توسعه پیدا کردن اقتصاد در هر جامعهای بدون شک به خاطر نقش کلیدی کارآفرینی که در آن جامعه دارد اتفاق میفتد. کارآفرینی را در حال حاضر میتوان به عنوان یکی از شاخصههایی که نشان میدهد یک کشور در حال رشد اقتصادی هست یا خیر معرفی میکنند. ضرورت کارآفرینی در ایران به این دلیل است که کارآفرینی میتواند منبع اشتغالزایی برای جوانان در نظر گرفته شود. علاوه بر این کارآفرینی میتواند منبع نوآوری نیز باشد که در ادامه سبب رشد آن کشور میشود. کارآفرینهای نوآور و خلاق همواره در کنار کار و سرمایه در هر کشوری میتوانند باعث آبادانی آن کشور شوند. اگر کشوری تصمیم دارد که از نظر اقتصادی رشد کند و از نظر اجتماعی در جایگاه خوبی قرار گیرد لازم است بر روی تربیت کارآفرینان نمونه و همچنین گسترش روحیه کارآفرینی در بین مردم سرمایه گذاری کند.
علت این موضوع این است که کارآفرینان میتوانند عملکرد بنگاههای مختلف در کشور از جمله خدماتی و تولیدی را به وسیله به وجود آوردن فرصتهای جدید شغلی و اقتصادی بهبود ببخشند. در این مقاله از مجموعه مقالات دانشگاه کسب و کار میخواهیم به موضوع ضرورت کارآفرینی در ایران بپردازیم و ببینیم کارآفرینی چگونه میتواند در توسعه اقتصادی و همچنین اجتماعی یک کشور نقش داشته باشد. در مرحله اول در کنار هم تعریف کاملی از کارآفرینی را میخوانیم و یاد میگیریم کارآفرین به چه افرادی گفته میشود. سپس در ادامه درباره ضرورتهای آن بیشتر یاد میگیریم. تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید.
به چه افرادی کارآفرین گفته میشود؟
به طور معمول به افرادی کارآفرین میگویند که تجارت و کسب و کار خود را شروع کردهاند. علاوه بر این در اغلب موارد کارآفرین فردی است که با آغاز کسب و کار خود به نوعی در زندگیاش سرمایه گذاری کرده است. اما در تعریف رسمی ای که برای کلمه کارآفرین آمده است این گونه میگوید: کارآفرین فردی است که در جهت تأمین نیازهای خود یا جامعه و یا به دست آوردن سود مالی فرایند کسب و کار و تجارت خود را آغاز کرده است.
هدف کارآفرین از شروع کسب و کار یا تجارت چیست؟
یک کارآفرین با شروع کسب و کار خود باید سعی کند تا به یک نیاز در جامعه خود پاسخ دهد. معمولاً هدفی که کارآفرین انتخاب میکند باید به قدری مهم باشد تا به او انگیزه پیمودن ادامه راه را بدهد. مسیر کارآفرینی مسیری بسیار پر پیچ و خم میباشد. تنها یک هدف آتشین است که میتواند منبع انگیزه کارآفرین برای تحمل سختیهای راه شود! ریچارد برانسون درباره هدف گذاری در زندگیاش این گونه میگوید: بزرگترین و هیجانانگیزترین علاقهای که من در زندگیام داشتم این موضوع بود که برای خودم هدفهایی را انتخاب کنم که به سختی میتوانستم به آنها برسم. پس از هدف گذاری من تمام تلاشم را به کار میگرفتم تا هرطور شده به آن هدف دست پیدا کنم. بعد از آن به سراغ هدفهای بعدی و بعدی میرفتم.
ضرورت کارآفرینی در ایران از نگاه توسعه اقتصادی
در ادامه تیم دانشگاه کسب و کار لیستی از مواردی که باعث ضرورت کارآفرینی در ایران در موضوع توسعه اقتصادی شده است را برایتان تهیه کرده است:
- کارآفرینی موجب اشتغالزایی در کشور میشود.
- میتواند تا حد خوبی رفاه اجتماعی را برای مردم تأمین کند.
- کارآفرینی ارزشها را تغییر میدهد و میتواند ماهیت آنها را دگرگون کند. در واقع کارآفرینی باعث به وجود آمدن ارزشهای جدیدی در جامعه میشود.
- ضرورت کارآفرینی در ایران به خاطر این موضوع است که میتواند صنایع داخلی را به گونهای تقویت کند و منجر به تکامل آن شود. از همین رو با پیشرفت صنایع داخلی در ایران زمینه رقابت با صنایع خارجی به وجود میآید. همین موضوع باعث میشود از طریق افزایش یافتن صادرات کالاهای ایرانی ارز بیشتری داخل کشورمان ایران شود.
- افکار جدید، محصولات و خدمات متنوع، سیاستهای تازه، روشها و راهکارهای نو همه و همه بخشی از دستاوردهای کارآفرینی محسوب میگردند. همه این دستاوردها میتوانند در کنار هم مشکلات جامعه را حل کنند و شرایط زندگی را برای مردم بهبود بخشند.
مروری بر ضرورت کارآفرینی از زاویه اثرگذاری آن بر روی مسائل فرهنگی و اجتماعی
- از دو زاویه میتوان تأثیر کارآفرینی را بر روی مسائل فرهنگی و همچنین اجتماعی در ایران بررسی کرد. یکی از زاویههای این مبحث دستاوردها و نتایج کارآفرینی است که میتواند بر روی جامعه ایران اثرگذار باشد. و زاویه دیگر این مبحث را میتوان خود فرایند کارآفرینی معرفی کرد. بله خود فرایند کارآفرینی و فرهنگی که در این کار غالب است میتوانند به خوبی بر روی مسائل فرهنگی جامعه ایران اثرگذار باشند. حتی این تأثیرها میتواند منجر به تحولات سیاسی در جامعه نیز شود. در ادامه در کنار هم لیستی از این تأثیرها را بررسی میکنیم:
- یکی از چالشهای اجتماعی ای که در حال حاضر کشور ما ایران با آن روبهرو است، عدم اشتغال جوانان به خاطر رشد جمعیت در سالهای گذشته میباشد. عدم اشتغال میتواند پیامدهای خیلی نامناسبی در جامعه داشته باشد. از جمله این پیامدها میتوان به افزایش فقر و فساد و دزدی اشاره کرد. کارآفرینی میتواند با به وجود آوردن فرصتهای جدید شغلی نرخ کارآفرینی را به صورت قابل توجهی پایین بیاورد. از همین رو با کاهش نرخ کارآفرینی سلامتی روحی در جامعه نیز به صورت مطلوبی افزایش پیدا خواهد کرد.
- عدالت در جامعه با گسترش فرهنگی که بر فرایند کارآفرینی غالب است میتواند بسط پیدا کند. در یک جامعهای که برای کارآفرینی و کارآفرینان ارزش زیادی قائل هستند، همه انسانها این فرصت را پیش روی خود میبینند که میتوانند ایدههای خود را جامه عمل بپوشانند و از نظر اقتصادی رشد کنند. در چنین جامعهای ایدههای نو، پشتکار و تلاش است که به عنوان منبع ثروت معرفی میشود و نه سرمایه زیاد و یا زمین!
- استعدادهای نهفته در جامعهای که بر روی گسترش فرهنگ کارآفرینی سرمایه گذاری میکند، به خوبی میتوانند شکوفا شوند و رشد کنند.
کلام آخر
خیلی خوشحالیم که تا انتهای این مقاله همراه تیم دانشگاه کسب و کار بودید. در این مقاله در کنار هم متوجه شدیم در دنیای امروز که هر لحظه در حال تحول و پیشرفت است، کامیابی و موفقیت سهم کشورهایی میشود که بر روی رابطه معنادار کارآفرینی مردمان خود و قابلیتهای مدیریتی ای که کشور دارد و همچنین منابع سرمایه گذاری میکنند. کشوری میتواند مسیر توسعه و پیشرفت را با سرعت طی کند که سران آن اهمیت ضرورت کارآفرینی در کشور را به خوبی درک کنند و برای گسترش آن در جامعه بسترهای لازم را فراهم آورند. مهارت و دانش دو مورد بسیار مهمی است که همه افراد برای شروع کارآفرینی به آن نیاز دارند.
لازم است که سران کشور بسترهای لازم را فراهم کنند تا مردمان کشور بتوانند به سادگی به این دو ابزار ارزشمند تجهیز شوند. سپس میتوانند با استفاده از توانمندی ای که آموختهاند در راه ایجاد ارزشهای نو و جدید حرکت کنند. روحیه کارآفرینی تنها و تنها از طریق پرورش و تربیت نیروهای جوان هر کشوری میتواند در جامعه گسترش یابد. رشد اجتماعی و همچنین اقتصادی از مهمترین تأثیرات ارزشمند کارآفرینی در هر کشوری میباشد. آیا شما تا کنون به شروع کسب و کار خود فکر کردهاید؟ به نظر شما کارآفرینی در ایران در چه حوزههایی میتواند با موفقیت بیشتری روبهرو شود؟