مارکتینگ چیست؟ مارکتینگ در واقع فرایند علاقهمند کردن مشتری یا مشتریان بالقوه به محصولات و خدمات شما است. کلمه کلیدی در این تعریف «فرایند» است. بازاریابی یا مارکتینگ شامل تحقیق، تبلیغ، فروش و توزیع محصولات یا خدمات شماست.
این رشته بر مطالعه رفتارهای بازار و مصرفکننده متمرکز است و مدیریت تجاری شرکتها را بهمنظور جذب، کسب و حفظ مشتریان و دادن انگیزه خرید دوباره، از طریق ارضای خواستهها و نیازهای آنها و القای وفاداری به برند، تحلیل میکند.
مارکتینگ چیست؟
تعریف مارکتینگ یعنی عملی در کسبوکار یا فروش محصولات یا خدمات، از جمله تحقیقات بازار و تبلیغات. امروزه مارکتینگ چیزی است که هر شرکت و سازمانی باید آن را در استراتژی رشد خود پیادهسازی کند. بسیاری از شرکتها از تکنیکهای بازاریابی برای رسیدن به اهداف خود بدون اینکه متوجه باشند استفاده میکنند؛ زیرا برای تبلیغ و افزایش فروش محصول یا خدمات خود تلاش میکنند. این روزها بازاریابی یکی از جنبههای کلیدی کسبوکار است.
اغلب مردم خیلی دقیق نمیدانند مارکتینگ چیست و وقتی از آنها پرسیده میشود، آن را فروش یا تبلیغات تعریف میکنند. اگرچه این پاسخها اشتباه نیستند؛ اما تنها بخشی از بازاریابی هستند. بسیاری از جنبههای بازاریابی مانند توزیع محصول، تبلیغ، طراحی و ایجاد مطالبی مانند صفحات فرود و محتوای رسانههای اجتماعی، بهبود تجربه مشتری، انجام تحقیقات بازار، ایجاد بخشهای بازار و موارد دیگر نیز وجود دارد.
مارکتینگ بسیار گسترده است و شامل تمام استراتژیهایی است که به یک شرکت، برند یا فرد کمک میکند تا به اهداف خود دست یابد.
4 مرحله مارکتینگ چیست؟
به گفته مککارتی 4گانه مارکتینگ فرمولی ساده برای شناسایی و کار با عناصر ضروری استراتژی بازاریابی شما هستند.
تولید – محصول:
داشتن یک محصول کلیدی است و ریشه همه مسائل بازاریابی است. یک محصول میتواند هر چیزی باشد که یک شرکت برای ارضای یک نیاز به مصرفکنندگان ارائه میدهد. بهترین کار این است که در مورد محصول یا خدمات خود بر اساس نیازها و انگیزههای مصرفکنندگان و اینکه محصول چه سودی برای مصرفکننده دارد تصمیم گیری کنید، نه بر اساس ویژگیهای فیزیکی آن.
محل:
مکانهای تجاری استراتژیک میتواند شامل هر چیزی باشد، از یک فروشگاه آنلاین گرفته تا فروشگاههای فیزیکی در چندین شهر یا کشور. هدف استراتژی توزیع این است که مشتریان بالقوه را قادر سازد به محصولات یا خدمات شما دسترسی آسان داشته باشند و همچنین تجربه خوبی را در طول فرایند خرید ارائه دهند.
قیمت:
نحوه قیمتگذاری محصولات و خدمات خود بخش بسیار مهمی از استراتژی بازاریابی است. این عامل بر عوامل دیگری مانند موارد زیر تاثیر می گزارد:
- حاشیهای که امیدوارید به دست آورید.
- چه بازار هدفی را میخواهید جذب کنید و مصرفکنندگان شما چه قدرت خریدی دارند؟ آیا میخواهید وارد بازار لوکس شوید یا بازار انبوه؟
- اهداف مالی شرکت.
- رقابت چگونه محصولات آنها را قیمتگذاری میکند و چه جایگزینهای ممکنی برای محصول وجود دارد؟
- روندها و مدها.
- قیمت خود را افزایش دهید تا درک بهتری از کیفیت داشته باشید.
ترویج:
این مورد به تمام بازاریابی و ارتباطاتی اشاره دارد که بهمنظور نمایش مزایای محصول یا خدمات شما در بازار انجام میشود. به این ترتیب فروش را افزایش میدهید.
مقالات مرتبط در حوزه بازاریابی: برای تکمیل دانش خودتان در زمینه بازاریابی توصیه میکنیم مقالات هدیه تبلیغاتی، اینستاگرام و بازاریابی و فروش را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
مارکتینگ چیست و برای کسبوکار شما چه میکند؟
بازاریابی میتواند از راههای بیشماری به کسبوکار شما کمک کند؛ اما بیایید به چند مورد از تأثیرگذارترین آنها نگاهی بیندازیم.
افزایش آگاهی از برند
این مسئله بسیار مهم است زیرا مردم را با برند شما و محصولات یا خدماتی که ارائه میدهید آشنا میکند. همچنین شما را برای مشتریانی بهیادماندنی میکند که میتوانند به برند شما اعتماد کنند، به مشتریان وفادار تبدیل شوند و به اطرافیان خود درباره شما بگویند.
ایجاد ترافیک
افزایش تعداد بازدیدکنندگان سایت شما به معنای دریافت سرنخهای واجد شرایط بیشتر است (امتیاز سرنخ میتواند به تعیین این موضوع کمک کند) و در نهایت افزایش فروش شما. یک استراتژی بازاریابی مؤثر به شما کمک میکند تا در این فرایند موفق باشید.
افزایش درآمد
هر کسبوکاری که میخواهد فروش و بازاریابی خود را افزایش دهد، میتواند از طریق استراتژیهای مختلفی مانند بهینهسازی وبسایت و سئو، ایجاد کمپینهای ایمیلی، انجام تستهای A/B تلاش برای تعیین بهترین استراتژی برای شما و بسیاری موارد دیگر به این هدف کمک کند.
ایجاد اعتماد در برند شما
ایجاد سطح بالایی از اعتماد در برند شما منجر به وفاداری مشتری و تکرار خرید میشود. این مسئله نه تنها باعث افزایش درآمد میشود، بلکه منجر به بررسیهای عالی هم بهصورت آنلاین و هم از طریق دهانبهدهان میشود؛ که هنوز هم یکی از مؤثرترین انواع تبلیغات است.
ردیابی معیارهای خود
متریک برای ایجاد استراتژی بازاریابی شما بسیار مفید است. آنها نه تنها استراتژی را هدایت میکنند و به پیگیری پیشرفت آن کمک میکنند، بلکه به شما اطلاع میدهند که چه چیزی میتواند برای بهینهسازی مداوم کمپینهای شما سازگار یا تنظیم شود.
مقالات مرتبط در حوزه بازاریابی: برای تکمیل دانش خودتان در زمینه بازاریابی توصیه میکنیم مقالات بازاریابی دیجیتال، بازاریابی محتوا و سوشال مدیا را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
استراتژیهای مختلف مارکتینگ چیست؟
بازاریابی فقط یک استراتژی واحد نیست، بلکه ترکیبی از تکنیکها و تاکتیکهای مختلف است. در زیر ما برخی از استراتژیهای بازاریابی ضروری را که باید در مورد آنها بدانید، فهرست کردهایم. دانشگاه کسب و کار برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد هر یک از این استراتژیها، نیاز به بازخورد شما دنبال کنندگان دارد. در صورت نیاز به توضیح بیشتر برای ما در قسمت نظرها بنویسید.
طرح مارکتینگ چیست:
کشف کنید که یک برنامه بازاریابی چیست، چرا باید آن را طراحی کنید و کلیدهای ایجاد یک برنامه قوی را تعیین کنید. بدون برنامه بازاریابی، یک شرکت یا برند نمیتواند به اهداف خود برسد.
دیجیتال مارکتینگ چیست:
دیجیتال مارکتینگ رشتهای از بازاریابی است که بر توسعه یک استراتژی صرفاً در محیط دیجیتال تمرکز دارد.
بازاریابی مستقیم چیست:
مارکتینگ مستقیم نوعی کمپین مبتنی بر ارتباط مستقیم و دوطرفه است که به دنبال ایجاد نتیجه از یک مخاطب خاص است.
بازاریابی ایمیلی چیست:
ایمیل مارکتینگ یکی از سودآورترین و مؤثرترین تکنیکها از نظر بازده است. به طور طبیعی، شامل ارسال ایمیل برای مخاطبان شما است؛ اما باید مطمئن شوید که بخشهای خود را به خوبی تعریف کنید تا مؤثر واقع شود.
بازاریابی موبایلی چیست:
مارکتینگ موبایلی مفهومی گسترده است که تمام کمپینها و اقدامات بازاریابی را که منحصراً بر روی پلتفرمها و برنامههای کاربردی موبایل (مانند گوشیهای هوشمند و تبلت) متمرکز شدهاند، گرد هم میآورد.
بازاریابی وایرال چیست:
داشتن چیزی که وایرال شود، رؤیای هر شرکتی است. مارکتینگ ویروسی از فردی به فرد دیگر سرایت میکند و میتواند بسیار سریع و باورنکردنی پیش برود.
بازاریابی عملکردی چیست:
مارکتینگ عملکرد روشی است که تکنیکهای مختلف بازاریابی را به کار میگیرد و به تبلیغکنندگان تضمین میکند که فقط باید برای نتایج بهدستآمده هزینه پرداخت کنند.
بازاریابی ورودی چیست:
این روش بر ایجاد محتوای ارزشمند برای جذب ترافیک وب واجد شرایط و تلاش برای فروش نهایی تمرکز دارد.
مقالات مرتبط در حوزه بازاریابی: برای تکمیل دانش خودتان در زمینه بازاریابی توصیه میکنیم مقالات برندینگ، انواع بازاریابی و ایمیل مارکتینگ را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
تاریخچه مارکتینگ چیست؟
آیا میدانید بازاریابی در طول زمان چگونه تکاملیافته است؟
چندی پیش، بازاریابی عمدتاً شامل بازاریابی برونگرا به معنای تعقیب مشتریان بالقوه با تبلیغات بود. بدون اینکه واقعاً بدانیم آیا آن شخص به خرید علاقه دارد یا خیر. به لطف تحول دیجیتال و ظهور کانالهای ارتباطی جدید، بازاریابی در طول سالها بهشدت تغییر کرده است.
برای درک اینکه چگونه بازاریابی تغییر کرده است، بیایید نگاهی به جدول زمانی بیندازیم که دانشگاه کسب و کار برای شما آماده کرده است.
1450-1900: تبلیغات چاپی.
1450: گوتنبرگ ماشین چاپ را اختراع کرد. دنیای کتاب و نسخههای انبوه متحول شده است.
1730: مجله بهعنوان یک وسیله ارتباطی ظاهر شد.
1741: اولین مجله آمریکایی در فیلادلفیا منتشر شد.
1839: پوسترها چنان محبوب شدند که قراردادن آنها در املاک لندن ممنوع شد.
1920-1949: رسانههای جدید.
1922: تبلیغات رادیویی آغاز شد.
1933: بیش از نیمی از جمعیت ایالات متحده (55.2٪) در خانه خود رادیو دارند.
1941: تبلیغات تلویزیونی آغاز شد. اولین آگهی مربوط به ساعتهای Bulova بود و به 4000 خانه که تلویزیون داشتند رسید.
1946: بیش از 50 درصد از خانههای ایالات متحده تلفن داشتند.
1950-1972: بازاریابی متولد میشود و رشد میکند
1954: برای اولینبار درآمد حاصل از تبلیغات تلویزیونی از درآمد حاصل از تبلیغات رادیویی و مجلات پیشی گرفت.
1972: رسانههای چاپی از فرسودگی فرمول بازاریابی برونگرا رنج میبرند.
1973-1994: دوران دیجیتال شکوفا شد.
1973: مارتین کوپر، محقق موتورولا، اولین تماس را از طریق تلفن همراه انجام داد.
1981: IBM اولین کامپیوتر شخصی خود را راهاندازی کرد.
1984: اپل مکینتاش جدید را معرفی کرد.
1990-1994: پیشرفتهای عمده در فناوری 2G که پایه و اساس انفجار آینده تلویزیون تلفن همراه را خواهد گذاشت.
1994: اولین مورد اسپم تجاری از طریق تجارت الکترونیک تولید شد.
1995-2020: عصر موتورهای جستجو و رسانههای اجتماعی.
1995: Yahoo! و موتورهای جستجوی Altavista متولد میشوند.
1995-1997: مفهوم سئو متولد شد.
1998: گوگل و MSN موتورهای جستجوی جدیدی را راهاندازی کردند.
1998: مفهوم وبلاگنویسی مطرح شد. تا اواسط سال 2006، در حال حاضر 50 میلیون وبلاگ در سراسر جهان وجود دارد.
2003-2012: عصر بازاریابی درونگرا آغاز میشود.
2003-2004: سه شبکه اجتماعی راهاندازی شد: LinkedIn، MySpace و Facebook.
2005: اولین ویدئو در یوتیوب منتشر شد.
2006: توییتر متولد شد.
2009: گوگل جستجوهای بلادرنگ را راهاندازی کرد.
2010: 90 درصد از تمام خانوادههای آمریکایی تلفن همراه دارند. اینستاگرام در 10 اکتبر ایجاد میشود. جوانان 13 تا 24 ساله 13.7 ساعت را در اینترنت سپری میکنند درحالیکه 13.6 ساعت تلویزیون تماشا میکنند.
2011: اسنپ چت ایجاد شد و کاربران جوان بیشتری را به سمت تلفنهایشان سوق داد و به جنون برنامه رسانههای اجتماعی دامن زد.
2012: در حال حاضر 54.8 میلیون کاربر تبلت وجود دارد.
مقالات مرتبط در حوزه بازاریابی: برای تکمیل دانش خودتان در زمینه بازاریابی توصیه میکنیم مقالات رزومه، دیجیتال مارکتینگ، بازاریابی عصبی را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
2014: ظهور اینفلوئنسر مارکتینگ آغاز شد. کاربران و برندها به طور یکسان به قدرت کاربران رسانههای اجتماعی با فالوورهای زیاد پی میبرند. ابزارهای بازاریابی برای اینستاگرام و سایر پلتفرمها بسیار زیاد است
2014: برای اولینبار استفاده از تلفن همراه از دسکتاپ بیشتر شد. کاربران بیشتری شبکههای اجتماعی را بررسی میکنند، ایمیلها را میخوانند و از طریق تلفن خود خرید میکنند.
2015 تا 2016: دادههای بزرگ و اتوماسیون بازاریابی مورد بررسی قرار گرفته و باقوت بیشتری برای تبلیغات برای کاربران استفاده میشوند.
2018: بازاریابی ویدئویی به رشد خود ادامه میدهد، بهخصوص با راهاندازی IGTV توسط اینستاگرام. محتوای ویدئویی دیگر فقط محدود به یوتیوب و فیسبوک نیست.
2019-2020: روی هزارهها حرکت کنید! Gen Z تمرکز جدید است و آنها یک برنامه جدید داغ دارند: TikTok.
جالب است که ببینیم مارکتینگ چیست و تا کجا به رشد خود ادامه میدهد. با رویدادهای جدید جهانی، مانند بحران COVID-19 در سال 2020 که باعث شد میلیونها نفر در خانه بمانند، رسانههای اجتماعی و روندهای بازاریابی مطمئناً تغییر خواهند کرد و ما دقیقاً اینجاییم تا آنها را دنبال کنیم.
اصول اولیه ایجاد یک استراتژی مارکتینگ چیست؟
اهداف شما در این مسیر چیستند؟
اهداف در مارکتینگ چیست؟ میخواهید کسبوکارتان در کوتاهمدت و بلندمدت به چه چیزی دست یابد؟ این مسئله ممکن است شامل ارقام فروش خاصی باشد؛ اما عواملی مانند افزایش آگاهی از برند و حضور شما در رسانههای اجتماعی را نیز در نظر بگیرد.
تحقیقات بازار و شناسایی مشتریان مارکتینگ چیست؟
تا آنجا که میتوانید در مورد مشتریان هدف خود بیاموزید. آنها چه کسانی هستند، چه میخواهند و چه نیازی دارند؟
تجزیهوتحلیل رقبا در مارکتینگ چیست؟
رقبای شما از نظر بازاریابی چه میکنند؟ چه محصولاتی را میفروشند و چگونه با مشتریان خود تعامل دارند؟
پیشنهاد فروش منحصربهفرد خود را شناسایی کنید؟
چه کاری انجام میدهید که باعث میشود انتخاب بهتری نسبت به رقبای خود داشته باشید؟ چگونه بازاریابی شما پیام برند شما را تقویت میکند؟
انتخاب کانالهای مارکتینگ چیست؟
انتخاب کانال های مارکتینگ چیست؟ اکثر کسبوکارها ترکیبی از استراتژیهای آنلاین و آفلاین را انتخاب میکنند. باز هم این به درک مخاطبان شما بستگی دارد. آنها زمان خود را کجا میگذرانند؟ به چه پلتفرمهایی بیشتر اعتماد میکنند؟
در حالی که استراتژی بازاریابی شما اهداف و جهتگیری کلی فعالیتهای بازاریابی شما را در ماهها و سالهای آینده مشخص میکند، برنامه بازاریابی شما جزئیات فعالیتهای واقعی را که برای دستیابی به این اهداف انجام خواهید داد، ارائه میدهد.
هم استراتژی بازاریابی و هم برنامه بازاریابی شما کلید موفقیت بلندمدت شما هستند، چه کسبوکار شما یک استارتاپ کوچک باشد یا یک سازمان جهانی.
برندسازی و مارکتینگ چیست؟
مارکتینگ چیست؟ بازاریابی میتواند برند را بهصورت مثبت یا منفی تحتتأثیر قرار دهد. بازاریابی میتواند با داشتن مکالمات مثبت، مفید و همدلانه با مشتریان خود به ایجاد یک تجربه مثبت از برند کمک کند.
وقتی بازاریابها با نمایش تبلیغات مردانی که در یک بازو دختران زیبا دارند و در دست دیگر محصولشان را در دست دارند، برنامههای تلویزیونی و تجربیات وب ما را قطع میکنند، به برندها آسیب میرسانند.
شرکتهایی که فکر میکنند اگر یک میلیون دلار در تبلیغات جنسی هزینه کنند یا لوگوهایشان را همهجا پخش کنند یا شرکتهایی که کارمندان بداخلاق و فروشندگان پرخاشگر دارند، بهسادگی مشتریان خود را از دست میدهند. آنها دنیایی که ما در آن زندگی میکنیم را درک نمیکنند. بازاریابی از طریق تجربیات عالی به ساخت برند کمک میکند.
مقالات مرتبط در حوزه بازاریابی: برای تکمیل دانش خودتان در زمینه بازاریابی توصیه میکنیم مقالات بازاریابی اینترنتی، اینفلوئنسر مارکتینگ و پرسونا را در رسانۀ دانشگاه کسبوکار حتما مطالعه کنید.
سخن پایانی
بازاریابی در حال حاضر توسط انجمن بازاریابی آمریکا (AMA) به عنوان “فعالیت مجموعهای از مؤسسات و فرآیندهایی برای ایجاد، برقراری ارتباط، ارائه و مبادله پیشنهادهایی که برای مشتریان، شرکا و جامعه ارزش دارند” تعریف می شود.
در دانشگاه کسب و کار به تعریف مفهوم بازاریابی پرداختیم. اگر دوست دارید جزئیات بیشتری از بازاریابی بدانید و یا سوالی در این خصوص دارید می توانید در قسمت نظرات برای ما بنویسید.