بسیاری از افراد در موقعیتهای خاص ممکن است اعتماد به نفس خود را از دست بدهند. شاید پس از صحبت کردن در یک جلسه، رفتن به مهمانی خاصی که هیچکس را آنجا نمیشناسید یا امتحان کردن چیزی جدید، احساس عدم اطمینان کنید. این احساس طبیعی است و میتواند برای هر کسی اتفاق بیفتد. شما به راحتی میتوانید با تمرینات عملی افزایش اعتماد به نفس روحیه خود را تقویت کنید و کمتر دچار اضطراب و نگرانی شوید. اعتمادبهنفس به شما اجازه میدهد به خود و تواناییهایتان ایمان داشته باشید و در وجود خود احساس راحتی کنید؛ زیرا میدانید که هر کاری را میتوانید انجام دهید.
اگر احساس میکنید اعتماد به نفس کمی دارید، درک اینکه چه اتفاقی در حال رخ دادن است و چرا، میتواند به شما کمک زیادی کند. بنابراین تا پایان این مقاله از دانشگاه کسب و کار همراه ما باشید تا ابتدا تشخیص دهید نشانههای کمبود اعتمادبهنفس چیست؟ سپس به کمک راهکارهایی ساده و عملی، این مهارت را در خود پرورش دهید!
چرا اعتماد به نفس مهم است؟
اعتماد به نفس فقط درباره احساس خوب به دلیل داشتن یک روز خوب یا پوشیدن لباس مورد علاقه شما نیست؛ اگرچه این ویژگیها نیز میتواند کمککننده باشد. اعتمادبهنفس درباره نحوه رفتار شما در هر روز است؛ هنگامی که اعتماد به نفس دارید، صرفنظر از آنچه در اطراف شما اتفاق میافتد، احساس پایداری و اطمینان میکنید. این ویژگی میتواند میتواند مزایای بسیاری برایتان داشته باشد:
- انتخاب سبک زندگی سالمتر
- موفقیت در محل کار
- تعاملات اجتماعی مثبت
- انعطافپذیری
- احساس خوشبختی و شادکامی
- تصمیمگیری بهتر
- ترس و اضطراب کمتر
اعتماد به نفس میتواند به شما کمک کند تا زندگی خود را به بهترین شکل ممکن بسازید و پایه و اساس بسیاری از موفقیتها، از سلامتی گرفته تا شغل و روابط شما است. بهترین بخش ماجرا این است که اعتمادبهنفس میتواند با گذشت زمان و از طریق یادگیری، بهبود یابد و تقویت شود.
مهمترین ویژگی افراد با اعتماد به نفس
افراد با اعتماد به نفس اغلب به نظر میرسد که یک نوع خاصی از انرژی دارند؛ مثلا وارد یک اتاق میشوند و میدانند که متعلق به آنجا هستند. البته حتی افراد با اعتمادبهنفس نیز روزهای بد و حوزههایی دارند که در آنها مشکل دارند؛ اما اگر به دنبال افزایش اعتماد به نفس خود هستید، میتوانید با توجه به این ویژگیها شروع کنید.
کدام یک از این ویژگیها را در خود میبینید؟ روی کدام یک میتوانید کار کنید؟ اعتماد به نفس به معنای کامل بودن نیست؛ بلکه به معنای راحت بودن با خود و دانستن این است که شما ارزشمند هستید، همانطور که هستید. این موارد مهمترین ویژگیهای این افراد است:
آنها ریسک میکنند: افراد با اعتماد به نفس ممکن است کمتر از ترک منطقه راحتی خود ترس داشته باشند. آنها میدانند که برای رشد، باید چیزهای جدید را امتحان کنند؛ حتی اگر به معنای آن باشد که هر بار ممکن است موفق نشوند.
آنها خوشبین هستند: این افراد ممکن است مثبتتر باشند و انتظار اتفاقات خوب را داشته باشند. حتی زمانی که اوضاع خراب میشود، آنها میتوانند این تجربیات و حتی شکستها را به عنوان فرصتی برای یادگیری و بهتر شدن ببینند.
آنها تعریف و تمجید را میپذیرند: هنگامی که کسی میگوید: “چقدر زیبا هستی یا عالی صحبت کردی”، یک فرد با اعتماد به نفس راحتتر میتواند بگوید: “متشکرم” به جای اینکه آن را نادیده بگیرد. آنها با اینکارخودستایی نمیکنند؛ بلکه فقط ارزش خود را میدانند.
آنها قاطع هستند: افراد با اعتمادبهنفس تصمیمگیری و پایبندی به سخنان خود را آسانتر میبینند. آنها به غریزه خود اعتماد دارند و وقت خود را با نگرانی در مورد اینکه دیگران چه فکری میکنند هدر نمیدهند.
آنها مرز تعیین میکنند: دانستن اینکه چه زمانی باید بگویید بله و چه زمانی نه نشانه اعتمادبهنفس است. افراد با اعتماد به نفس میتوانند به محدودیتهای خود احترام بگذارند و از برقراری ارتباط با دیگران نترسند.
آنها وانمود نمیکنند: افراد با اعتماد به نفس راحتتر هستند که خودشان باشند و احساس نمیکنند که باید وانمود کنند کسی هستند که نیستند.
آنها بیشتر گوش میدهند تا صحبت کنند: به طور شگفتانگیزی، افراد با اعتماد به نفس اغلب بیشتر گوش میدهند تا صحبت کنند. آنها به اندازه کافی به خود مطمئن هستند که بدانند همیشه نیازی نیست که بلندترین صدا در اتاق باشند.
علائمی که نشان میدهید اعتماد به نفس شما نیاز به اصلاح دارد!
تشخیص اعتماد به نفس پایین اولین قدم برای تقویت آن است؛ بنابراین، به دنبال نشانههای کلیدی باشید که ممکن است نشان دهد اعتمادبهنفس شما در اوج خود نیست. ما در ادامه این مقاله از دانشگاه کسب و کار به برخی از این نشانهها پرداختهایم. اگر هر یک از این نشانهها برایتان آشنا به نظر میرسند، نگران نباشید؛ این کاملاً طبیعی است. خبر خوب این است که اعتماد به نفس چیزی است که میتوانید آن را بهبود بخشید.
1. نگرانی در مورد نظرات دیگران
اگر متوجه شدید که دائماً در حال تعجب از نظرات دیگران درباره خود یا کار خود هستید، ممکن است نشانهای باشد که اعتماد به نفس شما نیاز به تقویت دارد.
2. احساس اضطراب
احساس کمی اضطراب گاهی طبیعی است، اما اگر به طور مکرر احساس اضطراب میکنید، به ویژه در مورد چیزهای روزمره، ممکن است به اعتماد به نفس پایین شما مرتبط باشد.
3. اجتناب از تماس چشمی
نگاه نکردن به چشم کسی در حین مکالمه ممکن است به این معنی باشد که احساس اطمینان زیادی نسبت به خود ندارید. معمولا افراد با اعتماد به نفس در هنگام صحبت با دیگران، ارتباط چشمی برقرار میکنند و از این بابت دچار خجالت یا اضطراب نمیشوند.
4. فرار از چالشها
اگر تمایل دارید هنگام سخت شدن اوضاع یا مواجه شدن با یک چالش عقبنشینی کنید، ممکن است به این دلیل باشد که احساس اعتمادبهنفس در توانایی خود برای رسیدگی به آن را ندارید. انجام تمرینات عملی برای افزایش اعتماد به نفس، میتواند به شما کمک کند بهتر با مشکلات روبهرو شوید و از چالشها نترسید.
5. گفتگوی منفی با خود
به نحوه صحبت با خود توجه کنید. اگر اغلب چیزهای منفی مانند “نمیتوانم” یا “به اندازه کافی خوب نیستم” را میگویید، وقت آن است که به اعتماد به نفس خود رسیدگی کنید.
6. افکار بیش از حد
صرف وقت بیش از حد برای بررسی تصمیمات یا نگرانی در مورد آینده میتواند نشانهای از اعتماد به نفس پایین باشد.
7. ترس از شکست
همه افراد گاهی از شکست میترسند، اما اگر ترس به اندازهای قوی باشد که شما را از امتحان کردن چیزهای جدید باز دارد، احتمالاً به اعتماد به نفس پایین مرتبط است.
تمرینات عملی برای افزایش اعتماد به نفس
اگر آماده هستید اعتماد به نفس خود را تقویت کنید، از امروز شروع به رعایت چند نکته کنید. این مراحل را یکی یکی انجام دهید؛ عجلهای وجود ندارد و توجه به هر مرحله میتواند شما را به یک فرد با اعتمادبهنفس بیشتر نزدیکتر کند.
1. از خودتان مراقبت کنید
مطمئن شوید که به اندازه کافی میخوابید، خوب غذا میخورید و بدن خود را با روشهایی تحرک میدهید که احساس خوبی داشته باشید. اینکه از نظر جسمی احساس خوبی داشته باشید، میتواند به شما کمک کند تا از نظر ذهنی نیز احساس بهتری نسبت به خودتان داشته باشید.
2. به وعدههای خود عمل کنید
هنگامی که تعهدی میدهید، آن را انجام دهید. این کار نشان میدهد که میتوانید به خود تکیه کنید،؛ بنابراین یک تقویتکننده بزرگ اعتماد به نفس است.
3. به روشهایی فعالیت کنید که احساس خوبی دریافت کنید
فعالیت بدنی یک راه عالی برای افزایش انرژی و بهبود خلقوخوی شما است. نیازی نیست که یک تمرین کامل باشد؛ پیادهروی در اطراف خانه یا حرکات ملایم ورزشی نیز میتواند به اعتماد به نفس کمک کند.
4. پیروزیهای کوچک خود را جشن بگیرید
اهداف کوچکی تعیین کنید و زمانی که به آنها رسیدید جشن بگیرید. این تمرین میتواند یک حلقه بازخورد مثبت در ذهن ایجاد کند که برای تقویت اعتماد به نفس عالی است.
با توجه منظم به روند پیشرفت خود، پیروزیهایتان را جشن بگیرید تا متوجه شوید چگونه حتی دستیابی به چیزی کوچک میتواند یکی از بهترین تمرینات عملی برای افزایش اعتماد به نفس شما باشد.
5. به ارزشهای خود وفادار بمانید
بدانید چه چیزی برای شما مهم است و انتخابهایی کنید که با ارزشهای شما همسو باشند. این کار میتواند به شما کمک کند تا به خود وفادار بمانید و حتی ممکن است عزت نفس شما را نیز تقویت کند.
6. دستاوردهای خود را تأیید کنید
دستاوردهای خود را نادیده نگیرید. لحظهای را صرف تشخیص کارهایی که انجام دادهاید کنید؛ این برای یادآوری تواناییهای شما است و کمک میکند با شناخت مهارتهای خود، اعتمادبهنفس بالاتری داشته باشید.
7. با کلمات مثبت با خود صحبت کنید
نحوه صحبت با خود مهم است؛ بنابراین هنگام صحبت با خود سعی کنید از کلمات تشویقی استفاده کنید. افکار منفی مانند “نمیتوانم این کار را انجام دهم” را با “تمام تلاش خود را میکنم” جایگزین کنید. هر چه بیشتر خود را تشویق کنید، میتوانید احساس اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید.
8. یک کار جدید را امتحان کنید
آیا چیزی وجود دارد که همیشه میخواهید امتحان کنید اما از ترس اینکه کار خوبی انجام نخواهید داد، از آن دوری کردهاید؟ امتحان کردن چیزی جدید میتواند برای اعتماد به نفس شما مفید باشد؛ زیرا زمانی که چیزی جدید یاد میگیرید، نشان میدهید که قادر به رشد هستید و حتی اگر مهارت جدید را به دست نیاورید، به خود فرصت یادگیری و رشد میدهید.
9. خود را با حمایت احاطه کنید
آسان است که در افکار منفی و احساس شکست و تردید به خود گم شویم. اگر میتوانید با این موضوع ارتباط برقرار کنید، سعی کنید زمانی را با افرادی که شما را تشویق میکنند و به شما اعتقاد دارند، بگذرانید. انرژی مثبت آنها میتواند بر روی ذهنیت شما تأثیر مثبت بگذارد.
10. به گونهای لباس بپوشید که احساس خوبی داشته باشید
گاهی اوقات، ظاهر بیرونی شما میتواند تأثیر مستقیمی بر احساسات درونی شما داشته باشد. زمانی که از نظر خود خوب به نظر میرسید، ممکن است احساس خوبی نیز داشته باشید. اگر به یکی از سادهترین تمرینات عملی برای افزایش اعتماد به نفس نیاز دارید، سعی کنید لباسهایی بپوشید که احساس راحتی و اعتمادبهنفس به شما میدهند یا رنگ موردعلاقه خود را برای افزایش روحیه خودتان بپوشید.
11. به دیگران کمک کنید
هنگامی که به شخص دیگری کمک میکنید، نه تنها به او احساس خوب میدهید، بلکه میتوانید اعتماد به نفس خود را نیز تقویت کنید. برای تحقق این هدف سعی کنید در جامعه خود به روشهایی که رایج هستند، مانند اهدای غذا به یک خیریه یا محبت به حیوانات در پناهگاه حیوانات محلی، مهربانی را تمرین کنید.
12. نه گفتن را تمرین کنید
شما مجبور نیستید با همه چیز موافق باشید. داشتن حدومرز و دادن پاسخ منفی زمانی که نیاز دارید، نشانه احترام به خودتان است. این کار میتواند به معنای داشتن مرزهایی با دوستان یا خانواده یا حتی در محل کار شما باشد. در واقع، به این معنا نیست که شما باید سفت و سخت باشید؛ بلکه مطمئن شوید که علاوه بر دیگران، خودتان را نیز در اولویت قرار میدهید.
13. قدردانی و تأییدهای مثبت را تمرین کنید
روز خود را با یک عبارت مثبت درباره خود یا یادآوری آنچه از آن سپاسگزار هستید شروع کنید. توجه به آنچه در حال حاضر در زندگی شما درست پیش میرود، میتواند باوری مطمئن برای آغاز روزتان ایجاد کند.
سوالات متداول درباره تمرینات عملی افزایش اعتماد به نفس
تا این بخش از مقاله دانشگاه کسب و کار با مفهوم اعتمادبهنفس و بهترین تمرینات عملی برای افزایش اعتماد به نفس آشنا شدید. در پایان تلاش کردهایم به برخی از رایجترین سوالات شما در این حوزه پاسخ دهیم:
چرا اعتمادبهنفس ندارم؟
عدم اعتماد به نفس چیزی است که بسیاری از افراد تجربه میکنند. این موضوع میتواند از دلایل مختلفی مانند تجربیات و وقایع گذشتهای که طبق برنامه پیش نرفتهاند یا انتقادهای تندی که در ذهن شما ماندهاند، ناشی شود. گاهی اوقات نیز این فقط عادتی است که کمتر از آنچه سزاوار آن هستیم، به خود فکر کنیم.
نکته اصلی که باید به خاطر داشته باشید این است که داشتن احساس کمبود اعتماد به نفس مشکلی ندارد و چیزی است که میتوانید برای بهبود آن تلاش کنید.
بهترین تمرینات عملی برای افزایش اعتماد به نفس چیست؟
بهبود اعتماد به نفس میتواند یک فرآیند سرگرمکننده و پاداشدهنده باشد. تمرینهای ساده و کاربردی زیر به شما کمک میکند در این مسیر بهتر عمل کنید:
- اهداف شخصی تعیین کنید و زمانی که به آنها رسیدید، جشن بگیرید؛ صرف نظر از کوچک یا بزرگ بودن آنها.
- با خود با مهربانی صحبت کنید، درست مانند زمانی که با یک دوست خوب صحبت میکنید.
- یک مهارت جدید یاد بگیرید. این کار میتواند به سادگی یک دستور غذای جدید یا به چالش کشیدن خود با یک زبان جدید باشد.
- به طور منظم ورزش کنید تا به بهبود خلقوخو و سطح انرژی خود کمک کنید.
- لباسهایی بپوشید که از طریق آن احساس خوبی نسبت به خود داشته باشید. وقتی در برابر دیگران خوب به نظر برسید، اغلب اعتماد به نفس خوبی نیز خواهید داشت.
- با افرادی وقت بگذرانید که احساس مثبت به شما میدهند و از رشد شما حمایت میکنند.
- وقت اضافه خود را صرف کارها و کمکهای داوطلبانه کنید؛ زیرا کمک به دیگران میتواند احساس خوبی نسبت به خودتان ایجاد کند.
- هنگامی که نیاز است نه بگویید نترسید؛ مهم است که برای خود حدومرز تعیین کنید و درباره احساسات و نظرات واقعی خود با دیگران صادق باشید.
اعتماد به نفس چگونه به دست میآید؟
شما زمانی از طریق تمرینات عملی افزایش اعتماد به نفس رشد میکنید که خود را در یک نور و انرژی مثبت ببینید. این اتفاق زمانی میافتد که خود را به چالش میکشید و موفق میشوید، یا حتی زمانی که موفق نمیشوید اما متوجه میشوید که این پایان جهان نیست. هر بار که از منطقه راحتی خود خارج میشوید، به خود نشان میدهید که قادر به انجام کارهای بیشتری از آنچه فکر میکردید هستید.
اعتماد به نفس زمانی رشد میکند که یاد بگیرید به خود و تواناییهای خود اعتماد کنید و با همان همدلی و احترامی که به دیگران میدهید، با خودتان رفتار کنید.