چشم انداز در کسب و کار یکی از مهمترین مسائلی است که هر فردی که تصمیم به راه اندازی یک بیزینس و یا حرفه جدید را دارد باید در این رابطه اطلاعات زیادی داشته باشد. به عبارت دیگر برای اینکه بتوانیم سازمان خود را ارتقا دهیم نیاز به یک چشم انداز داریم.
هرچه میزان شفافیت این چشم انداز بالاتر باشد، فعالیت سازمان شما زودتر نتیجه میدهد و اثر بخش خواهد بود. در این مقاله که شما در سایت دانشگاه کسب و کار آن را مطالعه میکنید قرار است تا شما را بطور کامل با مفهوم چشم انداز و یا vision statement آشنا کنم. این مقاله میتواند کسب و کار شما را بصورت چشمگیری ارتقا دهد. پس، از مطالبی که قرار است در این مقاله گفته شود غافل نشوید.
درباره چشم انداز کسب و کار
تصور کنید که تصمیم دارید یک کسب و کار راهاندازی کنید؛ زیرا شنیدهاید که کسب و کارهای آزاد از درآمد و استقلال زیادی برخوردار میباشند. اولین مسئلهای که ذهن شما را درگیر خواهد کرد این است که در کدام حوزه فعالیت داشته باشید تا بتوانید درآمد زیادی کسب کنید. دومین سوال این است که بازار هدف و مشتریهای شما کدام بخش از افراد جامعه را تشکیل میدهند؟ زیرا شما قرار است محصول و یا خدماتی را ارائه کنید که بتواند فروش خوبی داشته باشد و از طرفی دیگر بتواند نیازهای مشتری را رفع کند.
افراد غیر حرفهای تنها با دانستن این دو موضوع کسب و کار خودشان را استارت میزنند. حال تصور کنید چه اتفاقی قرار است رخ دهد؟ اینگونه کسب و کارها بعد از مدتی شروع به درجا زدن میکنند و محبوبیت خودشان را در میان مشتری از دست میدهند. گاهی هم صاحبان اینگونه کسب و کارها انگیزه خود را از دست میدهند و کسب و کار را تعطیل میکنند. یک دلیل مهم برای بیانگیزه شدن افراد وجود دارد و آن هم این موضوع است که قبل از راهاندازی کسب و کار مهمترین سوال در چشم انداز را از خود نپرسیدهاند و آن هم این سوال است:
کسب و کار من قرار است در بلند مدت چه جایگاهی را در جامعه کسب و کند؟
زمانی که بتوانید پاسخ واضح و شفافی به این سوال بدهید میتوان گفت که احتمال تعطیل شدن کسب و کار شما بسیار پایین است؛ زیرا شما یک هدف بلندمدت دارید.
چشم انداز چیست؟
احتمالا در بخش قبلی توانسته باشید تا حد زیادی به مفهوم چشم انداز رسیده باشید. در این قسمت قرار است تا vision statement را بطور کامل برای شما شرح دهم. منظور از چشم انداز در کسب و کار این است که شما در ابتدای تاسیس سازمان و یا کسب و کار خود باید پاسخ واضحی به این سه سوال بدهید. اول اینکه در زمان حال کجای مسیر هستید؟ قرار است به کجا بروید؟ و چگونه قرار است به اهداف مورد نظر دست پیدا کنید؟
پاسخ این سه سوال به نوع کسب و کار شما بستگی دارد. برای مثال اگر شما قرار است کسب و کاری را راهاندازی کنید که در آن محصولاتی را به فروش برسانید نیاز است تا به این موارد دقت داشته باشید:
- میزان سرمایهای که در اختیار دارید چقدر است؟
- آیا مکانی برای فروش محصولات خودتان دارید؟
- مکانی که قرار است کسب و کار شما در آنجا تاسیس شود مناسب کسب و کار شما هست؟
- قرار است کسب و کار خودتان را با چه تعداد محصول شروع کنید؟
- مشتریان شما جزو کدام دسته میباشند؟(آقا، خانم، پیر، جوان، کودک)
- قرار است با کدام شیوه بازاریابی مشتریان هدف خود را پیدا کنید؟
- چگونه قرار است رضایت مشتریان را جلب کنید؟
- در آینده قرار است کسب و کار شما تا چه میزان پیشرفت داشته باشد؟
- ….
زمانی که بتوانید به اینگونه سوالات با آگاهی و عاقلانه پاسخ دهید، آنگاه میتوان گفت که کسب و کار شما از یک چشم انداز خوب برخوردار است.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات سفته، زنجیره تامین، متاورس و فیسبوک را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
چرا نوشتن vision satetmen اهمیت زیادی دارد؟
هر صاحب کسب و کاری در آغاز مسیر خیلی با انگیزه و ثابت قدم بنظر میرسد. این ویژگیها باعث میشود که کسب و کار در مسیر مستقیم به رشد خودش ادامه دهد. اما سوال مهمی که مطرح میشود این است که آیا مسیر این کسب و کار تا انتها مستقیم و بدون چالش است؟ پاسخ قطعا خیر است. چالشهای یک کسب و کار با خود کسب و کار رشد میکنند. در این زمان است که شما باید ثابت قدم باشید و به اهدافی که در اظهار نامه چشم انداز برای خود نوشتید پایبند بمانید. کاری که چشم انداز انجام میدهد این است که به شما اهدافتان را یادآوری کند تا شما از مسیر اصلی موفقیت کسب و کار منحرف نشوید.
از طرفی دیگر زمانی که شما قصد دارید تا کسب و کار خودتان را رشد دهید مسلما به تنهایی نمیتوانید از عهده آن بربیایید. بلکه نیاز به تیم سازی دارید.
یکی دیگر از اهمیتهایی که نوشتن vision statement دارد این است که شما میتوانید با درمیان گذاشتن آن بین اعضای تیم، انگیزه آنها را بیشتر کنید و این اطمینان خاطر را به آنها بدهید که تلاششان باعث رشد و پیشرفت سازمان خواهد شد و قرار نیست درجا بزنند. از طرفی دیگر داشتن یک چشم انداز قوی میتواند تاثیر بسیار زیادی در جذب سرمایه گذار داشته باشد. البته به شرطی که شما بدون انحراف از مسیر به اهداف کوتاه مدت خود برسید. این موضوع باعث جلب اعتماد سرمایه گذار میشود و او سرمایه خود را برای رسیدن شما به اهداف بلند مدت در اختیارتان قرار میدهد.
چگونه یک چشم انداز قوی برای کسب و کار خود بنویسیم؟
نوشتن چشم انداز آنقدر مهم است که اگر یک سازمان زمانی زیادی را برای نوشتن آن اختصاص دهد امری کاملا عادی میباشد. حال اگر تصمیم دارید تا یک چشم انداز خوب برای کسب و کار خود طراحی کنید نیاز است تا طبق گامهایی که در ادامه خواهم گفت قدم بردارید. این گام ها به شرح زیر میباشد:
- شناسایی اهداف سازمان و کسب و کار
- برجسته سازی ارزشها
- ساده نویسی اهداف
- به مسیری که در پیش رویتان است نگاه کنید
- برای رسیدن به اهدافتان زمان تعیین کنید
1. شناسایی اهداف برای نوشتن vision statement
برای اینکه ما بتوانیم سازمان خود را ارتقا دهیم نیاز به یک پلن و برنامه داریم. یعنی ما باید از ابتدا بدانیم که قرار است چه فعالیتهایی را برای دستیابی به اهداف خود انجام دهیم. بنابراین شناسایی اهدافی که ما برای سازمان خود داریم امری بسیار ضروری میباشد. ما باید بدانیم دقیقا برای چه کاری سازمان را تاسیس کردهایم. حال برای اینکه بتوانیم به تمام اهداف سازمان دسترسی پیدا کنیم نیاز است تا آنها را به سه دستهی اهداف بلندمدت، میان مدت و کوتاه مدت دسته بندی کنیم.
به عبارت دیگر برای اینکه راجع به اهداف میانمدت و کوتاهمدت خود آگاهی داشته باشیم نیاز است تا بطور کامل اهداف بلندمدت سازمان را مکتوب کنیم و سپس نسبت به اولویت و سختی آنها را به اهداف میانمدت و کوتاه مدت تقسیم کنیم.
برای مثال اگر فردی تمایل دارد تا بزرگترین شرکت غذای نیمه آماده ایران را داشته باشد، در ابتدا نیاز است تا خودش را به عنوان صاحب کسب و کار معرفی کند و دستپختش را با پختن غذاهای نیمه آماده به اطرافیان نزدیک ثابت کند. سپس سعی کند با گستردهتر کردن دایره فعالیتش نظر مشتریهای بیشتری را برای غذاهایش جلب کند.
به اینصورت ما اهداف بلندمدت خود را به اهداف کوتاه مدت تقسیم میکنیم.
2. مشخص و برجسته سازی ارزشهای سازمان
منظور از ارزشهای سازمان اهدافی است که برای سازمان از اهمیت فراوانی برخوردار است. به عبارت دیگر سازمان تلاش میکند تا بیشتر انرژی خودش را برای رسیدن به این اهداف مصرف کند. بنابراین سازمان باید در ابتدا ارزشهایش را شناسایی کند و سپس اهداف بلندمدت و کوتاه مدت خودش را حول این ارزشها دسته بندی کند. برای مثال برای یک شرکت بیمه، داشتن یک رابطه خوب با مشتری و تلاش برای تامین نیازهای سلامت مشتری جزو ارزشهای شرکت بیمه به حساب میآید. بنابراین شرکت بیمه باید تلاش کند تا اهدافش را طوری بچیند که به ارزشهایش نیز پاسخ داده باشد.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات شرکت مایکروسافت، پورتر و ثروتمندترین افراد جهان را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
3. اهداف سازمان را ساده بنویسید
برای نوشتن اهداف هرچه بیشتر از جملات کوتاه و یا کلمات استفاده کنید ماندگاری آن در ذهن شما بیشتر میشود. از طرف دیگر باید این اهداف طوری مکتوب شده باشد که هر فردی چه داخل سازمان و چه خارج سازمان بتواند بطور واضح با اهداف سازمان آشنا شود. این کار باعث میشود همهی اعضای سازمان در یک راستا و برای دستیابی به اهداف تعیین شده تلاش کنند.
4. برای اهداف به مسیر پیش رویتان نگاه کنید
تصور کنید که میخواهید یک برند بنام خودتان در حوزه پوشاک داشته باشید. اما هیچ ایدهای برای اینکه از کجا شروع کنید ندارید. برای اینکه بتوانید اولین قدمهایتان را با برنامه بردارید نیاز دارید تا راجع به پوشاک اطلاعات کسب کنید. برای مثال یک برند لباس مانند دیور و یا گوچی به دلیل خاص بودن سبکهای طراحی لباسشان معروف شدند و این معروفیت تا به امروز ادامه دارد. حال شما هم باید در قدم اول استایل طراحی خودتان را پیدا کنید. سپس سعی کنید با پارچههایی لباس خودتان را بدوزید که طراحیهای خاص دارند. به این صورت میتوانید با نگاه به هدف نهایی اهداف کوتاهمدت خودتان را پیدا کنید.
5. تعیین زمان یکی از مهمترین اقدامات در چشمانداز
تعیین زمان یکی از راههایی است که باعث میشود شما شروع کنید. ذهن ما این باور را دارد که زمان نامحدود است و ما در هر زمانی که بخواهیم میتوانیم برای رسیدن به اهداف خود اولین گام را برداریم. اما این موضوع درست نیست و ما باید ذهن خود را محدود به زمان کنیم. برای مثال شما قرار است کاری را به اتمام برسانید و زمانی که در دسترس شماست ۴ روز است. بنابراین شما تصمیم میگیرید که این کار را در ۳ روز به اتمام برسانید. با تعیین زمان ذهن سعی میکند بیشترین تمرکز را به شما برساند.
در نتیجه شما میتوانید در عرض ۳ روز پروژه مورد نظر خود را به اتمام برسانید. البته موضوعی که مهم است این است که حتما در زمان تعیین شده سعی کنید وظایفی که تعیین کردهاید را انجام دهید. زیرا با به تاخیر انداختن فعالیت اراده شما سست میشود و انگیزه خودتان را برای پیشبرد اهداف ازدست خواهید داد.
ویژگیهایی که هر چشم اندازی باید داشته باشد
تعدادی ویژگی وجود دارد که بین تمام چشم اندازهای سازمانهای مختلف یکسان است. بنابراین زمانی که شما سعی میکنید تا vision statement را به این ویژگیها نزدیکتر کنید، در اصل درحال تلاش برای داشتن یک چشمانداز بیعیب و نقص هستید. بنابراین چشمانداز شما باید ویژگیهای زیر را داشته باشد:
- شفافیت: هرچه اهداف شما شفافتر باشد، درک آن برای افراد راحتتر است در نتیجه باعث بوجود آمدن تاثیرات مثبت میشود.
- دقیق باشد: چشمانداز شما باید دقیق طراحی شده باشد تا بتواند جزئیات زیادی را مشخص کند.
- الهام بخش باشد: چشمانداز شما باید طوری طراحی شده باشد تا مشتری احساس کند که محصولات و خدمات شما باعث تغییرات مثبت در زندگی او میشود.
- چالش برانگیز باشد: چشم انداز شما باید باعث شود تا شما بخاطرش ریسک کنید و دست به اقدامات بزرگی بزنید. اینگونه شما میتوانید از منطقه امن خود خارج شوید و پیشرفت زیادی در زندگی داشته باشید.
- مربوط به کسب و کار شما باشد
یادآوری اهداف چشم انداز در جلسات
تا این قسمت از مقاله متوجه شدید که چشم انداز یک سازمان یعنی سازمانی که بر روی کاغذ طراحی شده است. بنابراین اگر به دنبال شغل هستید و برای شرکتهای برتر اپلای کردهاید حتما این دو کار را قبل از روز مصاحبه انجام دهید:
- یک رزومه قوی و مرتبط با شغلی که درخواست دادید طراحی کنید. ما در دانشگاه کسب و کار به نکات مهمی برای طراحی یک رزومه خوب اشاره کردهایم.
- حتما تا قبل از روز مصاحبه چشمانداز شرکت را مطالعه کنید تا بتوانید با آگاهی از اینکه کجا قرار است مشغول به کار شوید و قرار است برای رسیدن به کدام اهداف سازمان تلاش کنید، مصاحبه خود را انجام دهید.
مقالات پیشنهادی مرتبط: برای تکمیل دانستههای خودتان در این زمینه توصیه میکنیم مقالات شرکت علی بابا، ایده های پولساز و توییچ را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
سخنی با شما دوست عزیز
به انتهای مقاله رسیدیم و همینطور که قول داده بودم شما را با نکات مهمی از چشم انداز آشنا کردم. اگر بخواهم چشم انداز را در چند خط خلاصه کنم میتوانم بیان کنم که چشم انداز اظهار نامهای است که شما در آن تمام اهدافی که بخاطر دستیابی به آنها دست به تاسیس یک سازمان زدید را مکتوب کردهاید. همچنین چشمانداز سازمان شما مانند یک ویترین است که باعث میشود کسب و کار شما برای بقیه افراد به نمایش در بیاید.
بنابراین صاحب هر کسب و کاری که هستید نوشتن چشمانداز را دست کم نگیرید. ممنون که تا انتها همراه من در دانشگاه کسب و کار بودید. شما میتوانید سوالات خود را در بخش نظرات با ما در میان بگذارید.