استارتاپها از جمله کسب و کارهای جدیدی هستند که این روزها جای کسبوکارهای قدیمیتر را گرفته و با استقبال و توجه بیشتری روبهرو شدهاند. این نوع مشاغل که به آنها شرکت نوپا یا Startup گفته میشود، رشد سریعی دارند و براساس نوعی خلاقیت یا فناوری جدید شکل گرفتهاند. ما قصد داریم در این مقاله از دانشگاه کسب و کار بهترین استارتاپهای ایران را معرفی کرده و برخی از دلایل پیشرفت آنها را بررسی کنیم.
بنابراین اگر قصد راهاندازی یک کسب و کار نوپا را دارید یا میخواهید با بهترین استارتاپهای ایران آشنا شوید، خواندن این مقاله را از دست ندهید.
استارتاپ چیست؟
معمولا تعاریف متعددی از مفهوم استارتاپ وجود دارد. عدهای از محققان عقیده دارند هر کسب و کار نوپا و جدیدی را میتوان استارتاپ نامید. اما برخی دیگر این تعریف را نادرست میدانند و معتقد هستند استارتاپها کسبوکارهایی هستند که دو ویژگی خاص دارند: 1. براساس فناوری و تکنولوژی شکل گرفتهاند – 2. سرعت رشد بالایی دارند.
بر این اساس نمیتوان تمام مشاغل را استارتاپ دانست و فقط آن دسته از مشاغل را که مبتنی بر تکنولوژی، خلاقیت، پایداری و ارزش آفرینی هستند را استارتاپ مینامند.
دلایل اهمیت بهترین استارتاپهای ایران
استارتاپها از جهات مختلفی برای اقتصاد کشورها مفید و ضروری هستند؛ خصوصا در کشوری مانند ایران که با مشکلات ناشی از تورم و تحریمهای اقتصادی روبهرو است. برخی از دلایل اهمیت استارتاپها عبارت است از:
- افزایش سطح درآمد کل در جامعه
- ایجاد مشاغل جدید و کاهش بیکاری
- گسترش روحیه خلاقیت و نوآوری در میان افراد و سازمانها
- ارائه راهحل برای برخی از مسائل موجود در جامعه (به دلیل توجه به تکنولوژی و نوآوری)
- بهبود مهارتهای تیمی
- افزایش میزان کارآفرینی و رشد کارآفرینان در جامعه
معرفی بهترین استارتاپهای ایران
تا این بخش از مقالهی دانشگاه کسب و کار با مفهوم استارتاپ و دلایل اهمیت آن در جوامع آشنا شدید. اکنون قصد داریم برخی از بهترین استارتاپهای ایران را به شما معرفی کنیم که طی چند سال گذشته به رشد و شهرت زیادی دست یافتند و توانستند جایگاه خود را در میان رقبای متعدد حفظ کنند. چند نمونه از این استارتاپها عبارتند از:
1. دیجیکالا
دیجیکالا یکی از بزرگترین و معروفترین استارتاپهای ایرانی است که نخستین بار در سال 1385 توسط حمید محمدی و سعید محمدی بنیانگذاری شد. این استارتاپ نوعی بازار و فروشگاه آنلاین است که هر نوع وسیلهای از لوازم الکترونیکی و پوشاک و کتاب گرفته تا مواد خوراکی در آن پیدا میشود.
امروزه بیش از 85 درصد از خرید و فروش آنلاین کشور در بستر دیجیکالا انجام میشود؛ چنانکه بسیاری از فروشگاهها و خردهفروشهای کوچک و بزرگ اقدام به عرضه کالا و خدمات خود در آن کردهاند. زیرا فروش محصول در دیجیکالا، هم میزان فروش و شهرت آنها را افزایش میدهد و هم به نوعی برای آنها بازاریابی میکند.
مقالات مرتبط در حوزه استارتاپ: برای تکمیل دانش خودتان در زمینه استارتاپ توصیه میکنیم مقالات mvp، استارتاپ ویکند و بهترین استارتاپ های جهان را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
2. اسنپ
یکی دیگر از موفقترین و بهترین استارتاپهای ایران، استارتاپ اسنپ است. امروزه کمتر کسی وجود دارد که از اپلیکیشن اسنپ استفاده نکرده باشد یا آن را در تلفن همراه خود نداشته باشد. همین امر بر شهرت و موفقیت این برنامهی خلاق ایرانی دلالت میکند.
علاوه بر این، طی سالهای اخیر، برنامهی اسنپ با ایجاد نسخههای کاربردی دیگری نظیر اسنپ مارکت، اسنپ فود، اسنپ باکس و… حوزهی کسب و کار خود را گسترش داده و موجب بینیازی افراد از برنامههای مشابه دیگر شده است.
3. آپارات
استارتاپ آپارات زمانی شکل گرفت که دسترسی آزاد افراد به برنامهی یوتیوب در ایران محدود شد. این برنامه که نوعی سرویس اشتراکگذاری ویدیو محسوب میشود، در سال 1389 به ریاست محمدجواد شکوری مقدم پایهگذاری گردید. امروزه میزان بازدید این برنامه از مرز سه میلیون نفر در روز عبور کرده و بستر مناسبی برای تولید محتوا، بازاریابی، تبلیغات و کسب درآمد برای افراد مختلف شده است.
مقالات مرتبط در حوزه استارتاپ: برای تکمیل دانش خودتان در زمینه استارتاپ توصیه میکنیم مقالات فریلنسری چیست، هوش مصنوعی چیست و کار تیمی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
4. کافه بازار
کافه بازار یکی از بهترین استارتاپهای ایران است که تا حدودی شبیه به برنامهی گوگلپلی عمل میکند. این استارتاپ بستر مفیدی است که در آن افراد میتوانند اپلیکیشنهای مورد نظر خود را به راحتی دانلود و نصب کنند یا در آن به برنامهنویسی بپردازند.
این فروشگاه اندرویدی در سال 1389 توسط حسام میرآرمندهی و تعدادی از دانشجویان دانشگاه شریف طراحی و تولید شد.
5. دیوار
دیوار وبگاه و اپلیکیشن کاربردی و مفیدی است که خدمات خرید و فروش کالاهای نو و دست دوم، استخدام نیرو و… در بستر آن صورت میگیرد. این برنامه از جمله بهترین استارتاپهای ایران است که نیاز افراد به یک محیط سالم و کاربردی برای خرید فروش و بازاریابی را فراهم میکند.
بسیاری از افراد برای کاریابی یا جذب نیرو اقدام به قراردادن آگهی در وبگاه دیوار میکنند و به این ترتیب موجب گسترش کار و فعالیتهای خود میشوند.
6. ترب
اگر اهل خرید اینترنتی باشید، حتما در جستوجوهای مختلف خود به وبسایت تُرُب برخورد کردهاید. این وبسایت نوعی استارتاپ خلاق است که در آن افراد میتوانند قیمت و کیفیت کالای مورد نظر خود را در سایتها و فروشگاههای مختلف بررسی کنند تا به واسطهی آن بهترین انتخاب را داشته باشند.
به این ترتیب میتوان این برنامه را نیز از جهاتی شبیه به دیجی کالا دانست؛ با این تفاوت که ترب فقط بستر خریدوفروش است و خودش مستقلا به ارائه کالا و خدمات نمیپردازد!
7. سیبوک
سی بوک یکی از بهترین استارتاپهای ایران است که در حوزه فروش کتاب و کالاهای فرهنگی فعالیت میکند. این استارتاپ نوپا طی چند سال گذشته با تیمی کوچک از جوانان اهل فرهنگ شکل گرفت؛ با این هدف که کتابها را با تخفیفهای قابلتوجه و قیمتهای مناسب به سراسر کشور ارسال کند.
امروزه وبسایت سیبوک گستردهتر از گذشته شده و با تخفیفهای فصلی مفید به کتاب دوستان و اهالی فرهنگ کمک میکند کالاهای مورد نظر خود را با بهترین قیمت و در سریعترین زمان ممکن خریداری و دریافت کنند.
8. الوپیک
الوپیک از جمله استارتاپهای کاربردی است که برای سرویسهای پستی و ارسال پیک به کار میرود. افراد با نصب و استفاده از این برنامه میتوانند به سرعت برای حملونقل های پستی خود پیک موتوری بگیرند و با رهگیری آنلاین آن از دریافت بستههای خود به گیرنده اطمینان حاصل کنند.
این برنامه، هم بستر مناسبی برای ایجاد شغل است و هم موجب سهولت دسترسی مردم به پیک موتوری آنلاین میشود.
9. خانومی
خانومی یکی دیگر از استارتاپهای کاربردی ایران است که به طور تخصصی به فروش لوازم آرایشی و بهداشتی میپردازد. این استارتاپ بازار کامل و متنوعی از لوازم آرایشی در برندها و سبکهای مختلف دارد و با ارسال سریع، تخفیفهای فصلی و تامین کالاهای مورد نیاز، بستر مناسبی (خصوصا برای خانمها) ایجاد کرده تا به واسطهی آن خرید امن و راحتی داشته باشند.
مقالات مرتبط در حوزه استارتاپ: برای تکمیل دانش خودتان در زمینه استارتاپ توصیه میکنیم مقالات پذیرندگان آغازین، روش تریز، هم بنیانگذار و منتور را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
10. آپ
آپ یکی از بهترین استارتاپهای ایران است که در زمینهی پرداختهای اینترنتی فعالیت میکند. این برنامهی کاربردی موجب سهولت دسترسی افراد به خدمات بانکی، پرداخت قبوض، خرید بیمه، شارژ سیمکارت، کارت به کارت و… میشود. برنامهی آپ را میتوان از جمله کاملترین برنامههایی دانست که خدمات اینترنتی و بانکی افراد را در سریعترین زمان ممکن انجام میدهد.
11. فیدیبو و طاقچه
اگر اهل کتاب خواندن باشید، برنامه فیدیبو و طاقچه از بهترین اپلیکیشنهای کتابخوانی است که میتوانید در تلفن همراه خود نصب کنید. این برنامهها با طراحیهای کاربردی و پیشرفته خود بستر مناسبی برای خرید و خواندن کتابهای الکترونیکی و صوتی فراهم کردهاند.
شما با نصب و استفاده از این برنامه به راحتی میتوانید کتابخانهای کامل همراه خود داشته باشید و در هر زمان و مکانی با کمترین هزینهای کتاب بخوانید و آن را در گوشی خود حمل کنید.
12. علی بابا
علیبابا آخرین استارتاپ موفق و کاربردی است که در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به شما معرفی میکنیم. علیبابا بزرگترین و معتبرترین برنامه و وبسایت فروش آنلاین بلیط قطار، اتوبوس و هواپیما است. این استارتاپ نخستین بار در سال 1393 ایجاد شد و به مرور زمان توانست به رشد و شهرت خوبی دست یابد و از رقیبان خود پیشی بگیرد.
این برنامه امکانات دیگری نظیر رزرو تور و گردشگری دارد و رتبهی اول بیشترین خرید بلیطهای اینترنتی را به خود اختصاص داده است.
عوامل پیشرفت بهترین استارتاپهای ایران
رشد و موفقیت استارتاپها به عوامل و دلایل زیادی بستگی دارد. یعنی نمیتوان انتظار داشت هر کسب و کاری صرف اینکه استارتاپ است موفق شود و بتواند به شهرت و درآمد برسد. این موضوع در مورد استارتاپهای ایرانی نیز صدق میکند. اگر دقت کنید، برخی از عواملی که موجب رشد و توسعه بهترین استارتاپهای ایران شده است را میتوان در موارد زیر دانست:
- استفاده از خلاقیت و نوآوری
- توجه به ایدههای جدید و کمتر دیده شده
- تلاش برای سهولت دسترسی افراد به محصولات و خدمات
- کمک به رفع برخی از مسائل و مشکلات موجود در جامعه
- توجه به کار تیمی و داشتن تیم خلاق و پویا
- در نظر گرفتن تخفیفها و طرحهای تشویقی برای جذب مشتری
- تلاش برای متفاوت بودن سبک کسب و کار از سایر استارتاپهای رقیب
مقالات مرتبط در حوزه استارتاپ: برای تکمیل دانش خودتان در زمینه استارتاپ توصیه میکنیم مقالات بنیان گذار، اصول کار تیمی و تیم سازی در استارتاپ را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
سخن پایانی
استارتاپها کسب و کارهای تازهای هستند که طی سالهای گذشته در سراسر دنیا رشد و گسترش یافتهاند. براساس برخی از تعاریف، این کسب و کارها باید مطابق با تکنولوژی و فناوری باشند یا از یک ایدهی خلاق استفاده کنند. در غیر این صورت تفاوتی با سایر مشاغل ندارند و نمیتوان آنها را استارتاپ یا نوپای ناب نامید.
ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار تلاش کردیم مفهوم استارتاپ و اهمیت آن را بررسی کنیم. علاوه بر این دوازده مورد از بهترین استارتاپهای ایران را معرفی کردیم تا شما را با عوامل موفقیت آنها آشنا کنیم. به نظر شما بهترین استارتاپهای موجود در ایران کدامند؟ نظرات ارزشمند خود را با ما در میان بگذارید.