خرید اینترنتی، سفارش آنلاین و جستجو در سایتهای مختلف از روتینهای زندگی امروزه شده است. شرکت علی بابا یکی از معروف ترین سایتهای خرید آنلاین در جهان است.
خیلی از افراد به سایتها و پیجهای اینستاگرامی اعتماد دارند و لباس، لوازم آرایشی بهداشتی، لوازم خانگی و حتی تجهیزات الکترونیکی خود را از همین طریق تهیه میکنند. بهطور کلی اینترنت و بازار اینترنتی جز جدایی ناپذیر زندگی امروزی است.
شرکت علی بابا یکی از اولین کمپانیهایی بود که در زمینه فروش اینترنتی شروع به کار کرد و توانست در کل دنیا مشتریان و مشاغل را درگیر کند؛ اما چه طور و چگونه این شرکت توانسته هم رده شرکتهایی مثل شرکت آمازون، شرکت گوگل، شرکت مایکروسافت، شرکت تسلا و … شود؟
در ادامه از شما عزیزان دعوت میکنیم با دانشگاه کسب و کار همراه باشید تا ضمن معرفی موسس شرکت علی بابا و چگونگی تاسیس آن با راز موفقیت این شرکت آشنا شوید. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
- موسس شرکت علی بابا
- قدم به قدم تا تاسیس شرکت علی بابا
- علت نام گذاری شرکت
- عملکرد شرکت علی بابا
- راز موفقیت شرکت علی بابا
- زیر مجموعه های شرکت علی بابا
موسس شرکت علی بابا
جک ما در ۱۰ سپتامبر سال ۱۹۶۴ – سال اژدها – در هانگژو شهری در ۱۶۰ کیلومتری جنوب غربی شانگهای به دنیا آمد. پدر و مادرش او را یون نامیدند که به معنای ابر است. نام خانوادگیاش نیز در زبان چینی به معنای اسب است.
داستان نام مستعار جک، به زمانی برمیگردد که او به عنوان راهنمای گردشگران خارجی، مرتب به هتل رفت و آمد میکرد. تلفظ نام ما یون برای انگلیسی زبانهای هتل سخت بود.
به همین دلیل یک گردشگر آمریکایی که پدر و شوهرش جک نام داشتند، این نام را پیشنهاد داد و از آن زمان به بعد «ما یون» در زبان انگلیسی به نام «جک ما» شناخته شد.
مادر جک، کوی ونکایدر خط تولید یک کارخانه کار میکرد. پدرش ما لایفا نیز در موسسه عکاسی هانگژو عکاس بود.
قدم به قدم تا تاسیس شرکت علی بابا
شرکت علی بابا که اکنون هولدینگی شامل ۹ شرکت است، آغاز بسیار ساده و کوچکی داشت و تنها شامل یک وبسایت میشد. زادگاه علیبابا آپارتمان شخصی جک در شهر هانگژو چین است.
این وبسایت، توسط جک ما در سال ۱۹۸۹ راهاندازی شد.
Alibaba.com یک بازار عمده فروشی اینترنتی به شمار میرفت. هدف از راهاندازی علی بابا این بود که تولیدکنندگان چینی بتوانند با خریداران خارج از کشور ارتباط برقرار کنند.
اکنون این شرکت در بیش از ۲۰۰ کشور فعالیت میکند و بهعنوان یکی از بزرگترین شرکتهای اینترنتی دنیا شناخته میشود. ۵۰۰ میلیون کاربر فعال بهطور ماهیانه از اپلیکیشن موبایل علی بابا استفاده میکنند.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات سفته، زنجیره تامین، متاورس و فیسبوک را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
علت نام گذاری شرکت
خیلی از کمپانیهای معروف دنیا مانند یاهو، شرکت اپل و گوگل اسامی جالبی دارند؛ اما علی بابا به عنوان یک کمپانی چینی اسم واقعا عجیبی دارد. به نظر شما این اسم چطور به ذهن یک فرد چینی رسید؟
موسس شرکت علی بابا یعنی جک ما، قبل از تاسیس این شرکت معلم زبان انگلیسی بوده و داستان علی بابا و چهل دزد را از مجموعه داستانهای عربی به نام هزار و یک شب شنیده بود.
وقتی جک ما در یک کافی شاپ در سان فرانسیسکو نشسته بود ناگهان به یاد این داستان معروف و عبارت جادویی “کنجد! باز شو!” افتاد، بعد از این اتفاق به بیرون از کافی شاپ رفت و از عابران پرسید که آیا میدانند علی بابا کیست؟ و اکثر افراد با این اسم و این داستان آشنایی داشتند.
در نهایت چون “علی بابا نماد یک تاجر مهربان و باهوش بود که به روستاییان کمک میکرد” جک ما تصمیم گرفت نام شرکت خود را علی بابا بگذارد.
عملکرد شرکت علی بابا
شرکت علی بابا، یک بازار بزرگ است که در آن تولیدکنندگان و خریداران محصولات مختلف در سایت این شرکت به دور هم جمع میشوند و از خدمات این وبسایت استفاده میکنند.
عدهای مدل کسب و کار علی بابا را با آمازون مقایسه میکنند؛ اما این دو تفاوت بزرگی با هم دارند. تفاوت اصلی آنها در این است که علیبابا، هیچ محصولی را ارسال نمیکند. مهمترین کار او، ایجاد ارتباط بین تولیدکنندگان و خریداران محصولات است.
اجازه بدهید نمونهای از این سازوکار را با هم بررسی کنیم:
برای خرید یک محصول مشخص به سایت علی بابا میرویم و نوع محصول را انتخاب میکنیم.
با این کار، درخواست خرید ما برای اشخاصی که در زمینه مورد نظرمان فعالیت میکنند فرستاده میشود و آنها پیامهایی حاوی شرایط خرید، کاتالوگها، نحوه خرید و… را برای ما ارسال میکنند.
با توجه به تعداد زیاد پیامهایی که از طرف فروشندگان ارسال میشود، خریداران میتوانند بهترین گزینه و البته نزدیکترین آنها را انتخاب کنند.
راز موفقیت شرکت علی بابا
1- طرح کسب و کار متفاوت
شرکت علی بابا خدمات خود را عمدتاً به شرکتهای کوچک و همچنین اشخاص ارائه میکند. بر اساس مدل کسب و کار این شرکت، شرکتهای کوچک میتوانند رشد بیشتری پیدا کنند و همچنین اشخاص نیز تنوع محصولات زیادی را پیش روی خود خواهند داشت.
اکثریت فعالیتهای اصلی شرکت علی بابا، متمرکز بر ارائهی خدمت به کسب و کارهای کوچک است و اینکه میخواهد برای این شرکت های کوچک ارزشهایی را خلق نماید که از عهدهی تک تک آنها به تنهایی بر نمیآمد.
2- سودآوری به روشی نامتعارف
شرکت علی بابا به جای اینکه از افراد یک مبلغ به عنوان حق ورود یا ثبت نام در سایت دریافت کند، مبلغی را از بازاریابی و پشتیبانی فنی میگیرد. این موضوع باعث شده که مشتریان زیادی به دست آورد.
سود شرکت علی بابا، عمدتاً از تبلیغات و دادن پیشنهاد قیمت کلمات کلیدی به دست میآید که حدود ۵۷% از سود کل را شامل میشود.
به طور کلی شرکت علی بابا سود خود را از چند روش به دست میآورد:
قرار دادن آگهیها
دریافت حق کمیسیون
فروش حق عضویت ویژه
سرویسهای پردازش ابری
3- پرداخت مطمئن
ایجاد اعتماد در روش پرداخت، شرکت علی بابا را به یکی از محبوبترین شرکتها در کل دنیا بدل کرده است.
همهی فروشندگانی که با شرکت علی بابا همکاری دارند، یک دوره آزمایش اعتبارسنجی را پشت سر گذاشتهاند تا شرکت علی بابا از صحت اطلاعات آنها مطمئن شود.
برای اینکه پرداختیها کاملاً ایمن انجام شود و برای محکمکاریِ بیشتر، پرداختیها ابتدا به Ali pay انتقال داده میشود. درواقع زمانی پول به حساب فروشنده واریز میشود که مشتری، تایید کند که محصول به دستش رسیده و از کیفیت آن رضایت کامل دارد.
4- جلب رضایت مشتری
شرکت علی بابا یک روند خرید بسیار راحت و بدون پیچیدگی در اختیار افراد قرار میدهد تا به راحتی هرچه تمام تر خرید کنند. همچنین امکان اعلام نظر و کامنت گذاشتن خریداران نیز وجود دارد که به راحتی میتوانند نظرات خود را در مورد خریدی که انجام دادهاند بیان کنند.
با توجه به مثبت بودن اکثر کامنتها خریداران دیگر نیز تشویق به خرید میشوند.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات شرکت مایکروسافت، پورتر و ثروتمندترین افراد جهان را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
زیر مجموعه های شرکت علی بابا
سال ۲۰۰۳ را میتوان آغازی برای تبدیل شدن علی بابا به هولدینگ علی بابا برشمرد. در این سال بود که جک تصمیم گرفت وبسایتهای دیگری را به گروه علیبابا اضافه کند. این وبسایتها شامل موارد زیر میشوند:
۱- شرکت تائوبائو( Taobao)
تائوبائو پرطرفدارترین وب سایت خرده فروشی آنلاین شرکت علی بابا، سومین وب سایت پربیننده چین و دوازدهمین سایت پربیننده جهان است که در سال ۲۰۰۳ افتتاح شد.
تائوبائو شامل 9 میلیون ویترین و فروشگاه مجازی است. جالب است بدانید در کشور چین یک ضربالمثلی وجود دارد که میگوید: میتوانید هر چیزی را در تائوبائو پیدا کنید!
همچنین امروزه در چین مردم به جای گوگل کردن در 90% مواقع برای یافتن چیزی تائو میکنند.
شرکت علی بابا از فروشندگان حق عضویت و … دریافت نمیکند؛ اما با این حال، تائوبائو بسیار پولساز است. درآمد این سایت از طریق تبلیغات برای فروشندگانی تامین میشود که میخواهند از سایر فروشندگان بالاتر باشند و بیشتر دیده شوند.
فروشندگان میتوانند از طریق «فهرستهای پولی» یا «آگهیهای نمایشنما» تبلیغ خود را انجام دهند. طبق الگوی فهرست پولی که همانند «Ad Words» گوگل است، تبلیغکنندگان بر سر کلیدواژهها در مزایده شرکت میکنند تا محصولاتشان روی تائوبائو در جایگاه بهتری قرار بگیرد.
آنها بر پایه تعداد دفعاتی که مشتریان روی آگهیهایشان کلیک میکنند به علی بابا پول میپردازند. بازرگانها میتوانند بر اساس تعداد دفعاتی که آگهیهایشان روی تائوبائو به نمایش درمیآید پول پرداخت کنند.
2- شرکت تی مال (T mall)
تیمال نیز یک فروشگاه اینترنتی خردهفروشی اما با سبککاری و محصولاتی متفاوتتر است. برخلاف تائوبائو که برای خریداران و فروشندگان رایگان است، افراد برای محصولاتی که در تیمال میفروشند باید به شرکت علی بابا کمیسیون پرداخت کنند.
مبلغ این کمیسیون به نوع محصولی که برای فروش قرار میدهند از ۳ تا ۶ درصد است. امروز تیمال، هفتمین سایت پربیننده چین به شمار میرود.
این سایت به زبان چینی به نام «تیان مائو» یا «گربه آسمانی» معروف است. نشانه این سایت، یک گربه سیاه است.
تیمال، روز به روز برای علی بابا مهمتر میشود؛ زیرا این شرکت در هر سال، نزدیک به ۱۰ میلیارد دلار از این سایت درآمد کسب میکند.
تیمال در پلتفرم خود از سه نوع فروشگاه میزبانی میکند:
1- فروشگاههایی که به طور مستقیم از طرف یک برند اداره میشوند.
2- فروشگاههای مجاز که به دست فروشندگانی اداره میشوند که از طرف برند، مجوز گرفتهاند.
3- فروشگاههای تخصصی که کالاهایی بیش از یک برند را عرضه میکنند.
مورد سوم، ۹۰ درصد فروشندگان تیمال را به خود اختصاص داده است. حتی آمازون نیز از سال ۲۰۱۵ روی تیمال، مشغول فروش غذا، کفش، اسباببازی و لوازم آشپزخانه وارداتی شده است.
3- شرکت علی اکسپرس (Ali Express)
یک سرویس خردهفروشی آنلاین است که در سال ۲۰۱۰ راهاندازی شد و تمرکز آن بر ارائه آنلاین محصولات به خریداران بینالمللی است. این سرویس از کسب و کارهای کوچک چینی تشکیل شده و آنها را به خریداران سراسر جهان معرفی میکند.
تفاوت اصلی علی اکسپرس با تائوبائو در این است که خریداران بینالمللی که بهطور عمده در آمریکا، روسیه، برزیل یا اسپانیا هستند حق استفاده از این سایت را دارند.
لازم به ذکر است که این وبسایت فقط برای مشتریان خارج از چین است. شرکت علی بابا به شهروندان چینی اجازه نمیدهد که از این بستر استفاده کنند.
4- شرکت علی پِی (Ali Pay)
یک کیف پول دیجیتالی و پلتفرم پرداخت آنلاین شخص ثالث است که هزینهای برای تراکنشها ندارد. همچنین سرویسی ارائه میدهد که خریداران میتوانند رضایت یا شکایت خود از خریدشان را به فروشندگان اعلام کنند.
5- شرکت علی بابا کلود (Ali Baba Cloud)
یک سامانه تخصصی برای ارائه خدمات ابری به مشتریان است. شرکت علیبابا در جشن ۱۰ سالگی تأسیس خود یعنی در سال ۲۰۰۹، پلتفرمهای رایانش ابری خود را معرفی کرد.
این پلتفرمها شامل دادهکاوی تجارت الکترونیک، پردازش دادههای تجارت الکترونیک و سفارشیسازی دادهها هستند. علی بابا کلود یکی از بزرگترین شرکتهای کامپیوتری سطح بالا در چین است.
6- شرکت جوهوآ سوآن (Juhua Suan)
جوهوآسوآن بزرگترین سایت خرید گروهی متمرکز بر محصول در چین است. این سایت با حجم کلان کالاها، بیش از ۲۰۰ میلیون کاربر ثبتنامی دارد که باعث میشود این سایت را به بزرگترین سایت خرید گروهی آنلاین در جهان تبدیل کند.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات شرکت علی بابا، ایده های پولساز و توییچ را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
جمع بندی
جک ما نشان داد که هر کدام از ما اگر بخواهیم میتوانیم شکست را شکست دهیم. این درس را میتوان با اطمینان از جک قبول کرد. چون او از جایی زیر صفر، با جیبهایی خالی و در مکانی که کسی حرفهایش را قبول نداشت شروع کرد و حالا کسی در دنیا وجود ندارد که با شنیدن نام علیبابا به یاد آن مرد چینی پر دل و جرات نیفتد.
او تلاش کرد و بارها و بارها زمین خورد؛ اما هر بار راهی برای بلند شدن پیدا کرد. به قول خودش، اگر هیچ وقت تلاش نکردهاید، از کجا میدانید که آیا هیچ شانسی وجود دارد یا نه؟!
در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به معرفی شرکت علی بابا یکی از بزرگترین شرکتهای چینی دنیا پرداختیم. امیدواریم این مقاله مورد توجه شما عزیزان قرار گرفته باشد و از مطالعه آن سود کافی را برده باشید. شما تا به حال از خدمات علی بابا استفاده کردهاید؟