تاکنون به قدرت عادتها و کارهای کوچک در تغییر زندگی خود فکر کردهاید؟ آیا میدانید کوچکترین فعالیت مثبت یا منفیای که به طور مداوم در زندگی خود انجام دهید، طی چند سال آینده به تغییرات بزرگ و قابل توجهی تبدیل میشود؟ مثلا فرض کنید از امروز خواندن روزانهی ده صفحه کتاب را به عادت خود تبدیل کنید. یک سال بعد در چنین روزی شما حدود 3650 صفحه کتاب خواندهاید. با در نظر گرفتن میانگین 300 صفحه برای هر کتاب، تنها با همین کار کوچک و مداوم میتوانید سالی 12 جلد کتاب خوب و کاربردی بخوانید. این یکی از صدها فعالیت مثبت کوچکی است که با انجام روزانه آن در زندگی خود پیشرفت میکنید.
ما در این مقاله از دانشگاه کسب و کار به معرفی کتاب خرده عادتها میپردازیم که به همین مسئله اختصاص دارد و راهنمایی کاربردی و مفید برای تمام افراد آیندهنگر و اهل پیشرفت است.
معرفی کتاب خرده عادتها
کتاب خرده عادتها یکی از کتابهای موفق خودیاری و انگیزشی است که بر اساس تجربههای زندگی شخصی و اجتماعی نویسندهاش به نگارش درآمده است. این کتاب که با عنوان اصلی Atomic Habits یا عادتهای اتمی نیز شناخته میشود، توسط جیمز کلیر در سال 2018 نوشته و منتشر شد. نویسنده در این اثر چهارچوبی عملی و اثباتشده برای ایجاد عادتهای خوب و ترک عادتهای بد ارائه کرده و با مثالهایی واقعی از تاثیر تغییرات کوچک در زندگی نوشته است.
دربارهی نویسنده کتاب
جیمز کلیر، نویسندهی آمریکایی کتاب خرده عادتها در سال 1986 در هامیلتون ایالات متحده متولد شد. او در سال 2008 تحصیلات خود را در رشتهی بیومکانیک دانشگاه دنیسون به پایان رساند. پس از آن به مطالعه و تحقیق در حوزه عادتها و تاثیرات آنها در زندگی انسان پرداخت.
جیمز کلیر هم اکنون یکی از سخنرانان انگیزشی موفقیت است که متن سخنرانیهایش در مجلاتی چون تایم، وال استریت و نیویورک تایمز منتشر میشود. علاوه بر این یک وبلاگ شخصی دارد که با چندین هزار بازدیدکننده در طول روز، دربرگیرندهی مطالب مفید و کاربردی او دربارهی عادتها و روشهای موفقیت در زندگی است.
علت و چگونگی نگارش کتاب
زندگی جیمز کلیر در سال دوم دبیرستان به علت برخورد چوب بیسبال با صورتش تغییر کرد. او که بازیکنی بااستعداد و پرتلاش بود، پس از این اتفاق تا چند ماه گرفتار بیمارستان و خانه نشینی شد و حتی مدتی به کمای مصنوعی فرو رفت. جیمز پس از این اتفاق مهارتهای بازیاش را از دست میدهد و از تیم بیسبال مدرسه خط میخورد.
بازگشت قدرتمند جیمز
آنچه موجب نجات زندگی و بازگشت دوبارهی جیمز به تیم بازی شد، عادتهای کوچکی بود که او طی این مدت انجام داد و زندگی شخصی و ورزشیاش را بهتر از گذشته کرد. جیمز کلیر شش سال بعد از آن حادثهی دردناک، به عنوان ورزشکار برتر مرد در دانشگاه دنیسون انتخاب شد. سپس به انتخاب شبکه ایاسپیان ورزشکار برتر آکادمیک آمریکا شد و مدال ریاستجمهوری که عالیترین نشان آکادمیک دانشگاه بود را دریافت کرد.
مقالات مرتبط در حوزه کتاب: برای افزایش دانش خود در زمینه کتاب و مطالعه پیشنهاد میکنیم مقالات کتاب خرده عادت ها و کتاب برتری خفیف را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
وبلاگنویسی نویسندهی کتاب خرده عادتها
جیمز کلیر در نوامبر 2012 نوشتن مطالبی در وبلاگ شخصی خود با آدرس https://jamesclear.com/ را آغاز کرد. او سالها یادداشتهایی درباره عادتها نوشته بود و اکنون آماده بود تا آنها را به صورت عمومی منتشر کند. روتین هفتگی وبلاگ او موجب شد که در سال 2013 حدود سی هزار نفر خوانندهی مطالب او شوند. این آمار در یک سال بعد به صد هزار نفر رسید و سایت او را به یک خبرنامه اینترنتی با رشد سریع تبدیل کرد.
علاقهی خوانندگان به مطالب وبلاگ و ناميدن جیمز به “استاد متخصص عادتها” سبب شد که او قرارداد نگارش و چاپ کتابی با این مضمون را با انتشارات ببندد و در سال 2018 آن را منتشر کند.
خواندن این کتاب به چه کسانی توصیه میشود؟
- کتاب خرده عادتها راهکارهایی ساده و عملی برای بهبود عادتهای زندگی شما ارائه میدهد. بنابراین اگر قصد دارید با عادتهای کوچکی در زندگی خود تغییر ایجاد کنید و عادتهای نادرست زندگی خود را ترک کنید، مطالعه این کتاب را در اولویت خود قرار دهید.
- جیمز کلیر در این کتاب به بررسی روانشناسانه برخی از کارهای درست و غلط ما در زندگی میپردازد. به همین علت اگر دوست دارید دلیل بعضی رفتارهایتان را بدانید، این کتاب کاربردی را مطالعه کنید.
- ویژگی دیگر کتاب خرده عادتها بررسی زندگی و روند موفقیت برخی از چهرههای موفق ورزشی، نویسندگان، روانشناسان و سخنرانان انگیزشی است. بنابراین اگر به خواندن نکاتی برای موفقیت و پیشرفت خود در زندگی علاقه دارید، ما در دانشگاه کسب و کار خواندن این کتاب را به شما پیشنهاد میدهیم.
مقالات مرتبط در حوزه کتاب: برای افزایش دانش خود در زمینه کتاب و مطالعه پیشنهاد میکنیم مقالات کتاب زنان زیرک، کتاب قدرت عادت و کمدی الهی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
محتوا و سرفصلهای مهم کتاب خرده عادتها
■ قدرت شگفتانگیز عادتهای کوچک
شما اغلب اوقات خودتان را متقاعد میکنید که دستاوردهای بزرگ به اقدامات بزرگ نیاز دارند. مثلا برای کاهش وزن، راهاندازی کسب و کار یا پیروزی در هر مسابقهای دوست دارید به چنان پیشرفت بزرگی برسید که همه از آن سخن بگویند. پیشرفتهای یک درصدی قابل توجه شما نیست و به چشمتان نمیآید؛ در صورتی که قدرت شگفتانگیز و موثری در زندگی شما دارند.
به این واقعیت توجه کنید: اگر شما هر روز یک درصد رشد داشته باشید و بهتر از قبل شوید، در طول یک سال 37 برابر بهتر از سال گذشته میشوید و اگر روزانه یک درصد بدتر شوید، تقریبا تا نقطهی صفر نزول میکنید. بنابراین عادتهای کوچک مثبت و منفی شما میتواند در درازمدت به موفقیت یا شکستهای بزرگی منجر شود.
■ تاکید کتاب خرده عادتها بر اهمیت مداومت و تکرار عادتها در زندگی
کار کوچکی که اکنون تاثیری در زندگی شما ندارد، با تکرار در درازمدت به تغییرات بزرگی منجر میشود. مثلا اگرچه شما اکنون کمی پول پس انداز میکنید، ولی میلیاردر نیستید. اگرچه هفتهای سه بار به ورزشگاه میروید همچنان به تناسب اندام مدنظر خود نرسیدهاید و با اینکه روزانه چند لغت از زبان را حفظ میکنید، به تسلط کامل در سخنرانی به زبان انگلیسی دست نیافتهاید. این حقیقت مسلم که “تغییرات بزرگ یک شبه به دست نمیآیند” ممکن است شما را ناامید کرده و از ادامه مسیر بازدارند.
اما به این نکته توجه کنید که موفقیت محصول عادتهای روزانه است. اگر میخواهید بدانید که ده سال آینده در چه مسیری هستید، عادتها و فعالیتهایی که اکنون انجام میدهید را بررسی کنید. آیا هر روز کتاب میخوانید؟ هر هفته به باشگاه میروید؟ هر ماه مبلغی را به عنوان پسانداز کنار میگذارید یا هرچه به دست میآورید در چند روز خرج میکنید؟
■ ایجاد عادتهای خوب در چهار مرحلهی ساده و عملی
براساس بررسی و مطالعات روانشناسان، تمام عادتها به ترتیب از این چهار مرحله عبور میکنند:
1. نشانه
براساس کتاب خرده عادتها، در این مرحله مغز دادههایی را دریافت میکند که رسیدن به پاداش را پیشبینی میکنند. به این ترتیب فرد شروع به کار میکند و اشتیاق رسیدن به هدف یا پاداش را عاملی برای تداوم حرکت خود میداند. این همان مرحلهای است که نویسنده آن را به جملهی دستوری “عادت خوب را واضح کن” تبدیل کرده است تا مخاطب با کارکرد اولین مرحلهی ایجاد عادت خوب در زندگی آشنا شود.
2. اشتیاق در کتاب خرده عادتها
دومین گام و نیروی محرک در پشت هر عادتی اشتیاق است. شما بدون اشتیاق و انگیزه نمیتوانید کاری را آغاز کنید و به آن عمل کنید. مثلا تناسب اندام و کاهش وزن برای پوشیدن لباسی خاص میتواند عامل انگیزهی شما برای عادت روزانهی ورزشکردن باشد. یا استخدام در یک شرکت معتبر، عامل اشتیاق شما در مسیر درسخواندن و مطالعهی روزانهی کتاب باشد. جیمز کلیر، این مرحله را با عنوان “عادت خوب را جذاب کن” نامگذاری کرده است.
3. پاسخ
سومین مرحله، پاسخ ذهنی یا عملی شما به عادت خوبی است که در ذهن دارید. این مرحله به توانایی شما بستگی دارد. به طور مثال اگر دوست دارید سیگار را ترک کنید تا زندگی سالمی داشته باشید، باید توانایی و اراده لازم را برای ترک آن داشته باشید و به برنامهی خود عمل کنید. تنها به این صورت است که میتوانید به پاداش یا هدف نهایی خود دست یابید و موفق شوید. این مرحله “عادت خوب را ساده کن” نام دارد.
4. پاداش
اگر تمام این مراحل را به خوبی طی کنید، در نهایت به پاداش دست مییابید. اولین هدف پاداش، خشنودی و خرسندی شما برای رسیدن به هدفتان است. مثلا از اینکه توانستهاید با پساندازهای ماهانه خود ماشین بخرید احساس خوشحالی و امیدواری میکنید. سپس مغز شما به صورت ناخودآگاه تمام اعمالی را که باعث رسیدن به این خرسندی شده است ثبت میکند و مانند فیلتری کارهای مثبت را از منفی جدا میکند.
مقالات مرتبط در حوزه کتاب: برای افزایش دانش خود در زمینه کتاب و مطالعه پیشنهاد میکنیم مقالات پدر پولدار پدر بی پول و کتاب خودت باش دختر را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
به این ترتیب شما به انجام عادتهای خوب و مثبت متمایل میشوید تا اشتیاق بیشتری کسب کنید و از احساس خوشبختی و کامروایی در زندگی بهرهمند شوید. این، همان مرحلهی “عادت خوب را لذتبخش کن” است که آخرین مرحله از مراحل ایجاد عادتهای مثبت در روتین زندگی روزانه شما میباشد.
چند جمله از کتاب خرده عادتها
- یکی از موثرترین راهها برای ایجاد زندگی بهتر این است که در گروهی عضو شوید که در آن رفتار دلخواه و مطلوب شما، یک رفتار عادی و روزمره است. مثلا گروههای کتابخوانی که هر روز چند صفحه مطالعه میکنند یا گروههایی که درس خواندن جزئی از عادت روزانهی زندگی آنهاست.
- زمانی که به نظر میرسد هیچ چیز کمکم نمیکند، میروم و به سنگتراشی نگاه میکنم که برای صدمین بار روی سنگ ضربه میزند بدون آنکه ترکی روی آن ایجاد شود. تا این که صد و یکمین ضربه باعث خردشدن سنگها میشود. من میدانم که ضربهی آخر نبود که سنگها را تکه کرد بلکه آن صد ضربهی پیشین مسبب و عامل خردشدن آن بودند.
- دانش خود را افزایش دهید. یادگیری یک ایدهی جدید از شما نابغه نمیسازد، اما تعهد به یادگیری بلندمدت میتواند سرنوشتساز باشد. هر کتابی که میخوانید علاوه بر اینکه چیز جدیدی به شما آموزش میدهد، مسیرهای متفاوتی دربارهی تفکرها و ایدههای قدیمی شما باز میکند. همانطور که وارن بافت میگوید: “عملکرد دانش به همین صورت است، چرا که همانند سود مرکب افزایش مییابد.”
مقالات مرتبط در حوزه کتاب: برای افزایش دانش خود در زمینه کتاب و مطالعه پیشنهاد میکنیم مقالات کتاب باشگاه پنج صبحی ها، کتاب کوری و کتاب انگیزه را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
سخن پایانی
کتاب خرده عادتها یکی از کتابهای کاربردی و مفید برای افرادی است که دوست دارند عادتهای بد خود را کنار بگذارند و با جایگزینی عادتهای مثبت، به موفقیت و پیشرفت دست یابند. این کتاب توسط ناشران و مترجمان مختلفی در ایران ترجمه شده است. ترجمهی پیشنهادی ما در دانشگاه کسب و کار، ترجمهی هادی بهمنی از نشر نوین توسعه با عنوان عادتهای اتمی و ترجمه زهرا صادقی در انتشارات میلکان است.
نظر شما درباره راهکارهای این کتاب و نقش عادتهای کوچک و مداوم در زندگی چیست؟ چنانچه این کتاب را مطالعه کردهاید، نظر خود را دربارهی محتوا و ترجمه آن با ما در میان بگذارید.