در 22 آوریل، روز زمین را جشن میگیریم. این روز در سال 1970 برای افزایش آگاهی درباره مسائل زیستمحیطی آغاز شد. موضوع روز زمین امسال «سیاره در برابر پلاستیک» است که هدف آن کاهش 60 درصدی تولید پلاستیک تا سال 2040 میباشد. فرقی نمیکند فعال محیط زیست باشید یا کسی که به فکر حفاظت از محیط زیست است، روز زمین زمان مناسبی برای فکر کردن در مورد اقتصاد دایرهای و نحوه بهرهمندی کسب و کارتان از آن است.
اقتصاد دایرهای چیست؟
اقتصاد دایرهای مدلی از تولید و مصرف است که شامل به اشتراک گذاشتن، اجاره دادن، استفاده مجدد، تعمیر، بازسازی و بازیافت مواد و محصولات موجود تا زمانی که ممکن است، میباشد. به این ترتیب، چرخه عمر محصولات افزایش مییابد.
به طور خلاصه، اقتصاد دایرهای بر اساس سه اصل بنا شده است: 1. حذف زباله و آلودگی 2. چرخش محصولات و مواد 3. احیای طبیعت
به صنعت کاغذ و کاغذسازی فکر کنید، جایی که اصول اقتصاد دایرهای به وضوح قابل مشاهده است. استفاده از کاغذ برای اسناد تا حد زیادی با استفاده از فرمتهای الکترونیکی جایگزین میشود، اما ما یک جامعه بدون کاغذ نیستیم. برای مشاغلی که از کاغذ استفاده میکنند، اکثر آنها به روشهای مختلفی از آن استفاده مجدد میکنند، مانند خرد کردن صفحات چاپشده غیرضروری برای استفاده به عنوان مواد بستهبندی. به این ترتیب خود کاغذ بازیافت میشود و شرکتهای کاغذسازی دائماً درختان جدیدی را برای جایگزینی درختان قطع شده میکارند؛ در این روش پایداری محصول مورد پذیرش قرار گرفته است.
اقتصاد دایرهای در تضاد با اقتصاد فعلی است که «اقتصاد خطی»، «اقتصاد دورریز» و «کهنگی برنامهریزیشده» نامیده میشود.
چگونه از اقتصاد دایرهای بهرهمند شویم؟
اقتصاد دایرهای فراتر از صرفاً بازیافت زبالهها است و رویکردی جدید به کالاها و خدمات دارد. بر اساس منبعی که توضیحی بسیار شفاف از اقتصاد دایرهای ارائه میدهد، هشت مزیت برای این نوع اقتصاد وجود دارد. موارد زیر گزیدهای از این منبع است:
1. محصولات جذابتر و پایدار: مصرفکنندگان امروزی این موضوع را بهتر درک میکنند
2. ارتباط نزدیکتر با مشتری: از آنجایی که محصولات اساساً به عنوان خدمات ارائه میشوند، این امر منجر به ارتباط بیشتر با مشتری (به عنوان مثال، در طول تعمیر، بازگشت و ارتقاء) میشود
3. کاهش هزینهها: به این دلیل که محصولات برای استفاده مجدد، تعمیر یا بازسازی در نظر گرفته شدهاند. در نهایت، اجزای آنها دوباره تولید میشوند
4. منابع درآمدی مکرر: زباله به دارایی تبدیل میشود
5. تابآوری بیشتر: از آنجایی که کسبوکارها در اقتصاد دایرهای مواد را بازیابی و بازیافت میکنند، بهتر میتوانند با اختلالات زنجیره تأمین مقابله کرده و همچنین از نوسانات قیمت محافظت کنند
6. بهرهوری بیشتر از اجزا و محصولات: استفاده از محصولات افزایش مییابد که منجر به درآمد بالاتر به ازای هر واحد میشود
7. کاهش زمان تولید: کسبوکارها میتوانند با بازسازی به جای تولید، نیازهای بازار را برآورده کنند. “یک مثال را میتوان در صنعت انرژی باد یافت. تقاضا برای توربینهای بادی در حال حاضر چنان بالاست که تکمیل سفارشات برای برخی تولیدکنندگان تا دو سال طول میکشد. در مقابل، یک توربین بادی موجود را میتوان در مدت چهار ماه بازسازی کرد و به مشتری تحویل داد.”
8. توجه به محیط زیست و آب و هوا: فرد با تمدید عمر محصولات و بازیافت آنها از انرژی کمتری استفاده میکند
سخن پایانی
مادر ترزا در بیانیهای گفت: “من فقط وقتی میبینم چیزی به هدر میرود، عصبانی میشوم، وقتی میبینم مردم وسایلی را دور میریزند که میتوانیم از آنها استفاده کنیم.” بگذاریم این احساس در روز زمین طنینانداز شود و از تغییر به سمت اقتصاد دایرهای حمایت کنیم.