منتورینگ چیست؟ احتمالا بارها این کلمه را شنیدهاید. مخصوصا افرادی که تصمیم به ایجاد یک کسب و کار تازه دارند باید با این کلمه برخورد کرده باشند. منتورینگ به مشاورههایی میگویند که توسط فردی آگاه به افرادی که کسب و کار جدید راهاندازی کردهاند داده میشود.
به عبارت دیگر منتور به فردی گفته میشود که پیچ و خم یک کسب و کار را نشان میدهد. این کار باعث کاهش میزان ریسک شکست در کسب و کار شما میشود. بنابراین اگر تصمیم دارید تا به کارآفرینی روی آورید، نکاتی که در این مقاله گفته میشود را از دست ندهید.
برای آشنایی بیشتر با منتورینگ تا انتها همراه من در دانشگاه کسب و کار باشید.
منتور کیست؟
قبل از اینکه شما را با منتورینگ آشنا کنم بهتر است نگاهی به منتور بیاندازیم. منتور فردی است که با استفاده از تجربیاتی که در زمینه کسب و کار کسب کرده به منتیهای خود در حوزه کسب و کار مشاوره میدهد. از طرف دیگر ریشه کلمه منتور از یونان باستان وارد زبان انگلیسی شده است. زمانی که یکی از کاراکترهای داستان ادیسه هومر به فردی به نام منتور در دو راهیهایی که برایش پیش میآمد مشاوره میداد. از آن زمان کلمه منتور به کسی که در جهت پیش برد اهداف راهنمایی میکند، داده شد.
چرا باید از منتور کمک بگیریم؟
زمانی که ما تصمیم به تاسیس یک کسب و کار جدید داریم در وهله اول با دید کاملا مثبت به مسیر کسب و کار نگاه میکنیم. اما زمانی که کسب و کار ما راه اندازی میشود با چالشهایی روبرو میشویم که اگر نتوانیم به درستی حلشان کنیم، زمان به ثمر رسیدن کسب و کار ما بیشتر میشود. در این مواقع منتور به کمک ما میآید تا بتوانیم در ابتدای کار موانع پیش رو را پیش بینی کنیم. برای این موانع راهکار پیدا کنیم تا بتوانیم بدون فوت وقت زیادی از چالشها عبور کنیم. به همین دلیل ما باید از ابتدای مسیر از منتور کمک بگیریم تا بتوانیم با سرعت بیشتری کسب و کار خود را رونق دهیم.
مزایای منتورینگ در کسب و کار چیست؟
منتورینگ مزایای بسیاری دارد که ما میتوانیم با کمک گرفتن از منتور، از مزایای منتورینگ استفاده کنیم. در ادامه به برخی مزایای مثبت منتورینگ اشاره میکنم.
دست یابی به موفقیت شغلی
منتور فردی است که از صفر شروع کرده و با تلاش و آزمون و خطاهای زیادی توانسته به نقطهای که اکنون هست دست پیدا کند. بنابراین زمانی که شما از منتورینگ در کسب و کار خود استفاده میکنید به این معنا است که تجربیات ارزشمند یک شخص موفق را خریدهاید و میتوانید کسب و کار خود را به راحتی تاسیس کنید. همچنین شما میتوانید در منتورینگ در محیط کار واقعی مثل سازمانها فعالیت کنید.
افزایش تمرکز در منتورینگ
حواسپرتیهای زیادی در محیط کاری وجود دارد که مانع از استفاده بهینه ما از زمان میشوند. بنابراین داشتن منتور به شما کمک میکند تا شما بصورت حرفهای و با تمرکز بیشتر بر روی پروژه کارآفرینی خود تمرکز کنید.
گسترش شبکه دوستی
زمانی که شما در حال توسعه کسب و کار خود هستید، در این میان علاوه بر منتور خود، با افراد بیشتری نیز آشنا میشوید که میتوانند در حوزه کسب و کار شما به شما کمک کنند. با گسترش کسب و کار خود و کسب تجربیات، به تعداد این افراد افزوده میشود و شما در آینده با یک شبکهی گسترده از ارتباطات طرف خواهید بود.
داشتن مشاور حرفهای
منتور میتواند در هر زمانی که شما نیاز به مشاوره داشتید به شما کمک کند و در جهت رشد کسب و کار شما مشاوره بدهد. بنابراین با منتورینگ میتوانید از خدمات مشاوره حرفهای استفاده کنید.
مقالات مرتبط در حوزه استارتاپ: برای تکمیل دانش خودتان در زمینه استارتاپ توصیه میکنیم مقالات فریلنسری چیست، هوش مصنوعی چیست و کار تیمی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
تفاوت کوچینگ و منتورینگ چیست؟
شاید در ابتدا تصور کنید که کوچینگ و منتورینگ شبیه بهم عمل میکنند و هیچ تفاوتی باهمدیگر ندارند. باید بگویم این طرز تفکر کاملا اشتباه است. تفاوتهای محسوسی در منتورینگ و کوچینگ وجود دارد که در ادامه خواهم گفت.
- تفاوت اول: منتور فردی باتجربه است که به افراد کم تجربه مشاوره میدهد. کوچ فردی با دانش متوسط است که با افراد داخل سازمان در جهت بهبود یافتن عملکرد آنها همکاری میکند.
- تفاوت دوم: منتورینگ نیاز به دانش و سابقه فعالیت دارد در حالی که کوچینگ به دانش خاصی نیاز ندارد.
- تفاوت سوم: منتور با منتیهای (کارآموز) خود یک رابطه بلند مدت دارد؛ در حالی که رابطه کوچ با افرادی که به آنها یاری میرساند کوتاه مدت است.
- تفاوت چهارم: مسیر منتورینگ نیاز دارد تا از قبل طراحی و برنامه ریزی شود؛ در حالی که مسیر کوچینگ نیاز به طراحی از قبل ندارد.
چه زمانی باید از منتورینگ استفاده کنیم؟
همینطور که در ابتدا گفتم منتورینگ برای پیش برد اهداف ما به واسطه منتور میباشد. در این بخش قرار است درباره اینکه چه زمانی باید از منتورینگ استفاده کنیم صحبت کنم. هرگاه قصد این را داشتیم که در کسب و کار و یا در سازمان و شرکت خود تحولی در جهت رشد و پیشرفت ایجاد کنیم، باید از منتورینگ استفاده کنیم.
انواع مختلف منتورینگ را بشناسید
باتوجه به شرایط مختلف منتورینگهای متفاوتی نیز وجود دارد. انواع منتورینگ به شرح زیر میباشند:
- در یک حوزه خاص: منتورهایی در این حوزه فعالیت میکنند افرادی هستند که سابقه زیادی در یک حوزه خاص دارند و توانستهاند تجارب زیادی را در آن حوزه کسب کنند.
- در یک صنعت خاص: منتورهایی که در یک صنعت خاص منتورینگ میکنند افرادی هستند که توانستهاند تجارب زیادی را با فعالیت کردن در موقعیتهای مختلف یک صنعت خاص کسب کنند. بنابراین این دسته از منتورها میتوانند به افرادی که قصد راه اندازی یک کسب و کار جدید را دارند کمک کنند.
- منتورینگ درون سازمانی: گسترش پیدا کردن سازمانها باعث شده است تا تمام افرادی که درون سازمان مشغول فعالیت هستند، نتوانند ارتباط موثری باهمدیگر برقرار کنند. بنابراین وظیفهای که منتور دارد این است که با تمام پرسنل در ارتباط باشد و باتوجه به فید بکهایی که از قبل کسب کرده آنها را در جهت رشد سازمان یاری کند.
- نظارتی: منتورهایی که در نقش نظارتی فعالیت دارند در بازههای زمانی مشخص به منتیهای خود سر میزند و بازده و عملکرد آنها را میسنجد و به منتیهای خود در جهت رفع ایرادات کمک میکند.
مقالات مرتبط در حوزه استارتاپ: برای تکمیل دانش خودتان در زمینه استارتاپ توصیه میکنیم مقالات پذیرندگان آغازین، روش تریز، هم بنیانگذار و منتور را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
سخنی در مورد منتورینگ
بیشتر افراد موفقی که شما میشناسید برای اینکه در این نقطه از موفقیت برسند از منتورهای با تجربه و خلاق کمک گرفتهاند. این افراد زمانی را که در جهت حل مشکلات مسیر صرف میکردند را از بین میبرند و با کمک منتور این مشکلات را پیش بینی کرده و از قبل برای آنها استراتژی و راه حل طراحی کردند. بنابراین رشد آنها به سرعت خواهد بود. پس اگر شما هم جزو افرادی هستید که تمایل دارید کارآفرین شوید و یا استارت آپ خودتان را راهاندازی کنید، حتما از یک منتور خوب کمک بگیرید.
جمعبندی
در دنیایی که کسب و کارهای زیادی درحال شکل گیری هستند و یا از قبل شکل گرفتهاند، ما باید با قدمهای حساب شده وارد زمین رقابت شویم. به همین دلیل کمک گرفتن از منتور باعث میشود احتمال شکست ما در یک کسب و کار کاهش پیدا کند. بنابراین اگر قصد راه اندازی و یا ارتقا کسب و کار خود را دارید، در کنار تمام تحقیقات خود به دنبال یک منتور مناسب هم باشید.
ما در دانشگاه کسب و کار راه حلهای زیادی را در جهت رشد کسب و کار و همچنین توسعه فردی پیشنهاد کردهایم که مطالعه آنها میتوانند برای شما بسیار مفید باشند. امیدوارم توانسته باشم در این مقاله کوتاه شما را بطور کامل با منتورینگ آشنا کنم. ممنون که تا انتها همراه من در دانشگاه کسب و کار بودید.
شما میتوانید سوالات خودتان را در زمینه کسب و کار در بخش نظرات از ما بپرسید و ما در اسرع وقت پاسخگو خواهیم بود.