عادتها یکی از مهمترین شاخصههایی هستند که روند زندگی و آیندهی ما را تشکیل میدهند. بسیاری از ما دوست داریم عادتهای مثبت داشته باشیم؛ مثلا صبحها زودتر بیدار شویم، ورزش کنیم، چند صفحه کتاب بخوانیم و هربار بخشی از پول خود را پسانداز کنیم. این فعالیتهای کوچک به مرور زمان میتوانند زندگی ما را کاملا دگرگون کنند و در نهایت به پیشرفت و موفقیت برسانند. چارلز داهیگ با اتکا بر همین نظریه، در سال 2012 کتاب “قدرت عادت” را منتشر کرد. این کتاب یک اثر روانشناسی و خودیاری درباره اهمیت عادتها در زندگی به همراه روشهایی برای بهبود و اصلاح آنهاست.
ما در این بخش از مقالهی دانشگاه کسب و کار به معرفی کتاب قدرت عادت میپردازیم. همچنین سرفصلها و بخشهای مهمی از آن را در کنار هم مرور میکنیم.
معرفی کتاب قدرت عادت
کتاب قدرت عادت اثری مهم در حوزه روانشناسی است که در نتیجهی سالها تحقیق و آزمایش چارلز داهیگ به نگارش درآمد. او در این کتاب تلاش کرد تصویری واضح از شکلگیری عادتها در زندگی ترسیم کند و به مخاطبان خود نشان دهد که عادتهای خوب و بد چگونه در زندگی شخصی آنها و کسب و کارهایشان اثر میگذارد.
این کتاب اولین بار در سال 2012 چاپ و منتشر شد و در مدت زمان کوتاهی به یکی از پرفروشترین آثار نیویورک تایمز تبدیل شد. کتاب قدرت عادت برخلاف کتاب خرده عادتها به جای اینکه صرفا بر راهکارها و روشهای بهبود عادات تمرکز کند، به بررسی شکلگیری آنها میپردازد و تحولات آن را در زندگی افراد مختلف بررسی میکند.
نویسنده کتاب قدرت عادت
چارلز داهیگ نویسنده و روزنامهنگار موفقی است که به دلیل نوشتههایش در حوزه کسب و کار موفق به دریافت جایزه پولیتزر شد. او در سال 1974 میلادی در آمریکا متولد شد. تحصیلات خود را در دانشگاه ییل به پایان رساند و برای دریافت مدرک MBA در دانشگاه کسب و کار و تجارت هاروارد ثبتنام کرد. چارلز مدتی به عضویت تحریریهی روزنامه لوسآنجلس درآمد و از سال 2006 تاکنون گزارشگر نیویورک تایمز است.
داهیگ با نوشتن کتاب قدرت عادت تاثیر زیادی بر شناخت کار و زندگی مردم گذاشت. او در این کتاب با بررسی علمی روند عادت در زندگی انسان به نتایجی از عملکرد کسب و کارها با تکیه بر عادتهای افراد جامعه پرداخت.
سبک نوشتاری کتاب قدرت عادت
کتاب قدرت عادت در وهلهی اول نوعی بررسی علمی و روانشناسی زندگی اشخاص و افراد مختلف است. این کتاب در سه بخش نوشته شده و هر بخش آن چند فصل با موضوع جداگانه دارد. بخش اول آن با عنوان عادات افراد به بررسی شکلگیری و رشد عادتهای مختلف در زندگی مردم میپردازد و روشهایی برای تغییر و بهبود آنها پیشنهاد میکند. بخش دوم کتاب به عادت سازمانهای موفق میپردازد و موفقیت و شکست عادتها در کسب و کارها و شرکتها را بررسی میکند.
نویسنده در سومین بخش کتاب از این محدوده نیز فراتر میرود و به عادات جوامع میپردازد. این بخش، شکلگیری جنشهای اجتماعی و تغییرات بزرگ در سطح جوامع را با ایجاد تغییراتی در سطح عادتها بررسی میکند. هر فصل از کتاب قدرت عادت ابتدا با داستانهایی از زندگی و کسب و کارهای مختلف شروع میشود و در پایان به تحلیل و نتیجه میرسد. به این ترتیب خواندن آن برای خوانندگان مبتدی نیز آسان است و دشواری چندانی در درک و فهم مطالب برای آنها ندارد.
مقالات مرتبط در حوزه کتاب: برای افزایش دانش خود در زمینه کتاب و مطالعه پیشنهاد میکنیم مقالات بخواهید تا به شما داده شود و کتاب تفکر سریع و کند را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
سرفصلها و مباحث مهم کتاب قدرت عادت
چنانچه در بخش قبلی گفته شد، کتاب قدرت عادت از سه بخش تشکیل شده است. هر کدام از این بخشها چند فصل خواندنی و جذاب دارند که برخی از آنها عبارتند از:
بخش اول: عادات افراد
- چرخهی عادات و چگونگی عملکرد آنها
- مغز محتاج
- چگونگی به وجود آوردن عادات جدید
- قاعدهی طلایی تغییر عادات
- چرا تغییرات صورت میپذیرند؟
بخش دوم: عادات سازمانهای موفق
- عادات اساسی یا سرود پاول اُنِیل
- شرکت استارباکس و عادت موفقیت
- قدرت بحران
- مدیران چگونه از طریق حوادث عادت ایجاد میکنند؟
- شرکتها عادات را پیشگویی میکنند
بخش سوم: عادات جوامع
- تحریم اتوبوسرانی مونتگمری
- جنبشها چگونه شکل میگیرد؟
- عصبشناسی اختیار
- آیا ما مسئول عادتهایمان هستیم؟
چند مبحث مهم در کتاب قدرت عادت
چارلز داهیگ برای نگارش کتاب قدرت عادت چندین مقاله و کتاب روانشناسی و تحلیلی را بررسی کرد. علاوه بر این به طور مستقیم به مطالعه زندگی افراد مختلف پرداخت تا روند شکلگیری عادات در زندگی آنان را شرح دهد. به همین علت اکثر نتایج او در این کتاب مستند و علمی است و شما را با انواع عادتها آشنا میکند. برخی از مباحث مهم این کتاب عبارتند از:
آشنایی با چرخهی عادت
داهیگ در کتاب قدرت عادت معتقد است که عادات هدفمند نیستند؛ بنابراین امکان دارد در معرض فراموشی، تغییر و جایگزینی قرار بگیرند. آشنایی با چرخهی عادت به سادگی میتواند به شما کمک کند تا عادتهای خود را کنترل کنید و نمونههای بد آن را با نمونههای خوب جایگزین کنید.چرخهی عادتها به این صورت است که ابتدا عادتها در ساختار مغز ما رمزگذاری میشوند. مغز محرکی را میبیند و به بدن دستور میدهد عادت لازم را برای آن تعیین کند. پس از آن به مرحلهی تکرار و عمل به آن وارد میشود. مغز در سومین مرحله در پی یافتن جایزه و پاداش برای عمل تکراری خود میگردد و تلاش میکند به این مسئله پاسخ دهد که: آیا این چرخهی خاص ارزش به خاطر آوردن در آینده را دارد یا خیر؟ این، همان چرخهی عادتی است که چارلز داهیگ در کتاب قدرت عادت به بررسی و اثبات آن میپردازد.
مقالات مرتبط در حوزه کتاب: برای افزایش دانش خود در زمینه کتاب و مطالعه پیشنهاد میکنیم مقالات کتاب سرمایه گذار هوشمند، انسان خداگونه و هنر شفاف اندیشیدن را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
چگونگی شکلگیری عادات جدید
عادات تازه با قرار دادن محرک جدید به وجود میآیند؛ یعنی همان کار روزمره و تکراری به همراه پاداش و جایزه. این عوامل در کنار هم باعث شکلگیری اشتیاقی میشوند که در نهایت به عادات جدید ختم میشود.
مثلا شما بنابر دلایلی به خواندن کتاب و افزایش یادگیری ترغیب میشوید. برای اینکه عادت مطالعه را در خود ایجاد کنید، لازم است اشتیاق یا پاداشی در نظر بگیرید تا ذهنتان برای انجام آن ترغیب شود. این پاداش میتواند افزایش سطح علم و دانش باشد یا حتی قبولی در آزمونها و موسسات آموزشی. پس از آن، با تکرار روزانهی این عمل میتوانید آن را تبدیل به عادت کنید و در مدت زمان معینی به پاداش ذهنی موردنظر خود دست یابید.
چهار گام برای تغییر عادتها
بخش پایانی کتاب قدرت عادت به توصیههایی اختصاص دارد که چارلز داهیگ برای تغییر عادتها بیان میکند. او معتقد است هیچ فرمول یکسان و دقیقی برای تغییر عادتها وجود ندارد. با این حال با انجام چهار گام میتوان فرایند عادتها را تغییر داد و آنها را با عادتهایی دیگر جایگزین کرد. این چهار گام عبارتند از:
1. شناخت کار تکراری و روتین (عادت)
مهمترین و ابتداییترین مرحله برای تغییر در عادتها، شناخت آنهاست. شما برای درک عادتهایتان لازم است ابتدا چرخهی کار تکراری خود را شناسایی کنید و بدانید که باید آن را تغییر دهید یا از بین ببرید. مثلا میدانید که سیگار کشیدن مضر است و باید آن را ترک کنید. یا اینکه باید خوردن میانوعده و تنقلات را کاهش دهید تا از چاقی و اضافه وزن جلوگیری کنید. پس از آن باید علت انجام آن عادت نادرست را شناسایی کنید تا بتوانید با رفع آن، عادت خود را ترک کنید.
2. تجربهی آزمایش پاداش یا نتیجه
برای اینکه بدانید کدام تمایلات شما موجب شکلگیری عادتها و رفتارهای نادرست میشود، باید پاداشها و نتایج کار خود را آزمایش و بررسی کنید. مثلا این دفعه که احساس گرسنگی کردید، به جای خوردن تنقلات سعی کنید میوه و سبزیجات مصرف کنید یا با پیادهروی و تماشای تلویزیون حواس خود را پرت کنید.
انجام کارهای متفاوت موجب میشود به این نتیجه برسید چه تمایلاتی شما را به انجام یک عادت نادرست میکشاند. به این ترتیب میتوانید منبع عادت خود را شناسایی کنید و در جهت رفع آن تلاش کنید.
3. جدا کردن نشانه یا آغازگر
شناسایی محرکها و تمایلات در مرحلهی دوم به شما کمک میکند که در این مرحله بتوانید محرک و آغازگر اصلی را شناسایی و حذف کنید. از خودتان سوال بپرسید: به دلیل اینکه بیکار هستید تنقلات میخورید یا احساس گرسنگی میکنید؟ از سر عصبانیت و ناراحتی سیگار میکشید یا به آن اعتیاد پیدا کردهاید؟ نشانهها و تمایلات خود را یادداشت کنید تا بتوانید آغازگر اصلی تمایلات خود را پیدا و حذف کنید.
4. داشتن برنامه
هنگامی که متوجه روند چرخهی عادات خود شوید، میتوانید محرکها و پاداشهای عادت را شناسایی کنید. پس از آن میتوانید با برنامه ریزی، تغییر رفتار را آغاز کنید و به عادات بهتری روی بیاورید. عمل کردن به این برنامه ممکن است در ابتدا سخت و دشوار باشد؛ اما پس از مدتی به ناخودآگاه و ساختار مغزی شما وارد شده و در نهایت تبدیل به یک عادت تازه و مفید میشود.
مقالات مرتبط در حوزه کتاب: برای افزایش دانش خود در زمینه کتاب و مطالعه پیشنهاد میکنیم مقالات کتاب ثروتمندترین مرد بابل، کتاب تئوری انتخاب و کتاب آدم های سمی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
سخن پایانی
کتاب قدرت عادت یکی از کتابهای پرفروش در حوزه روانشناسی و توسعه فردی است. این کتاب در سال 2012 توسط چارلز داهیگ نوشته و منتشر شد. او برای نگارش این کتاب چندین مقاله و آزمایش علمی و روانشناسی را بررسی کرد تا روند شکلگیری چرخهی عادتها و نحوهی تغییر در آنها را شناسایی کند. پس از آن، با تحقیق بر چند نمونهی واقعی از زندگی فردی و اجتماعی افراد به بررسی عادتها پرداخت.
کتاب قدرت عادت یک دیدگاه جامع و مفید دربارهی عادتها به مخاطبان خود میبخشد. در نتیجه به آنها کمک میکند چرخهی عادات را در زندگی خود شناسایی کنند و به این ترتیب در جهت بهبود و اصلاح آنها گام بردارند. نظر شما دربارهی این کتاب ارزشمند چیست؟ آیا دیدگاهها و نتایج آن را دربارهی عادتها و تاثیر آن در زندگی شخصی و اجتماعی افراد قبول دارید؟