آیا تمایل دارید که به سرعت متوجه شوید دارای DNA کارآفرینی یا همان ژن کارآفرینی هستید؟ شاید این سؤال برایتان پیش آمده است که برای وارد شدن به حوزه کارآفرینی حتماً لازم است که دارای ژن کارآفرینی باشیم؟ در این مقاله از مجموعه مقالات دانشگاه کسب و کار میخواهیم به پاسخ این پرسشها بپردازیم. اگر به حوزه کارآفرینی علاقهمند هستید تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید.
آیا ژن کارآفرینی در شما وجود دارد؟
آیا در سر خود رویای تأسیس یک مؤسسه را میپرورانید؟ یا شاید دوست دارید که یک کسب و کار کوچک را برای خود آغاز کنید. به نظر شما یک آزمون میتواند مشخص کند که شما دارای ژن کارآفرینی هستید یا نه؟ در این مقاله برای شما آزمون کوچکی را فراهم کردهایم. شما با انجام دادن آن خیلی سریع میتوانید متوجه شوید DNA کارآفرینی در شما وجود دارد یا نه! همان طور که میدانید اغلب کارآفرینان در دنیا با انسانهای عادی تفاوتهایی دارند. همین موضوع ذهن روانشناسها، خود کارآفرینان و حتی نظریه پردازان اقتصاد را به خود مشغول کرده است. برای آنها این پسش به وجود آمده است که آیا این تفاوتها به صورت ژنتیکی به کارآفرینها منتقل شده است؟ یا نه هر انسانی میتواند این صفات را به صورت اکتسابی به دست بیاورد.
به بیانی دیگر میتوان این گونه گفت که آیا صفات متفاوتی که در اغلب کارآفرینان وجود دارد تأثیر پذیرفته از فاکتورهای بیرونی مانند محیط و شرایط زندگی است؟ و یا فاکتورهای بیرونی بر روی این صفات تأثیر چندانی ندارند و آنها از طریق وراثت منتقل شدهاند و به صورت ذاتی در افراد وجود دارند؟ آیا تابهحال شده است که به ثروت، شهرت و موفقیت کارآفرینان بزرگ غبطه بخورید و به خاطر آن در گول سؤال چگونه کارآفرین شوم را سرچ کنید؟ اگر در حال حاضر در این نقطه ایستادهاید پس بهتر است با خواندن این مقاله متوجه شوید که آیا برای ورود به حوزه کارآفرینی ژن کارآفرینی پر اهمیت است یا سعی و تلاش شما؟
مروری بر دیدگاه مثبتاندیشان حوزه کارآفرینی
عدهای از افراد مثبتاندیش در حوزه کارآفرینی بر این باورند که صفات کارآفرینی اکتسابی هستند. آنها معتقدند حتی اگر ژن کارآفرینی وجود داشته باشد و به اثبات هم برسد باز هم راه ورود به حوزه کارآفرینی برای شما باز است. چرا که شما میتوانید با تمرین کردن، کسب تجربههای مختلف و تغییر دادن شرایط محیطی که در آن هستید به یک کارآفرین موفق تبدیل شوید. اما این تنها نظر مثبتاندیشان در این حوزه است.
بهتر است برای ورود به این حوزه کمی نگاه واقعگرایانهتر داشته باشیم. در واقعیت ژن کارآفرینی حقیقت دارد! تحقیقاتی هم بر روی این موضوع انجام شده است که نتیجه همه آن تحقیقها چیزی خلاف باور مثبتاندیشان حوزه کارآفرینی است. این تحقیقات نشان دادند که آن صفات مشترکی که در اغلب کارآفرینان وجود دارند قبل از این که به تعلیم و تربیت شما، محیط و تغذیه شما و یا تلاش شما بستگی داشته باشد، به ژنتیک شما بستگی دارد. در قسمت بعدی متوجه می شویم که تمایل به کارآفرین شدن کاملا ژنتیکی است. هم چنان همراه تیم دانشگاه کسب و کار باشید.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات کسب و کار حوزه ساختمان،استرس شغلی و بیزینس کوچینگ را حتما مطالعه کنید.
علاقه به کارآفرینی متأثر از ژنتیک است
تحقیقات مختلف و بسیاری در رابطه با تأثیر ژن کارآفرینی و جنبههای مختلف و متفاوت آن انجام شده است. نتایج این تحقیقات نتایج بسیار متفاوتی نسبت به یکدیگر بودند! یکی از بهترین تحقیقاتی که بر روی تأثیر پرورش و تعلیم در حوزه کارآفرینی در مقابل ژن کارآفرینی انجام شده است، تحقیقی میباشد که بر روی دوقلوها انجام شده است.
از دلایل اهمیت این تحقیق میتوان به این موضوع اشاره کرد که دو قلوهای همسان نزدیک به 100 درصد ژنهای مشابه با یکدیگر دارند. همچنین دوقلوهای غیر همسان نیز دارای نزدیک به 50 درصد ژنهای مشابه هستند. با در نظر گرفتن این موضوع که این ژنهای مشابه باید رفتار مشابهی هم ایجاد کنند؛ اما در عین حال باید در نظر گرفت که ممکن است دوقلوها در محیطهای متفاوتی زندگی کنند.
پروفسور اسکات شان فردی است که یکی از این تحقیقات مهم را به انجام رسانده است. هدف اصلی پروفسور اسکات شان از تحقیق بر روی دوقلوها این موضوع بود که آیا واقعاً ژن کارآفرینی بر روی عملکرد افراد در حوزه کارآفرینی تأثیرگذار است یا خیر! تحقیق پروفسور شان بر روی حدود صد دوقلو به انجام رسید.
در این تحقیق مشاهده شد که با وجود مشابهت ژنها اما برخی از دوقلوها تمایل بیشتری به انجام کارآفرینی نسبت به خواهر یا برادر خود، یا حتی گروه شاهد داشتند. این موضوع نشان دهنده این است که قطعاً تأثیر محیط بی فایده نیست.
چهار صفت که تمایل شما به کارآفرینی را نشان میدهد!
نکته مهم در مورد این چهار صفت این است که همه آنها حالت وراثتی دارند. در لیست زیر این چهار صفت را در کنار هم مرور میکنیم.
- علاقه به شروع یک کسب و کار: این صفت به صورت وراثتی و ژنتیکی منتقل میشود. ژنها میتوانند بر روی علاقه شما برای شروع کردن یک کسب و کار تأثیر بگذارند.
- توانایی برای شناختن فرصتهای تازه: این صفت نیز همانند صفت اول ژنتیکی میباشد.
- خویش فرما بودن صفتی دیگر که تمایل شما به کارآفرینی را نشان میدهد: این صفت که مانند صفات قبلی حالت وراثتی دارد؛ اما نسبت به آنها کلیتر است.
- برونگرا بودن: برونگرایی صفتی میباشد که نمیتوان گفت به صورت مستقیم بر روی انگیزه شما برای کارآفرین شدن تأثیرگذار است. با این وجود افرادی که برونگرا هستند این توانایی را در خود دارند که با افراد مختلف ارتباط بهتری برقرار کنند. در این صورت آنها میتوانند رهبران بهتری نسبت به افراد درونگرا باشند.
یک نظرسنجی بزرگ که از کارآفرینان موفق انجام شده بود نشان میداد که تنها یک درصد آنها معتقد بودند آموزش خوب باعث شده است که انگیزه و علاقه آنها برای فعالیت در حوزه کارآفرینی بیشتر شود. در مقابل حدود 61 درصد آنها بر این باور بودند که تنها صفات ذاتی و همچنین عوامل درونی موجب تمایل آنها به کارآفرین شدن شده است.
ژن کارآفرینی نمیتواند موفقیت در حوزه کارآفرینی را تضمین کند
تمام مطالعات و تحقیقاتی که تا این جا در کنار هم مرور کردیم نشان دهنده این موضوع بودند که ژن کارآفرینی میتواند بر روی انگیزه افراد برای کارآفرین شدن تأثیر بگذارد؛ اما میتوان گفت که نقطه ضعف اکثر این تحقیقات این موضوع است که بر روی این که کدام یک از این کارآفرینها موفق هستند تمرکز نمیکند. این تحقیقات نشان میدهند افرادی که دارای ژن کارآفرینی هستند علاقه بیشتری برای فعالیت در حوزه کارآفرینی دارند. در صورتی که این تحقیقات نمیتواند نشان دهد که آیا آنها میتوانند در ادامه موفق شوند یا خیر!
به عبارتی دیگر میتوان این گونه گفت که اگر شما دارای ژن کارآفرینی نباشید این موضوع به این معنا نیست که شما قادر نخواهید بود کسب و کار خود را آغاز کنید و یا این که اگر کسب و کار خود را آغاز کردید فرد موفقی در این حوزه نخواهید شد. در واقعیت میتوانم این گونه به شما بگویم که عوامل مختلفی همچون نیاز، محیط و تلاش کردن شما میتواند از شما کارآفرین بسیار موفقتری را نسبت به افرادی که دارای ژن کارآفرینی هستند بسازد. این عوامل زمانی تأثیرگذارتر میشوند که رقبای شما تجربههای کمتری در فضای واقعی داشته باشند.
تجربه عاملی مهمتر از ژن کارآفرینی
پروفسور کاترین شا که در دانشکده تجارت در دانشگاه استنفورد مشغول به کار است در این حوزه تحقیق متفاوتی را به انجام رساند. او برای این تحقیق اطلاعات مربوط به هشت میلیون کسب و کار کوچک را مورد بررسی قرار داد. هدف پروفسور شا از این بررسیها این موضوع بود که بفهمد تجربه کارهای گذشته بر روی کسب و کار فعلی آنها چقدر تأثیرگذار بوده است.
نتیجه همان طور شد که پروفسور کاترین شا انتظار داشت. تحقیق او نشان داد که تجربه کارهای گذشته رابطه بسیار مستقیمی با موفقیت کسب و کار فعلی داشت. با وجود این که نتیجه تحقیق پروفسور شا بسیار واضح بود؛ اما این موضوع از اهمیت این تحقیق کم نمیکند. این تحقیق نشان میدهد اگر شما دارای ژن کارآفرینی باشید؛ اما فرد بی تجربهای در حوزه کارآفرینی باشید، این موضوع میتواند به سادگی باعث شکست شما در این حوزه شود و همین طور بالعکس.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات مقایسه کسب و کار ایرانی و خارجی، کارآفرینی حوزه گردشگری و تفاوت کسب و کار با شغل را حتما مطالعه کنید.
کلام آخر
خیلی خوشحالیم که تا انتهای این مقاله همراه تیم دانشگاه کسب و کار بودید. در این مقاله دو موضوع مهم را در کنار هم بررسی کردیم. خلاصه این مقاله را در دو پرسش و پاسخ زیر برایتان آوردهایم:
- پرسش اول: آیا علاقه به فعالیت در حوزه کارآفرینی صفتی موروثی است و یا اکتسابی؟
- پاسخ: با مرور تحقیقاتی که در این مقاله آوردیم متوجه شدیم که ژن کارآفرینی تأثیر مستقیمی بر روی تمایل افراد برای فعالیت در حوزه کارآفرینی دارد.
- پرسش دوم: آیا ژن کارآفرینی میتواند موفقیت افراد در حوزه کارآفرینی را نیز تضمین کند؟
- پاسخ: مطالعاتی که در این مقاله در کنار هم بررسی کردیم نشان دهنده این موضوع بود که با وجود این که تمایل به کارآفرین شدن صفتی وراثتی است؛ اما موفقیت در این حوزه کاملاً اکتسابی میباشد و بیشتر به تجربه افراد در این حوزه بستگی دارد.
در انتهای این مقاله موضوعی که باید به آن اشاره کرد این است که هیچ کدام از عواملی که از آنها نام بردیم نمیتوانند به تنهایی شما را از شروع کسب و کار جدیدتان ناامید کنند. در واقع هیچ معیاری وجود ندارد که بتواند موفقیت یا عدم موفقیت شما در حوزه کارآفرینی را تضمین کند. برای فهمیدن این موضوع که آیا ژن کارآفرینی در شما وجود دارد یا نه! به راحتی میتوانید به روحیات، رفتارتان، اعضای خانواده و خیالبافیهایتان در طول روز نگاهی بیندازید. حتی افرادی که علاقه زیادی به فعالیت در حوزه کارآفرینی دارند یا به اصطلاح دارای ژن کارآفرینی هستند نیز نیازمند تلاش و تجربه فراوان در این حوزه میباشند.
آیا شما جز دسته افرادی هستید که دارای ژن کارآفرینی هستند؟ به نظر شما چه عوامل دیگری در موفقیت در حوزه کارآفرینی تأثیرگذار است؟