رشته مدیریت کسبوکار گرایش استراتژی که با نام مخفف MBA(Master of Business Administration) نیز شناخته میشود، یک رشته تحصیلی دانشگاهی و آکادمیک بوده که موضوع اصلی آن بررسی راهکارهای متنوع برای موفقیت یک کسبوکار بزرگ یا کوچک است. هماکنون این رشته تحصیلی در اغلب دانشگاههای ایران تدریس میشود. همچنین موسسات آموزشی خصوصی و دولتی نیز دورههای مرتبط با این رشته را به صورت آزاد برگزار میکنند.
همانطور که اشاره شد رشته مدیریت کسبوکار گرایش استراتژی در مقطع تحصیلی کارشناسی ارشد(Master of Art) ارائه میشود. کسبوکارهای کوچک و بزرگ برای پیشرفت و موفقیت میبایست اصول مدیریتی خاصی را در زمینه تولید، بازاریابی، فروش و … رعایت کنند. رشته مدیریت کسبوکار گرایش استراتژی به آموزش و تربیت مدیران ماهر برای مدیریت استراتژیک یک واحد اقتصادی میپردازد.
از همین رو، دانشجویان این رشته را معمولاً مدیران سازمانها و شرکتهای عمومی و خصوصی و علاقهمندان به مسئولیتهای سازمانی تشکیل میدهند. در این نوشتار ضمن بررسی موضوع رشته مدیریت کسبوکار گرایش استراتژی، بخشی از مهمترین روشهای مورد استفاده در این رشته آکادمیک برای آموزش مدیران ماهر را مورد بررسی قرار میدهیم. همچنین نگاهی به برخی از مهمترین دروس چارت درسی این رشته در مقطع کارشناسی ارشد خواهیم داشت.
موضوع گرایش استراتژی مدیریت کسبوکار چیست؟
موضوع اصلی در رشته مدیریت کسبوکار گرایش استراتژی، مدیریت راهبردی منابع گوناگون کسبوکار برای رسیدن به موفقیت بیشتر واحد تجاری است. در واقع هدف از تدریس رشته MBA پرورش متخصصانی است که در زمینههای راهبردی موفقیت یک واحد تجاری مثل اصول کارآفرینی، رهبری، اداره و هدایت سازمان و به طور کلی امور مدیریتی توانمند باشند.
افرادی که در گرایش استراتژی رشته مدیریت تحصیل کردهاند، معمولاً وظیفه تدوین برنامهریزیها و استراتژیهای کلی سازمان و رسیدن به موفقیت را بر عهده دارند. در گرایش استراتژی رشته MBA شیوه مدیریت منابع گوناگونی که یک سازمان از آن برخوردار است، با اهداف کوتاهمدت و بلندمدت آن سازمان تطبیق داده میشود.
در رشته مدیریت کسبوکار گرایش استراتژی، موضوع اصلی مربوط به آینده سازمان است. معمولاً در شرکتهای بزرگ، واحد مدیریت منابع استراتژیک مستقر است و انجام وظایف بالا به عهده کارکنان این بخش میباشد. مدیران منابع استراتژی اجرای طرحها و برنامههای مذکور و نظارت بر آنها را نیز بر عهده دارند.

آینده شغلی رشته مدیریت کسبوکار گرایش استراتژی
افرادی که در رشته مدیریت کسبوکار گرایش استراتژی فارغالتحصیل میشوند، میتوانند به عنوان مشاور و کارشناس در بخش مدیریت منابع استراتژیک شرکتهای تجاری مشغول به کار شوند. فارغالتحصیلان این رشته همچنین میتوانند در آزمون های استخدامی سازمانهای دولتی و عمومی نیز شرکت کنند. با این توضیح که بسیاری از سازمانها و نهادهای دولتی و عمومی مثل شهرداریها، بانکها و … با برگزاری آزمونهای استخدامی نسبت به استخدام فارغالتحصیلان گرایش استراتژی مدیریت کسبوکار مبادرت مینمایند.
در شرکتهای تجاری بزرگ مثل شرکتهای پتروشیمی، فولاد، حمل و نقل و … بخش مدیریت منابع استراتژیک میبایست به دو پرسش کلیدی زیر پاسخ دهد:
- منابع یک سازمان از قبیل نیروی انسانی، مواد اولیه، سرمایه و … در چه زمانی بیشترین کارکرد و بازدهی را برای سازمان به همراه دارد؟
- چگونه میتوان با استفاده از منابع موجود، برند سازمان را توسعه داد؟
دروس قابل تدریس در رشته مدیریت کسبوکار گرایش استراتژی
علاوه بر این که امروزه رشته مدیریت کسبوکار گرایش استراتژی در اغلب دانشگاههای کشور در مقطع کارشناسی ارشد تدریس میشود، بسیاری از موسسات آموزشی نیز به صورت آزاد دورههای این رشته را به صورت ملی و بینالمللی برگزار میکنند. همچنین برخی از واحدهای تجاری بزرگ مثل شرکتهای پتروشیمی و فولاد، دورههای مربوط به این رشته را به صورت درون سازمانی و بین سازمانی برگزار میکنند. برگزاری این دورهها معمولاً برای تربیت و انتخاب مدیران ردههای گوناگون شرکت انجام میگیرد.
برخی از مهمترین دروسی که در رشته مدیریت کسبوکار گرایش استراتژی تدریس میشوند از قرار زیر است:
- روشهای تحقیق کسبوکار
- نظریههای سازمان و مدیریت
- تحلیل رفتاری و مدیریت منابع انسانی
- حسابداری برای مدیران
- مدیریت مالی
- مدیریت بازاریابی
- مدیریت استراتژیک
- مدیریت عملیات
- تحلیل آماری
- تصمیمگیری برای مدیران
- پویایی کسبوکار
- اخلاق و احکام کسبوکار
- اصول اقتصاد
- مدیریت استراتژیک پیشرفته
- پیادهسازی استراتژی
- سیستمهای اطلاعات مدیریت
جمع بندی؛ ویژگی افراد موفق در گرایش استراتژی MBA
دانشجویان و فارغالتحصیلان موفق در گرایش استراتژی رشته مدیریت کسبوکار از نظر ذهنی و شخصیتی میبایست ویژگیهای گوناگونی داشته باشند. در این خصوص باید توجه داشت دانشجویان مشغول به تحصیل در گرایش استراتژی ممکن است از رشتههای پایه گوناگون مثل علوم انسانی، ریاضی و فیزیک و علوم تجربی به این رشته وارد شده باشند. به هر روی برخی از مهمترین ویژگیهای یک مدیر منابع استراتژیک، از قرار زیر است:
- داشتن توانایی تفکر شهودی و تحلیلی به صورت همزمان؛ مدیران استراتژیک در سازمانها از یک رو با خیلی از آمار و ارقام ریاضی و حساب و کتاب سر و کار دارند و از سوی دیگر میبایست با تحلیل موقعیتها و شرایط مختلف، مطابق با غریزه مدیریتی خود تصمیمگیری کنند.
- گنجایش تحمل ابهام؛ یکی از اصول حاکم بر سازمان در خصوص مدیریت کسبوکار به صورت استراتژیک، عرصه خطر و عدم قطعیت است. یک مدیر استراتژیک موفق باید بتواند با دنیای متلاطم ابهام کنار بیاید و در شرایط غیر واضح توانایی تصمیمگیری قاطع داشته باشد.
- توانایی تفکر استراتژیک؛ یک مدیر استراتژی باید بتواند با توجه به مولفهها و اطلاعات گوناگونی که به دست می آورد، به شیوه مفید تصمیمگیری کند.
- سرسختی و مداومت؛ بدون تردید یکی از ویژگیهای افراد موفق در همه رشتههای علمی، سرسختی و مداومت است. از آنجا که موضوع اصلی مدیریت استراتژیک مربوط به پیشبرد اهداف سازمان در آینده است، مدیران این رشته میبایست از قدرت سرسختی و مداومت بالایی برخوردار باشند. چراکه هیچ چیز در مورد آینده قطعی نیست.
بدون تردید تحصیل در رشته MBA و مدرک تحصیلی رشته مدیریت کسبوکار فرصتهای شغلی متنوعی را برای شخص به همراه میآورد. از سوی دیگر رشته مدیریت کسبوکار رشتهای است که فراگیری اصول آن، در زندگی روزمره و موفقیتهای فردی نیز تاثیرات مثبت بسیاری را بر جای میگذارد. شما میتوانید در مورد ادامه تحصیل و ویژگیهای گرایشهای گوناگون رشته مدیریت کسبوکار، مشاوره تحصیلی داشته باشید. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص رشته مدیریت کسبوکار گرایش استراتژی میتوانید با وب سایت دانشگاه کسبوکار در تماس باشید.