجه شدید رشته پزشکی، یکی از چهار رشته دکتری حرفهای است که هفت سال، درس دانشگاهی و ۲ سال، طرح اجباری دارد، که بدون آن، تأسیس مطب، امکانپذیر نیست. این رشته سرشار از درسهای حفظی است که بیشتر آنها با شیمی و زیست مرتبط هستند و با دنیایی از اصطلاحات علمی و اسامی تخصصی سر و کار دارد که ورود آن، نیازمند داشتن مهارت کافی در زبان انگلیسی است.
علاوه بر این، حرفه پزشکی، به واسطه ارتباط مداوم با اقشار مختلف مردم، نیازمند یک روابط عمومی خوب و همچنین صبر و حوصله و داشتن روحیه همدلی است. از سوی دیگر، ماهیت پزشکی، درجاتی از تنش مستمر را به همراه دارد و این ویژگی، به خصوص در مورد برخی از گرایشهای این رشته، مثل طب اورژانس، زنان و زایمان و جراحی مغز و اعصاب، پررنگتر میشود. بنابراین یک پزشک موفق، باید همواره بتواند در شرایط پر استرس، رفتار خود را مدیریت کند و در کمترین زمان، بهترین تصمیم را بگیرد.
مشکل دیگر در مورد رشتههایی مثل پزشکی، وجود دوره طولانی تحصیل، بدون امکان کسب درآمد تخصصی است. در واقع، غیر از دوره کارورزی، سایر خدماتی که یک دانشجوی پزشکی، در بخشهای بیمارستانی و درمانگاهی ارائه میکند، رایگان است و چون با هدف آموزش او صورت گرفته است، بابت آنها دستمزدی به او پرداخت نمیشود. پس از دانشآموختگی هم مثل همه رشتههای دیگر دانشگاهی که در دانشگاههای دولتی، ارائه میشوند، پزشکان، تعهد دارند تا دو برابر مدت تحصیل خود (که از خدمات آموزش رایگان بهرهمند بودهاند) در داخل کشور، خدمترسانی کنند یا هزینه آن را بپردازند.
چه ویژگیهایی برای تحصیل در رشته پزشکی مورد نیاز است؟
در ادامه مطالبی که در قسمت قبل خواندیم لازم است بگوییم که روند تأسیس مطب هم، به ويژه در سالهای جديد با چالشهای فراوانی روبرو شده است كه نتیجه رقابت فزاینده و علاقهمندی به اين حوزه علمي است. در آخر این که اگر شما:
- توانایی مطالعه سخت برای هفت سال را دارید.
- توانایی برقراری ارتباط با اقشار مختلف جامعه را دارید.
- تحمل شرایط سخت، مثل انجام طرح در مناطق محروم، کشیک بخش اورژانس و صحنههای دلخراش جراحتها را دارید.
- حافظه قوی دارید.
- علاقهمند به زیست و شیمی هستید.
- در زبان انگلیسی، مهارت کافی را دارید.
- تا هفت سال بعد، نیازی به کسب درآمد مستقل و قابل توجه ندارید.
رشته پزشکی ممکن است گزینه مناسبی برای شما باشد.
برای قبولی در این رشته کدام یک از دروس دبیرستان اهمیت دارند؟
به عنوان یک نکته جالب، پزشکی در زیر مجموعه اول گروه آزمایشی علوم تجربی قرار دارد. این زیر مجموعه، برخلاف نامش، شامل بسیاری از رشته های متنوع است. این رشتهها عبارتاند از: بیوتکنولوژی در مقطع دکترا، دامپزشکی، دندانپزشکی، آموزش در سطح ابتدایی، آموزش در حوزه زیست شناسی، آموزش کودکان با نیازهای ویژه، عمل جراحی، اعضای بدن مصنوعی، بهداشت محصولات غذایی، بازرسی و بهداشت گوشت، بینایی سنجی، پرستاری، تکنولوژی پرتو شناسی، تکنولوژی پرتودرمانی، روانشناسی، زیست شناسی (جانورشناسی، دریا شناسی، سلول و مولکول شناسی، گیاه شناسی، زیست فناوری) شنوایی شناسی، علوم آزمایشگاه دامپزشکان، علوم تربیت بدن، علوم تغذیه و دایت، علوم و صنایع غذایی، فیزیوتراپی (درمان با فعال کردن عضلات)، کاردرمانان (درمان با فعال کردن حرکات روزمره)، مامایان (پرستاران خاص بارداران)، گفتار درمانگران (درمان با تقويت گفتار)، ميكروب شناسي و هوشبري!
ضرایب دروس مختلف برای قبولی در رشته پزشکی
در زیرگروه ۱ علوم تجربی، ضرایب مختلف دروس در سالهای اخیر به این شکل تعیین شدهاند:
- زمین شناسی: 0
- ریاضی: 2
- زیست: 4
- فیزیک: 2
- شیمی: 3
با توجه به این اطلاعات و عناوین رشتههای مختلف در زیرگروه ۱، میتوان فهمید که دروس شیمی و زیست برای این زیرگروه بسیار مهم هستند. بنابراین، برای پذیرش در هر یک از رشتههای این زیرگروه، کسب نمرات بالا در دروس زیست و شیمی بسیار حائز اهمیت است و دروس ریاضی و فیزیک در اولویتهای بعد قرار دارند. در مقابل، در زیرگروههای دیگر گروه تجربی، که زمین شناسی حداقل با ضریب 1 تخصصی محاسبه میشود، در زیرگروه ۱، نمرات این درس با ضریب صفر محاسبه میشود و هیچ تأثیری بر روی نمرات نهایی داوطلبان ندارد. برای رشته پزشکی دوره روزانه، انتخاب به صورت بومی منطقهای است. به عبارت دیگر، 60 درصد سهم مناطق بین افراد بومی همان منطقه و 40 درصد از بین غیربومیها انتخاب میشود.
آیا با هر دیپلمی می توان کنکور داد و پزشکی خواند؟
یکی از پرسشهای متداول بین داوطلبان این است که آیا افرادی که در رشتههای علوم انسانی و ریاضی فیزیک تحصیل کردهاند، میتوانند در آزمون سراسری علوم تجربی شرکت کنند یا خیر؟ جواب این سؤال افراد مثبت است. هر دانشآموزی که در رشتههای علوم انسانی و ریاضی فیزیک فارغالتحصیل شده است، مجاز به شرکت در آزمون سراسری علوم تجربی است. لغت فارغالتحصیل باید مورد توجه قرار گیرد! به معنای داشتن گواهینامه دیپلم و گواهینامه پیش دانشگاهی برای داوطلبان نظام قدیم است. در حقیقت، با داشتن دیپلم هر یک از رشتههای علوم انسانی و ریاضی فیزیک، شما قانوناً قادر به شرکت در همه 5 آزمون (ریاضی/تجربی/انسانی /هنر/زبان) هستید.
همچنین هیچ یک از دانشآموزان رشتههای فنی که گواهینامه دیپلم فنی دارند، مجوز شرکت در این آزمون را ندارند! تنها راه شرکت برای این گروه از داوطلبان، دارا بودن گواهینامه فوق دیپلم یا به عبارت دیگر کاردانی است.
داوطلبان آزمون علوم تجربی که در رشته ریاضی فارغالتحصیل شدهاند، در طول مقطع متوسطه دوم نسبت به سایر رشتهها، ارتباط بيشتري با رشته تجربي دارند و در درسهای عمومي، شيمي، بخشي از رياضيات و فيزيك، مشترکات زيادي دارند. با این حال، دانش آموختگان رشته انساني به خصوص رشتههای فني، با منابع آزمون تجربي آشنایي کمتري دارند. بنابراین نسبت به سایرین نیاز به مطالعه و تلاش بیشتری خواهند داشت. لازم به ذکر است، کسب نمرات خوب برای این گروه از دانشآموختگان کار بسيار سختي نيست و فقط به پشتكار، مطالعات و برنامه ريزي مناسب آنها بستگي دارد.
نگاهی به ظرفیت رشته پزشکی در کشور ایران
بر اساس کتابچه انتخاب رشته کنکور، دانشگاههای دولتی (روزانه)، ظرفیت مازاد و پردیس خودگردان، دانشجویان را برای رشته پزشکی میپذیرند. همچنین باید اشاره کرد که دانشگاه آزاد اسلامی نیز قابلیت پذیرش دانشجو در رشته پزشکی را دارد.
پذیرش در این رشته فقط با آزمون امکانپذیر است و پذیرش بدون کنکور در رشته پزشکی وجود ندارد. به طور کلی، رشتههای پزشکی بدون کنکور و پزشکی با آزمون تنها تحت سرپرستی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی قرار دارند و فقط در دانشگاههای زیر ارائه میدهند: روزانه، ظرفیت مازاد سراسری، ظرفیت آزاد اسلامی، دانشگاه آزاد، پردیس خودگردان آزاد، پردیس خودگردان سراسری.
این موضوع به این معنا است که هیچ یک از رشتههای پزشکی و پیراپزشکی در دانشگاههای غیرانتفاعی، پیام نور و علمی کاربردی قابل ارائه نمیباشند. با این حال، شرایط تحصیل بدون کنکور در دانشگاه آزاد و رشتههای مربوط به رشتههای پزشکی مثل: مهندسی پزشکی، گیاه پزشکی و کاردانی دامپزشکی قابل اجرا است. بر اساس اطلاعات منتشر شده توسط سازمان سنجش، ظرفيت كلي پذيرفته شده در كنكور علوم تجربي در دوره روزانه در سال 1400، 35 هزار و 342 نفر بود. ظرفيت دوره نوبت دوم (شبانه) 2 هزار و 384 نفر، ظرفيت مناطق محروم، سيل زده، زلزله زده و ساير مصوبات، 121 نفر، ظرفيت دانشگاه فرهنگيان 5 هزار و 283 نفر، ظرفيت دانشگاهها و مؤسسات غير دولتي و غير انتفاعي، 3 هزار و 128 نفر و ظرفيت دانشگاه پيام نور، 3 هزار و 602 نفر بود.
نگاهی به درآمد و بازار کار این رشته
پزشکی یکی از حرفههایی است که درآمد قابل توجهی دارد. محل کار پزشکان شامل بیمارستانها، کلینیکها، بخشهای اورژانس و سایر مراکز درمانی در سطح دولتی و خصوصی، ورزشگاهها و غیره است. پزشکان نیز در صورت داشتن منابع مالی میتوانند مطب خود را تأسیس کنند. با این حال، باید به یاد داشت که همچنان فرصت های شغلی برای پزشکان وجود دارد، اما اگر قصد دارید با استفاده از مدرک پزشکی عمومی درآمد کسب کنید، نمیتوانید به این هدف دست یابید و باید حتماً تخصص خود را کسب کنید که این موضوع اندکی چالش برانگیز است. البته راههای سادهتر برای کسب درآمد نیز وجود دارد. با این حال، می توان گفت پزشکی یک حرفه با درآمد بالا، احترام اجتماعی و فرصت های شغلی مناسب است و درآمد متوسط پزشکان عمومی بین 4.5 تا 7 میلیون تومان است.
نگاهی به ادامه تحصیل در رشته پزشکی در داخل و خارج از کشور
پس از اتمام دوره پزشکی عمومی در ایران، فارغ التحصیلان میتوانند با گذراندن آزمون دستیاری پزشکی، به تحصیل در یکی از شاخههای تخصصی پزشکی بپردازند. ما در اینجا به معرفی برخی از این تخصصها خواهیم پرداخت. برای تحصیل در رشته های پزشکی و دندانپزشکی در خارج از کشور، باید آزمونهای خاص هر کشور را بگذرانید و رتبه قبولی برای تحصیل در آن کشور را کسب کنید. علاوه بر این، نمره زبان شما در آزمونهای معتبر مانند تافل یا آیلتس باید قابل قبول باشد.
در مورد ادامه تحصیل، باید اشاره کرد که بسیاری از فارغ التحصیلان پزشکی ترجیح میدهند در ایران تحصیل کنند، زیرا تحصیل در دانشگاههای خارج از کشور نیاز به گذراندن آزمونهای سخت و فرایندهای مختلف دارد. همچنین، مهاجرت به خارج از کشور برای پزشکان و دندانپزشکان چالش برانگیز است. علاوه بر این، بعضی از کشورها ممکن است مدرک پزشکی عمومی ایران را قبول نکنند. بنابراین، شما حتماً باید به دنبال کشورهایی باشید که مدرک پزشکی عمومی ایران را قبول کرده باشند و یا شما بتوانید در آزمونهای ورود به دانشگاههای آنها شرکت کنید و قبول شوید. برای آشنایی با تخصصهای این رشته تیم دانشگاه کسب و کار را تا انتهای این مقاله همراهی کنید.
معرفی تخصصهای مختلف این رشته
در مراحل بالاتر تحصیلات در رشته پزشکی، انواع متفاوتی از تخصصها وجود دارد. در اینجا چند تخصص مهم را به طور خلاصه بررسی میکنیم.
1.معرفی پزشکی داخلی
این تخصص به پزشکان اجازه میدهد تا در تشخیص و درمان بیماران تبحر کسب کنند. پزشکان داخلی مسئول حل معضلات بالینی بیماران هستند، با این حال، گاهی اوقات برای درمانهای جراحی به همکاران جراح خود متوسل میشوند.
2.جراحی عمومی یکی از تخصصهای رشته پزشکی
در گذشته، جراحان عمومی عملهای ارتوپدی، اورولوژی و غیره را انجام میدادند. اما با پیدایش تخصصهای جدید، فعالیت آنها به جراحیهای مربوط به سیستم گوارش و تیروئید محدود شده است و جراحی قسمتهای دیگر به تخصصهای فوق تخصصی منتقل شده است.
3.معرفی تخصص گوارش
پزشکان با این تخصص، در درمان اندامهای گوارشی مثل معده، روده، لوزالمعده، کبد و کیسه صفرا تخصص دارند. بیماران با مشکلات گوارشی مثل درد شکم، زخم، اسهال، یرقان یا سرطان به آنها مراجعه میکنند. این تخصص برای کسانی که علاقه به انجام عمل جراحی دارند و همچنین دوست دارند با بیماران سرپایی کار کنند، جذاب است. این پزشکان نیز قادر به انجام کولونوسکوپی، اندوسکوپی، نمونه برداری از کبد و سونوگرافی اندوسکوپیک هستند.
4.پزشک خانواده یکی از تخصصهای رشته پزشکی
این پزشکان در حوزه مراقبتهای پایه فعالیت میکنند. همچنین این پزشکان با تمام اعضای خانواده، از نوزادان تا سالمندان، دیدار میکنند و درمانهای اولیه برای بیماریهای رایج را ارائه میدهند. علاوه بر این، آنها معمولاً مسائل اصلی را شناسایی میکنند و سپس آزمایشهای تشخیصی لازم را تعیین یا شما را به یک متخصص معرفی میکنند.
5.معرفی تخصص بیهوشی
این پزشکان داروهای لازم برای بی حس کردن یا بیهوش شدن در طول عمل جراحی، زایمان و فرایندهای مشابه را تجویز میکنند و علائم حیاتی بیمار را در زمان بیهوشی بررسی میکنند. علاوه بر این، آنها وضعیتهای اورژانس پزشکی در بیمارستان مثل احتقان قلب یا تنفس ناگهانی را کنترل میکنند.
6.جراحی استخوان و مفصل یکی از تخصصهای رشته پزشکی
جبران شکستگیها و صدمات و بیماریهای اعضاء و استخوانها به این گروه از جراحان منتقل میشود.
7.تخصص روماتولوژي (پاتولوژي مفصل)
این پزشکان درباره ورم مفصل (آرتروز) و سایر بیماریهای مفصل، عضلات، استخوان و تاندون تخصص دارند. در زمان پوک شدگي استخوان (استئوپورز)، درد کمر، لوپوس، نقرس، التهاب تاندون ناشي از ورزش يا صدمات تکراري و فيبروميالژي به اين پزشکان مراجعه کنید.
8.طب اورژانس یکی از تخصصهای رشته پزشکی
پزشکان این حوزه، معمولاً در بخش اورژانس فعالیت میکنند و در مواقع حیاتی، تصمیم گیری میکنند. این پزشکان به حفظ جان بیماران و کاهش احتمال عجز و ناتوانی میپردازند. آنها در زمینههایی همچون احیاء، حفظ علائم حیاتی و مراقبت از شکستگیها و آسیبهای بافتی دارای توانایی هستند و بر شرایط خطرناک نظارت دارند.
9.معرفی تخصص جراحی مغز و اعصاب
این گروه از جراحان با جراحیهای مغز، نخاع، درمان ضربههای مغزی و تومورهای مغز و نخاع سروکار دارند.
10.هماتولوژی (تخصص خون) یکی از تخصصهای رشته پزشکی
این پزشکان در زمینه خون و بیماریهای مرتبط با آن، از جمله سلولهای داسی شکل، کم خونی، هموفیلی و لوسمی، تخصص دارند. آنها نیز در زمینه اندامهای خون ساز مثل طحال و غدد لنفاوی فعال هستند.
11.معرفی تخصص جراحی زنان و زایمان
این گروه از پزشکان با تشخیص، درمان و جراحیهای زنان در دوران باروری، اجرای سزارین و زایمان طبیعی و نازایی سروکار دارند.
12.آندرولوژی (تخصص مردان) یکی از تخصصهای رشته پزشکی
پزشکان این حوزه در زمینه سلامت تولید مثل مردان فعال هستند. آنها به سلامت و بهداشت ادرار، جنسی، باروری و درمان بیماریهای مردان کمک میکنند. گفته میشود که این پزشکان پس از گذراندن دورههای تخصصی، به درمان باروري و مشكلات جنسي مردها بسیار كمك کردهاند.
13.معرفی تخصص جراح کليه و مجاري ادراری و تناسلي (Urologist)
بیماریهای کلیهها و مجاري ادراري و نيز بیماریهای مربوط به ناباروري مردي به این گروه از جراحان منتقل شده است.
14.تخصص تغذیه یکی از تخصصهای رشته پزشکی
متخصصانی که در زمینه تنظیم رژیم غذایی و تغذیه انسان کار میکنند و بر اساس وضعیت سلامتی فرد (مانند مشکلات غذایی) و نیازهای شخصی او، مواد غذایی مناسب را پیشنهاد میدهند. علاقهمندان به این حوزه باید مدارک پزشکی را کسب کرده و مجوزهای لازم برای تشخیص و درمان اختلالات غذایی را دریافت کنند.
15.معرفی تخصص جراحی گوش، حلق و بینی (Ear Nasal ENT)
جراحان این حوزه مسئول تشخیص، درمان و انجام عملهای جراحی بر روی گوش، فک، صورت، بینی و لوزه هستند، البته معمولاً کارهای مربوط به دندانها توسط دندان پزشک انجام میشود.
16.تخصص قلب و عروق یکی از تخصصهای رشته پزشکی
پزشکان این حوزه مسئول تشخیص، درمان بیماریهای قلبی، آنژیوگرافی، اکو و همچنین تعیین شرایط لازم برای عمل جراحی قلب هستند. این رشته کاملاً شباهت به رشته فوق تخصص قلب و عروق دارد که نتیجه تخصص داخلی است.
17.معرفی تخصص الکتروفیزیولوژی قلب
متخصصان این حوزه بر سامانه الکتریکی قلب تمرکز دارند، که شامل درمان نابجاییهای قلب مثل فیبرلاسيون دهليزي است.
18.تخصص نوزادان یکی از تخصصهای رشته پزشکی
این گروه از متخصصین اطفال در مراقبت از نوزادان تازه به دنيا آمده، به خصوص نوزادان نارس با بیماریهای شديد تخصص دارند. همچنین، به عنوان متخصص اطفال در بخش آي. سي. يو برای رسیدگي به نوزاداني که به مراقبتهای جدي و فوري نياز دارند فعاليت میکند. این مراقبتها گاهي تا چندين ماه يا سال پس از ترخيص نوزاد از بيمارستان ادامه دارد.
19.معرفی تخصص اطفال
این پزشکان برای مراقبت از جوانان، از نوزادی گرفته تا سالهای ۱۸ گاهي ۲۱ سالگي، تخصص پیدا میکنند. این متخصصین علاقهمند به ارائه خدمات پایه مثل واکسیناسیون، بررسیهای کودک، چک آپهای دانش آموز و درمان سرما خوردگي و آنفولانزا و واکسیناسیون هستند. بیماریهای جدیتر و پیچیده باید به فوق تخصص اطفال ارجاع داده شوند تا درمانهای تخصصی دریافت کنند. برخی از متخصصین اطفال در زمینههای مربوط به قبل از نوجوانی، کودک آزاری و موضوعات مربوط به رشد کودکان مثل اوتیسم، اختلالات رفتاری و سندروم داون تخصص دارند.
20.رشته رادیولوژی یکی از تخصصهای رشته پزشکی
با پیشرفت تکنولوژی در علوم پزشکی و استفاده از ابزارهای مختلف، این تخصص به شناسایی بیماریها با استفاده از رادیولوژی، سونوگرافی، MRI, CT scan و غیره متمرکز است.
21.معرفی رشته پزشکی هستهای
این گروه از پزشکان با داروهای رادیواکتیو در پزشکی کار میکنند، اسکن تالیوم قلب، تکنسیوم و غیره جزء فعالیتهای آنان است.
22.رشته پرتودرمانی یکی از تخصصهای رشته پزشکی
درمان بسیاری از سرطانها و غیره با استفاده از پرتوهای یونساز انجام میشود که توسط پزشکان پرتودرمانی انجام میشود.
23.معرفی رشته آلرژی یا ایمونولوژیست (متخصص ایمنی شناسی)
این گروه از متخصصان به درمان نقصهای سیستم ایمنی (مثل آسم، اگزما، حساسیت غذایی و داروئي، حساسيت به نيش حشرات، بعضي از بیماریهای خودايمني) و ساير بیماریهای مربوط به سيستم ايمني میپردازند. همچنین عوامل مؤثر در بروز این بیماریها را شناسایی میکنند.
24.رشته عفوني و گرمسيري یکی از تخصصهای رشته پزشکی
شناسایی، درمان و جلوگیری از بروز بیماریهای عفونت ناشي از ميكروارگانسيم ها وظيفه این گروه از پزشكان است. با توجه به خطرات بروز بیماریها، این رشته در كنترل بروز بیماریها و راهبرد سلامت كشور نقش مهمى دارد.
25.معرفی رشته همه گيرى شناسى (اپیدمیولوژیست)
پژوهشگران در زمینه همه گیرى شناسى به بررسى حالات و الگوى بروز بيمارى در جامعه يا منطقه خاصى میپردازند و سعى دارند جلوى بروز دوباره همه گيرى (پاندمى) بيمارى را بگيرند. آنها علاقه زيادى به تحقيق درباره بیماریهایی که معمولاً وایرال هستند (به طور مثال يك بيمارى جديد) دارند و دارو و راهكارهایى جهت جلوگيرى از بروز بيمارى با استفاده از واكسن را عرضه میکنند.
26.رشته مغز و اعصاب یکی از تخصصهای رشته پزشکی
تشخیص و درمان بیماریهای مربوط به مغز و نخاع در حوزه غیر جراحی مانند سردردها، بیماریهای اعصاب محیطی، تشنجها و غیره توسط این گروه از پزشکان انجام میشود.
27.معرفی رشته مراقبتهای ویژه
این متخصصان به کمک افرادى که به شدت بيمار يا آسیبدیدهاند، میپردازند و اغلب سرپرست بخش مراقبتهای ويژه بيمارستان يا آی. سی. یو (ICU) هستند. اگر قلب يا يكى از اعضاى شما دچار نارسایى شديد شده يا تصادف شديدى داشته باشيد، با این افراد برخورد خواهید داشت. این متخصصان ممکن است از متخصصان اطفال، بیهوشی یا جراح باشند.
خلاصهای از آن چه با هم خواندیم
خیلی خوشحالیم که تا انتهای این مقاله همراه تیم دانشگاه کسب و کار بودید. در این مقاله در کنار هم یاد گرفتیم که رشته پزشکی، یکی از مطرحترین و مورد علاقه ترین حوزههای علمی در بین دانش آموزان گروه تجربی است. هر ساله، این رشته شاهد حضور تعداد زیادی از داوطلبان است و در بین دانش آموزان، جایگاه ویژهای دارد. بسیاری از دانش آموزان گروه تجربی، آرزومند قبول شدن در این رشته چالش برانگیز هستند. گرچه قبول شدن در این رشته کار سختی به نظر میرسد، اما ناممکن نیست. یکی از مسائل حائز اهمیت قبل از انتخاب رشته، کسب اطلاعات جامع در مورد رشته تحصیلی است. با داشتن دانش کامل در مورد مراحل تحصیل، میتوانید به هدف خود برسید.
پزشکی یک علم است که هدف آن حفظ و بهبود سلامت، درمان بیماریها و بازگرداندن سلامت به کسانی است که به دلایل مختلف آسیب دیدهاند. این اهداف با شناسایی بیماریها، تشخیص آنها، درمان و جلوگیری از شروع آنها به دست میآید. فارغ التحصیلان رشته پزشکی روز به روز با تعداد زیادی افراد از گروههای مختلف جنس، فرهنگ و سن روبرو میشوند که با وجود تفاوتهای خود، همگی به عنوان بیمار خود را به پزشک معرفی میکنند. بیماران باور دارند که برای حفظ سلامت و بهبود حال خود باید به پزشک خود اعتماد کنند و در نتیجه، تصمیمات خود را در خصوص سلامت خود به پزشک واگذار میکنند. حالا شما برای ما بنویسید. به نظر شما مهمترین مزیت تحصیل در رشته پزشکی چیست؟