بگذارید ابتدا با این سؤال اساسی شروع کنیم که اصلاً کارآفرین کیست؟ و به چه کسانی کارآفرین میگویند؟ کارآفرین اصولاً به عنوان فردی مبتکر، منبعی خوب برای ایدههای نو و جدید و همچنین کسی که تجارت را با روشهای نوین انجام میدهد، معرفی میشود. کارآفرینها در جهت پیشبینیکردن نیازهای مختلف و همچنین به کار بردن ایدههای تازه و خوب در بازار، با بهره گرفتن و استفاده کردن از تواناییهای مختلف و ابتکار و نوآوری لازم درون اقتصاد هر جامعهای نقشی مهم و اساسی بازی میکنند.
زمانی که یک کارآفرین یک نیاز، خواسته و مشکل را در جامعه شناسایی میکند به دنبال راه حلی است که این راه حل میتواند محصول یا خدمات باشد. وقتی که یک کارآفرین به ایدهای تازه و جدید برای یک خدمت یا محصول میاندیشد به دنبال گروهی از افراد در جامعه میگردد که به آن ایده، خدمات و یا محصول جدید نیاز دارند. این مفهوم کارآفرینی به زبانی ساده و روان بود.
اما مفهومی که این تعریف از کارآفرینی به شما نمیگوید این موضوع است که کارآفرینی دقیقاً همان فعالیتی است که افراد آن را به عنوان شغل خود انتخاب میکنند تا بتوانند برآورده ساختن آرزوهایشان را برای خود ممکن سازند. آنها کارآفرینی را انتخاب میکنند تا زندگی خود را دقیقاً همانطور که دوست دارند بچینند. این افراد میتوانند اولین قدم را در جهت تبدیل کردن دنیا به محیطی بهتر برای زندگی خود و همچنین اطرافیانشان بردارند. در این مقاله از مجموعه مقالات دانشگاه کسب و کار میخواهیم به سؤال اساسی کارآفرین کیست و چگونه میتوانیم به کارآفرینی موفق تبدیل شویم بپردازیم. تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
کارآفرین کیست؟ بررسی مفهوم کارآفرینی
بیایید با هم به این موضوع فکر کنیم که حدود صد سال گذشته، فردی که میخواست کارآفرینی کند چه گزینههایی را پیش روی خود داشت؟ اگر آن فرد مهارتی برای ساختن و یا سرمایهای برای خرید کردن نداشت، عملاً نمیتوانست کاری را جلو ببرد. اما بیایید به شرایط امروز نگاه کنیم. شاید دانستن این نکته برایتان جالب باشد که در حال حاضر حدود 582 میلیون کارآفرین در کل جهان وجود دارند. شاید بعد از این که متوجه شدید کارآفرین کیست و چه کارهایی انجام میدهد، لازم باشد که به فرصتهای اطرافتان توجه کنید و آنها را دریابید.
پاسخی که به سؤال کارآفرین کیست میدهیم سالهاست که به عنوان تعریف ثابتی باقی مانده است. در حالی که پاسخ به این سؤال بسیار ساده است؛ اما عملی کردن آن کاری سخت و دشوار است. هیچ کس به راحتی نمیتواند کارآفرینی موفق شود. دقیقتر نگاه کردن به معنا و مفهوم اصطلاح پرکاربرد کارآفرینی کاری است که ما میخواهیم در این مقاله انجام دهیم. قطعاً که کسب آگاهی در این باره میتواند مسیری را که به عنوان یک کارآفرین پیش رو دارید بسیار سادهتر کند، همراه ما باشید.
مفهوم کارآفرینی چیست؟
Entrepreneurship یا همان کارآفرینی واژهای جدید نیست. کارآفرینی کلمهای بسیار قدیمی است که میتوان ریشههای آن را در زبان فرانسوی پیدا کرد. اقتصاددانان هیچ وقت نتوانستند در طول زمانهای مختلف به سؤال کارآفرین کیست و یا کارآفرینی چیست پاسخ و یا تعریفی ثابت ارائه دهند. مفهوم این اصطلاح سالهای زیادی است که وجود داشته و برای قرنهای مختلفی مردم با این کلمه و مفهوم آن آشنایی داشتهاند. اما با این وجود اقتصاددانان کلاسیک و همچنین نئوکلاسیک تصمیم گرفتند در مدلهای رسمیای که تعریف میکنند این افراد را کنار بگذارند.
اقتصاددانان کلاسیک بر این باور بودند که مفهوم قدیمیای که برای اصطلاح کارآفرینی وجود دارد مفهوم و معنایی کاملاً کاربردی است و نیازی نیست که آن را مجدد تعریف کنند. همین باور باعث میشد که آنها تصور کنند دیگر جایی برای ریسک پذیریهای مختلف و کشفهای جدید در مفهوم کارآفرینی وجود ندارد. اما در اواسط قرن بیستم اکثر اقتصاددانان تلاش خود را به کار گرفتند تا بتوانند پاسخی جدید برای سؤال کارآفرین کیست پیدا کنند و مفهوم کارآفرینی را در مدلهای اقتصادی خود جای دهند.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات کارآفرینی خصوصی، کسب و کارهای جدید و پرسود و کسب و کار زنبور داری را حتما مطالعه کنید.
کارآفرین کیست و چه ویژگیهایی دارد؟
برای این که پاسخ کاملتری به سؤال کارآفرین کیست بدهیم، میخواهیم در این قسمت با ویژگیهایی که یک کارآفرین دارد آشنا شویم. البته که آگاهی از ویژگیهای یک کارآفرین میتواند ما را به درک پاسخ سؤال اساسی کارآفرین کیست نزدیک کند. تا انتهای این مقاله همراه تیم دانشگاه کسب و کار باشید.
یک کارآفرین زودتر از بقیه کارش را شروع میکند
همان طور که در قسمتهای قبلی نیز به آن اشاره کردیم، ابتکار یکی از مهمترین ویژگیهای شخصیتی یک کارآفرین است. علاوه بر ابتکار یک کارآفرین عاشق چالشهای مختلف در زندگی و حل کردن آنها به شیوه خودش است. یک کارآفرین بسیار عاشق چیزهای جدید و تازه است. این چیزهای جدید میتوانند شامل یک کسب و کار جدید، یا یک برنامه تازه باشند و یا همچنین خلق یک شرکت تازه.
مسیرهای خطرناک و ریسکی مسیرهایی هستند که کارآفرین برای پیمودن و شروع آنها بسیار عجله دارد. این امکان وجود دارد که یک کارآفرین ایده پرداز مجموعه خودش نباشد! اما باور کنید که فقط یک کارآفرین است که میتواند تصمیم بگیرد کدام ایده را انتخاب کند و کدام یک را به واقعیت تبدیل کند. پس میتوان به این مفهوم رسید که بدون وجود یک کارآفرین در جامعه هیچ ایدهای قرار نیست که به واقعیت تبدیل شود و ایدهها تا ابد همان ایده باقی میمانند.
کنترل همه چیز در دست یک کارآفرین است
در رأس همه کارهایی که در یک مجموعه انجام میشود کارآفرین آن مجموعه قرار دارد. یا به عبارتی دیگر رهبری یک مجموعه در دست کارآفرین آن است. کارآفرین کیست؟ او شخصی است که تصمیم میگیرد تیمش را به کدام راه هدایت کند و چگونه فردی الهام بخش برای تمام اعضای این تیم باشد.
او کسی است که باقی اعضا در تمامی کارها از او پیروی میکنند. کارآفرین را میتوان به رانندهای تشبیه کرد که پشت فرمان نشسته است و تصمیم میگیرد مسیری که در تجارت خود در حال پیمودن است را تغییر دهد یا نه! او کسی است که تصمیم میگیرد آیا میخواهد در این مسیر کندتر حرکت کند و یا تندتر! حتی او شخصی است که میتواند تصمیم بگیرد استارتاپی را که شروع کرده است متوقف کند.
مسئولیت پذیری و پاسخ گویی دو ویژگی مهم یک کارآفرین
کارآفرین کسی است که تصمیم گرفته است مجموعهای را ایجاد و فعالیتی را آغاز کند؛ بنابراین خیلی دور از ذهن نیست که مسئولیت پذیری یکی از مهمتری ویژگیهای این شخص است؛ چرا که مسئولیت کاری را که شروع کرده است باید تا آخر به دوش بکشد. در کسب و کاری که یک کارآفرین آغاز کرده است او تنها شخصی است که بیش از همگان در این کار ریسک کرده و دست به خطر زده است. همین موضوع باعث میشود که کارآفرین با همه توانی که دارد مجموعه و تجارتی را که ایجاد کرده است مدیریت و هدایت میکند.
انگیزه درونی سبب حرکت یک کارآفرین میشود
نیروی محرکه یک کارآفرین انگیزه درونی اوست. اشتیاق و انگیزه عناصری هستند که میتوانید به وفور درون یک کارآفرین پیدا کنید. در واقع میتوان این گونه گفت که سوخت یک کارآفرین برای حرکت در درون او میباشد. این نیرو و محرکی که او را وادار به حرکت میکند وابسته به عوامل خارجی نیست و از درون او نشئت میگیرد. این انگیزه و اشتیاق باعث میشود که کارآفرین بیش از باقی افراد به سمت چالشهای مختلف حرکت کند و همه آنها را پشت سر بگذارد. در حالی که یک کارآفرین اهدافی را که برای خود به وجود آورده است پیگیری میکند ممکن است با مشکلات مختلفی روبهرو شود.
این انگیزه و اشتیاقی که از آن حرف زدیم عاملی است که باعث میشود هنگام روبهرویی با این مشکلات نیروی کافی برای حل کردن آنها را داشته باشد. کارآفرین بودن نیازمند صفت خاصی نیست! شما چه پیر باشید چه جوان، پولدار باشید و یا بدون سرمایه، سهام دار بزرگی باشید و یا این که خیر باشید فرقی نمیکند، در هر حال شما میتوانید یک کارآفرین باشید. زمانی که شما تصمیم میگیرید یک کسب و کار را راه اندازی و آن را مدیریت کنید آن چه که بیش از همه اهمیت دارد اینها نیست، بلکه نگرش شما به عنوان یک کارآفرین است.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات کسب و کار گیاهان دارویی، کسب و کار چند وجهی و جشنواره کارآفرینی را حتما مطالعه کنید.
پاسخ به سؤال کارآفرین کیست از نگاه ژوزف شومپیتر
شومپیتر در پاسخ به سؤال کارآفرین کیست؟ این گونه میگوید که در واقع کارآفرینی به این معنای این است که یک شخص از فرصتهایی که در اطرافش وجود دارد بهره برداری کند. البته شومپیتر تنها یک کارآفرین نیست و بعدها در زندگیاش وارد سیاست نیز شد. همین موضوع نیز سبب شد که پاسخهای جدیدش به سؤال کارآفرین کیست؟ تغییر کند و جنبههای کلانتری به خود بگیرد. شومپیتر در تعریفهای جدیدش درباره کارآفرینی اصرار داشت که کارآفرین شخصی است که سازمانهای مختلف و اقتصادهای کهنه را زنده میکند. او بر این باور بود که پاسخ به سؤال کارآفرین کیست باید بسیار فراتر از تعریف فردی به عنوان فرصت پرور و یا فرصت جو باشد.
کارآفرین کیست و هدف او از کارآفرینی چیست؟
نمیتوان این گونه گفت که هدف یک فرد کارآفرین از کارآفرینی صرفاً امرار معاش است. او اهداف بزرگتری از انجام این کار دارد. یک کارآفرین میخواهد با فعالیتش شرایط زندگی را برای خود و اطرافیانش بهبود ببخشد. اگر شما فردی هستید که صرفاً برای امرار معاش در زندگی خود تصمیم گرفتهاید کارآفرینی را به عنوان حرفه خود انتخاب کنید، پیشنهاد تیم دانشگاه کسب و کار این است که قبل از برداشتن هر قدمی مسیر شغلی دیگری را در زندگیتان انتخاب کنید. چرا؟ چون یک کارآفرین فردی است که بدون اغراق میتوان گفت حدود پنج الی نه شغل را به تنهایی انجام میدهد و ساعت کاری در روز اصلاً برای او معنایی ندارد.
افرادی که تصمیم دارند زندگیشان را بر اساس آن چه که در رؤیاهایشان تصور میکنند بسازند افرادی هستند که برای حرفه کارآفرینی مناسب هستند. آنها کسانی هستند که از انجام هیچ تلاشی برای به واقعیت درآوردن آرزوهایشان دریغ نمیکنند. شاید در پاسخ به سؤال کارآفرین کیست بتوان گفت کارآفرین فردی است که از مهارتهایی که آموخته استفاده میکند تا کاری را انجام بدهد که بسیار به آن علاقه دارد. کارآفرین واقعی شخصی است که برای کار خود اهمیت بسیار زیادی قائل است.
مقالات مرتبط در حوزه بیزینس: برای تکمیل دانستههای بیزینسی خودتان توصیه میکنیم مقالات ژن کارآفرینی، کسب و کار ترشی خانگی و ثبت کسب و کار در اسنپ را حتما مطالعه کنید.
تفاوت کارآفرینان با صاحبان مشاغل کوچک
بین کسی که یک تجارت کوچک را رهبری و مدیریت میکند و یک کارآفرین مرز محدود اما مشخصی وجود دارد. این دو نقش با یکدیگر تفاهمها و اشتراکهای زیادی را دارند. اما هرگز نمیتوان از تفاوتهای مهمی که دارند چشم پوشاند. مشاغل کوچک مشاغلی هستند که در تجارت خود از کالاهای معروف و یا خدمات شناخته شده استفاده میکنند. همین موضوع باعث میشود که مدیر یک کسب و کار کوچک بداند که ممکن است با چه خطراتی در مسیر تجارت خود روبهرو شود. اما کارآفرین فردی است که در تجارت خود از ایدههای جدید و فعالیتهای نوآورانه استفاده میکند. همین موضوع باعث میشود خطرات ناشناختهای در مسیر تجارت یک کارآفرین وجود داشته باشد.
سودآوری مداوم همراه با رشدی محدود چیزی است که یک فرد به عنوان صاحب یک کسب و کار کوچک از تجارت خود انتظار دارد. اما هدف یک کارآفرین از فعالیتش رشدی بسیار سریع همراه با بازدهی بسیار بالا است. همین هدف کارآفرین باعث میشود که به طرز قابل توجهی بتواند اقتصاد را تحت تأثیر تجارت خودش قرار دهد. این تحت تأثیر قرار دادن اثری به نام آبشار را بر سایر بخشها مانند بخش ایجاد کردن شغل خواهد گذاشت. یک کسب و کار کوچک به دلیل محدودیتی که دارد تمامی فعالیتهایش نیز محدود بر گروه و حوزه خودش میباشد و در آن بخش کوچک نیز تأثیرگذار خواهد بود.
کلام آخر
خیلی خوشحالیم که تا انتهای این مقاله همراه تیم دانشگاه کسب و کار بودید. به عنوان کلام آخر میخواهیم نظر شما را به اصطلاحی به نام اکوسیستم پرورشی جلب کنیم. معنی این اصطلاح این است که اگر یک فرد ویژگیهایی را که برای کارآفرینی لازم است در وجود خود نداشته باشد، هرگز نمیتواند یک کارآفرین موفق باشد. حتی ممکن است فردی تمام ویژگیهای لازم برای این حرفه را داشته باشد؛ اما در جغرافیایی زندگی کند که فرهنگ آن به گونهای باشد که ریسک پذیری را تشویق نکند و یا این که شکست خوردن را موضوعی غیرقابلتحمل جلوه دهد، با این وجود نیز آن فرد نمیتواند به عنوان یک کارآفرین موفق عمل کند.
یا این که ممکن است فردی در جغرافیایی که زندگی میکند نتواند افرادی را که برای تیم خود نیاز دارد پیدا کند. به عنوان مثال به قطعیت میتوان گفت که ایالات متحده کشوری است که برای حرفه کارآفرینی بسیار خوب عمل کرده است. اکوسیستمی که کارآفرینان برای موفقیت خود لازم دارند به خوبی در این کشور وجود دارد. این در حالی است که در بسیاری از کشورهای دیگر حتی پیدا کردن منابع مالی برای شروع کار نیز به سختی انجام میشود. حتی ممکن است در ادامه عوامل محیطی گوناگونی مانع از ادامه تجارت یک کارآفرین شوند.
آیا شما دوست دارید به عنوان یک کارآفرین فعالیت کنید؟ به نظر شما مهمترین ویژگی شخصیتی یک کارآفرین چیست؟