اگر میخواهید به یک راهنمای جامع برای نحوهی استعلام چک صیادی دسترسی داشته باشید، ادامه این مقاله از دانشگاه کسب و کار را از دست ندهید. این روزها داشتن دسته چک برای هر فرد صاحب کسب و کاری لازم و ضروری است. دسته چکهایی که برای ضمانت، خرید و فروش و پرداخت وجه زمان دار مورد استفاده قرار میگیرند و اصولاً افرادی که به راه اندازی کسب و کار فکر میکنند باید به فکر تهیه یک دسته چک نیز برای خودشان باشند.
اما اصطلاحی که ممکن است کمتر آن را شنیده باشید دسته چک صیادی یا چک صیاد است. اصطلاح چک صیادی که از سال 1400 در میان افراد باب شده است و بیشتر شنیده میشود به معنی چکهایی است که توسط سامانه صیاد بانک مرکزی صادر میشود. در واقع بانک مرکزی برای جلوگیری از بروز انواع تخلفات، عدم اختصاص چک به افراد بدون صلاحیت و کاهش تعداد چکهای برگشتی اقدام به راه اندازی یک سامانه الکترونیک کلی به نام صیاد کرد، تا همهی افراد برای صدور چک به این سامانه مراجعه کنند.
در ادامه این مقاله از دانشگاه کسب و کار میخواهیم به بررسی سامانه صیاد، معرفی چکهای این سامانه و نحوه استعلام چک صیادی بپردازیم.
سامانه صیاد چیست؟
برای اینکه نحوه استعلام چک صیادی را بررسی کنیم نیاز است تا در ابتدا به بررسی سامانه صیاد بپردازیم. آیا تا به حال اسم این سامانه به گوش شما خورده است؟ اولین مسئلهای که در رابطه با این سامانه به ذهن ما میرسد نام آن است. پس در ابتدا ببینیم صیاد به چه معناست؟ در واقع سامانه صیاد مخفف سامانه صدور الکترونیک یکپارچه دسته چک است.
بانک مرکزی با هدف بررسی و نظارت مستقیم بر صاحبان دسته چکها اقدام به راه اندازی این سامانه کرد. روند موجود در سامانه صیاد برای صدور دسته چک، میتواند از صدور چک برای افراد بدحساب و فاقد صلاحیت جلوگیری کند و امکان اعتبار سنجی برای همهی افرادی که با ورود به این سامانه تقاضای صدور دسته چک را دارند فراهم میکند. از دیگر مزایای این سامانه نیز میتوانیم به امکان استعلام چک صیادی به صورت سریع و ساده اشاره کنیم. شما در این سامانه با استفاده از کد یکتای چک صیادی میتوانید به استعلام و بررسی وضعیت آن بپردازید. در ادامه مقاله نحوه استعلام چک صیادی را به صورت کامل بررسی میکنیم.
در انتها میتوانیم بگوییم که هدف بانک مرکزی از ایجاد سامانه صیاد ایجاد شفافیت و وضوح در فضای کسب و کارها، گردش امن پول و صدور دسته چک برای افراد است؛ تا هم از تخلفات موجود در این عرصه کاسته شود و هم کاربری سادهای برای مخاطب در جهت استعلام و پیگیری چکها ایجاد شود.
چک صیادی و مشخصات امنیتی آن
چک صیادی در واقع آخرین نوع چک عرضه شده در کشور و مورد تائید بانک مرکزی است. سامانه صیاد برای صدور دسته چک صیاد از سال 1400 در کشور ما ارائه شده است. در واقع از سال 1400 دیگر شما برای صدور و دریافت دسته چک نیاز به ثبت نام در این سامانه دارید تا مشخصات شما توسط صیاد و بانک مرکزی رصد شود. چک صیاد مشخصات و ویژگیهای ظاهری دارد که آن را از نظر امنیتی و اعتباری با دیگر چکهای معمولی متمایز میکند. در ادامه برخی از مهمترین ویژگیهای این چکها را که برخی از آنها برای استعلام چک صیادی مورد استفاده قرار میگیرند بیان میکنیم.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات خرید طلا برای سرمایه گذاری و فروش استقراضی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
ویژگیهای امنیتی:
- بر روی چک صیادی یک کد 16 رقمی به نام کد یکتا نوشته شده است. این کد در استعلام چک صیادی مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه انواع روشهای استعلام چک صیادی را بررسی میکنیم.
- یکی از ویژگیهای چکهای صیادی این است که اگر آنها را جلوی نور قرار دهید، عبارت چاپخانه دولتی ایران را بر روی آن مشاهده میکنید. همچنین تصاویر موجود روی چک سه بعدی هستند و باید بتوانید آنها را به صورت سه بعدی تشخیص دهید.
- دیگر ویژگی منحصر به فرد چک صیادی و تفاوت آن با چکهای معمولی این است که در کاغذی که برای ساخت این چک از آن استفاده شده است، الیاف حساس به مواد شیمیایی به کار رفته است. این الیاف به صورتی تعبیه شدهاند که در هنگام تماس کاغذ چک با مواد شیمیایی تغییر رنگ میدهند.
- شماره سریال درج شده بر روی چک صیادی با استفاده از مواد فلورسنت نوشته شده است. این نوع مواد هنگامیکه در مجاورت نور ماورا بنفش قرار میگیرند به رنگ سبز تیره دیده میشوند. این مسئله یکی از نکات مهمی است که برای تشخیص چکهای تقلبی از اصل آن میتوانید از آن استفاده کنید.
- رنگ چک صیاد به رنگ بنفش است و ابعاد آن 85 در 170 میلی متر است. یک لوگوی چکاوک به رنگ آبی روی چک و در پایین کادر ریال درج شده است و همچنین یک لوگوی چکاوک به صورت نامرئی بر روی چک وجود دارد.
- استفاده از نوشتهی I.IRAN در کادرهای ریال و تاریخ که به صورت نامرئی هستند و در دو رنگ قرمز و سبز دیده میشوند.
مزایای چکهای صیادی چیست؟
حالا پیش از پرداختن به روشهای استعلام چک صیادی میخواهیم برخی از مزایای این چکها نسبت به چکهای معمولی و قدیمی را بیان کنیم. اولین مسئلهای که در رابطه با این چکها وجود دارد این است که کد 16 رقمی موجود بر روی چک که شناسه صیاد نام دارد حاوی اطلاعاتی از اعتبار صاحب حساب است. نقش شعب بانکها و نیاز به حضور در شعب و صفهای آنها در صدور چک از بین رفته و این یکی از مزایای مهم الکترونیکی شدن امور است.
استفاده از این چک امنیت بالاتری نسبت به انواع قدیمی آن دارد و با وجود امکان استعلام چک صیادی به صورت سریع و ساده از بروز انواع کلاهبرداریها و تخلفات جلوگیری میکند. قابلیت جالبی که در این دسته چکها وجود دارد این است که شما برای نقد کردن این چکها نیاز ندارید که حتماً به بانک صادر کننده چک مراجعه کنید. در واقع شما میتوانید در هر بانکی در سراسر کشور چک صیادی خود را نقد کنید.
با وجود چک صیادی دیگر چکهای سفید امضا حذف شدهاند و همین مسئله خطرات ناشی از این گونه چکها را بسیار کاهش داده است. شما با استفاده از سامانه صیاد میتوانید برای چکهای خود سقف تعیین کنید و با این کار از امکان صدور چکهایی بالاتر از میزان توان صادر کننده جلوگیری کنید.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات سرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال و سجام را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
انواع روشهای استعلام چک صیادی
حالا میخواهیم به بیان انواع روشهای استعلام چک صیادی بپردازیم و هر یک از این روشهای را به طور مختصر بررسی کنیم. در ابتدا باید بدانیم که چرا به استعلام چک صیادی نیاز پیدا خواهیم کرد. در واقع صادر کننده چک صیادی وظیفه دارد تا چک خود را در سامانه صیاد ثبت کند. این کار از روشهای مختلفی همچون سامانههای رسمی بانکها، همراه بانک و اینترنت بانک و انواع اپلیکیشنهای بانکی انجام پذیر است.
صادر کننده پس از اینکه چک خود را در سامانه صیاد به ثبت رساند میتواند چک را به گیرنده تحویل دهد. حالا شما به عنوان گیرنده چک باید پس از دریافت آن با روشهایی که در ادامه آنها را بیان میکنیم استعلام چک صیادی را بگیرید و پس از استعلام چک صیادی آن را در سامانه تائید یا رد کنید. این روندی است که بانک مرکزی برای جلوگیری از هر گونه کلاهبرداری و کاهش تعداد چکهای برگشتی در پیش گرفته است. در ادامه چند روش معتبر برای استعلام چک صیادی را بیان میکنیم.
استعلام چک صیادی با استفاده از سایت بانک مرکزی یا صیاد
یکی از روشهای معمول برای استعلام چک صیادی استفاده از سامانه بانک مرکزی یا همان سامانه صدور یکپارچه الکترونیکی دسته چک است. برای این کار نیاز است تا به سایت بانک مرکزی با نشانه cbi.ir مراجعه کنید و با استفاده از کد 16 رقمی چک صیادی استعلام چک را بگیرید. در ادامه روش استعلام از این طریق را به طور مختصر بیان میکنیم.
- در ابتدا نیاز است تا با وارد کردن آدرس ir به طور مستقیم و یا استفاده از جستجوگرهای اینترنتی وارد صفحه اصلی بانک مرکزی شوید.
- پس از ورود به این صفحه در نوار بالای سایت میتوانید گزینهی نظامهای پرداخت و زیرساخت را مشاهده کنید. بر روی این گزینه که آخرین گزینه در منوی نوار بالای سایت است کلیک کنید.
- با کلیک روی گزینه نظامهای پرداخت و زیر ساختها وارد صفحهای میشوید؛ که در این صفحه باید بر روی گزینهی وضعیت اعتباری چک کلیک کنید. این گزینه در سمت راست و در گوشه پایین صفحه قرار دارد.
- حالا پس از طی این چند مرحلهی ساده وارد مرحله استعلام چک صیادی میشوید. در این صفحه برای استعلام چک نیاز است تا کد 16 رقمی روی چک را در قسمت تعبیه شده وارد کنید و وضعیت اعتبار چک مورد نظر را دریافت کنید.
استعلام چک صیادی با استفاده از پیامک
روش دیگری که میتوانیم برای استعلام چک صیادی از آن استفاده کنیم بهره گیری از یک شماره پیامک ساده است. این روش یکی از پراستفادهترین و همچنین کاربردیترین روشها برای استعلام است. برای به کارگیری این روش نیاز است تا کد 16 رقمی موجود بر روی چک صیاد را به شماره پیامک 701701 ارسال کنید. سپس منتظر نتیجه اعلام شده از سوی سامانه صیاد بمانید. به همین سادگی! این روش به دلیل سادگی و همواره در دسترس بودنش بسیار مورد استقبال قرار میگیرد. پس از ارسال پیامک یک گزارش استعلام با جزئیات کامل برای شما ارسال میشود. در این گزارش شما میتوانید اعتبار چک و صادر کننده آن را مشاهده کنید، از عدم دزدی و مفقودی بودن آن اطمینان حاصل کنید و اطلاعات دیگری از چکی که در دست دارید به دست آورید.
نکتهی جالبی که در این روش وجود دارد این است که گزارشی که دریافت میکنید ممکن است به یکی از رنگهای سفید، زرد، نارنجی، قهوهای و قرمز باشد. این رنگها اعتبار چک و صاحب آن را برای ما مشخص میکند. به صورتی که رنگ سفید بهترین حالت و قرمز ضعیفترین حالت را به شما نشان میدهد.
استعلام چک صیادی با اپلیکیشن ساد 24 یا دیگر اپلیکیشنهای مورد تائید
روش سومی که برای استعلام چک صیادی میتوانیم از آن استفاده کنیم بهره مندی از اپلیکیشنهای مختلف است. یکی از این اپلیکیشنها ساد 24 است که میتواند اطلاعات کاملی را در رابطه با چک صیاد مورد نظرتان در اختیار شما قرار دهد برای مثال میتواند سرقتی یا مفقودی بودن چک را نیز به اطلاع شما برساند. برای این کار ابتدا نیاز است تا اپلیکیشن ساد 24 را بر روی تلفن همراه خود دانلود و نصب کنید. پس از این کار برنامه را باز کنید و بر روی گزینهی استعلام صیاد کلیک کنید.
در این صفحه نیاز است تا در قسمت تعبیه شده کد 16 رقمی یا شماره صیاد چک را وارد کنید. همچنین میتوانید با استفاده از گزینهی اسکن QR، کد تعبیه شده بر روی چک را با این نرم افزار اسکن کنید که در این صورت دیگر نیازی به وارد کردن کد به صورت دستی نخواهید داشت. با این کار و کلیک بر روی گزینه استعلام پس از گذشت مدت نه چندان زیادی وضعیت چک صیادی شما مشخص شده و برایتان نمایش داده میشود. این اپلیکیشن بر روی هر دو سیستم عامل تلفن همراه یعنی اندروید و IOS قابل استفاده میباشد.
اپلیکیشن دیگری که میتوانید از آن برای استعلام چک صیادی استفاده کنید برنامه آپ است. در این نرم افزار تلفن همراه میتوانید به خدمات مختلفی از جمله ثبت چک صیادی، استعلام وضعیت چک و صادر کننده آن، انتقال چک و بسیاری از خدمات مربوط به چک صیادی دسترسی پیدا کنید.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات طلای آب شده، بازاریابی بیمه و قانون مالیات های مستقیم را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
استعلام چک صیادی با استفاده از سامانههای بانکها
روش دیگری که برای استعلام چک صیادی مورد استفاده قرار میگیرد استفاده از سامانهها و وبسایتهای اختصاصی بانکهاست. اکثر بانکها در سایتها و سامانههای اختصاصی مرتبط خدمات مربوط به چکهای صیادی را ارائه میدهند. شما با استفاده از این سامانهها و با ورود به آن میتوانید بخش مربوط به چکهای صیادی را بیابید. همچنین خدمات آن را دریافت کنید. در این سامانهها میتوانید به ثبت چک صیادی بپردازید و خدمات همچون استعلام چک و صادر کننده و اطلاعات مربوط به چک را دریافت کنید.
کلام پایانی
چکهای صیادی از سال 1400 وارد نظام بانکی مالی کشور شدند و جای دسته چکهای قدیمی را گرفتند. بانک مرکزی در جهت بالا بردن امنیت دسته چکها و جلوگیری از تخلفات موجود در این حوزه و با انگیزه کاهش چکهای برگشتی تصمیم به ایجاد یک سامانه یکپارچه برای ثبت دسته چکها گرفت. سامانه صیاد مخفف صدور یکپارچه الکترونیک دسته چک است. سامانهای مرکزی که شما باید برای صدور دسته چک در آن ثبت نام کنید تا مشخصات صاحب دسته چک و سابقه مالی او تحت نظر بانک مرکزی مورد بررسی قرار بگیرد.
در این مقاله از دانشگاه کسب و کار انواع روشهای استعلام چک صیادی را بیان کردیم. شما با استفاده از سامانه صیاد بانک مرکزی، شماره پیامک تعبیه شده و یا انواع اپلیکیشنها و سامانههای بانکی میتوانید چکهای صیادی که دریافت میکنید را استعلام گیری کنید و از وضعیت آنها اطلاع پیدا کنید. به نظر شما ورود چکهای صیاد به سامانه بانکی کشور تا چه میزان تخلفات این حوزه را کاهش داده است؟